Een was en droogcombinatie is een wasmachine en droogkast in één. Welke is nu de beste wasdroogcombinatie?

Een was en droogcombinatie is ideaal voor wanneer je plaats wil besparen in huis. Daarnaast zijn er nog een aantal zaken waar je best rekening mee houdt vooraleer je een was en droogcombinatie aanschaft. Wij deden onderzoek naar de belangrijkste kenmerken van een was en droogcombinatie en stelden een top 5 samen van de beste was en droogcombinatie in hun soort. Lees verder om te weten waar je op moet letten als je een was droogcombinatie wil kopen of vergelijken.

Beste was-droogcombinatie 2021

MIELE – WTI 370 WPM POWERWASH 2.0

Beste was-droogcombinatie 2021

Wie aan kwaliteit denkt, denkt vaak aan Miele. De toestellen van het Duitse merk zijn al jarenlang gekend om hun hoogwaardige kwaliteit en betrouwbaarheid. De was en droogcombinatie uit de nieuwe WTI-serie, zoals de 370 WMP, zijn enkele van de topfavorieten. Met de WTI 370 WPM kan je tot 8 kg wassen en tot 5 kg drogen. Daardoor is ze ideaal voor een huishouden van 4 tot 5 personen. Dit toestel spaart water en energie uit doordat het water van bovenaf gesproeid wordt, ipv langs onder zoals bij andere toestellen.

Deze Miele heeft een A energielabel, wat zorgt voor minder verbruik. Een wasprogramma duurt met 149 min ook minder lang dan de meeste ander was droogcombinaties in deze lijst. Ook het centrifugeren gebeurt sneller, aan 1600 rpm zit je hoger dan de gemiddelde 1400. Toch komt de was er iets natter uit dan andere modellen. Voor de prijs van deze Miele moet het resultaat perfect zijn. Door het centrifugeren heb je ook een ongaangenaam geluidsniveau van 72 db.  Dus hier zijn enkele kleine opmerkingen, het droogresultaat kan beter. Wel een voordeel is het waterverbruik – je bespaart jaarlijks tot 20 euro enkel op waterverbruik. Er is ook SteamCare programma om je kleding even op te frissen.

Dit is ook een slimme was droogcominatie. Met gebruik van je smartphone kan je ervoor zorgen dat je kleding automatisch gedroogd wordt. Dankzij de zelfreinigende wasmiddellade is ze gemakkelijk te onderhouden. Er is keuze tussen 12 verschillende programma’s voor verschillende wascycli. Het nadeel aan deze was en droogcombinatie is de prijs. Het is het duurste model in onze lijst.

AEG – L7WB86GW

Prijs/kwaliteit was en droogmachine

De L7WB86GW was en droogcombinatie van AEG is ideaal voor wie op zoek is naar de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Het is een relatief goedkoop model dat toch voorziet in het nodige comfort. Je kan er perfect delicate kledingstukken mee wassen zoals zijde en wol. Het beschikt over het AbsoluteCare systeem dat voorkomt dat kleding krimpt in de trommel. Je kan er 8 kilogram mee wassen en 4 kilogram mee drogen.

Met het ProSteam-systeem zal de machine je kleding ontkreuken en opfrissen met stoom. Door het OptiSense-systeem worden wasprogramma’s automatisch afgestemd zodat het energieverbruik geminimaliseerd wordt. Het is ook een erg snelle machine. Op een uur tijd kan je een kilogram wasgoed nog snel wassen en drogen in één. Ideaal voor als je nog snel een afspraak hebt. Volgens gebruikers zou ze ook een handig formaat hebben voor kleinere badkamers. Het nadeel zou dan weer het hogere energieverbruik zijn.

LG – F4J6VGOW DIRECT DRIVE

Goedkope was en droogcombinatie

Een was en droogmachine hoeft geen grote hap uit je budget te nemen. Dit voordelige model van LG is de best verkopende was en droogmachine van 2019. Ze beschikt over een inhoud van 9 kilogram om te wassen en kan tot 5 kg wasgoed drogen. Dit maakt de machine ideaal voor een huishouden van 3 tot 5 personen. Met de pauzeknop kan je nog snel wasgoed bijvoegen indien je dat vergeten bent.

Zeer betaalbaar, een goede prijs kwaliteit verhouding, A energielabel en een relatief grote trommel. Voor de meeste huishoudens is deze LG meer dan voldoende. Let wel op, het waterverbruik is zeer hoog, je verbruikt jaarlijks zo’n 28000 liter water (€40). Dit is tot 40% meer dan andere modellen en ook het grootste nadeel aan de LG was droogcombinatie. Op alle andere aspecten scoort dit toestel gemiddeld. Heb je een beperkt budget, dan is dit de beste was droogcombinatie.

BOSCH – WVG3044NL

Energiezuinige was droogcombinatie 

Zoek je een energiezuinig model, dan is dit model van Bosch een goede optie. Het wast en droogt je kleding op duurzame wijze. Het beschikt namelijk over een energieklasse A. Door het VarioPerfect-systeem kan je zelf kiezen om extra snel of extra zuinig te wassen. Was je extra zuinig, dan bespaar je zowel op energie als op water. Er kan 7 kilogram kleding in om te wassen en 4 kilogram om te drogen. Bij het kopen van een was droogcombinatie sta je soms verwonderd van hoeveel zo’n toestel kan kosten in verbruik. De energiezuinige Bosch heeft een jaarlijkse energiekost van 215 euro, daar waar ander modellen eerder tegen 250-300 aanleunen.

Het geluidsniveau is ook relatief laag want deze machine produceert slecht 47 dB tijdens het centrifugeren. Dit komt door de koolborstelloze motor, waardoor er minder trillingen en geluid ontstaan. Zo kan je de machine gerust in een binnenruimte zetten, zelfs in de buurt van je slaapkamer. Ze beschikt over wel 16 verschillende wasprogramma’s met als troef het anti-allergieprogramma. Dit is handig bij hooikoorts of allergieën. Ze is bovendien een stuk goedkoper dan de Miele.

SAMSUNG WD90T984ASE

Slimme was droogcombinatie met laadklep

Nieuw op de markt sinds december 2021, de laatste editie van de Samsung was droogcombinatie. Dit toestel ziet er mooi uit en biedt een vervolg op de WD80 serie van Samsung. Goed voor 9 kg was en 6 kg droog. Dit is een stille was droogcombinatie. Met 49 db is dit één van de weinige wasmachines die onder de 50 db blijft, hoewel er altijd wel veel lawaai komt van het centrifugeren (72db). Het waterverbruik van dit toestel is zeer beperkt. Met 10 000 liter water zit je aan de helft van de bovenstaande LG. Ook de 25 verschillende programma’s zijn handig meegenomen. Let wel op, het energielabel is slechts B. Je moet toch 300 euro energiekosten per jaar rekenen. Daar waar andere toestellen eerder tussen 250 en 300 zitten. Met deze Samsung bezit je ook een ‘slimme’ was-droogcombinatie, je kan het toestel met je smartphone bedienen.

De  trommel is speciaal gemaakt om kleding zoveel mogelijk te beschermen. Er is ook een sensor aanwezig die je laat weten wanneer het toestel te vol is, waardoor je was mogelijk niet goed gewassen zal zijn. De waskwaliteit van Samsung is altijd al topklasse geweest, met deze machine trekken ze deze lijn door. Het drogen kan beter, maar hier is weinig op aan te merken. Ook fijn is dat het toestel enkele zelfreinigende tools heeft. Een trommelreiniger en de wasmiddellade reiniger zorgen alvast dat er geen schimmels of vuiligheid kan vormen. Ook koud wassen is mogelijk.

beste wasdroogcombinatie

Tot zover de suggestieve top 5 beste was droogcombinaties 2021.
Niet overtuigd, zoek dan zeker verder op andere online bronnen of ga naar de winkel voor meer uitleg. Heb je liever één toestel voor elke taak? Lees dan ook de lijst ‘beste wasmachines‘ en ‘beste droogkasten‘.

Was en droogcombinaties vergelijken

Wat is een was en droogcombinatie?

Een was en droogcombinatie is een wasmachine en droogkast in één. Je kan er apart een was- en droogprogramma mee draaien of tegelijk. Ze zijn voornamelijk populair omdat ze plaats besparen, zeker in het geval bij een was en droogcombinatie inbouw. Er zijn een aantal voor- en nadelen verbonden aan dit systeem. Daar gaan we hieronder dieper op in.

Wat is was en droogcombinatie

Hoe werkt een was en droogcombinatie?

Hoe werkt het? De meeste was en droogcombinaties werken met een ander droogsysteem dan de klassieke droogkast.

In plaats van de hete vochtige lucht naar buiten te ventileren zoals in een droogkast, wordt er in een was en droogmachine een condensatiesysteem gebruikt om de lucht te koelen. Hete lucht wordt in de trommel gebracht en doet vocht van de centrifugerende kleding evaporeren. Deze condensatie wordt dan weggeloosd via een darm die leidt naar de gootsteen of de afvoer.

In plaats van koude lucht gebruikt de was en droogcombinatie in tegenstelling tot de klassieke droogkast koud water. Door water te gebruiken voor het condensatiesysteem, verbruikt het toestel water voor zowel het was- als het droogproces. Dit maakt dit type toestellen minder zuinig op het gebied van waterverbruik en dus ook niet ideaal voor op plaatsen waar water schaars is. Er zijn tegenwoordig wel bepaalde merken die voor het droogproces minder water gebruiken.

Wat de fase van het drogen betreft, dit duurt dan weer langer dan bij de klassieke droogkast. Dit komt omdat de trommel kleiner in een was en combinatiemachine kleiner en de lucht dus minder goed kan circuleren. Daarnaast moet de trommel na het wassen ook eerst nog gedroogd worden.

De duur van een cyclus kan variëren op basis van verschillende elementen, zoals het geselecteerde wasprogramma en de hoeveelheid wasgoed. In het algemeen duurt het 30 tot 90 minuten om de kleding te wassen. Het drogen kan nog meer variëren, van 45 tot wel 180. De duur hangt af van de hoeveelheid drooggoed in de machine en het type wasgoed dat gedroogd moet worden. Katoen en denim zullen bijvoorbeeld langer moet drogen dan lichter wasgoed zoals t-shirts.

beste was en droogcombinatie 2020

Was en droogcombinatie,
Hoe gebruiken?

Wasgoed inbrengen

In de meeste was en droogcombinaties kan je 7 tot 8 kilogram wasgoed toevoegen. Dit zijn ongeveer 3 volledige outfits of 6 tot 8 badhanddoeken. Zorg ervoor dat je de machine niet overlaadt, anders wordt je kleding niet perfect schoon.

Sorteer de kleding volgens stof en kleur. Hou er rekening mee dat je maar een fractie van het maximale volume wasgoed kan laten drogen, ongeveer 50% tot 75%, en dat je ze dus mogelijks twee keer moet laten drogen. Je kan ook kiezen om alleen de maximale hoeveelheid die je kan drogen te wassen. Zo vermijd je dat je achteraf nog moet sorteren.

Sommige machines beschikken over een beladingssensor en weten dus hoeveel wasgoed er zich in de machine bevindt. Op basis van deze informatie gaat de machine automatisch meer of minder energie verbruiken.

Wasmiddel kiezen

Voeg vervolgens het wasmiddel toe. Waspoeder werkt het best maar je kan ook een vloeibaar wasmiddel gebruiken. In sommige modellen kan je ook apart wasverzachter toevoegen. Dit helpt tegen kreuken en zorgt ervoor dat je kleding zachter wordt. Als er een apart vak is voor bleekmiddel, kan je dit ook toevoegen. Bleekmiddel in poedervorm werkt het best.

Pas de hoeveelheid wasmiddel aan aan de hoeveelheid wasgoed of de intensiteit van de vlekken. Bij de meeste wasmiddelen vind je de instructies hiervoor op de achterkant van de fles of op de doos.

Juiste programma

Kies vervolgens het juiste programma zoals je dat zou doen bij een normale wasmachine. Kies het programma op basis van de stof, de wastemperatuur en de duurtijd. Je kan ook al een droogcyclus selecteren of ervoor kiezen om alleen te wassen of alleen te drogen.

Machines met tijdsgestuurde droogcycli zullen je was een vaste duurtijd lang drogen, bijvoorbeeld 2 uur. Een machine met elektronische besturing kan anderzijds continu meten hoe droog de was is en kan automatisch stoppen zodra het gewenste resultaat bekomen is. Dit is een optie die je ook vaak ziet bij de klassieke droogkast. Dit systeem bespaart ook energie. Over het algemeen zal wassen en drogen samen ongeveer 3 uur in beslag nemen.

Indien mogelijk kies je beter voor een aparte was- en droogcyclus, zo kan je de kleding die nog vochtig is in de machine eerst terug losmaken van de zijkanten van de trommel om te vermijden dat ze vol kreuken zouden worden gedroogd.

Na het drogen komt het strijken – dit kan met een strijkijzer met stoomgenerator of een kledingstomer.

was en droogmachine vergelijken
Beste wasmachine droog combinatie

Voor- en nadelen

Voordelen was droogcombinatie

Energieverbruik

Een was en droogmachine gebruikt ongeveer evenveel energie als een wasmachine en droogkast samen. Per gebruik kan dit wel kloppen, toch moet je dit met een korrel zout nemen als je rekening houdt met het feit dat je een volledige lading wasgoed niet in één keer kan drogen.

Wassen of drogen

Je kan je wasgoed zowel wassen als drogen, maar je kan er ook voor kiezen om alleen te wassen of te drogen. Dit is logisch want sommige kleding kan je wel machinewassen maar mag niet in de droogkast.

Plaatsbesparing

Met een was en droogmachine bespaar je uiteraard plaats. Je hoeft niet meer twee aparte machines in huis te zetten.

Geen filter schoonmaken

Met een was droogcombinatie hoef je geen pluizenfilters schoon te maken zoals bij een droogkast. Het pluis wordt namelijk al tijdens het wassen weggespoeld.

Wasprestatie

Een was en droogmachine zal net zo goed presteren als een volwaardige wasmachine.

Nadelen was droogcombinatie

Waterverbruik

Een was en droogcombinatie kan een enorme hoeveelheid water verbruiken en wel tot 210 liter. Het condensatiemechanisme van het droogkast-gedeelte gebruikt namelijk leidingwater om af te koelen bovenop het water dat gebruikt wordt om te wassen. Een machine met een warmtepomp is duurzamer, maar ook duurder.

Duurtijd

Het kan behoorlijk lang duren om kleding te wassen en te drogen in één. Sommige toestellen bieden wel korte programma’s aan maar dan kan je vanzelfsprekend minder wasgoed in de machine steken.

Brandgevaar

Volgens Verisure is de droogkast de belangrijkste oorzaak van brand. Koop je een was en droogcombinatie, dan haal je ook meteen een droogkast in huis en verhoog je dus het risico op brand. Je moet hem dan ook speciaal onderhouden en de nodige voorzorgsmaatregelen nemen.

Andere toestellen overbodig

Heb je al een wasmachine en/of droogkast, dan zal je door de aankoop van een was en droogcombinatie minstens een van deze apparaten overbodig maken. De was en droogmachine vervangt namelijk de funcie van beide. Een was en droogmachine is dus vooral welkom als je nog geen van beide toestellen hebt.

Geluid

Met een was en droogmachine haal je meteen een droogkast in huis. Dit betekent doorgaans meer lawaai. Dit is de reden waarom veel mensen hun droogkast in de garage of in het berghok zetten. Hou dus rekening met de hoeveelheid decibels dat de machine kan produceren en onthoudt dat ze enkel op plaatsen kan staan met een aansluiting voor wasmachines.

Volume

Tijdens het drogen kan je maar de helft van het volume dat werd gewassen in de machine laten. Als je de machine dus volledig vult met wasgoed, dan moet je twee keer drogen.

Tot zover het artikel ‘Beste was-droogcombinatie 2021’ – Laatste update 24/11/2020

Lees meer berichten in de categorie ‘Huis’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.