De 7 beste dompelpompen van 2024
Onze favoriete keuze is de Powerplus POWEW67904
Met de beste dompelpomp krijg je een ondergelopen kelder, waterput, zwembad of vijver snel droog. Of je nu handig bent of niet, werken met een dompelpomp is niets om bang voor te zijn. Meestal zijn dompelpompen erg gebruiks- en onderhoudsvriendelijk. Een simpele manier dus om overtollig water weg te krijgen.
Lees hieronder verder om de beste waterpomp voor jouw budget te vinden.
Onze selectie dompelpompen
- Beste prijs-kwaliteit: Powerplus POWEW67904 bij Bol.com
- Beste professionele: DAB Nova Up 300 M-AE bij Bol.com
- Beste goedkope: VONROC Dompelpomp bij Bol.com
- Beste vuilwater: Einhell GC-DP 3730 bij Bol.com
- Beste voor zwembad: Karcher SP 6 Flat Inox bij Bol.com
- Beste kleine: Dab Nova 300 M-A bij Bol.com
- Beste op accu: Gardena 2000/2 Clear bij Bol.com
In dit artikel
Beste prijs-kwaliteit: Powerplus POWEW67904
Voordelen:
- Hoog vermogen
- Ook voor licht vuil water
- Ingebouwde vlotter voor automatische aan- en uitschakeling
- Genoeg druk om tuin mee te sproeien
Nadelen:
- Niet voor sterk vervuild water
Wat prijs-kwaliteit betreft verkiezen we de Powerplus POWEW67904 als beste dompelpomp. Ten eerste heeft de motor met 400 watt een mooi vermogen. Hiermee kom je aan een doorstroomcapaciteit van 7.500 liter per uur, wat knap is voor deze prijs. Genoeg dus voor zwembaden, jacuzzi’s, vijvers of je regenwaterput.
Je pompt er best enkel zuiver water mee op, maar licht vuil water kan de pomp ook aan. Pomp je te vuil water op, dan zal je merken dat de pomp na een tijdje niet meer transporteert. Het is dan voldoende om de inloopzeef te reinigen of de schacht weer schoon te maken. Een ingebouwde vlotter schakelt de pomp automatisch in en uit bij zelf in te stellen waterpeilen.
Het is een pomp die naar behoren werkt en zeer gebruiksvriendelijk is. Een bijkomend pluspunt: je hebt er amper onderhoud aan. Je sluit de afvoerslang aan en je kan de pomp vervolgens gebruiken om de tuin te sproeien, planten water te geven of een kleine fontein te voeden. Je dompelt het toestel onder tot maximaal vijf meter diepte. Als je dieper gaat, zal hij het moeilijker krijgen. Kortom, een simpele, gebruiksvriendelijke pomp die verbazingwekkend krachtig is en gewoon doet wat hij moet doen. En dat alles voor een mooie prijs.
Capaciteit: 7.500 liter per uur | Met vlotter: Ja | Geschikt voor: Proper en licht vuil water
Beste professionele: DAB Nova Up 300 M-AE
Voordelen:
- Krachtige motor met hoge capaciteit
- Ingebouwde vlotter voor automatische aan- en uitschakeling
- Geschikt voor kleine ruimtes
- Uitstekende vlakzuiger
- Ook voor licht vuil water
Nadelen:
- Duur
- Niet voor sterk vervuild water
Ben je op zoek naar een professionele dompelpomp met een groot vermogen, dan ben je met deze DAB aan het juiste adres. De krachtige motor bereikt een capaciteit van 10.000 liter per uur. Goed dus voor het serieuzere werk als zwembaden en vijvers. De pomp is geschikt voor licht vervuild tot vuil water. Sediment mag een maximale korrelgrootte hebben van rond de 10 millimeter. Neem daarbij als voorbeeld een kelder met zanderig water.
Als bijkomende handigheid kan deze dompelpomp ingezet worden als vlakzuiger. Geen gewone vlakzuiger, maar een van de bovenste plank. Hij kan tot een laag restwater van één millimeter wegzuigen. Vervolgens schakelt hij zichzelf uit. Ook is er een ingebouwde vlotter. De afvoerslang kan aangesloten worden langs boven, zodat de pomp ook gebruikt kan worden in kleine ruimtes.
Kortom, we beschouwen dit als de beste professionele dompelpomp, niet alleen omwille van zijn kracht, maar ook omdat het een van de enige vlakzuigers is die tot één millimeter pompt. Het feit dat je ook licht vervuild water kan pompen is een mooie en zeer welgekomen toevoeging.
Capaciteit: 10.000 liter per uur | Met vlotter: Ja | Geschikt voor: Proper en licht vuil water
Beste goedkope: VONROC dompelpomp
Voordelen:
- Goedkoop
- Voldoende capaciteit voor huisgebruik
- Ook voor licht vuil water
- Ingebouwde vlotter voor automatische aan- en uitschakeling
- Tot zeven meter diepte
Nadelen:
- Niet voor sterk vervuild water
- Lage druk
Voor een zeer redelijke prijs krijg je met deze dompelpomp een goed vermogen. Dit leidt tot een capaciteit van rond de 6.500 liter per uur. Dat maakt deze pomp geschikt om onder lage druk een zwembad, kelder, regenput of kleinere volumes leeg te pompen. Dit betekent ook dat je de pomp niet kan gebruiken om aan te sluiten op een tuinslang of sproeier. Daarvoor heb je immers een hogere druk nodig.
Deze goedkope dompelpomp heeft een ingebouwde vlotter en hij schakelt zichzelf op die manier uit bij een waterpeil van zo’n vijf millimeter. De pomp is strikt gezien een schoonwaterpomp, maar hij kan ook gebruikt worden voor licht vervuild water.
Sterk vervuild water (lees: vaste deeltjes groter dan vijf millimeter) kan het toestel beschadigen. De pomp vereist niet erg veel onderhoud. Je kan hem gebruiken tot een diepte van zeven meter. Bevestig de pomp zeker aan een touw of ketting. De pomp aan de kabel ophalen en laten zakken kan al snel voor moeilijk herstelbare schade zorgen.
Capaciteit: 6.500 liter per uur | Met vlotter: Ja | Geschikt voor: Proper en licht vuil water
Beste vuilwater: Einhell GC-DP 3730
Voordelen:
- Ingebouwde vlotter voor automatische aan- en uitschakeling
- Geschikt voor vuil water met grote deeltjes
- Sterk vermogen en hoge capaciteit
- Onderhoudsvriendelijk
- Goedkoop
Nadelen:
- Niet compatibel met elke slang
Als je je zorgen maakt over zwevende vuildeeltjes of als je weet dat er grote korrels vuil in het water zitten, kies dan liever voor een vuilwater dompelpomp. De Einhell GC-DP 3730 is een betrouwbaar toestel voor het zwembad, een ondergelopen kelder of kruipruimte of vijver.
De motor heeft een vermogen van 370 watt, waarmee hij een capaciteit bereikt van rond de 9.700 liter per uur. Hij kan gebruikt worden tot een diepte van vijf meter. Verder beschikt het toestel over een ingebouwde vlotter. Zo stel je eenvoudig in op welk waterpeil de pomp aan- en uitschakelt.
Het belangrijkste is dat deze vuilwaterpomp geschikt is om vuil te transporteren met een korrelgrootte tot maar liefst drie centimeter. Maak je dus absoluut geen zorgen over steentjes, zand of ander zwevend klein materiaal. Ideaal dus ook voor bijvoorbeeld een regenton, die vaak vol viezigheid zit. Verder is de pomp eenvoudig in gebruik en zeer onderhoudsvriendelijk. Kijk goed na welke slang je wilt aansluiten en of die compatibel is met de aansluiting van de pomp zelf. Dan hoef je achteraf geen nieuwe slang te bestellen.
Capaciteit: 9.700 liter per uur | Met vlotter: Ja | Geschikt voor: Proper en sterk vuil water
Beste voor zwembad: Kärcher SP 6 Flat Inox
Voordelen:
- Heel hoge capaciteit
- Ook voor licht vervuild water
- Pompt tot op één millimeter
- Sensor voor automatische in- en uitschakeling
Nadelen:
- Koppelstuk voor tuinslang bij te kopen
Voor het leegpompen van een zwembad zijn veel mensen op zoek naar een dompelpomp met hoge capaciteit. Zo kan het zwembad in korte tijd helemaal leeggepompt worden. Deze Kärcher SP6 is heeft op dit vlak veel te bieden. Met 1.400 liter per uur is je zwembad zo leeg.
De pomp is misschien iets duurder, maar je hebt beslist waar voor je geld. Ook voor een ondergelopen kelder of kruipruimte komt de pomp van pas. Deze dompelpomp pompt tot er een laag water van één millimeter overblijft. De rest kan je vervolgens met een dweil opvegen.
In plaats van een vlotter heeft deze pomp een sensor. Deze zorgt ervoor dat de pomp aanspringt zodra hij in contact komt met water. De sensor schakelt de pomp ook uit op een vooraf instelbaar niveau. Het is wel belangrijk om direct ook een koppelstuk aan te schaffen. De aansluiting is namelijk te groot voor een gewone tuinslang. Het loont de moeite om op voorhand goed te bepalen welke slang jij gaat gebruiken en daarvoor direct de juiste aansluiting te kopen.
Capaciteit: 14.000 liter per uur | Met vlotter: Sensor | Geschikt voor: Proper en licht vuil water
Beste kleine: DAB Nova 300 M-A
Voordelen:
- Kleine en compacte pomp
- Gebruiksvriendelijk
- Met vlotter voor automatische in- en uitschakeling
- Grote doorvoercapaciteit
- Ook voor licht vuil water
Nadelen:
- Pompt maar tot vijf centimeter diepte
Wat capaciteit betreft is dit misschien wel de beste kleine dompelpomp die je kan vinden. Toch verpompt deze compacte pomp tot 13.000 liter per uur. Deze hoge capaciteit maakt het mogelijk om niet alleen ondergelopen kelders of kruipruimtes, maar ook zwembaden en vijvers leeg te pompen. De mini dompelpomp beschikt over een vlotter en hij schakelt zichzelf daarmee automatisch in en uit op basis van het waterpeil.
Deze dompelpomp werkt voor zowel schoon als licht vuil water. Dat betekent dat de pomp vuildeeltjes doorlaat met een maximale korrelgrootte van 10 millimeter. Ook perfect geschikt dus voor zanderig water vol sediment. Het toestel pompt tot een laag water met een diepte van vijf centimeter. Dan schakelt de pomp uit. Ben je op zoek naar een pomp die bijna volledig tot aan de grond pompt, moet je een vlakzuiger hebben.
Capaciteit: 13.000 liter per uur | Met vlotter: Ja | Geschikt voor: Proper en licht vuil water
Beste op accu: Gardena 2000/2 Clear
Voordelen:
- Geen verlengdraad nodig
- Droogloopbeveiliging
- Filter voor aanzuigrooster
- Resthoogte van vijf millimeter
- Ook geschikt voor kleine, smalle ruimtes
Nadelen:
- Lage capaciteit
Een dompelpomp op accu is vooral erg gebruiksvriendelijk. Gedaan met sukkelen met verlengkabels. Laad simpelweg de accu vol en je kan eraan beginnen. Zo kan je de waterpomp ook gebruiken in de vrije natuur of op de boot. De pomp heeft een maximumcapaciteit van 2.000 liter per uur. Toegegeven, dit is de laagste capaciteit in de lijst, maar dat hoeft daarom geen probleem te zijn.
Een goede dompelpomp is immers gewoon een pomp die geschikt is voor jouw beoogde gebruik. Wil je de pomp graag gebruiken om een plonsbadje leeg te pompen of om gebruikt badwater te recycleren om er later de wc mee door te spoelen, dan heb je aan 2.000 liter per uur meer dan genoeg. Een bijkomend voordeel is dat hij zo gebruiksvriendelijk is.
Het toestel kan met één acculading zo’n 1.100 liter water verplaatsen. Omdat het zo belangrijk is dat een dompelpomp nooit droogloopt, is deze voorzien van een beveiliging hierop. Deze schakelt de pomp automatisch uit. Verder zorgt een filter bij het aanzuigrooster ervoor dat vuiltjes afgehouden worden. Tot slot pompt het toestel doorgaans tot een resthoogte van vijf millimeter. De rest kan je met een dweil en wat goede wil droogvegen.
Capaciteit: 2.000 liter per uur | Met vlotter: Nee | Geschikt voor: Proper water
Kort samengevat
Een dompelpomp moet niet veel kosten om goed te zijn. Het merendeel van de dompelpompen is geschikt voor regulier huisgebruik. Om een groot zwembad leeg te pompen zal je voor een grotere capaciteit moeten gaan. De Karcher SP 6 Flat Inox is hier een goed voorbeeld van. Onze favoriet, de Powerplus POWEW67904, is eerder een allround toestel geschikt voor het leegpompen van de kelder, kruipruimte of kleine regenput.
Een vlotter is een must-have voor eenvoudig en veilig gebruik. Ook loont het de moeite om op voorhand uit te zoeken of je eerder van plan bent om vervuild of schoon water op te pompen. Dit is immers heel belangrijk bij het kiezen van een goede pomp.
Waar op letten bij het kopen van een dompelpomp?
Capaciteit
Bij het kiezen van de juiste pomp is de capaciteit van groot belang. De capaciteit geeft het volume vloeistof (water) weer dat je per tijdseenheid kan wegpompen. Dit kan weergegeven worden in liter per uur of kubieke meter per uur. Onder een lage capaciteit verstaan we pompen onder de 5.000 liter per uur (5 m³/u, omzetten). Een gemiddelde capaciteit gaat van 5.000 tot 10.000 liter per uur (5-10 m³/u). Alles boven de 10.000 liter per uur beschouwen we als hoge capaciteit.
Voor simpel thuisgebruik zoals het leeghalen van een kleine vijver, aquarium of een ondergelopen kelder, is een pomp van lage capaciteit voldoende. Voor het leegpompen van een regenput of een zwembad zal je een gemiddelde tot hoge capaciteit nodig hebben.
Waterkwaliteit
Het is vanzelfsprekend dat het soort water dat je wil wegpompen ook een invloed heeft op de soort pomp die je nodig zal hebben. Wegpompen van vuil water met een schoonwaterpomp kan de pomp verstoppen en de motor beschadigen.
Voor vuil water met grote vaste deeltjes bestaan er bijvoorbeeld speciale pompen met filter. Het water wordt dan inclusief vaste deeltjes tot een bepaalde grootte doorgepompt. Het is voor de levensduur van je pomp dan wel belangrijk de filter regelmatig schoon te maken. Het water in een ondergelopen kelder of kruipruimte zal waarschijnlijk troebel of vuil zijn. Kies hiervoor een vuilwaterpomp. Een zwembad, jacuzzi of aquarium legen kan perfect met een schoonwaterpomp.
Vlotter
Een vlotter is praktisch onmisbaar bij continu gebruik. Zo gebruik je er een wanneer je het peil van je waterput min of meer constant wilt houden. De vlotter zorgt ervoor dat de pomp automatisch aanslaat wanneer het peil boven een bepaald niveau komt. Hij schakelt vervolgens de pomp uit bij een minimumpeil. Dat is belangrijk, want op die manier kan de pomp niet oververhit raken. De minimum- en maximumniveaus kan je zelf instellen.
Een vlotter kan je als accessoire ook onafhankelijk van je pomp kopen. De beste dompelpompen beschikken daarentegen over een ingebouwde vlotter.
Wat is een dompelpomp?
Een dompelpomp is kort gezegd een waterpomp die je onder het waterniveau dompelt. Via een aanzuigkanaal pompt hij de vloeistof waarin hij wordt ondergedompeld weg. Een dergelijke pomp wordt in veel huishoudens gebruikt om waterputten of ondergelopen kelders leeg te pompen. Vaak wordt hij ook ingezet voor het leegmaken van zwembaden, vijvers of grote aquaria.
Hoe werkt een dompelpomp?
Via een aanzuigrooster wordt het water in de pomp gezogen. Van daaruit zorgt de motor voor vermogen om het water door de afvoerslang te persen. De pomp koelt zichzelf met het water waarin hij ondergedompeld is. Dit water fungeert dus als het ware als koelvloeistof. Het is dan ook schadelijk om de pomp zelf zonder water te gebruiken of te laten ‘droogwerken’.
Dit is dan ook de reden waarom je het water met een gewone dompelpomp niet helemaal weggezogen krijgt. Er zal altijd nog een bodempje water blijven staan, zodat de pomp niet droog werkt. Wil je je kelder toch zo goed als volledig droog krijgen, dan ga je beter voor een vlakzuigpomp, ook wel dweilpomp genoemd. Deze werkt volgens hetzelfde principe, maar krijgt meer water weg (vlakafzuiging). Zo kan je zelfs pompen tot er een laagje water van maar drie millimeter of minder overblijft. De rest kan je met een dweil opvegen. Een dompelpomp die dit kan, noemen we een vlakzuiger.
Veel dompelpompen hebben een slang met terugslagventiel. Dit ventiel zorgt ervoor dat het water maar in een enkele richting door de slang kan stromen. In de andere richting wordt de stroom tegengehouden door het ventiel.
Wat kost een dompelpomp ongeveer?
Een goede dompelpomp kan je krijgen vanaf een basisbedrag van rond de 40 euro. Hiervoor krijg je meestal een degelijk vermogen en een lage tot gemiddelde capaciteit. Dit in combinatie met een ingebouwde vlotter en de mogelijkheid om licht vuil water te verpompen geeft al een mooi toestel.
Voor een grotere capaciteit betaal je al sneller wat meer. Wens je daarenboven ook vuil water te verpompen, dan zal de prijs doorgaans nog stijgen. Dit kan tot 150 euro oplopen voor niet-professionele modellen. Hetzelfde geldt als je speciale features wenst, zoals een miniformaat of een aandrijving op accu. Professionele artikelen kunnen al snel meer dan 200 euro kosten.
Hoe we vergelijken en testen
Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.
Voor dit artikel werden 16 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 7 producten in onze selectie geplaatst.
Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op waterkwaliteit, capaciteit, vlotter en prijs.
Tot zover het artikel beste dompelpomp’