De 8 beste luidsprekers voor thuis van 2024
Van budget tot premium speakers.
De beste luidsprekers hebben een uitstekende audiokwaliteit en zijn geschikt voor het afspelen van muziek en films. Als je thuis regelmatig naar muziek luistert dan wil je een speaker die met gemak de ruimte vult. In tegenstelling tot vroeger zijn er heel wat speakers met een mooi design die bij je interieur passen.
De luidsprekers die we hier bespreken zijn een stuk duurder dan bluetooth speakers, smart speakers of pc speakers. Maar op vlak van geluidskwaliteit zijn ze een stuk beter. Door ze aan te sluiten op een versterker of audio streamer kun je ze zowel inschakelen voor je home cinema als om muziek af te spelen in verschillende ruimtes.
Wij hebben onderzoek gedaan naar verschillende merken en modellen. Hierbij hebben we rekening gehouden met geluidskwaliteit, connectiviteit en impedantie. Lees hieronder verder om de beste luidsprekers voor jouw setup te vinden.
Onze selectie luidsprekers voor thuis
- Beste prijs-kwaliteit: KEF Q350 bij Bol.com
- Beste high-end: KEF LS50 META bij Bol.com
- Beste goedkope: Wharfedale Diamond 220 bij Bol.com
- Beste compacte: Bowers & Wilkins M1 bij Coolblue
- Beste actieve: Klipsch R-51PM bij Coolblue
- Beste boekenplank: Jamo S 803 bij Amazon
- Beste vloerstaande: Q Acoustics 3050i bij Bol.com
- Beste draadloze: Sonos One bij Coolblue
In dit artikel
Beste prijs-kwaliteit: KEF Q350
Voordelen:
- Natuurlijk en helder geluid
- Strak design
- UNI-Q speakersysteem
Nadelen:
- Mist wat bas
Met deze KEF luidsprekers zit je meteen goed. Deze set van het gerenommeerde bedrijf klinkt zeer goed, is mooi gebouwd en is betaalbaar. Het is een passieve set speakers, waardoor je een versterker nodig hebt die best minstens dertig watt per kanaal aan kracht heeft. De meeste versterkers kunnen deze luidsprekers dus aan. Het design is vrij minimalistisch en je kan kiezen tussen een witte en zwarte uitvoering. Wat de speaker zo uniek maakt, is de opstelling van de tweeter en woofer.
Op het eerste gezicht lijkt er maar één luidspreker te zijn, maar de tweeter en de woofer zijn geïntegreerd. Het geïntegreerde speakersysteem heet UNI-Q en het zorgt ervoor dat hoge en middentonen vanuit hetzelfde punt komen. Dat zorgt ervoor dat stemklank, gitaar en piano heel natuurlijk klinken. Het enige nadeel aan dit paar speakers is dat ze wat ‘punch’ missen, wat wil zeggen dat de bas niet krachtig doorkomt bij elektronische dansmuziek of hiphop.
Frequentierespons: 79 – 28000 Hz | Impedantie: 8 Ω | Gevoeligheid: 87 dB | Woofer diameter: 165 mm | Tweeter diameter: 25 mm
Beste high-end: KEF LS50 META
Voordelen:
- Mooie bas
- Natuurlijk en gedetailleerd geluid
- Zeer neutrale klank
- Mooi design
- UNI-Q speakersysteem
Nadelen:
- Vereist krachtige versterker
- Duur
KEF is al meer dan zestig jaar aanwezig op de hifi markt. Met de LS50 bracht het bedrijf de beste luidsprekers uit voor een high-end audio ervaring. De speakers lijken wat op de Q350, maar je kan ze niet meteen vergelijken. Deze set is gebouwd met hout dat akoestisch beter klinkt. De Q350 heeft ook een grotere woofer en kan theoretisch gezien iets lagere frequenties afspelen.
Zoals de Q350 heeft deze set een UNI-Q speakersysteem waarbij de tweeter en de woofer in één systeem zitten. Bij deze LS50 zorgt dat ervoor dat de bas, mids en hoge frequenties even responsief zijn. Daardoor klinken de luisprekers zeer natuurlijk. Vooral stemmen in films en podcasts en zang in muziek komen zeer gedetailleerd over. Ook het stereobeeld is zeer mooi. Elk nummer klinkt hierdoor bijna als een privéoptreden. De LS50 kan op papier minder lage frequenties afspelen, maar de bas op zich klinkt zo goed dat je niet snel naar een subwoofer zal grijpen.
Ten slotte zijn de luidsprekers zeer neutraal, wat ze geschikt maakt voor alle soorten muziek. Het nadeel daaraan is dat ze erg afhankelijk zijn van een goede versterker. Je kan er een goedkopere versterker op aansluiten en ze zullen goed klinken, maar als je het maximum uit deze set wil halen, heb je best een krachtige en goede versterker. Voor de kwaliteit betaal je ook, want deze set is de duurste uit onze doorlichting.
Frequentierespons: 47 – 28000 Hz | Impedantie: 8 Ω | Gevoeligheid: 85 dB | Woofer diameter: 130 mm | Tweeter diameter: 25 mm
Beste goedkope: Wharfedale Diamond 220
Voordelen:
- Bouwkwaliteit
- Volle bas
- Warme klank
- Kan dicht tegen een muur geplaatst worden
- Goedkoop
Nadelen:
- Minder detail in de hoge frequenties
De Wharfedale Diamond 220 brengt de beste luidsprekers voor een beperkt budget. Het gerenommeerde merk brengt met deze set een goed klinkende en duurzame speakerset. Het eerste wat opvalt is de bouwkwaliteit. Deze luidsprekerset lijkt van een heel ander prijsniveau. Achteraan vind je twee inputs in plaats van één, waardoor je de speaker kan ‘bi-wiren’. Dat is bedoeld om lage en hoge frequenties van elkaar te scheiden. Dat was vooral vroeger relevant toen kabels ofwel goed waren voor hoge ofwel voor lage tonen.
De sound van de speakers verbaast voor deze prijs. Vergeleken met andere modellen mist er wat detail in de hoge frequenties, maar deze goedkope luidsprekers zijn vooral bedoeld voor een algemeen aangename luisterervaring. De sound is warm en ondanks het formaat klinkt de bas ook vol. Je kan de speakers ook in een kleine ruimte dicht tegen een muur zetten, aangezien de baspoort zich onderaan bevindt. Er is geen beter klinkende speakerset onder de 200 euro.
Frequentierespons: 56 – 20000 Hz | Impedantie: 8 Ω | Gevoeligheid: 86 dB | Woofer diameter: 130 mm | Tweeter diameter: 25 mm
Beste compacte: Bowers & Wilkins M1
Voordelen:
- Compact
- Uitbreidbaar naar 5.1 surround
- Gedetailleerde sound
Nadelen:
- Weinig bas
Bowers & Wilkins designt al jaren speakers in een duurder segment, maar slaagt er ook in kleinere budget luidsprekers te maken, zoals deze M1’s. Het is een satellietluidspreker met plastic behuizing en een metalen luidsprekergrill. Het bedrijf geeft je naast de kleine luidsprekers ook enkele opzetstukken mee. Je kan ze dus op een staander plaatsen, aan de muur bevestigen of gewoon op je tv-meubel zetten. Door het kleine formaat plaats je de speaker waar je maar wil.
De sound die eruit komt is grootser dan het fysieke formaat. De speaker klinkt erg helder en geeft veel detail weer in de hoge en midden frequenties. Een nadeel aan dat formaat is de bas die wel strak klinkt, maar gewoon niet diep genoeg gaat. Als je dat belangrijk vindt, dan koop je er best ook de subwoofer bij. Je kan de speakers ook uitbreiden naar een volledige 5.1 surround opstelling met een extra paar, een centrale speaker en subwoofer. Dat zal je echter wel in je portemonnee voelen.
Frequentierespons: 64 – 23000 Hz | Impedantie: 8 Ω | Gevoeligheid: 85 dB | Woofer diameter: 100 mm | Tweeter diameter: 25 mm
Beste actieve: Klipsch R-51PM
Voordelen:
- Bluetooth en phono input
- Natuurlijk en helder geluid
- Ingebouwde versterker
- Zeer neutrale klank
Nadelen:
- Mist detail in de sound
Als je geen versterker hebt en op zoek bent naar een all-in-one systeem, dan zijn actieve luidsprekers een mooi alternatief. Die hebben namelijk een ingebouwde versterker. De Klipsch R-51PM is de beste luidspreker in deze categorie. Om te beginnen kan je er veel kanten mee uit. De speakers hebben bluetooth, een digitale optische ingang, een usb-aansluiting voor je pc en een phono voorversterker. Die laatste is belangrijk om een platenspeler aan te sluiten. Ten slotte kan je ook een subwoofer aansluiten als je een diepere bas wil.
Deze Klipsch luidsprekers klinken ook zeer goed. Ze klinken neutraal, wat betekent dat er geen frequenties overheersen of onhoorbaar zijn. Dat zorgt voor een mooie natuurlijke klank. Waar de speaker minder goed in scoort is detail, vooral in de hoge frequenties. Een bijkomend nadeel aan dit actieve systeem is dat je het niet kan upgraden met een betere versterker. De basreflexpoort zit achteraan, dus let erop dat je genoeg ruimte voorziet tussen de speaker en de muur.
Frequentierespons: 64 – 23000 Hz | Impedantie: 8 Ω | Gevoeligheid: 85 dB | Woofer diameter: 100 mm | Tweeter diameter: 25 mm
Beste boekenplank: Jamo S 803
Voordelen:
- Basreflexpoort vooraan
- Zeer goed voor muziek
- Goedkoop
Nadelen:
- Mist balans
Het woord zegt het zelf, boekenplankspeakers zijn luidsprekers die je op een boekenplank kan plaatsen. Ze nemen minder plaats in dan vloerstaanders en zijn goedkoper en flexibeler. Boekenplank luidsprekers kan je namelijk makkelijker verplaatsen afhankelijk van de akoestiek van je ruimte. Als je meer bas wil, kan je opteren voor een externe subwoofer. Je kan er op termijn ook een goede surround opstelling mee maken.
Deze Jamo luidsprekers zien er kwaliteitsvol en netjes uit. De basreflexpoort is vooraan, waardoor je de set dicht tegen de achterwand van een kast of tegen een muur kan plaatsen. Het probleem bij goedkope speakers is dat ze vaak niet in staat zijn muziek zo te presenteren dat je elk instrument afzonderlijk goed hoort, alsof ze op een podium staan voor jou. Deze speakers doen dit echter heel goed.
Voor deze prijs zijn deze compacte luidsprekers ook erg efficiënt, waardoor je met minder krachtige versterkers of receivers al een goede sound kunt krijgen. Waar ze minder goed in scoren, is een goede balans tussen de lows en highs. Die zijn volgens velen nogal onvoorspelbaar. We raden deze speakers vooral aan voor muziek.
Frequentierespons: 57 – 26000 Hz | Impedantie: 8 Ω | Gevoeligheid: 87 dB | Woofer diameter: 127 mm | Tweeter diameter: 25 mm
Beste vloerstaande: Q Acoustics 3050i
Voordelen:
- Geluidskwaliteit
- Mooi design
- Diepe bas
- Efficiënt
Nadelen:
- Niet geschikt voor goedkopere AV-receivers
- Duur
Vloerstaande luidsprekers nemen veel plaats in en ze zijn minder flexibel dan boekenkast luidsprekers. Ze zijn echter vergevensgezinder en over het algemeen luider. Dat komt deels doordat vloerstaande luidsprekers efficiënter zijn. Ze hebben vaak drie of meer drivers die de verschillende frequenties onder elkaar verdelen. Deze Q Acoustics luidsprekers zijn drieweg speakers, wat betekent dat ze twee woofers en één tweeter hebben. Hun gevoeligheid of efficiëntie zit op 91 decibel.
Los van de specificaties klinken deze speakers zeer goed. Ze zijn eerder aan de neutrale kant, waardoor ze een goede balans hebben. De hoge frequenties hebben detail, de mids zijn goed en de lage frequenties gaan zeer diep. Ook voor films is deze set erg geschikt. Conversaties komen mooi door en met een goede AV-receiver zijn ze ook zeer dynamisch. Het feit dat je een goede en dure AV-receiver nodig hebt om luide momenten in de film goed weer te geven is wel een nadeel. Des te meer omdat deze set zelf al aan de dure kant is.
Frequentierespons: 44 – 30000 Hz | Impedantie: 6 Ω | Gevoeligheid: 91 dB | Woofer diameter: 2 x 165 mm | Tweeter diameter: 22mm
Beste draadloze: Sonos One
Voordelen:
- Geen versterker nodig
- Streaming via wifi
- Design
- Smart speaker
- Touch knoppen
Nadelen:
- Geluidskwaliteit
- Geen bluetooth
Deze smart speakers van Sonos One zijn goede luidsprekers waar je draadloos muziek mee kan afspelen. De kracht van deze set zit hem in de functionaliteit. Omdat het een smart speakerset is, kan je hem bedienen via Alexa of de Google Assistant. Het design is stevig, simpel, maar kwalitatief. De set past daarom in de meeste interieurs. Bovenaan vind je touch knoppen voor de bediening van media en het uitschakelen van de microfoon. De speaker moet voorzien zijn van netstroom. Je kan het apparaat met wifi of via een ethernetaansluiting met het internet verbinden.
Deze draadloze luidsprekers hebben geen bluetooth, maar je kan muziek afspelen door te casten (AirPlay 2 of Chromecast) of door het aan de spraakassistent te vragen. Het apparaat is erg geschikt voor muziek. De geluidskwaliteit is prima en met de kalibratiefunctie past de Sonos de sound aan in functie van de akoestiek van de ruimte. Het verschil is hoorbaar. Met een extra Sonos One kan je een stereoset maken. Ten slotte mist deze speaker wel het detail, de helderheid en de balans van andere modellen uit deze lijst.
Specificaties niet meegedeeld door fabrikant.
Waar op letten bij het kopen van een luidspreker?
Geluidskwaliteit
De beste luidsprekers hebben een goeie mix van balans in frequenties, kracht en gevoeligheid. De balans betekent dat de verschillende frequenties mooi worden weergegeven. Bij slechte speakers kan het lijken alsof alle frequenties door elkaar zitten.
Bij goede luidsprekers hoor je de individuele frequenties zeer goed. Hoe krachtiger een speaker hoe luider hij kan, maar de gevoeligheid van de speaker geeft weer hoe efficiënt hij is. Een speaker met een gevoeligheid van 98 decibel heeft veel minder wattage nodig om hetzelfde volume te bereiken als een luidspreker met een gevoeligheid van 85 decibel.
Specificaties
Als het gaat om luidsprekerkwaliteit is het belangrijk om te weten dat specificaties niet alles vertellen. Om te beginnen meet elk bedrijf zijn speakers op een andere manier. Sommige bedrijven doen tests in een woonkamer, anderen meten hun speakers in akoestisch ingerichte ruimtes.
Nog belangrijker zijn de twee variabelen die je niet kan meten, jij en je ruimte. Elk gehoor werkt anders en elke ruimte weerkaatst geluid op een andere manier. Staar je dus niet blind op die specificaties, maar houd ze eerder in het achterhoofd als je de juiste versterker aan de juiste speaker wil koppelen.
Impedantie
Dit kan een verwarrende term zijn, maar het is wel belangrijk om de juiste versterker aan de juiste luidspreker te koppelen. Impedantie is een soort van complexe weerstand, uitgedrukt in Ohm. Hoe hoger dit getal, hoe moeizamer stroom passeert. Elke speaker heeft een weerstand om te vermijden dat de stroom te krachtig zou zijn.
Een hogere impedantie vraagt dus minder kracht van een versterker dan een lagere impedantie. Daarom let je dus best goed op of de output van je versterker de impedantie van je luidspreker aankan. Je wil in je speaker een hogere impedantie hebben dan in je versterker. Een lagere impedantie kan je versterker beschadigen. In de meeste handleidingen van luidsprekers en versterkers wordt deze informatie duidelijk weergegeven.
Connectiviteit
Om passieve luidsprekers te gebruiken heb je een versterker of een receiver nodig. Je hebt telkens een min en een plus output. Met gewone speakerkabels verbind je beide outputs met de overeenstemmende inputs op je speaker. Hoe je muziek precies af kan spelen, hangt vervolgens af van je versterker of receiver.
Actieve speakers hebben al een ingebouwde versterker. Die zit ofwel in beide speakers ofwel in één van de twee. Bij de tweede optie verbind je de luidspreker met een gewone speakerkabel. Actieve luidsprekers hebben een eigen volumeregelaar en eigen inputs. Vaak voorkomende aansluitingen zijn phono, bluetooth of netwerkstreaming.
Hoe lang gaan luidsprekers mee?
Goede luidsprekers kun je langer dan 20 jaar gebruiken. Maar afhankelijk van de kwaliteit van de luidspreker en de regelmaat van het onderhoud, kunnen ze ook je hele leven lang meegaan. Om je luidsprekers je hele leven lang te kunnen gebruiken moet je ze correct en regelmatig onderhouden.
Zo is het bijvoorbeeld belangrijk je luidsprekers regelmatig uit te blazen zodat er zich geen stof in kan ophopen. Bescherm daarnaast je luidsprekers van statische elektriciteit, stroompieken en overmatige hitte. Als je dat kan doen zullen je luidsprekers heel lang meegaan.
Hoe we vergelijken en testen
Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.
Voor dit artikel werden 16 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 8 producten in onze selectie geplaatst.
Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op geluidskwaliteit, specificaties, impedantie, verbindingsopties en prijs.