De 4 beste iPads 2024
Wij helpen je om te kiezen uit de iPad Air, Mini of Pro
De beste iPad kopen zou gemakkelijk moeten zijn. De line-up van Apple is de laatste jaren ingewikkelder geworden. Sinds de lancering van de iPad Pro met de M2 processor bestaan er nu drie verschillende 11 inch tablets met belangrijke verschillen. Bovendien kun je op verschillende sites oudere modellen terugvinden.
Omdat de meeste iPads op eerste zicht op elkaar lijken is het belangrijk om te weten wat je koopt. De iPad Pro 12.9 inch (2022) combineert uitstekende prestaties met een scherm dat geschikt is voor professioneel grafisch ontwerp. De nieuwe iPad 10.9 inch (2022) is een goedkope tablet die geschikt is voor dagelijks gebruik zoals het streamen van Netflix of het lezen van een e-book.
De meeste iPads zijn een stuk duurder in vergelijking met de meeste Android tablets. Maar Samsung en Microsoft bedienen sinds kort ook het premium segment van tablets met hun nieuwste modellen. Lees hieronder verder om de beste iPad voor jouw budget te vinden.
Onze selectie iPads
- Beste voor de meeste mensen: Apple iPad 2021 bij Coolblue
- Beste voor onderweg: Apple iPad Mini 2021 bij Coolblue
- Beste voor productiviteit: Apple iPad Air 2022 bij Coolblue
- Beste voor fotobewerking: Apple iPad Pro 2021 bij Coolblue
In dit artikel
Beste voor de meeste mensen: Apple iPad 2021
Voordelen:
- Sterke A13 Bionic chip
- Scherp scherm met True Tone
- Headphone jack aanwezig
- Vernieuwde frontcamera met verbeterde sensor
- Goedkoop
Nadelen:
- Display niet gelamineerd
- Enkel eerste generatie accessoires geschikt
- Lightning poort in plaats van USB-C
Dit is dan misschien wel de goedkope iPad, maar hij schiet veel Android rivalen met gemak voorbij. De beste Apple iPad is hij niet, die titel is weggelegd voor de iPad Pro, maar in zijn eigen categorie kan dit toestel uitblinken. De iPad 2021 wordt aangedreven door een A13 Bionic Chip. Deze is ondertussen twee jaar oud en werd gebruikt in de iPhone 11 serie. Voor een andere chip zou twee jaar een bedenkelijk lange leeftijd zijn, maar de A13 presteert desondanks nog steeds beter dan veel van de recentere chips.
De iPad beschikt over een scherp 1620 x 2160 scherm, met de recente toevoeging van True Tone. Dit was eerder niet te vinden in het budgetmodel van de iPad reeks. True Tone past de helderheid en kleur van het beeldscherm automatisch aan aan de weergaveomstandigheden. Als je bijvoorbeeld naar buiten gaat zal het scherm wat helderder en kouder van kleur worden ter compensatie.
Voor liefhebbers van een headphone jack is dit een goede iPad. Het is immers de enige iPad die nog een aparte 3.5mm audiopoort heeft. De andere drie modellen werken met een tussenstuk dat je in de USB-C oplaadpoort plaatst. Op die tablets kan je dus niet tegelijk opladen en een bedrade koptelefoon gebruiken, tenzij je een aparte adapter aankoopt. Wat wel schort qua connectiviteit aan deze iPad is dat hij nog als enige van een Lightning poort gebruikmaakt. De andere tablets werken met USB-C, de nieuwe standaard die ook bij Android toestellen gebruikt wordt en die ook grotere dataoverdrachtssnelheden biedt dan de Lightning poort.
Een ander nadeel is het feit dat het display niet gelamineerd is. Er is een merkbare afstand tussen touchscreen en schermpaneel waardoor tikgeluiden erg hol klinken en de tablet wat goedkoop aanvoelt. Werken met een pen op deze tablet is daarom ook een stuk minder accuraat en intuïtief. Over de pen gesproken, deze tablet is enkel compatibel met de eerste generatie van het Apple Pencil en de Logitech Crayon. Ook is er geen magnetisch aanhechtingspunt voor de stylus aanwezig op deze tablet. Als je wilt schrijven op de iPad zijn de andere modellen dan ook een betere keuze.
Scherm: 10,2 inch 1620 x 2160 LCD | CPU: A13 Bionic | Opslagruimte: 64/256 GB | Gewicht: 487 gram
Beste voor onderweg: Apple iPad Mini 2021
Voordelen:
- Krachtige A15 Bionic processor
- Compatibel met Apple Pencil Gen2
- Scherp Liquid Retina scherm met antireflectieve coating
- Vernieuwde frontcamera met verbeterde sensor
Nadelen:
- Geen Face ID
- iPadOS multitasking is onpraktisch
Deze compacte iPad heeft veel meer kracht dan tablets van dit formaat doorgaans kunnen opbrengen. De A15 Bionic processor is een van de beste chips die Apple momenteel te bieden heeft. Hij wordt ook gebruikt in de iPhone 13 serie en is niet veel zwakker dan de M1, een krachtige laptopchip. De Mini heeft dus kracht op overschot, zeker omdat deze tablet doorgaans niet gebruikt wordt voor zwaar werk.
Het kleinere scherm maakt de tablet meer een favoriet voor surfen op het internet, video’s kijken en vlugge nota’s nemen. Het is een Liquid Retina scherm, dus de touch-ervaring voelt responsief en schrijven met de Apple Pen voelt accuraat. Ook is er een antireflectieve coating op het scherm aanwezig waardoor het beter zichtbaar is in fel buitenlicht. De tablet beschikt niet over ProMotion en heeft dus maar een verversingssnelheid van 60Hz, waardoor er soms wat vertraging is tussen de tekenbeweging en het verschijnen van de lijnen.
Het is eigenlijk ook niet interessant om uitgebreid op deze tablet te schrijven of te tekenen. Het kleine scherm zorgt ervoor dat hij eigenlijk alleen geschikt is voor snelle nota’s. Uitgebreide tekeningen of lesnotities zullen het scherm al snel erg benauwd doen aanvoelen. Hoewel de specificaties van het toestel zich zeker lenen tot multitasking, is het kleine scherm ook op dat vlak een spelbreker.
De multitasking features van iPadOS 15 komen niet tot hun recht op dit display. Er is niet genoeg ruimte om meerdere vensters duidelijk te zien en te bedienen en als het schermtoetsenbord in horizontale oriëntatie gebruikt wordt is er slechts twintig procent van het scherm zichtbaar.
Om daaraan tegemoet te komen zijn er genoeg bluetooth keyboards op de markt natuurlijk, en dankzij de USB-C aansluiting kunnen ook sommige bedrade modellen gebruikt worden. Let wel op, de iPad Mini heeft maar een USB-C poort die zowel voor het aankoppelen van accessoires zoals hoofdtelefoons en toetsenborden als voor opladen dient. Tenzij je dus een USB-hub koopt kan je geen bedrade accessoires gebruiken tijdens het opladen en kan er ook maar een accessoire tegelijkertijd gebruikt worden.
Scherm: 8,3 inch 1488 x 2266 LCD | CPU: A15 Bionic | Opslagruimte: 64/256 GB | Gewicht: 293 gram
Beste voor productiviteit: Apple iPad Air 2022
Voordelen:
- Laptopwaardige M1 processor
- Compatibel met veel Apple accessoires
- Scherp Liquid Retina display
- Vernieuwde frontcamera met verbeterde sensor
Nadelen:
- Duurder dan zijn voorgangers
- Geen homeknop meer
Dit is de beste Apple iPad voor degenen die een iPad Pro-achtige gebruikerservaring willen, maar niet zulke prijzen willen betalen. De Air werkt met de krachtige M1 chip als processor, deze is ook terug te vinden in de laptops van Apple. Qua prestaties ligt de Air niet ver van de basismodellen van de Pro-reeks af, al zijn de sterkste Pro-modellen nog een klasse apart.
De Air is de perfecte keuze voor een student of een professional met een budget. Enkele Pro-functies zoals LiDAR en ProMotion ontbreken, maar de processor in de Air en de Pro is dezelfde. De tablet beschikt over een ruim en helder 10,9 inch Liquid Retina scherm met een resolutie van 2360×1640. Ook heeft de Cellular optie de mogelijkheid om zowel met 4G als 5G te verbinden voor mobiele data.
De Air is compatibel met accessoires zoals het Magic Keyboard, Smart Keyboard en de tweede generatie Apple Pencil. Deze extensies kan je magnetisch vasthechten aan de tablet. Het nadeel van de 2022 Air is dat de uitstekende specificaties en geboekte verbeteringen ook tegen een stevige meerprijs komen. De basisversie met 64GB biedt eigenlijk niet genoeg opslagruimte. De volgende optie is 256GB, hetgeen ineens 170 euro meer kost en de Air dichtbij de prijs van een basismodel iPad Pro brengt. Deze opwaartse beweging in de prijscategorie maakt de Air wat moeilijker om aan te bevelen.
De specificaties en bouwkwaliteit van het apparaat zijn desalniettemin uitstekend. De Air is een uitzonderlijk krachtig toestel dat, mits wat gewenning aan iPadOS, kan dienen als laptopvervanger. De enige tablet die de Air overtreft is de iPad Pro. Ten slotte zullen verstokte iPad-gebruikers mogelijk de homeknop missen. Dat gemis kan je echter opvangen met een virtuele thuisknop.
Scherm: 10,9 inch 1640 x 2360 LCD | CPU: Apple M1 | Opslagruimte: 64/256 GB | Gewicht: 461 gram
Beste voor fotobewerking: Apple iPad Pro 2021
Voordelen:
- Uitstekend tabletscherm
- ProMotion
- Krachtige M1 processor
- Vernieuwde frontcamera met verbeterde sensor
Nadelen:
- Duur
Zonder meer de beste Apple iPad is de iPad Pro. Dit is een uitschieter qua prestaties en qua prijs. Een belangrijk onderscheid dat best meteen gemaakt wordt is het verschil tussen de 11 inch en de 12,9 inch versie.
De 11 inch en 12,9 inch versie zijn identiek qua interne hardware, maar verschillen op het vlak van het scherm. Beide schermen beschikken over ProMotion, de technologie die een schermverversingssnelheid van 120Hz mogelijk maakt en automatisch regelt. ProMotion is erg nuttig voor digitale artiesten die een penbeleving willen die zo nauw mogelijk tegen het werken op papier aanleunt.
Ook video-editors en mensen die erg veel schrijven op de iPad zullen ten volle van deze feature genieten. De 11 inch iPad Pro heeft een Liquid Retina scherm en een resolutie van 2388 x1668. De 12,9 inch iPad Pro heeft echter een Liquid Retina XDR scherm met een resolutie van 2732×2048. Dit komt neer op exact hetzelfde aantal pixels per inch (ppi), namelijk 264. De schermen zullen dus een gelijkaardige scherpte hebben.
Het Liquid Retina XDR scherm van de 12,9 inch iPad Pro loopt echter mijlenver vooruit op dat van de kleinere Pro. Het scherm maakt gebruik van miniled technologie, wat kleurdiepte en helderheid enorm bevordert. Kleuren in foto’s worden veel intenser weergegeven op het 12,9 inch scherm en de maximale helderheid ligt met 1.600 nits een stuk hoger dan de maximaal 600 nits van het 11 inch scherm. Als de extra grootte en prijs geen hinder zijn, is het 12,9 inch scherm enorm aan te raden. Hoewel het 11 inch scherm ook zeer goed is verbleekt het bij de 12,9 versie.
Qua prestaties biedt deze tablet absoluut de beste Apple iPad ervaring. De M1 processor die ook in de iPad Air en in MacBooks teruggevonden wordt en een overvloedige hoeveelheid RAM zorgen daarvoor. Afhankelijk van de gekozen opslag zal de iPad Pro ofwel 8GB ofwel 16GB RAM hebben. Dit alles levert de iPad Pro wel een erg hoge prijs op voor een tablet. Voor hetzelfde geld kan je een uitstekende zakelijke laptop aanschaffen. De Pro kan het zich echter veroorloven, want het totaalpakket vormt een categorie op zich.
Kijk voor non-Apple alternatieven ook eens in de selectie beste tekentablets.
Scherm: 11 inch 1668 x 2388 LCD/ 12,9 inch 2048 x 2732 LCD | CPU: Apple M1 | Opslagruimte: 128/256 GB/2TB | Gewicht: 466 gram
Waar op letten bij het kopen van een iPad?
Scherm
Apple’s iPad schermen vallen allemaal onder de noemer ’Retina scherm’. Binnen die Retina schermen zijn er verschillende categorieën, Retina, Liquid Retina en Liquid Retina XDR. Al deze schermen gebruiken lcd technologie, wat doorgaans minder contrast en kleurdiepte biedt dan oled. De Liquid Retina XDR schermen maken gebruik van miniled technologie waardoor ze veel meer contrast, kleurdiepte en helderheid kunnen bieden dan de meeste andere lcd schermen. Ze presteren dusdanig goed dat ze de vergelijking met oled schermen kunnen doorstaan.
De Retina schermen vind je terug in de standaard iPads, de budgetmodellen in de reeks. Deze schermen zijn niet gelamineerd waardoor er een merkbare afstand tussen scherm en paneel is. Aanrakingen kunnen holler aanvoelen en de tablet gebruiken met een pen zal een stuk minder accuraat voelen. Standaard Retina schermen hebben ook geen antireflectieve coating, waardoor het scherm buiten moeilijker zichtbaar zal zijn.
De Liquid Retina schermen lossen deze twee problemen op. Een feature die tot nu toe exclusief is aan het scherm van de iPad Pro is ProMotion. ProMotion voorziet het scherm van een variabele verversingssnelheid van 120Hz, in tegenstelling tot de vaste 60Hz van de andere iPads. Dit betekent dat het scherm zich per seconde 120 in plaats van 60 keer ververst, wat een veel aangenamere kijkervaring oplevert.
De verversingssnelheid is echter variabel, hetgeen inhoudt dat die automatisch beheerd wordt door de tablet. Als een applicatie geen gebruik kan maken van de 120Hz wordt de verversingssnelheid verlaagd, alsook wanneer de batterijbesparingsmodus ingeschakeld wordt.
Voor basisgebruik kan het gewone Retina scherm perfect dienen. Wie waarde hecht aan rijke beeldkwaliteit gaat beter voor een Liquid Retina scherm. Als je een digitaal kunstenaar, video-editor of in het algemeen een power user bent, is een iPad Pro met ProMotion aan te raden.
Prestaties
De enige factor waarop je moet letten bij je onderzoek naar de prestaties van een iPad is de processor. iPadOS, het besturingssysteem voor tablets van Apple, is zo ontworpen dat de toestellen zelfs met een kleine hoeveelheid RAM uitstekend kunnen presteren. Alles hangt dus af van de processor. We zien twee verschillende soorten processoren in de iPads.
Aan de ene kant heb je de M CPU’s ontleend aan de Mac laptops van Apple en aan de andere kant heb je de A-serie Bionic chips, die je ook terugvindt in de iPhones van het bedrijf. De nieuwste modellen van beide reeksen zijn aan elkaar gewaagd, maar de A-serie is meer gefocust op batterijpreservatie, waar de M-serie erop mikt om de snelst mogelijke prestaties te leveren. Als je je iPad voor zwaar gebruik (video-editing, Photoshop, gaming) wil inschakelen, zal de M-serie de beste keuze zijn.
Belangrijk om te vermelden is wel dat de A-serie absoluut niet zwak te noemen is. De mobiele CPU’s van Apple zijn consistent de snelste smartphone processoren op de markt. De basisversies van iPad of iPad Mini uitgerust met A-chips zullen dus ook razendsnelle prestaties bieden in vergelijking met de competitie, alleen voor de M-serie moeten ze de duimen leggen.
Mobiel internet
Alle iPads in de line-up hebben een WiFi-only en een Cellular (mobiele data) model. De standaard iPad is de enige met LTE/4G als snelste optie, de andere drie modellen bieden zowel 4G als 5G. Er zijn drie verschillende soorten simkaarten die in een iPad geplaatst kunnen worden. De meest voor de hand liggende optie is een traditionele sim van je eigen provider.
De tweede, recentere optie is de eSIM, een sim die geen fysiek kaartje meer is, maar volledig digitaal werkt. Deze optie is alleen in bepaalde toestellen beschikbaar. De derde optie is een Apple SIM, een sim beschikbaar in enkele iPads die als gateway naar enkele kortetermijn dataplannen werkt. Als je op reis dus een specifiek, kort dataplan nodig hebt, kan een Apple SIM bijzonder goed van pas komen.
Prijs
Qua prijs is de volgorde meestal als volgt, van goedkoop naar duur: iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro. De basismodellen van elk type zijn misschien wel verleidelijk geprijsd, maar het is belangrijk om te onthouden dat elke uitbreiding geld kost als je met Apple-apparaten werkt. Een toename in opslagruimte kost natuurlijk geld, alsook de mogelijkheid om van mobiele data gebruik te maken. Een vaak over het hoofd geziene kostenpost zijn de accessoires.
Misschien denk je niet dat die echt essentieel zijn, maar vaak dragen ze veel bij tot de volledige verwezenlijking van het potentieel van je toestel. Als je net geïnvesteerd hebt in een nieuw toestel is het ook belangrijk om dat deftig te beschermen. Een screenprotector en een beschermhoes kosten al snel meer dan vijftig euro. Het veel gebruikte Apple Pencil kost ook meer dan honderd euro, wederom geen verwaarloosbaar bedrag.
Welke iPads moet je niet meer kopen?
De standaard Apple iPad 1 tot 7, de iPad Mini 1 tot 4 en de iPad Air 1 tot 2 zijn hopeloos verouderd. Deze toestellen ontvangen geen software-updates meer en ze hebben hardware die te zwak is voor moderne vereisten. App-ontwikkelaars stoppen gradueel met het ondersteunen van verouderde besturingssystemen.
Zelfs als je dus bereid bent om vrede te nemen met ondermaatse prestaties die aan hardware te wijten zijn, zal je tegen het gebrek aan werkende software oplopen. Voor de prijs die je nog voor deze toestellen zou neertellen is het een veel beter idee om een recenter model in korting of tweedehands of te pikken.
Hoe lang gaat een iPad mee?
Apple ondersteunt een iPad met software-updates gedurende circa vijf jaar. Daarna beginnen app-ontwikkelaars langzaamaan de stekker uit hun ondersteuning voor het toestel te trekken. Alvorens het merendeel van de belangrijkste functies wegvalt kan er nog eens twee jaar verstrijken. Als de prestaties van het toestel dus nog degelijk zijn zou je iPad zeven tot acht jaar mee kunnen.
Een goede vuistregel blijft echter dat je toestel na vijf à zes jaar aan vervanging toe zal zijn. De omstandigheden waarin je je iPad gebruikt zijn ook van tel. De batterij is meestal de hardwarecomponent die het hardst en het snelst aftakelt en erg temperatuurgevoelig is. Als je je iPad dus veel in uitgesproken hitte of koude gebruikt zal de batterij sneller de geest geven. Als de rest van je tablet nog goed werkt is een nieuwe batterij plaatsen wel zeker een optie.
Hoe we vergelijken en testen
Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.
Voor dit artikel werden 7 iPads met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 4 modellen in onze selectie geplaatst.
Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op schermgrootte, beeldkwaliteit, prestaties, verbindingsmogelijkheden en prijs.
Tot zover het artikel beste Apple ipad