De 5 beste bovenlader wasmachines van 2024
Een ideaal toestel voor kleine ruimtes.
De beste bovenlader wasmachine heeft een compact formaat, is energiezuinig en bevat een voldoende ruime trommel. Dit type wasmachine is een stuk smaller dan de klassieke voorlader en is bij uitstek geschikt voor kleinere woningen. In tegenstelling tot bij de voorlader, voeg je het wasgoed toe langs de bovenkant van de machine. Dat maakt dat hij iets hoger is dan een klassieke wasmachine.
De klep aan de bovenkant brengt een bijkomend voordeel met zich mee, want je hoeft door deze werkwijze niet meer door de knieën te gaan. Dat maakt het een uitstekend toestel voor mensen met rug- of knieproblemen. Door zijn compacte vorm is hij, juist zoals een was- en droogcombinatie, ook geschikt voor kleine woningen zoals een studio of appartement.
Wij hebben onderzoek gedaan naar verschillende modellen van onder andere AEG, Whirlpool, Zanussi en Miele. We hebben daarbij rekening gehouden met het wasresultaat, het aantal programma’s en het gebruiksgemak.Lees hieronder verder om de beste bovenlader wasmachine te vinden voor jouw huishouden.
Onze selectie bovenladers
- Beste prijs-kwaliteit: AEG L7TBE73 bij Krëfel
- Beste goedkope: Whirlpool TDLR 7220LS EU/N bij Elektrolommelen
- Beste kleine: Zanussi ZWQ61265BW bij Loeters
- Beste stille: Miele WS 613 WCS BE bij Miele
- Beste koop: AEG L6TBK62 bij Bol.com
In dit artikel
Beste prijs-kwaliteit: AEG L7TBE73
Voordelen:
- Energiezuinig
- ProSteam functie
- ProSense technologie
- Kledingbeschermende trommel
Nadelen:
- Luid
De L7TBE73 bovenlader van AEG scoort op alle fronten goed en is daarmee de beste bovenlader wasmachine voor een gemiddeld huishouden. Hij staat, met zijn energieklasse C, garant voor een energiezuinig gebruik. Je krijgt een ruime inhoud van zeven kilo ter beschikking. Met 1.300 toeren per minuut komt de was zo goed als droog uit de wasmachine. Dit hogere toerental zorgt natuurlijk ook voor een iets hoger geluidsniveau.
Door de ProSteam functie beperk je kreukvorming van je kledij tijdens het wassen. Deze stoomfunctie kun je ook gebruiken om de kleding kort op te frissen. Verder past de machine zijn programma aan volgens de hoeveelheid was in de trommel en hoe vuil die is. Bij AEG heet dit de ProSense technologie. Je kleren zitten nooit langer dan nodig in de trommel, waardoor ze minder snel slijten.
Je krijgt een uitgebreide keuze aan verschillende programma’s, tien om concreet te zijn. Het display werkt verder op basis van touchscreen. De trommel is voorzien van een zachte structuur zodat je kleding de nodige bescherming krijgen tijdens het wassen. Ook de deuren zijn kwalitatief gebouwd en sluiten op een zachte manier. Kortom, als je een topmodel in huis wilt halen voor een goede prijs, dan is deze bovenlader de beste keuze.
Energieklasse: C | Energieverbruik: 0,59 kWh per was | Capaciteit: 7 kg | Maximaal toerental: 1.300 rpm
Beste goedkope: Whirlpool TDLR 7220LS EU/N
Voordelen:
- Goedkoop
- 6th Sense Technologie
- Comfortabel in- en uitladen
Nadelen:
- Luid
- Energieklasse E
De goedkope bovenlader van Whirlpool bedien je via een grote draaiknop aan de bovenkant van het toestel. Je krijgt de keuze uit veertien verschillende programma’s die je trouwens uitgesteld kunt laten starten. De trommel is goed voor zo’n zeven kilo aan wasgoed. Hij past zijn water- en energieverbruik aan naargelang de kleding die je in de trommel plaatst. Deze automatische beladingsherkenning heet bij Whirlpool de 6th Sense technologie.
Het toerental ligt bij deze machine op 1.200 toeren per minuut. Dit is iets lager, maar zeker nog voldoende hoog om de was relatief droog uit de trommel te halen. Tijdens het centrifugeren kan dit apparaat behoorlijk wat geluid produceren, want het heeft een geluidsniveau van 78 decibel. Je kunt het toerental verlagen indien nodig. Dit kan bijvoorbeeld aangewezen zijn bij delicate stoffen of fijne was.
Doordat de trommel aan het einde van het programma op de hoogste stand stopt, kun je de propere was gemakkelijker uit de trommel halen. Je hoeft dus niet aan de trommel te draaien. De deur aan de bovenkant opent op een zachte manier en staat garant voor een comfortabele werking. Ondanks zijn iets hogere energieverbruik is dit de beste bovenlader wasmachine voor gezinnen met een beperkt budget.
Energieklasse: E | Energieverbruik: 0,78 kWh per was | Capaciteit: 7 kg | Maximaal toerental: 1.200 rpm
Beste kleine: Zanussi ZWQ61265BW
Voordelen:
- Startuitstel
- Kinderbeveiliging
- Goedkoop
Nadelen:
- Energieklasse D
- Luid
- Geen stoomprogramma
Bij een klein huishouden kan een gemiddelde trommel al snel te groot zijn. Idealiter kun je elke week minstens één volle trommel was laten draaien. Indien je niet de volledige capaciteit van de trommel benut, zul je namelijk onnodig veel energie en water verspillen. Bij een volle trommel zorgt de wrijving van de kledij ook voor een extra schoon resultaat. Voor studenten op kot of singles adviseren wij dus de kleine bovenlader van Zanussi.
Met een inhoud van zes kilo heeft hij het perfecte formaat voor de wekelijkse was van één persoon. Wanneer je je beddengoed wilt wassen, zul je vermoedelijk meerdere wasbeurten nodig hebben. Let wel op, want hoewel hij een kleinere trommel heeft, betekent dit niet dat hij op zich een kleiner formaat heeft. Qua afmetingen bevat hij de standaardmaten van een bovenlader. Dat is een breedte van veertig centimeter en een diepte van zestig centimeter.
Hij beschikt verder over de meest bekende programma’s, zoals een delicaat of een kort programma. Hij centrifugeert de kleding aan 1.200 toeren per minuut en produceert hierbij een geluid van 78 decibel. Je kunt de programma’s uitgesteld laten opstarten, met een maximum van twintig uur. Er is verder kinderbeveiliging aanwezig zodat je de deur tijdens het programma niet kunt openen. Een klein minpuntje is het hogere energieverbruik, maar met een energieklasse D scoort hij nog steeds behoorlijk goed.
Energieklasse: D | Energieverbruik: 0,65 kWh per was | Capaciteit: 6 kg | Maximaal toerental: 1.200 rpm
Beste stille: Miele WS 613 WCS BE
Voordelen:
- Energiezuinig
- Stillere werking
- SoftCare honingraatstructuur
- Ruime keuze aan programma’s waaronder een stoomprogramma
Nadelen:
- Geen automatische beladingsherkenning
- Duur
De stille bovenlader van Miele is naast zijn stillere werking van 70 decibel ook op veel andere vlakken de beste in zijn soort. Zo is hij, met een energieklasse C, heel energiezuinig. Je verbruikt zo’n 33,88 euro aan energiekosten op jaarbasis. De trommel is met zes kilo eerder compact. Hij is dus voornamelijk geschikt voor kleine gezinnen van één à twee personen. De trommel bevat een SoftCare honingraatstructuur om je kleding te beschermen tijdens het wassen.
Je krijgt de keuze uit maar liefst 21 programma’s, waaronder ook een programma voor donkere was en jeans. Het korte programma duurt twintig minuten en is ideaal voor een korte opfrissing. Tijdens het programma voeg je gemakkelijk nog wat wasgoed toe aan de trommel. Dit is handig wanneer je nog een verloren sok of handdoek zou terugvinden tijdens het opruimen. Doordat er geen automatische beladingsherkenning is, dien je de trommel altijd goed te vullen. Modellen die deze functie wel bezitten, kun je wel minder vol laden. De sensor zal zijn programma aanpassen aan de hoeveelheid was in de trommel.
De bovenlader bevat ook een stoomprogramma dat ervoor zorgt dat de kleding relatief kreukvrij uit de trommel komt. Centrifugeren doet deze machine aan 1.200 toeren per minuut. Hij heeft een ingebouwd balanssysteem zodat de machine stevig blijft staan tijdens het volledige programma. Je dient voor deze machine wel een ruimer budget te voorzien. Het betreft een serieuze investering, maar als alternatief voor de grotere klassieke wasmachine zal hij wel de beste resultaten afleveren.
Energieklasse: C | Energieverbruik: 0,55 kWh per was | Capaciteit: 6 kg | Maximaal toerental: 1.200 rpm
Beste koop: AEG L6TBK62
Voordelen:
- Automatische beladingsherkenning
- Trommel met kledingbeschermende structuur
- Zelfreinigende wasmiddellade
Nadelen:
- Luid
- Geen stoomprogramma
Wanneer je op zoek bent naar de beste wasmachine, dan haal je met deze bovenlader van AEG een degelijk model in huis. Hij is niet de goedkoopste op de markt, maar voorziet je wel van de belangrijkste functies tegen een relatief lage prijs. Het display werkt op basis van een draaiknop. Er zijn vijftien verschillende programma’s om uit te kiezen, waaronder zelfs een specifiek programma voor beddengoed. Je kunt deze programma’s uitgesteld laten starten tussen de dertig minuten en twintig uur.
Het toerental pas je gemakkelijk manueel aan naar wens, met een maximum van 1.200 toeren per minuut. Hij blijft hierbij stevig staan door het ingebouwde balanssysteem. De trommel bevat automatische beladingsherkenning voor een optimaal gebruik van water en energie en is ook voorzien van een zachte structuur om je kleding te beschermen.
Met een energieklasse D verbruikt hij ongeveer veertig euro per jaar aan energiekosten. Over de volledige levensduur van deze goedkope wasmachine bespaar je ongeveer 125 euro aan energiekosten tegenover een toestel met energieklasse F. Uniek aan dit toestel is de zelfreinigende wasmiddellade. Een aangekoekte wasmiddellade zal je bij deze bovenlader dus niet vinden. Voor een goede prijs krijg je met deze goede wasmachine dus heel wat mogelijkheden aangereikt door AEG.
Energieklasse: D | Energieverbruik: 0,65 kWh per was | Capaciteit: 6 kg | Maximaal toerental: 1.200 rpm
Waar op letten bij het kopen van een wasmachine?
Energieklasse
Sinds maart 2021 vind je op elke wasmachine een informatief label met een QR-code. Aan de hand van deze code kun je de belangrijkste informatie over de wasmachine terugvinden, zoals het energieverbruik, de capaciteit en het geluidsniveau. De meeste bovenladers hebben een energieklasse C, D of E. Hoe dichter bij de A, hoe zuiniger de machine draait. De beste bovenlader wasmachine behoort dus idealiter tot een energieklasse C. Naast een goede energieklasse kan ook zuinig wassen voor een aanzienlijk lagere energiefactuur zorgen.
Bepaalde wasmachines zijn voorzien van een trommel met automatische beladingsherkenning. In het geval van een halfvolle trommel zal de machine zijn energie- en waterverbruik aanpassen aan de hoeveelheid was in de trommel. Los daarvan ben je steeds beter af met een volle trommel. Ook de wrijving van de kledij zorgt namelijk voor extra schone was. Verder kun je de kleding op een lagere temperatuur wassen voor een energiezuinig gebruik en is het belangrijk om nooit meer wasmiddel toe te voegen dan nodig. Bij achtergebleven zeepresten kan extra spoelen nodig zijn en dat zorgt voor een hoger waterverbruik.
Capaciteit
De meeste bovenladers hebben een capaciteit van zes à zeven kilo. Een trommel van zes kilo is over het algemeen geschikt voor alleenstaanden of koppels. Meestal heeft een alleenstaande met een wasmachine van zes kilo voldoende aan één à twee wasbeurten per week. Voor grotere gezinnen is een inhoud van zes kilo veel te klein.
Huishoudens van drie à vier personen kijken beter richting machines van zeven à acht kilo. Je wilt namelijk comfortabel je beddengoed kunnen wassen. Gezinnen van meer dan vier personen zullen best geholpen zijn met een trommel van negen kilo of meer. Het is altijd interessant om een trommel te kiezen met automatische beladingsherkenning. Zo past het programma zich steeds aan aan de hoeveelheid was in de trommel.
Afmetingen
Bij een beperkte hoeveelheid ruimte in huis kan het interessant zijn om een bovenlader wasmachine in huis te halen. Deze machines zijn veel smaller dan de klassieke voorlader wasmachine en ze werken voornamelijk in de hoogte. Doordat ze veel smaller zijn, kun je er vaak wel iets minder was in kwijt. De capaciteit van de trommel zal in de meeste gevallen zes tot zeven kilo zijn.
Bovenladers zijn voorzien van standaardafmetingen. Zo zal de breedte van deze smalle wasmachine steeds veertig centimeter zijn. De diepte van een bovenlader komt op zestig centimeter. Hoewel ze qua breedte en diepte iets compacter zijn, hebben ze in de hoogte wat meer ruimte nodig. Ze zijn, met 90 centimeter, ongeveer vijf centimeter hoger dan de voorladers.
Gebruiksgemak
De beste bovenlader beschikt over een aantal functies om het wassen zo aangenaam mogelijk te maken. Bovenladers hebben zonder twijfel een aantal voordelen tegenover de traditionele voorlader. Bij de bovenlader beweegt de trommel op en neer om de was schoon te maken. Sommige machines zullen de trommel laten stoppen op de hoogste stand, zodat je gemakkelijk aan de was kunt na het programma. Hierdoor dien je, in tegenstelling tot bij de voorlader, niet door de knieën te gaan om de was uit de trommel te halen. Ook voor mensen met rugproblemen zal dit type wasmachine dus aangenamer zijn.
Bepaalde modellen voorzien de mogelijkheid om tussentijds was toe te voegen. Zo kun je ook die vergeten sok nog proper krijgen. Een goed stoomprogramma reduceert kreuken in de kleding zodat je het strijkwerk nadien kunt beperken. Daarnaast is een stoomprogramma handig om delicate kleding toch een opfrisbeurt te geven. Tot slot is het aangewezen om voor een trommel te kiezen met een zachte structuur om je fijne was te beschermen.
Programma’s
De programma’s van een bovenlader zijn veelal gelijk aan die van een voorlader. De beste bovenlader bevat op zijn minst de mogelijkheid om een korte was en een intensief programma te draaien. Daarnaast vind je ook de meest gebruikelijke opties terug, zoals een programma voor jeans, wol, zijde, katoen of delicate was.
Een echte meerwaarde is het stoomprogramma, dat kreuken in de kleding voorkomt. Het is echter goed mogelijk dat je ondanks het stoomprogramma bepaalde kledingstukken, zoals hemden, nog steeds grondig zult moeten strijken. Daarvoor kun je best een stoomstrijkijzer gebruiken.
Fijne was of delicate stukken was je best op een temperatuur van maximaal dertig graden. Dergelijke stukken hang je na het wassen ook beter op aan een droogrek. Het ECO-programma zal minder energie verbruiken, maar het duurt aanzienlijk langer om de was proper te krijgen.
Laat je niet misleiden door de korte duur van een snelle was, deze programma’s verbruiken vaak evenveel energie als een gewoon programma doordat de machine intensiever aan het werk moet. Wil je besparen op antikalk middelen voor je wasmachine, overweeg dan om een waterontharder in je woning te laten plaatsen.
Wat is een bovenlader wasmachine?
Een bovenlader wasmachine zorgt, net als de voorlader, voor propere kleding in de kast. In tegenstelling tot de klassieke wasmachine voeg je de kleding langs de bovenkant aan de trommel toe. Het toestel is daardoor qua formaat veel smaller en ook minder diep dan de voorlader. De trommel van de bovenlader beweegt op en neer, in tegenstelling tot de voorlader waarbij de trommel rond zijn as draait.
Net zoals bij een voorlader is het aangewezen om de capaciteit volledig te benutten. Het display van dit type wasmachine zit vaak aan de bovenkant. Afhankelijk van welk toestel je kiest, zal het display bestaan uit druk- en draaiknoppen of touchscreen. Na het einde van het programma, kun je de was eenvoudig uit de trommel halen langs de klep aan de bovenkant. Bij sommige types moet je de trommel nog even doordraaien tot de laadklep aan de bovenkant zit.
Is een bovenlader wasmachine beter dan een voorlader?
Voor sommige gezinnen zal een bovenlader wasmachine een betere keuze zijn dan een voorlader. Dat zal voornamelijk het geval zijn bij gezinnen die kleiner wonen. Aangezien een voorlader wasmachine veel breder en dieper is dan een bovenlader, kun je met de bovenlader heel wat ruimte in huis besparen. Met een breedte van slechts veertig centimeter past hij vrijwel in elke woning.
Verder zal de bovenlader beter scoren wanneer je last hebt van je rug en knieën. Bij een voorlader dien je door de knieën te gaan om de was in de trommel te steken. Doordat de klep bij een bovenlader aan de bovenkant zit, voeg je de was al rechtstaand aan de trommel toe. Tot slot zijn de bovenladers vaak iets goedkoper in aanschaf. Let wel op, want ook de capaciteit van deze toestellen is juist zoals bij een was- droogcombinatie een stuk lager.
Hoe we vergelijken en testen
Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.
Voor dit artikel werden 12 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 5 producten in onze selectie geplaatst.
Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op bouwkwaliteit, capaciteit, geluid, programma’s, afmeting, energielabel en prijs.