De 7 beste kledingstomers van 2024
Verwijder kreuken in hemden of fris je kledij op in een handomdraai
Met de beste kledingstomer verwijder je de lastigste kreuken uit je kleding. Het apparaat neemt hierbij minder ruimte in beslag dan een traditionele strijkplank.
Daarnaast kun je je kleding snel opfrissen zonder ze eerst te moeten wassen. Stoom verwijdert, door de hoge temperatuur, namelijk een grote hoeveelheid bacteriën.
Een bijkomend voordeel is dat je je hemden niet meer in alle bochten moet plooien om ze kreukvrij te maken. Een strijkijzer laat namelijk minder mooie strijkplooien na, terwijl een handheld stomer een effen en glad resultaat geeft.
Tot slot voorkom je slijtage aan je kleding. Je hoeft geen druk meer uit te oefenen op de kleding, waardoor ze langer mooi blijft. Lees hieronder verder om de beste kledingstomer voor jouw budget te vinden.
Onze selectie kledingstomers
- Beste prijs-kwaliteit: SteamOne Stilys bij Bol.com
- Beste professionele: Calor IXEO QT2020C0 bij Coolblue
- Beste goedkope: Philips STH3010/70 bij Coolblue
- Hand kledingstomer voor onderweg: Philips Steam&Go GC365/80 bij Coolblue
- Beste koop: Calor Garment Care Cube UT2020C0 bij Krëfel
- Beste voor op reis: SteamOne S-Nomad Plus bij Bol.com
- Opvouwbare kledingstomer: SteamOne Foldable bij Coolblue
In dit artikel
Beste prijs-kwaliteit: SteamOne Stilys
Voordelen:
- Pauzefunctie
- Ruim waterreservoir
- Compact model met statief
Nadelen:
- DuurZonder wieltjes
- Niet geschikt voor zwaardere stoffen
De kledingstomer van SteamOne bevat een statief om kleding op te hangen. Je kunt gemakkelijk een wasmand vol kleding naast je plaatsen en stuk voor stuk te werk gaan. Het waterreservoir is goed voor 1,2 liter. Je kunt hier ongeveer 75 minuten mee stomen. Dit komt overeen met vijftig kledingstukken.
Het toestel is gebruiksklaar in zestig seconden en warmt dus snel op. Qua stoomproductie betreft het een relatief krachtig apparaat. De stoomproductie ligt op 42 g/m. Hiermee kun je snel kreuken in lichte stoffen verwijderen. Wanneer je zwaardere stoffen wilt gladstomen zal deze kledingstomer niet voldoende stoomkracht hebben. Hiervoor kijk je beter naar een krachtiger toestel. Een leuk pluspunt is de pauzefunctie. Hierdoor stopt de stoomproductie wanneer je het toestel terug in zijn houder plaatst. Dit voorkomt onnodige waterverspilling waardoor je het reservoir vroegtijdig zou moeten bijvullen.
Het waterreservoir is verder voorzien van een kalkverzamelaar zodat je rechtstreeks water van de kraan kan gebruiken. Het betreft een compact model dat weinig plaats in beslag neemt. Helaas zijn er geen wieltjes voorzien om de stomer gemakkelijk te verplaatsen. Verder blijkt de handleiding beperkt te zijn en is het natuurlijk een iets duurder toestel.
Opwarmtijd: 60 seconden | Stoomproductie: 42g/m | Inhoud reservoir: 1,2 liter
Beste professionele: Calor IXEO QT2020C0
Voordelen:
- Hoge stoomproductie
- Multifunctioneel
- Stoomstoot
- Met strijkplank
Nadelen:
- Neemt veel plaats in
- Duur
Deze all-in-one oplossing van Calor selecteren wij als meest polyvalente kledingstomer. Het gaat om een kledingstomer met een ingebouwde strijkplank. Het toestel is multifunctioneel in gebruik. Enerzijds heb je een plank als ondersteun en een stoomkop die op een strijkijzer lijkt. Anderzijds kun je het toestel gebruiken om je kleding te stomen zonder de strijkplank. Omdat beide functies aanwezig zijn, neemt het toestel veel plaats in beslag. Ga dus na of je voldoende ruimte hebt in huis.
De kledingstomer doet er iets langer over om op te warmen. Reken hiervoor op zeventig seconden. De stoomproductie ligt bijzonder hoog, met 90 g/m. Naast kreuken in lichte stoffen kun je dus ook bij iets stevigere stoffen een glad resultaat bekomen. Je kan de stoomafgifte ook aanpassen op basis van de gewenste hoeveelheid. De nadelen kunnen we beperken tot het formaat van de strijkplank en de duurdere aankoopprijs. Voor sommige gebruikers is de strijkplank niet voldoende ruim om comfortabel te strijken. Dit kan vooral een probleem zijn bij grotere maten.
Opwarmtijd: 70 seconden | Stoomproductie: 90 g/m | Inhoud reservoir: 1,1 liter
Beste goedkope: Philips STH3010/70
Voordelen:
- Compact
- Fleurig design
- Snel klaar voor gebruik
- Goedkoop
Nadelen:
- Klein waterreservoir
- Lage stoomproductie
Dit fleurige model van Philips is onze favoriete goedkope kledingstomer. Opwarmen doet deze maar liefst in dertig seconden. De stoomproductie is eerder laag met 20 g/m. Gebruik deze mini kledingstomer dus voornamelijk voor lichte stoffen. Het toestel is geschikt om snel een hemdje op te frissen vooraleer je de deur uit gaat.
Het reservoir kun je vullen met 0,1 liter water. Hiermee kan je ongeveer drie kledingstukken stomen. Je kunt dit reservoir eenvoudig bijvullen tijdens het proces. De vulopening is eerder aan de kleine kant; wat een beetje voorzichtigheid vraagt. Gelukkig betreft het een uitneembaar reservoir dat je rechtstreeks onder de kraan kan vullen. Morsen zal geen schade toebrengen aan het toestel.
Ook deze stomer is geschikt om mee te nemen op reis omwille van zijn lage gewicht. Hij heeft een compact en opvouwbaar design waardoor hij weinig plaats inneemt. Doordat de stoomproductie iets lager ligt, verkiezen we toch een ander model in de reiscategorie. Ben je op zoek naar een goed basismodel voor een fijne prijs, dan kan deze handstomer een goede oplossing zijn.
Opwarmtijd: 30 seconden | Stoomproductie: 20g/m | Inhoud reservoir: 0,1 liter
Beste hand kledingstomer: Philips GC365/80
Voordelen:
- Compact
- Stijlvol design
- Meegeleverde borstel en handschoen
- Snel klaar voor gebruik
- Goedkoop
Nadelen:
- Lage stoomproductie
- Klein waterreservoir
De handheld stomer van Philips is voorzien van een stijlvol design. Qua gebruiksvriendelijkheid scoort deze goede kledingstomer hoog omwille van de eenvoudige manier waarop je te werk kunt gaan. Je krijgt een handschoen meegeleverd die een veilig gebruik garandeert. Door de handschoen kun je je onmogelijk verbranden. Daarnaast krijg je een kreukelborstel meegeleverd die van pas komt bij zwaardere stoffen.
Perfect ook voor onderweg of op reis. Past het in je bagage dan kan je het zo meenemen. De hand kledingstomer is makkelijk op te bergen omdat er geen grote stoombak aan te pas komt. Vergeet gewoon niet dat je wel netstroom nodig hebt.
Binnen de 45 seconden is dit toestel klaar voor gebruik. Het waterreservoir van 0,07 liter is uiteraard veel kleiner in deze hand kledingstomer. Gebruikers geven aan dat je ongeveer twee kledingstukken kunt stomen per keer. De stoomproductie van 24 g/m is relatief laag, waardoor je moeite kunt ervaren om hardnekkige kreuken glad te strijken. Hierbij kan de meegeleverde kreukelborstel wel van pas komen.
Er is helaas geen stoomstoot mogelijk om tijdelijk wat meer kracht achter het toestel te zetten. Doordat het een compact model betreft, kun je het gemakkelijk meenemen op reis. Ben je op zoek naar een eenvoudige stomer om lichte kleding glad te maken, dan is dit de beste kledingstomer voor jou.
Opwarmtijd: 45 seconden | Stoomproductie: 24 g/m | Inhoud reservoir: 0,07 liter
Beste koop: Calor Cube UT2020C0
Voordelen:
- Multifunctioneel gebruik
- Krachtig toestel
- Bewegingsvrijheid tijdens het stomen
- Ruim reservoir
Nadelen:
- Neemt veel plaats in
De 3- in -1 formule van Calor is geschikt voor strijken, ontkreuken en ontsmetten. Je kunt er met andere woorden ook andere soorten textiel mee stomen. Denk hierbij aan het reinigen van je gordijnen of zetels. Door zijn hoge vermogen krijg je een constante stoomproductie van 90 g/m. Zoek je een kledingstomer voor stevigere stoffen, ook dan is dit de beste kledingstomer. De stoomstoot produceert stoom aan maar liefst 200 g/m. Verder krijg je absolute bewegingsvrijheid, want door het lange snoer heb je een bereik van 4,8 meter.
Ondanks het krachtige vermogen kun je zeer snel aan de slag. Het opwarmen duurt slechts zeventig seconden. Het ruime waterreservoir is goed om 80 minuten lang te stomen en bevat een automatisch ontkalkingssysteem dat een duurzaam gebruikt garandeert. Gebruikers ervaren de handleiding wel als beknopt. Het vraagt een beetje oefening om het apparaat te leren kennen. Uiteraard dien je ook wel wat plaats te voorzien om de kledingstomer op te bergen, omwille van het ruime waterreservoir. Houd er verder rekening mee dat je nog steeds een afzonderlijke strijkplank moet aankopen. Deze zit niet ingebouwd in het toestel.
Opwarmtijd: 70 seconden | Stoomproductie: 90 g/m | Inhoud reservoir: 1,1 liter
Beste voor op reis: SteamOne S-Nomad Plus
Voordelen:
- Compact
- Bottle connector
- Meegeleverde tas en zuignap
- ECO-stand
- Goedkoop
Nadelen:
- Niet geschikt voor zware stoffen
- Waterreservoir niet geschikt voor frequent gebruik
Dit toestel heeft zijn naam niet voor niets gekregen. De S-Nomad Plus is de beste kleine kledingstomer voor op reis. Hij is compact, licht en warmt op in slechts veertig seconden. Daarnaast zorgt de bottle connector ervoor dat je je eigen flesje water aan het toestel kan verbinden. Er is een speciale ECO-stand die garant staat voor een lager stoomverbruik. Op die manier kun je het beschikbare water efficiënt gebruiken. Bij de aankoop krijg je een zuignap meegeleverd om je kleding te kunnen ophangen en een handige tas om alles in op te bergen.
Los van het feit dat dit een reismodel betreft, ligt de stoomproductie relatief hoog. Verwacht geen wonderen, maar 30 g/m is ruim voldoende om lichte stoffen kreukvrij te maken. Ideaal voor wanneer je de kleding uit je reiskoffer even wilt opfrissen. De nadelen gaan voornamelijk over het feit dat deze handstomer niet geschikt is voor frequent gebruik. Uiteraard zijn er betere modellen om op regelmatige basis thuis te gebruiken, maar om op reis te gaan is deze mini handstomer een echte aanwinst. Enkel een draadloze kledingstomer was nog beter geweest.
Opwarmtijd: 40 seconden | Stoomproductie: 30 g/m | Inhoud reservoir: 0,4 liter
Opvouwbare kledingstomer: SteamOne Foldable
Voordelen:
- Zeer compact
- Opvouwbaar
- Met 32 g/m redelijk krachtig
- Regelbare stoomkracht
- Snel klaar voor gebruik
Nadelen:
- Niet geschikt voor zware stoffen
- Geen groot reservoir
- Nog steeds netstroom nodig
- Geen ontkalksysteem
Ga je op reis dan wil je een compact model maar ook één dat je niet elke twee minuten moet vullen. Daarom ging onze keuze naar de SteamOne Nomad. Toch moet er een melding gemaakt worden van de SteamOne Foldable. Geknipt voor kleine citytrips of businesstrips. Wanneer je er maar heel even tussenuit bent.
Ook voor mensen die geen hele kledingstomer nodig hebben maar wel iets gelijkaardigs willen. De Foldable is heel compact en makkelijk opgeborgen. Het toestel heeft een zeer klein reservoir, goed voor één kledingstuk. De stoomproductie is degelijk, waardoor het stomen vlot gaat.
Vullen gaat makkelijk, het reservoir is afneembaar. Het toestel is zeer makkelijk te gebruiken. Na 15 seconden opwarmen is het toestel warm. Enkele minuten is het leeg. Volgens de Coolblue specificaties zou een vol waterreservoir 15 minuten meegaan. Dit lijkt zeer onwaarschijnlijk.
Voorlopig bestaan er nog geen draagbare kledingstomers. Met de SteamOne Foldable kom je het dichtste bij een draagbaar model. Onthoud dus wel dat je nog steeds netstroom nodig hebt.
Opwarmtijd: 15 seconden | Stoomproductie: 32 g/m | Inhoud reservoir: 0,15 liter
Tot zover de 6 beste kledingstomers van 2022.
Kijk voor alternatieven ook naar de lijst beste stoomgenerators of kies voor een goed strijkijzer.
Waar op letten bij het kopen van een kledingstomer?
Continue stoomproductie
Bepaalde kledingstomers produceren een constante hoeveelheid stoom. Van zodra het toestel is opgewarmd, komt er stoom uit het toestel totdat het waterreservoir leeg is. Het kan interessant zijn om een kledingstomer te kiezen met een regelbare stoomafgifte. Je kan in dat geval meer stoom loslaten op hardnekkigere kreuken, zoals bij een hemd in een zwaardere stof. Heb je voornamelijk kleding in zwaardere stoffen, kies dan eerder voor een strijkijzer of een strijkijzer met een stoomgenerator.
Naast een regelbare stoomafgifte hebben sommige toestellen ook een pauzefunctie. Deze functie voorkomt dat je toestel in de houder stoom blijft produceren. Op die manier ben je namelijk snel door je voorraad water heen. Voor een veelvuldig gebruik is het aangewezen om een krachtig toestel te kiezen waarbij je zoveel mogelijk kreuken kunt verwijderen. Voor lichte stoffen heb je voldoende aan een toestel met een stoomproductie van 30 g/m. Een goede stoomstoot werkt met een stoomproductie van ongeveer 200 g/m.
Opwarmtijd
Een kledingstomer warmt bijzonder snel op. Het duurt slechts enkele minuten om aan de slag te gaan. Je kunt best wachten tot de stomer volledig opgewarmd is zodat hij op volle kracht kan werken. Houd rekening met de grootte van het waterreservoir. Wanneer je het waterreservoir moet bijvullen tijdens het stomen, zul je opnieuw even moeten wachten totdat het toestel terug op temperatuur is.
Kledingstomers met een statief zullen dit probleem omzeilen door het grotere reservoir. Vaak kun je met deze toestellen grote hoeveelheden kleding stomen zonder het reservoir bij te vullen. Dit heeft natuurlijk invloed op het gewicht. Een handstomer zal sneller warm zijn, maar moet regelmatig bijgevuld worden.
Waterreservoir
Een voldoende ruim waterreservoir is belangrijk als je verschillende kledingstukken na elkaar wilt stomen. Door de stoomproductie verbruikt het toestel namelijk veel water. Kledingstomers met een statief hebben omwille van die reden vaak een groter waterreservoir. Helaas duurt het bij deze stomers wat langer tot je kan beginnen met stomen. Kledingstomers met een statief wegen uiteraard meer. Sommige toestellen hebben de optie om het waterreservoir bij te vullen tijdens het stomen. Zo kun je aan één stuk door blijven stomen.
Het reservoir bij een handstomer is uiteraard veel kleiner. Deze toestellen nemen weinig plaats in en ze zijn bijzonder licht in gebruik. De modellen zijn dan ook speciaal ontworpen om mee te nemen op reis of om snel een hemd kreukvrij te maken vooraleer je de deur uit gaat. Ze warmen snel op en zijn daardoor uiterst efficiënt. Meestal is het reservoir uitneembaar.
Gebruiksgemak
Wat de beste kledingstomer is voor jou, hangt af van de manier waarop je hem wilt gebruiken. In kledingzaken zijn de meeste kledingstomers voorzien van een statief. Dit maakt het gemakkelijk om meerdere stukken na elkaar te stomen. Wil je de kledingstomer frequent gebruiken, ga dan voor een stomer met een hanger waarop je je kleding kunt bevestigen. Zorg ook dat je deze op een comfortabele hoogte kunt monteren.
Verder let je op de lengte van de kabel. Je wilt het apparaat gemakkelijk kunnen installeren op de plaats waar je het nodig hebt. Bij de keuze van je kledingstomer kun je bovendien letten op het gewicht. Natuurlijk wil je liever geen zwaar toestel dat je de trap niet op krijgt, maar een te licht toestel is ook niet aangewezen. Je wilt een stevige basis om je kleding aan op te hangen. Verder bestaan er een aantal interessante basisprincipes om je kleding kwalitatief en kreukvrij te houden.
FAQ – vaak gestelde kledingstomer vragen
Hoe werkt een kledingstomer?
Een kledingstomer kun je eenvoudig gebruiken door hem aan te sluiten op een stopcontact. Vul het waterreservoir en wacht op het indicatielampje dat aangeeft of het toestel klaar is voor gebruik.
Het toestel begint stoom te produceren. Je kunt het kledingstuk ophangen aan een hanger terwijl je met de stoomkop over de kreuken gaat.
Wanneer je het toestel meester bent, kun je ook sneller te werk gaan door van binnenuit te stomen. Je gaat zo met de stoomkop onder de kleding zodat de stoom volledig door de stof kan dringen.
Let goed op dat je het toestel goed kent vooraleer je op deze manier aan de slag gaat, want je kan je verbranden wanneer je de stomer niet vlot van plaats kunt veranderen onder de kleding.
Bepaalde producenten spelen hierop in door een hittebestendige handschoen mee te leveren. Het vraagt wat behendigheid, maar de kledingstomer is een echte aanwinst voor wie een hekel heeft aan strijken.
Zijn je kleren te pluizig, ga er dan eerst door met een pluizenverwijderaar.
Wat is de beste kledingstomer?
Veel hangt af van je gebruik. De beste kledingstomer is de SteamOne Stilys, doordat het op elk gebied goed presteert en daarbij betaalbaar blijft. De uitstekende prijs-kwaliteit verhouding zorgt ervoor dat dit een goede aankoop is voor elke situatie.
Daarna hangt je aankoop vooral van je gebruik af. Zoek je een hand kledingstomer, of een model voor op reis, dan valt de Stilys uit de boot. De beste handstomer is dan weer de Philips Steam & Go. Dit door de krachtige stoomproductie voor een draagbare stomer.
Bestaat er een draagbare kledingstomer voor onderweg?
Voorlopig is er nog geen volledig draagbaar model. Om voldoende stoom te produceren is er voldoende stroom nodig. Voorlopig zou de batterij, die nodig is om de kledingstomer te gebruiken, te zwaar zijn. Er zijn wel al zeer compacte kledingstomers voor onderweg. De Philips Steam & Go of SteamOne Foldable zijn hier goede voorbeelden van.
Hoeveel stoomproductie voor kledingstomers?
Een goede kledingstomer heeft meer dan 40 g/m aan stoomproductie. De sterkste modellen hebben 80+ en de professionele toestellen vaak rond de 100 g/m. Handkledingstomers zijn iets zwakker en minder geschikt voor zware stoffen. Hun stoomproductie ligt meestal tussen 20-350 g/m
Wat kan je doen met een handstomer?
Sommige kledingstomers zijn handstomers, je kan deze naast kleding ook voor sofa’s, gordijnen, kussens, tapijten of ander stoffen in huis gebruiken. Hiermee kan je kreuken weg halen, geurtjes verwijderen en bacteriën doden.
Hoe vaak kleding stomen?
Je kan je kleding wat langer fris houden door ze af en toe te stomen. De stoom is 100° C en doodt bacteriën, onaangename geurtjes kunnen verdwijnen na het gebruik van een kledingstomer. Je kan je kleding dus elke 2-3 dagen eens stomen als ze nog niet echt vuil geworden zijn. Uiteraard hangt alles af van hoe vaak je deze aangedaan hebt en hoeveel je zweet.
Kies ik best voor een kledingstomer of een strijkijzer?
Een moeilijke vraag, want het ene moet het andere niet noodzakelijk vervangen. Elk heeft zijn taak. Het verschil tussen een kledingstomer en een strijkijzer ligt voornamelijk bij de kracht van het toestel.
Zoek je naar een oplossing die gebruiksvriendelijk is en weinig ruimte in beslag neemt, dan is de kledingstomer een goede keuze voor jouw huishouden. Dit toestel is voornamelijk geschikt om kreuken in lichte stoffen te verwijderen. Een hemd, jurk, T-shirt, … Voor zulke stoffen zal je minder werk hebben met een kledingstomer.
Verwacht geen wonderen bij een gekreukte jeans, dat doe je beter met een stoomgenerator. Kledingstomers zijn meestal niet geschikt voor zeer zware stoffen.
Een strijkijzer is eerder geschikt voor mensen die grondiger te werk willen gaan. Heb je veel zware stoffen in je kledingkast, dan is de klassieke strijkplank met een strijkijzer de beste keuze voor jou.
Met een strijkijzer kun je veel meer druk op je kleding zetten. Het nadeel hiervan is dat je meer schade zal toebrengen aan de kleding.
Er bestaan ook strijkijzers met een stoomfunctie, maar het ontwerp van het strijkijzer is vaak niet ideaal om op een vlotte manier je kleding te stomen. Een kledingstomer is lichter en meer wendbaar.
Qua veiligheid houden deze toestellen allebei bepaalde risico’s in. Bij een strijkijzer heb je meer kans op brandplekken op je kleding. Een kledingstomer kan, door verkeerd gebruik, ook een gevaar zijn voor brandwonden. Gebruik daarom best een hittebestendige handschoen.
Hoe we vergelijken en testen
Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.
Voor dit artikel werden 14 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 7 producten in onze selectie geplaatst.
Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, stoomproductie, opwarmtijd, reservoir, gebruiks en prijs.
Tot zover het artikel ‘Beste kledingstomer’