De 5 beste luchtkwaliteitsmeters van 2022

Meet en verbeter de luchtkwaliteit van jouw woning

Tegenwoordig een hot-topic, de luchtkwaliteit in gesloten ruimtes. Op school, café’s of restaurants, iedereen moet letten op de luchtkwaliteit. Maar ook thuis, en los van de huidige situatie, is luchtkwaliteit belangrijk. Daarom gaan we in dit artikel op zoek naar de beste luchtkwaliteitsmeter voor thuis. Omdat er verschillende vereisten zijn; meer functies, draadloos of op stroom, goedkoop of top segment, … schuiven we een suggestie per categorie naar voren. Zo zijn we zeker om jou verder te helpen in je zoektocht. Wil je daarnaast nog modellen vergelijken, lees onderin hoe je moet kiezen en waar je op moet letten bij het online kopen.

Onze selectie

Beste luchtkwaliteitsmeter 2022: UHOO HOME

 • Beoordeelt veel parameters
 • Beste design
 • Geeft melding bij slechte luchtkwaliteit
 • Meet ozonwaarden
 • Prijs
 • Geen display

Deze luchtkwaliteitsmeter is de duurste uit onze test, maar meteen ook de beste. Hij beoordeelt maar liefst negen parameters: luchtvochtigheid, CO2, temperatuur, koolmonoxide, TVOC, ozon, fijnstof, luchtdruk en stikstof. Daarmee is hij ook de meest veelzijdige uit onze vergelijking.

De uHoo Home heeft een mooi, strak design en past daarmee in elk interieur. Omdat hij zowel op netstroom als op batterij werkt, kan hij makkelijk verplaatst worden naar een andere ruimte. Hij is bovendien de enige in deze lijst beste luchtkwaliteitsmeters die ook ozonwaarden meet.

De uHoo Home heeft geen display, maar wel een handige overzichtsfunctie via de app. De app geeft trouwens een melding als de luchtkwaliteit in huis in het gedrang komt. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat dit toestel als de beste luchtkwaliteitsmeter uit de bus komt.

Beste CO2 meter: GADGETFACTORY

 • Prijs
 • Gasdetectie
 • Alarmfunctie
 • Nauwkeurig
 • Makkelijk in gebruik
 • Meet geen fijnstof
 • Geen Air Quality Index

De GadgetFactory luchtkwaliteitsmeter is volgens ons de beste CO2-meter. Het is een prima toestel voor een zeer zachte prijs. Naast CO2 meet hij ook de luchtvochtigheid, de temperatuur en TVOC. Hij meet geen fijnstof, maar is wel de enige uit onze test die ook aan gasdetectie doet.

Verder beschikt deze meter over een intelligent alarmsysteem bij overschrijding van de waarden. Enig minpunt is dat dit toestel geen metingen opslaat en geen grafieken toont. Dat maakt het moeilijk om op zoek te gaan naar de oorzaken van slechte luchtkwaliteit en bij te sturen waar nodig. De GadgetFactory meet nauwkeurig en is zeer makkelijk te gebruiken, hij wordt geleverd met een USB-kabel.

Beste TVOC en HCHO: WESGOODZ DM72B

 • Beoordeelt veel parameters
 • Air Quality Index
 • Beste prijs-kwaliteitverhouding
 • Meet nauwkeurig
 • Geringe batterijduur

De WesGoodz DM72B is volgens ons de beste luchtkwaliteitsmeter om TVOC te meten. Bovendien is hij een van de weinige toestellen die ook HCHO-waarden meet. Hij heeft een prima prijs-kwaliteitverhouding en meet een heleboel extra parameters, waaronder fijnstof en luchtvochtigheid. De WesGoodz DM72B verwerkt alle metingen bovendien in een Air Quality Index of AQI. Dit toestel is oplaadbaar, maar heeft een eerder geringe batterijduur. Opladen doe je via de meegeleverde USB-kabel. De display is duidelijk en overzichtelijk en kan afwisselen tussen verschillende metingen en grafieken. Ook dit toestel kan makkelijk verplaatst worden naar andere ruimtes om zo de luchtkwaliteit optimaal in de gaten te houden.

Beste op netstroom: KAITERRA LASER EGG TVOC

 • Beoordeelt veel parameters
 • Air Quality Index
 • Lange batterijduur
 • Nauwkeurig
 • Prijs
 • Meet geen CO2

De Kaiterra Laser Egg TVOC komt uit onze test naar voren als de beste luchtkwaliteitsmeter op netstroom. Daarnaast werkt hij ook op batterij, wat hem makkelijk verplaatsbaar maakt. Deze luchtkwaliteitsmeter meet erg veel parameters, waaronder luchtvochtigheid, fijnstof en TVOC, maar jammer genoeg is CO2 daar niet bij. Kaiterra koos er immers voor om verschillende meettoestellen op de markt te brengen voor verschillende parameters, met elk een gamma aan secundaire meters. Vergelijken is dus de boodschap. Deze Kaiterra Laser Egg TVOC is aan de dure kant, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door zijn nauwkeurigheid en veelzijdigheid. Je ziet in een oogopslag hoe het met de luchtkwaliteit gesteld is.

Beste goedkope: DYNABRIGHT

 • Beste prijs
 • Air Quality Index
 • Lange batterijduur
 • Alarmfunctie
 • Geschikt voor grote ruimtes
 • Meet geen TVOC
 • Meet geen fijnstof

De DynaBright is een goedkope luchtkwaliteitsmeter die erg compact en handig in gebruik is. Hij is meteen ook de goedkoopste meter uit de test en beoordeelt voor een erg zachte prijs liefst zes parameters: luchtvochtigheid, CO2, temperatuur, koolmonoxide, zuurstof en HCHO. Al deze metingen worden door de DynaBright gebundeld in een handige Air Quality Index.

Ook dit toestel is uitgerust met een intelligent alarmsysteem en hij kan bovendien ingezet worden in grote ruimtes. De DynaBright meet geen TVOC of fijnstof, maar dat is meteen ook het enige minpunt dat we konden vinden.

Tot zover de lijst beste luchtkwaliteitsmeters van 2022.

Verbeter de luchtkwaliteit in jouw huis met een goede luchtreiniger. Met een luchtbevochtiger of luchtontvochtiger hou je ook de vochtigheid onder controle.

Luchtvochtigheid meten

Waar op letten bij het kopen van een luchtkwaliteitsmeter?

CO2

Een luchtkwaliteitsmeter meet een heel aantal zaken: de hoeveelheid fijnstof, de vluchtige organische stoffen en een aantal koolstofverbindingen zoals CO2 of koolstofdioxide. CO2 komt op natuurlijke wijze voor, maar is giftig in hogere concentraties. Omdat koolstofdioxide zwaarder is dan lucht, kan het zich ophopen in slecht geventileerde ruimtes.

De gevolgen van te hoge CO2-concentraties kunnen gaan van sufheid tot duizeligheid en zelfs bewusteloosheid. Met een luchtkwaliteitsmeter kan je bijsturen waar nodig door middel van ventilatie of met een luchtreiniger of luchtbevochtiger.

Luchtvochtigheid

Luchtvochtigheid is de hoeveelheid waterdamp die aanwezig kan zijn in de lucht bij een bepaalde temperatuur. Als het warmer is, zal de lucht meer waterdamp bevatten dan wanneer het kouder is. Het is belangrijk om een goed evenwicht te bewaren in de luchtvochtigheid.

Een te hoge luchtvochtigheid zal op termijn tot vochtproblemen leiden. Een te lage luchtvochtigheid of een te droge lucht zal dan weer klachten geven als een droge keel, een prikkelhoest of zelfs hoofdpijn. De ideale luchtvochtigheidsgraad ligt tussen 40% en 60%.

Door de luchtvochtigheid te monitoren, kan je met een luchtbevochtiger of een luchtontvochtiger een ideale luchtvochtigheidsgraad bereiken voor je woning.

TVOC en HCHO

De afkorting TVOC staat voor total volatile organic compounds, wat zoveel betekent als vluchtige organische stoffen. Het gaat dan om stoffen die makkelijk verdampen en die schadelijke gevolgen kunnen hebben voor het milieu. Net zoals CO2 komen TVOC’s in de natuur voor.

Daarnaast zijn vooral het verkeer en de chemische industrie belangrijke producenten van TVOC. In de atmosfeer wordt TVOC afgebroken, maar bij dat proces wordt helaas ozon gevormd. Ozon heeft een schadelijk effect op de gezondheid en speelt een belangrijke rol in klimaatopwarming. HCHO of formaldehyde is zo’n vluchtige organische stof. HCHO wordt toegepast in verschillende industrieën en is bijzonder schadelijk voor de mens.

Te hoge concentraties TVOC kunnen leiden tot luchtweginfecties, oogklachten, hoofdpijn en zelfs huidproblemen. Bij het streven naar een gezond binnenklimaat is het dus belangrijk om de concentraties van TVOC en HCHO nauwkeurig te kunnen meten.

Koolmonoxide

CO of koolmonoxide is een gas dat vrijkomt bij de onvolledige verbranding van onder meer fossiele brandstoffen. Koolmonoxide is giftig en kan aanleiding geven tot hoofdpijn, misselijkheid en zelfs bewusteloosheid.

In huizen waar nog met een kachel of een ouderwetse geiser gestookt wordt, is het sowieso aangeraden om de koolmonoxideconcentratie in de gaten te houden. Zeker in de winter of bij regenweer, wanneer ruimtes minder goed geventileerd worden en er tegelijkertijd meer gestookt wordt, kunnen koolmonoxidewaarden snel stijgen.

Stroom

Het is belangrijk om op zoek te gaan naar een toestel dat beantwoordt aan jouw wensen. Als je de luchtkwaliteitsmeter wil inzetten in verschillende ruimtes, raden we aan te kiezen voor een draadloze, oplaadbare luchtkwaliteitsmeter. Kijk in dat geval uit naar een meter met een lange batterijduur zodat je niet te vaak moet opladen. Wil je hem echter gaan gebruiken in een welbepaalde ruimte, dan kan een toestel op netstroom volstaan.

Beste luchtkwaliteitsmeter

Tot zover het artikel ‘Beste luchtkwaliteitsmeter’ – Laatste update 25/11/2021

Lees meer artikels in de categorie ‘Huis’

Related Posts

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.