Scroll Top
Invriezen voor of na koken

Voedsel invriezen voor of na koken

Wanneer vries je voedsel best in, en wat met meal-preps

Invriezen is een kunst die elke keukenprins of -prinses zou moeten beheersen. Het zorgt voor langer vers blijven van je voeding, en is ook een oplossing tegen voedselverspilling. Maar wanneer moet je voedsel invriezen? Voor of na het koken?

Invriezen: Een Koude Wetenschap

Invriezen is niet alleen een kwestie van voedsel in de vriezer gooien en hopen op het beste. Er zijn regels en richtlijnen die je moet volgen om de kwaliteit en veiligheid van je voedsel te waarborgen.

Bijna elk voedsel kan worden ingevroren, maar er zijn uitzonderingen zoals eieren in de schaal en ingeblikte producten. Rauw vlees en gevogelte behouden hun kwaliteit langer dan hun gekookte tegenhangers. Let op, sommige sauzen zoals mayonaise bevriezen niet goed en verliezen hun textuur.

Invriezen en Voedselveiligheid

Voedsel dat constant ver onder 0 °C wordt bewaard, blijft veilig. Dit gebeurt op -18°C, maar kan ook tijdelijk met powerfreeze tot -23°C gaan. Invriezen vertraagt de beweging van moleculen, waardoor microben in een sluimerende toestand komen. Het vernietigt bacteriën en parasieten niet volledig, maar inactiviteit maakt ze onschadelijk tot ze weer ontdooien. Daarom ook dat je voedsel niet meermaals mag invriezen. Deze heropleving is gevaarlijk.

Wanneer best invriezen

Vers is het Beste

Rauw vlees boven gekookt vlees

Rauw vlees kan theoretisch maanden worden ingevroren zonder problemen, terwijl gekookt vlees sneller degradeert. Toch wordt aangeraden om met vlees niet langer dan 6 maand te wachten. Voor kip of gevogelte raden ze zelfs 3 maanden aan.

Er gaat ook veel vocht verloren tijdens het koken. Hierdoor zal het uitgedroogd aanvoelen bij het ontdooien.

Verse groenten en fruit

Vries ze zo vroeg mogelijk in hun houdbaarheid in. Fabrikanten flash-vriezen groenten direct na het plukken. Zo behouden ze ook meer voedingsstoffen dan de ‘verse’ in de supermarkt. Dit zijn meestal gewoon ontdooide producten.

Casseroles en Soepen

Deze kunnen perfect worden ingevroren. Overweeg ze in individuele porties in te vriezen voor gemak. Eens de producten ingevroren zijn krijg je ze niet makkelijk uiteen.

Koken met Vervaldatum

Stel je voor dat je een heerlijke maaltijd wilt bereiden met kip, groenten en rijst. De kip nadert zijn vervaldatum, en de groenten beginnen te verwelken. Wat doe je?

 1. Kook de Maaltijd: Bereid de kip en groenten zoals je normaal zou doen. Je kunt ze bakken, stoven of grillen, afhankelijk van je recept.
 2. Laat het Afkoelen: Laat de bereide maaltijd afkoelen tot kamertemperatuur.
 3. Verpak en Label: Verpak de maaltijd in porties, label ze met de inhoud en datum, en plaats ze in de vriezer.
 4. Ontdooi en Geniet: Wanneer je klaar bent om te eten, ontdooi de maaltijd in de koelkast en verwarm zoals gewoonlijk.

Door te koken en in te vriezen, red je ingrediënten die anders verspild zouden worden en heb je een kant-en-klare maaltijd voor een andere dag.

Meal-Prepping: Rauw of Gekookt Invriezen?

Meal-prepping is een populaire trend, vooral voor drukke mensen die tijd willen besparen. Maar moet je de maaltijden rauw of gekookt invriezen? Hier zijn de voor- en nadelen:

Rauw Invriezen

Voordelen:

 • Langere Houdbaarheid: Rauwe ingrediënten behouden hun kwaliteit langer in de vriezer.
 • Flexibiliteit: Je kunt de bereidingswijze later kiezen, afhankelijk van je stemming.

Nadelen:

 • Extra Kooktijd Nodig: Je moet nog steeds koken na het ontdooien, wat extra tijd kost.

Gekookt Invriezen

Voordelen:

 • Tijdbesparing: Alles is al gekookt; je hoeft alleen maar op te warmen.
 • Consistentie: De smaak en textuur zijn al vastgesteld, wat zorgt voor consistentie in je maaltijden.

Nadelen:

 • Mogelijke Kwaliteitsverlies: Sommige gekookte voedingsmiddelen kunnen hun textuur verliezen na het invriezen en ontdooien.
 • Minder Flexibiliteit: Je bent gebonden aan de bereidingswijze die je al hebt gekozen.

Of je nu kiest voor rauw of gekookt invriezen, hangt af van je behoeften en voorkeuren. Als je ingrediënten hebt die bijna vervallen zijn, is koken en invriezen een uitstekende manier om verspilling te voorkomen. Voor meal-prepping hangt het af van je schema en hoeveel flexibiliteit je wilt in je maaltijden.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.