Scroll Top
beste draadloze oortjes

De 7 beste draadloze oortjes van 2023

Onze favoriete keuze is de Jabra ELite 85t

In dit artikel gaan we op zoek naar de beste draadloze oortjes. De bekendste oortjes op de markt zijn de Apple AirPods maar er bestaan ook alternatieven. Draadloze oortjes maken via bluetooth verbinding met je smartphone, tablet of sporthorloge.

Ze zijn ideaal voor mensen die graag naar muziek luisteren tijdens het lopen of fitnessen. Er bestaan zelfs waterdichte oordopjes die bestand zijn tegen zweet of tegen lopen in de regen. Maar zelfs mensen die niet vaak sporten schakelen stilaan over naar airbuds. Veel van de nieuwe smartphones beschikken namelijk niet meer over een 3,5 mm jack.

Wij hebben onderzoek gedaan naar verschillende merken en modellen op de markt. We hebben daarbij voornamelijk rekening gehouden met geluidskwaliteit, comfort, batterijleven en noise cancelling. Lees hieronder verder om de beste airbuds voor jou te vinden.

Onze selectie draadloze oortjes

Beste prijs-kwaliteit: Jabra Elite 85t

Voordelen:

  • Uitstekende noise cancelling
  • Comfortabel
  • IPX4 rating
  • Opladen via USB-C of draadloos

Nadelen:

  • Geen aptX

De Jabra Elite 85t klinken goed, zitten comfortabel en beschikken over uitstekende noise cancelling. Ze gaan ongeveer 5,5 uur lang mee op één laadbeurt. Maar de oplaad case is ook voorzien van een batterij. Hierdoor kun je de batterijduur verlengen met nog eens 20,5 uur. De case is voorzien van een USB-C poort om op te laden. Maar je kan de case ook draadloos opladen.

Dankzij de langwerpige oordopjes zijn ze comfortabel om te om langdurig te dragen. Beide oortjes zijn voorzien van ingebouwde controles waarmee je ze kunt bedienen. Zo kun je je muziek pauzeren, het volume regelen en doorspoelen naar het volgende liedje. De ingebouwde microfoons zorgen ervoor dat je telefoongesprekken zeer helder kunt voeren.

Voordelen:

  • Batterijleven oortjes 18 uur
  • Geluidskwaliteit
  • Comfortabel
  • IPX4 klasse
  • Siri integratie voor iPhone

Nadelen:

  • Kwaliteit microfoon
  • Isolatie kon beter

De Beats Powerbeats Pro oortjes kunnen we aanraden aan lopers en andere sporters. Maar ze zijn ook interessant voor mensen met een iPhone. Ze zijn namelijk voorzien van de H1 chip om eenvoudig te koppelen en ze zijn ook compatibel met Siri. Voor mensen die veel sporten bieden ze wel de grootste meerwaarde. Met een IPX4 certificering zijn ze zijn namelijk waterdicht en ze zitten zeer stevig rond je oren. Hierdoor zijn ze geschikt om te gaan fietsen of te gaan lopen. Wanneer het regent moet je je daarenboven geen zorgen maken om ze te beschadigen.

Het geluid is zeer goed en is voorzien van een sterke bass. De batterij gaat ongeveer 9 uur mee wat langer is dan de Jabra Elite 75t. Via de oplaad case kun je ze daarenboven nog eens voor 24 uur extra gebruik opladen. De oplaad case heeft een snellaad functie waardoor je de oortjes op een kwartier tijd voor 45 minuten batterijduur kunt opladen Zeer handig wanneer je op het punt staat om te gaan lopen en je de oortjes nog moet opladen. De oplaad case is wel een stuk groter in vergelijking met andere modellen. Ook zijn deze draadloze oortjes een stuk duurder in vergelijking met de Jabra Elite 75t. De Beats PowerBeats Pro kunnen we vooral aanraden aan mensen die veel sporten of aan iPhone gebruikers die de Airpods niet kunnen gebruiken.

Beste met noise cancelling: Sony WF-1000XM4

Voordelen:

  • Batterijleven 24 uur (met oplaadcase)
  • Zeer goede geluidsisolatie
  • Uitstekende noise cancelling
  • Comfortabele schuimdoppen
  • IPX4 klasse

Nadelen:

  • Prijs

Wil je de beste draadloze oortjes op basis van geluidskwaliteit dan is de Sony WH-1000XM4 iets voor jou. Ze combineren uitstekende geluidskwaliteit met de beste noise cancelling die er momenteel bestaat. Ideaal voor mensen die vaak naar muziek luisteren op de trein of op kantoor.

De luidspreker heeft een bereik tussen 20 en 20.000 Hertz waardoor het alles aan kan, van klassieke muziek tot hiphopmuziek. Door schuimdoppen te combineren met uitstekende noise cancelling heeft Sony ervoor gezorgd dat het meeste achtergrondgeluid verdwijnt.

In tegenstelling tot de XM3’s hebben de XM4’s wel een IPX4 klasse. Dit wil zeggen dat ze bestand zijn tegen lichte regen, zweet en vocht maar niet tegen een duik in het zwembad. Maar je kan ze dus wel met een gerust hart gebruiken in de fitness en om buiten te gaan lopen.

Beste iPhone: Apple AirPods Pro 2

Voordelen:

  • Batterijleven van 30 uur (met oplaadcase)
  • Goede fit met vier maten (XS, S, M en L)
  • Uitstekende active noise cancelling
  • IPX4 klasse

Nadelen:

  • Prijs

De Apple Airpods Pro zijn de beste draadloze oortjes voor iPhone gebruikers. Ze leveren een enorm goede geluidskwaliteit met zowel diepe bass als accurate treble. De noise cancelling is een stuk beter in vergelijking met de vorige generatie. De oortjes passen ook perfect in je oor omdat je kan kiezen uit vier verschillende maten. Daarenboven kun je ze onmiddellijk verbinden met je iPhone of iPad door ze gewoon even tegen elkaar te houden.

Enigste minpuntje van de case is dat je hem nog met een lighting kabel moet opladen. Gelukkig is de oplaad case zeer compact en voorzien van een accu om de batterijduur met 24 uren te verlengen. Qua design vinden we ze persoonlijk ook het mooiste maar dat is natuurlijk puur persoonlijk. Wat we vooral goed vinden is dat ze zowel geschikt zijn om op het vliegtuig te gebruiken maar ook om ermee te gaan lopen. Deze draadloze oortjes kunnen we vooral aanraden aan Apple gebruikers omdat heel wat functionaliteiten verloren gaan wanneer je met een Android toestel koppelt.

Beste geluidskwaliteit: Sennheiser Momentum True II

Voordelen:

  • Uitstekende geluidskwaliteit
  • aptX
  • Goede actieve noise cancelling
  • IPX4 rating

Nadelen:

  • Prijs
  • Applicatie is niet gebruiksvriendelijk

De beste draadloze oortjes vind je meestal in het hoogste prijssegment. Voor ons is een goede prijs kwaliteit verhouding echter belangrijk, want niet iedereen heeft hetzelfde budget. Kijken we naar de beste oortjes binnen de topklasse dan wordt de keuze gemaakt tussen de Bose QuietComfort Earbuds of deze Sennheiser Momentum. Zeer gelijkaardig in prijs en kwaliteit, toch krijgt de Sennheiser de voorkeur door de kleine extra’s. Zo heb je bijvoorbeeld meer accuduur (1u meer + 9 uur extra via case) en de mogelijkheid om meer toestellen tegelijkertijd te verbinden. De Bose Quietcomfort daarentegen maakt gebruik van Siri of Google assistant en kan je draadloos opladen.

Nog aantrekkelijk aan de Sennheiser (en Bose) is de uitstekende geluidskwaliteit en de lichte (6 gr en 8 gr respectievelijk) compacte oortjes die goed in het oor passen en niet te opvallend zijn. Beide hebben een ingebouwde microfoon en zijn IPX4 waterbestendig. Nog een pluspunt is dat ze gebruik maken van de nieuwe 5.1 Bluetooth, die toch heel wat sterker is als de verouderde 5.0. Nadelen zijn er niet echt, behalve dat je minstens € 250 op kant moet leggen.

Beste goedkope: Skullcandy Sesh

Voordelen:

  • Goedkoop
  • Comfortabel
  • Equalizer modes

Nadelen:

  • Batterijleven 13 uur (met oplaadcase)
  • Geluidskwaliteit
  • Geen actieve noise cancelling

De Skullcandy Sesh zijn goedkope draadloze oortjes die we juist goed genoeg vinden om nog aan te raden. Momenteel kosten de meeste draadloze oordopjes 200 euro of meer. Voor minder dan 50 euro kun je de Skullcandy Sesh kopen. Ze zijn natuurlijk niet even goed als modellen die vier keer zo duur zijn. Maar in hun prijscategorie kun je geen betere draadloze oortjes vinden. Ze zijn zelfs voorzien van een oplaad case waarin je ze zowel kunt bewaren als opladen. De accu van de oortjes gaan ongeveer 3 uur en je kan ze met 10 uur verlengen dankzij de oplaad case. Een pak minder in vergelijking met andere modellen maar met 13 uur batterij kun je al een lange afstandsvlucht overleven voor je moet opladen.

We waren verrast om te zien dat deze draadloze oordoppen voorzien waren van controls aan de buitenkant. Helaas zijn controles een pak minder intuïtief om te gebruiken. Liedjes pauzeren gaat eenvoudig met een druk op de knop. Maar om andere commando’s uit te voeren moet je de knop lang ingedrukt houden, dubbel klikken of zelfs driedubbel klikken. Het is even wennen om ze te kunnen bedienen en het is eigenlijk gewoon gemakkelijker om je muziek via je smartphone te bedienen. Deze goedkope draadloze oortjes kunnen we aanraden aan mensen die een budget hebben van 60 euro of minder.

Beste onder 100 euro: JBL LIVE Free NC+ TWS

Voordelen:

  • Actieve noise cancelling
  • Elk oordopje werkt individueel
  • Comfortabel

Nadelen:

  • Isolatie kon beter

De JBL Live Free NC+ zijn ideaal voor mensen die vaak pendelen en op zoek zijn naar betaalbare oortjes met actieve noise cancelling. ANC is ideaal om achtergrondgeluiden op de trein of een airco op het werk te filteren. Op die manier kun jij in alle rust een boek lezen of verder werken aan je volgende PowerPoint slides. Omdat ze licht en comfortabel zijn kun je de oortjes gedurende lange tijd dragen zonder dat ze beginnen irriteren.

Ze zijn ook voorzien van kleine vinnen langs de zijkant die ervoor zorgen dat ze niet zomaar uit je oren kunnen vallen. Dit is extra handig als je iemand bent die vaak naar muziek luistert tijdens het fitnessen of het lopen. Wat we ook nog goed vinden is dat je via de app eenvoudig aan een equalizer kunt sleutelen om de muziek af te stemmen naar jouw eigen voorkeur. De oortjes zelf gaan ongeveer 7 uur maar dat kun je verlengen tot 21 uur door middel van de batterij in de case. Handig meegenomen is dat de case zowel bedraad als draadloos opgeladen kan worden.

beste draadloze oortjes

Waar op letten bij het kopen van draadloze oortjes

Geluidskwaliteit

We zijn op zoek gegaan naar Bluetooth oortjes die een helder en mooi geluid produceren met een grote range. De range geeft aan hoe goed oordopjes diepe bassgeluiden of hoge treble geluiden aankunnen. Merken zoals Bose staan er voor bekend om een zeer neutrale klank te hebben met weinig range. Andere merken zoals Beats en Sony hebben een betere range omdat ze een zwaardere bass kunnen produceren. Het is dus ook logisch dat de beste noise cancelling oortjes de beste kwaliteit hebben.

Comfort

We verkiezen het comfort van volledig draadloze oortjes boven een ontwerp met een draad. Toch hebben we een model met een draad opgenomen in onze lijst omdat deze over zeer goed noise cancelling beschikt. Nadeel is dat deze oortjes minder comfortabel zijn omdat de draad soms in de weg zit of in de nek rust. Ook geven we de voorkeur aan oortjes die vervangbare doppen hebben in plaats van een volledig plastic design. Door gebruik te maken van vervangbare doppen heeft de gebruiker de keuze uit small, medium en large doppen. Hierdoor passen de noise cancelling oortjes optimaal in de oren wat het comfort ten goede komt.

Noise cancelling

Niet alle Bluetooth oortjes beschikken over noise cancelling. Het is nog een vrij dure technologie dat werkt op basis van ingebouwde microfoons. We hebben wel een paar modellen met noise cancelling opgenomen in onze review. Met deze soort oortjes kun je genieten van weggefilterde achtergrondgeluiden zoals motoren van een vliegtuig of het geluid van een airco. Nadeel is wel dat ze aan een stevige meerprijs komen.

Batterij

De batterij van Bluetooth oortjes gaan ongeveer tussen de 4 en 8 uur mee. Bij veel modellen wordt een oplaadcase voorzien waarin je de oordopjes kunt opbergen. Maar dit doosje dient niet enkel om de oortjes op te bergen, ze kunnen er ook in worden opgeladen. De oplaadcase kan in veel gevallen de batterijduur met 24 uur verlengen. Modellen die gebruik maken van noise cancelling hebben een lager batterijleven omdat de microfoons heel wat batterij verbruiken. De beste noise cancelling oortjes hebben een minimum batterijgebruik van 4 uur.

Ingebouwde microfoon

Een ingebouwde microfoon is handig meegenomen als je ook wil bellen met je draadloze oortjes. Een microfoon geeft de mogelijkheid tot tweerichtingscommunicatie, iets waar we tegenwoordig toch meer en meer op rekenen. Is dit voor jou een noodzaak, let dan goed op de mogelijkheden en de kwaliteit van het geluid. Voorlopig is de kwaliteit van de ingebouwde microfoon in draadloze oortjes iets minder goed dan die van een koptelefoon of bedrade oortjes.

goede bluetooth oortjes

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Voor dit artikel werden 16 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 7 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op geluidskwaliteit, comfort, noise cancelling, batterij, microfoon en prijs.

Lees meer berichten in de categorie ‘Audio’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.