Scroll Top

De 5 beste luchtkwaliteitsmeters voor in huis van 2023

De Uhoo Home is onze favoriete keuze

De beste luchtkwaliteitsmeters zijn accuraat, compact en gebruiksvriendelijk. Het is tegenwoordig een hot-topic, de luchtkwaliteit in gesloten ruimtes. Op school, café’s of restaurants, iedereen moet letten op de luchtkwaliteit. Maar ook thuis, en los van de huidige situatie, is luchtkwaliteit belangrijk.

Wij hebben onderzoek gedaan naar verschillende CO-2 meters en fijnstofmeters voor thuis. Daarbij hebben we onder andere rekening gehouden met de functies, de sensors en de stroombron. Lees hieronder verder om de beste luchtkwaliteitsmeter voor jouw budget te vinden.

Onze selectie luchtkwaliteitsmeters

Beste prijs-kwaliteit: UHOO HOME

Voordelen:

  • Beoordeelt veel parameters
  • Beste design
  • Geeft melding bij slechte luchtkwaliteit
  • Meet ozonwaarden

Nadelen:

  • Prijs
  • Geen display

Deze luchtkwaliteitsmeter is de duurste uit onze test, maar meteen ook de beste. Hij beoordeelt maar liefst negen parameters: luchtvochtigheid, CO2, temperatuur, koolmonoxide, TVOC, ozon, fijnstof, luchtdruk en stikstof. Daarmee is hij ook de meest veelzijdige uit onze vergelijking.

De uHoo Home heeft een mooi, strak design en past daarmee in elk interieur. Omdat hij zowel op netstroom als op batterij werkt, kan hij makkelijk verplaatst worden naar een andere ruimte. Hij is bovendien de enige in deze lijst beste luchtkwaliteitsmeters die ook ozonwaarden meet.

De uHoo Home heeft geen display, maar wel een handige overzichtsfunctie via de app. De app geeft trouwens een melding als de luchtkwaliteit in huis in het gedrang komt. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat dit toestel als de beste luchtkwaliteitsmeter uit de bus komt.

Voordelen:

  • Goedkoop
  • Alarmfunctie
  • Makkelijk in gebruik

Nadelen:

  • Meet geen fijnstof of TVOC
  • Geen Air Quality Index

Deze CO2-meter van Twenty4seven meet naast CO2 ook de de temperatuur en de luchtvochtigheid. Hij meet geen fijnstof, TVOC of andere waarden. Verder beschikt deze meter over een intelligent alarmsysteem bij overschrijding van de waarden. Enig minpunt is dat dit toestel geen metingen opslaat en geen grafieken toont. Dat maakt het moeilijk om op zoek te gaan naar de oorzaken van slechte luchtkwaliteit en bij te sturen waar nodig.

Beste TVOC en HCHO: WESGOODZ DM72B

Voordelen:

  • Beoordeelt veel parameters
  • Air Quality Index
  • Beste prijs-kwaliteitverhouding
  • Meet nauwkeurig

Nadelen:

  • Geringe batterijduur

De WesGoodz DM72B is volgens ons de beste luchtkwaliteitsmeter om TVOC te meten. Bovendien is hij een van de weinige toestellen die ook HCHO-waarden meet. Hij heeft een prima prijs-kwaliteitverhouding en meet een heleboel extra parameters, waaronder fijnstof en luchtvochtigheid.

De WesGoodz DM72B verwerkt alle metingen bovendien in een Air Quality Index (AQI). Dit toestel is oplaadbaar, maar heeft een eerder geringe batterijduur. Opladen doe je via de meegeleverde USB-kabel. De display is duidelijk en overzichtelijk en kan afwisselen tussen verschillende metingen en grafieken. Ook dit toestel kan makkelijk verplaatst worden naar andere ruimtes om zo de luchtkwaliteit optimaal in de gaten te houden.

Beste op netstroom: Rovary RV2000P

Voordelen:

  • Beoordeelt veel parameters
  • Air Quality Index
  • Lange batterijduur
  • Nauwkeurig

Nadelen:

  • Prijs
  • Meet geen CO2

De Rovary RV2000P werkt zowel op batterij als op netstroom. Hij meet enkel CO2-waarden, temperatuur en luchtvochtigheid. Bij een te hoge CO2-waarde gaat er een alarm af.

Bijkomend voordeel is dat hij over een datalogfunctie beschikt. Dankzij deze functie worden de CO2-waarden over een periode van zeven dagen. ZO kun je inzicht krijgen in wat de oorzaak zou kunnen zijn van de te hoge waardes.

 

Beste goedkope: DYNABRIGHT

Voordelen:

  • Beste prijs
  • Air Quality Index
  • Lange batterijduur
  • Alarmfunctie
  • Geschikt voor grote ruimtes

Nadelen:

  • Meet geen TVOC
  • Meet geen fijnstof

De DynaBright is een goedkope luchtkwaliteitsmeter die erg compact en handig in gebruik is. Hij is meteen ook de goedkoopste meter uit de test en beoordeelt voor een erg zachte prijs liefst zes parameters: luchtvochtigheid, CO2, temperatuur, koolmonoxide, zuurstof en HCHO. Al deze metingen worden door de DynaBright gebundeld in een handige Air Quality Index.

Ook dit toestel is uitgerust met een intelligent alarmsysteem en hij kan bovendien ingezet worden in grote ruimtes. De DynaBright meet geen TVOC of fijnstof, maar dat is meteen ook het enige minpunt dat we konden vinden.

Netatmo luchtkwaliteitsmeter op een tafel.

Waar op letten bij het kopen van een luchtkwaliteitsmeter?

CO2

Met een luchtkwaliteitsmeter of weerstation meet je heel wat zaken. De hoeveelheid fijnstof, de vluchtige organische stoffen en een aantal koolstofverbindingen zoals CO2 of koolstofdioxide. CO2 komt op natuurlijke wijze voor, maar is giftig in hogere concentraties. Omdat koolstofdioxide zwaarder is dan lucht, kan het zich ophopen in slecht geventileerde ruimtes.

De gevolgen van te hoge CO2-concentraties kunnen gaan van sufheid tot duizeligheid en zelfs bewusteloosheid. Met een luchtkwaliteitsmeter kan je bijsturen waar nodig door middel van ventilatie of met een luchtreiniger.

Luchtvochtigheid

Luchtvochtigheid is de hoeveelheid waterdamp die aanwezig kan zijn in de lucht bij een bepaalde temperatuur. Als het warmer is, zal de lucht meer waterdamp bevatten dan wanneer het kouder is. Het is belangrijk om een goed evenwicht te bewaren in de luchtvochtigheid.

Een te hoge luchtvochtigheid zal op termijn tot vochtproblemen leiden. Een te lage luchtvochtigheid of een te droge lucht zal dan weer klachten geven als een droge keel, een prikkelhoest of zelfs hoofdpijn. De ideale luchtvochtigheidsgraad ligt tussen 40% en 60%.

Door de luchtvochtigheid te monitoren, kan je met een luchtbevochtiger of een luchtontvochtiger een ideale luchtvochtigheidsgraad bereiken voor je woning.

TVOC en HCHO

De afkorting TVOC staat voor total volatile organic compounds, wat zoveel betekent als vluchtige organische stoffen. Het gaat dan om stoffen die makkelijk verdampen en die schadelijke gevolgen kunnen hebben voor het milieu. Net zoals CO2 komen TVOC’s in de natuur voor.

Daarnaast zijn vooral het verkeer en de chemische industrie belangrijke producenten van TVOC. In de atmosfeer wordt TVOC afgebroken, maar bij dat proces wordt helaas ozon gevormd. Ozon heeft een schadelijk effect op de gezondheid en speelt een belangrijke rol in klimaatopwarming. HCHO of formaldehyde is zo’n vluchtige organische stof. HCHO wordt toegepast in verschillende industrieën en is bijzonder schadelijk voor de mens.

Te hoge concentraties TVOC kunnen leiden tot luchtweginfecties, oogklachten, hoofdpijn en zelfs huidproblemen. Bij het streven naar een gezond binnenklimaat is het dus belangrijk om de concentraties van TVOC en HCHO nauwkeurig te kunnen meten.

Koolmonoxide

CO of koolmonoxide is een gas dat vrijkomt bij de onvolledige verbranding van onder meer fossiele brandstoffen. Koolmonoxide is giftig en kan aanleiding geven tot hoofdpijn, misselijkheid en zelfs bewusteloosheid.

In huizen waar nog met een kachel of een ouderwetse geiser gestookt wordt, is het sowieso aangeraden om de koolmonoxideconcentratie in de gaten te houden. Zeker in de winter of bij regenweer, wanneer ruimtes minder goed geventileerd worden en er tegelijkertijd meer gestookt wordt, kunnen koolmonoxidewaarden snel stijgen.

Stroom

Het is belangrijk om op zoek te gaan naar een toestel dat beantwoordt aan jouw wensen. Als je de luchtkwaliteitsmeter wil inzetten in verschillende ruimtes, raden we aan te kiezen voor een draadloze, oplaadbare luchtkwaliteitsmeter. Kijk in dat geval uit naar een meter met een lange batterijduur zodat je niet te vaak moet opladen. Wil je hem echter gaan gebruiken in een welbepaalde ruimte, dan kan een toestel op netstroom volstaan.

Luchtkwaliteitsmeter op een salontafel naast een vaas met bloemen.

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Voor dit artikel werden 12 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 5 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, CO², vochtigheid, stroom, sensoren en prijs.

Lees meer artikels in de categorie ‘Huis’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.