De 8 beste projectieschermen van 2024
Vergelijk groot en klein, voor binnen of buiten.
In dit artikel gaan we op zoek naar het beste projectiescherm voor thuis. Om de beeldkwaliteit van je beamer te verbeteren, raden we aan om een projectiescherm gebruiken. Het is een goedkope manier om de beeldkwaliteit van je beamer omhoog te brengen.
Projectieschermen kan je op verschillende manieren installeren, ze zijn gemaakt van verschillende materialen en hebben elk hun unieke eigenschappen. Of je nu een home cinema wil bouwen, een scherm in je living wil of film bij zonsondergang wil kijken, we zetten hier alles op een rijtje.
Wij hebben onderzoek gedaan naar verschillende modellen van marktleider Elite Screens. Daarbij hebben we voornamelijk rekening gehouden met de afmetingen, de montage en de aspect ratio. Lees hier verder om het beste projectiescherm voor jouw budget te vinden.
Onze selectie projectieschermen
- Beste prijs-kwaliteit: Elite Screens M100XWH bij Coolblue
- Beste goedkope: Elite Screens M100NWV1 bij Coolblue
- Beste elektrisch: Elite Screens Electric100XH bij Coolblue
- Beste op statief: Elite Screens T100UWH bij Coolblue
- Beste plafond: Elite Screens SKT135XHW bij Coolblue
- Beste voor buiten: LORIOTH Opblaasbaar bij Bol.com
- Beste vast spanscherm: Elite Screens ER100WH1 bij Coolblue
- Beste mobiel: Elite Screens F100NWH bij Coolblue
In dit artikel
Beste prijs-kwaliteit: Elite Screens M100XWH
Voordelen:
- Neutrale gain
- Makkelijke installatie
- Gemakkelijk in onderhoud
- Auto-lock functie
- Goedkoop
Nadelen:
- Niet strak gespannen
- Kettingen voor bevestiging aan het plafond niet inbegrepen
Het beste projectiescherm is van Elite Screens. Het is een allrounder die in elke ruimte en op elk moment van de dag voor goed beeld zorgt. Dat komt enerzijds doordat je hem zowel aan het plafond als aan de muur kan bevestigen. Anderzijds is de gain van het scherm met een waarde van 1,1 vrij neutraal. Dat zorgt overigens ook voor brede kijkhoeken. De meeste mensen zijn tevreden over het installatiegemak, al moet je een aparte ketting kopen als je hem aan het plafond wil bevestigen. Je hebt wel een auto-lock functie waarmee je de hoogte kan instellen.
Het scherm zelf is gemaakt van een duurzaam materiaal dat de fabrikant MaxWhite noemt. Aan de achterzijde zit een zwarte laag om lichtverlies te voorkomen. Het scherm is verder gemakkelijk te onderhouden, gewoon met water en zeep. Een bijkomend nadeel is dat het scherm niet gespannen staat, waardoor de randen wat kunnen krullen. Je hebt tot slot de keuze uit drie afmetingen en het projectiescherm is beschikbaar in 16:9. Die aspect ratio is ideaal voor dagelijks tv-gebruik. Qua prijs-kwaliteit is de M100XWH het beste projectiescherm voor de meeste mensen.
Afmetingen: 92, 100 of 106 inch | Aspect ratio: 16:9 | Montage: Plafond/wand
Beste goedkope: Elite Screens M100NWV1
Voordelen:
- Neutrale gain
- Brede kijkhoek
- Makkelijk in onderhoud
- Auto-lock functie
- Goedkoop
Nadelen:
- Niet strak gespannen
Het beste projectiescherm tegen een lagere prijs is ook van Elite Screens. Deze fabrikant maakt schermen waar je op kan vertrouwen en dit budget projectiescherm is geen uitzondering. Het scherm heeft een gain van 1,1. Dat cijfer geeft aan hoeveel licht het weerkaatst en hoe hoger het cijfer, hoe meer weerkaatsing er is. Dit scherm is redelijk neutraal op dat vlak, waardoor het in de meeste omgevingen goed werkt. Ook de kijkhoek is daardoor zeer breed. De vrienden of gezinsleden die in de uiterste zetels zitten, kunnen dus even goed meegenieten van de film.
Het MaxWhite scherm is van goede kwaliteit en makkelijk in onderhoud. Met de zwarte achterkant vangt het licht goed op. Een nadeel is dat het scherm niet gespannen staat, waardoor er kreuken in kunnen komen. Wel kan je de hoogte van het scherm verstellen, dankzij de auto-lock functie. Kortom, het is een goedkoop projectiescherm dat een goede upgrade is voor je witte muur. Tot slot heb je de keuze tussen verscheidene formaten en twee aspect ratio’s. Uit de keuze tussen 16:9 en 4:3 raden we de eerste aan voor een gebruik dat bij de meeste content past.
Afmetingen: 84, 100, 120, 135 of 150inch | Aspect ratio: 16:9 of 4:3 | Montage: Plafond/wand
Beste elektrisch: Elite Screens Electric100XH
Voordelen:
- Gaat aan met beamer
- Neutrale gain
- Brede kijkhoek
- Stille motor
Nadelen:
- Niet strak gespannen
Als je projectiescherm op een moeilijk te bereiken plek staat, is een elektrisch projectiescherm een goede investering. Met een druk op de knop laat je het scherm zakken. Met de bijgeleverde trigger gaat het scherm automatisch naar beneden als je de beamer aanzet. Als je projector die optie niet heeft, heb je de keuze tussen de afstandsbediening en de knop aan de muur. De motor is stil en duurzaam.
Net zoals bij de M100XWH zorgt het MaxWhite scherm voor een mooie beeldkwaliteit. De gain van 1,1 zorgt voor een brede kijkhoek en een optimale home cinema ervaring. Een hogere gain zorgt voor een hoge helderheid, maar voor een kleinere kijkhoek. Een lagere gain zorgt voor beter contrast, maar werkt minder goed met tegenlicht. De meeste moderne beamers zijn helder genoeg en ze hebben dus geen projectiescherm meer nodig met een hogere gain. Een nadeel aan dit scherm is dat het scherm niet gespannen staat, waardoor er kreuken en plooien kunnen ontstaan.
Afmetingen: 84, 100, 110 of 125 inch | Aspect ratio: 16:9 | Montage: Plafond/wand
Beste op statief: Elite Screens T100UWH
Voordelen:
- Keystone eliminator
- Brede kijkhoek
- Verstelbare hoogte
- Makkelijk te verplaatsen
Nadelen:
- Niet strak gespannen
De T100UWH is het beste projectiescherm op statief. Het is eenvoudig te verplaatsen en je stelt het snel op. Het is dus het ideale scherm als je geen vaste plek hebt voor je projectie of geen zin hebt om door de hele montage van een vast scherm te gaan. Het is ook een goed scherm om ‘s avonds in je tuin een filmavond mee te organiseren.
Zoals andere modellen van Elite Screens is ook het beste projectiescherm op statief uitgerust met een MaxWhite scherm dat een gain heeft van 1,1. Het scherm weerkaatst dus voldoende licht om bij schemering een goed beeld te hebben. Ook heb je een brede kijkhoek zodat je veel bezoek kan uitnodigen. Dankzij een auto-lock systeem kun je het scherm snel in de hoogte verstellen. Het nadeel aan dit scherm is dat je het niet strak kan spannen, waardoor je vouwen en kreuken kan krijgen.
Aan de bovenkant is er een keystone eliminator voorzien die ervoor zorgt dat je het scherm kunt kantelen. Keystone is een fenomeen waarbij je beamer vanuit een scherpe hoek op je projectiescherm wordt gericht. Dat zorgt voor een beeld in de vorm van een trapezium. Door het projectiescherm te kantelen, kun je dat effect wegwerken.
Afmetingen: 92 of 100 inch | Aspect ratio: 16:9 | Montage: Statief
Beste plafond: Elite Screens SKT135XHW
Voordelen:
- Gaat aan met beamer
- Neutrale gain
- Brede kijkhoek
- Montagemateriaal inbegrepen
- Stille motor
Nadelen:
- Duur
- Zwaar
Als je je scherm niet kwijt kan aan de muur, kun je sommige projectieschermen ook gewoon aan het plafond bevestigen. Het beste projectiescherm voor dat type montage is deze Elite Screens SKT135XHW. Om te beginnen krijg je bij dit scherm al het nodige materiaal om het aan het plafond te monteren. Met een druk op de knop laat je het scherm zakken. Met de bijgeleverde trigger gaat het scherm automatisch naar beneden als je de beamer aanzet. Als je projector die optie niet heeft, heb je de keuze tussen de afstandsbediening en de knop aan de muur. De motor is stil en duurzaam.
Ook hier zorgt het MaxWhite scherm voor een mooie beeldkwaliteit. De gain van 1,1 zorgt voor een brede kijkhoek en een optimale home cinema ervaring. Voeg daar nog een geluidssysteem aan toe om je helemaal onder te dompelen in de film. Een hogere gain zorgt voor een hoge helderheid, maar voor een kleinere kijkhoek. Een lagere gain zorgt voor beter contrast, maar werkt minder goed met tegenlicht. De meeste moderne beamers zijn helder genoeg en hebben dus geen projectiescherm meer nodig met een hogere gain. De Elite Screens SKT135XHW is ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een elektrisch projectiescherm dat ze op hun plafond in de living kunnen monteren. Reken op een gewicht van zo’n zeventien kilogram voor dit scherm. Het zal dus niet geschikt zijn voor elk plafond.
Afmetingen: 100 inch | Aspect ratio: 16:9 | Montage: Plafond/wand/
Beste voor buiten: LORIOTH Opblaasbaar
Voordelen:
- Stabiel op alle terreinen
- Makkelijke installatie
- Groot scherm
- Inclusief elektrische pomp
- Makkelijk op te bergen
Nadelen:
- Minder goede beeldkwaliteit
Als je graag een gezellige filmavond met veel vrienden en familie wil organiseren, heb je een groot scherm en een draagbare beamer nodig. Grote projectieschermen zijn echter vaak moeilijk op te bergen of op te stellen. Er is ook een gemakkelijk alternatief, een opblaasbaar projectiescherm.
Dit goede projectiescherm voor buiten meet 193 inch en je stelt het eenvoudig op dankzij de bijgeleverde elektrische pomp en piketten. Je kan het scherm overal in de tuin opstellen, zelfs op onstabielere locaties waar statieven niet recht blijven. Opgeborgen in de zak past het scherm gewoon in je kast.
De fabrikant geeft geen informatie over de gain van het scherm. De reflectiekwaliteit ervan zal dus minder zijn dan bij bijvoorbeeld de schermen van Elite Screens. De meeste gebruikers vertellen echter tevreden te zijn over het resultaat. Weinig fabrikanten maken ook schermen van deze grootte, met zo’n makkelijke installatie en voor deze prijs.
Kortom, het is het beste projectiescherm voor filmavonden waarbij veel volk kan genieten van het beeld.
Afmetingen: 193 inch | Aspect ratio: 16:9 | Montage: Buiten/grote ruimtes
Beste vast spanscherm: Elite Screens ER100WH1
Voordelen:
- Strak scherm zonder plooien
- Donkere rand absorbeert al het licht
- Mooi beeld
- Brede kijkhoek
Nadelen:
- Niet verstelbaar
Als je een ruimte specifiek als home cinema wil inrichten, is een vast spanscherm de beste optie. Het doek is altijd strak gespannen en je hebt dus de zekerheid dat er geen onzuiverheden in het scherm zitten. In tegenstelling tot oprolbare schermen, is dit model zeer licht. Daarom is de installatie volgens veel klanten eenvoudig, al heb je er wel de nodige schroevendraaiers voor nodig. Als je niet tevreden bent over de positie, kan je het scherm achteraf wel nog verschuiven.
Het MaxWhite scherm heeft een zwarte achterzijde en een gain van 1,1. Dat wil zeggen dat het redelijk neutraal is op het vlak van lichtweerkaatsing. Je krijgt dus een helder scherm zonder dat de kijkhoek versmalt. Nodig dus gerust heel je vriendengroep uit voor een filmavond. De zijkanten van het scherm absorberen nagenoeg alle licht. Witte lijnen die net buiten het scherm vallen, zal je dus niet zien.
Afmetingen: 92, 100, 110, 120 of 135 inchc | Aspect ratio: 16:9 | Montage: Wand
Beste mobiel: Elite Screens F100NWH
Voordelen:
- Met opbergcase
- Vlotte installatie
- Met auto-lock systeem
Nadelen:
- Kreukt makkelijk
De F100NWH is het beste projectiescherm dat je kan verplaatsen. Het scherm zit namelijk in een gesloten case met handvat en dat kun je dan makkelijk opbergen. Als het dan movie night is, zet je de case gewoon op de grond, klap je de voetjes open en trek je het scherm naar boven. Zo eenvoudig is het. Dankzij het auto-lock systeem bepaal je daarbovenop zelf de grootte van je scherm. Op het einde van de avond klap je de hele boel even vlot weer in. De bijgeleverde case beschermt je oprolbaar projectiescherm tegen stof en lucht.
Het scherm is van hetzelfde materiaal als de andere Elite Screens modellen. Met een gain van 1,1 heb je dus een brede kijkhoek, zonder dat je aan helderheid moet inboeten. In tegenstelling tot een vast spanscherm, krijg je dit scherm wel nooit strak. Je zal dus vrede moeten nemen met kreuken. Zelfs een oprolbaar scherm heeft er last van. Houd er ten slotte rekening mee dat dit scherm negen kilogram weegt. Het vergt dus wat inspanning om het uit te rollen.
Afmetingen: 80 of 100 inch | Aspect ratio: 16:9 | Montage: //statief
Waar op letten bij het kopen van een projectiescherm?
Montage
Het projectiescherm kies je in de eerste plaats op basis van jouw ruimte. De montagewijze is daarbij een belangrijk aspect om in het achterhoofd te houden. Je hebt drie manieren, mobiele schermen, schermen voor bevestiging aan de muur of schermen voor bevestiging aan het plafond.
Mobiele projectieschermen komen in verschillende vormen. Je hebt er met statief, met case en er zijn zelfs opblaasbare projectieschermen. Modellen met statief zijn iets minder compact om op te bergen, maar ze hebben vaak wel een keystone eliminator. Daarmee kan je het doek kantelen naargelang van de positie van je projector.
Schermen die je aan de muur kan bevestigen, kan je ook in twee categorieën onderverdelen. Vaste spanschermen bevestig je in hun geheel aan de muur. De beste projectieschermen van deze soort kan je nadien wel nog wat verstellen, maar het punt is dat je scherm altijd gespannen staat. Oprolbare schermen daarentegen rollen op in een bak. Het is de bak die je aan de muur bevestigt. Het mechanisme kan handmatig of elektrisch zijn.
De meeste oprolbare systemen kan je ook aan het plafond bevestigen, al dan niet met extra stukken. Dat is handig als je het scherm om praktische redenen in het midden van een ruimte wil hangen of als je muur niet stevig genoeg is om het systeem aan op te hangen.
Afmetingen
De meeste beamers kunnen een beeld van ongeveer 100 inch produceren zonder dat het beeld begint te vervagen. Je kijkt dus best eerst naar de beamer die je wil kopen. Meet vervolgens je ruimte op. Dat heeft twee redenen. Enerzijds wil je niet dat je beeld flou wordt omdat je beamer de grootte niet aankan. Anderzijds heeft elke beamer een bepaalde afstand tot het scherm nodig om die specifieke grootte te kunnen vullen.
Stel dat je beamer krachtig genoeg is om een beeld van 135 inch aan te kunnen, maar daarvoor vier meter verwijderd moet zijn van het scherm, dan moet je ruimte uiteraard ook groter zijn dan vier meter.
Aandrijving
De oprolbare systemen waar we het hierboven over hebben, kunnen dus zowel handmatig als elektrisch werken. De beste projectieschermen met motor kan je ook aansluiten op je projector. Zo gaat het scherm automatisch naar beneden wanneer je de beamer aanzet. Bij een handmatig systeem zoek je best ook naar een projectiescherm met een auto-lock functie. Daardoor kan je het scherm tot een specifieke hoogte laten zakken.
Aspect ratio
Zorg dat de aspect ratio van je beamer scherm hetzelfde is als de aspect ratio van je beamer. Heb je nog geen beamer gekocht en ga je vooral naar films kijken koop dan een model met een aspect ratio van 16:9. Aangezien de meeste films en series in de 16:9 beeldverhouding worden weergegeven raden we aan om ook voor deze verhouding te gaan. Je vermijdt dan dat je geen zwarte balken ziet.
Throw ratio
De throw ratio bepaalt hoe groot je beeld is vanop een bepaalde afstand. Die bereken je door de afstand van het beeld tot het projectiescherm (ook wel ‘throw’ genoemd) te delen door de breedte van het geprojecteerde beeld. Dat klinkt nogal complex, maar het is relatief simpel. Als je beamer twee meter van je muur staat en het geprojecteerde beeld een meter breed is, dan is je ratio 2/1=2. Hoe kleiner je ratio, hoe dichter je beamer tegen het scherm kan staan. Niet alle schermen zijn geschikt voor elke ratio. Dat staat bij de kenmerken vermeld als normal throw, short throw of ultra short throw. Ultra short throw beamers hebben een throw ratio van minder dan 0,4. Dat wil zeggen dat ze een ’throw’ van 50 centimeter nodig hebben om een beeld van twee meter breed te genereren. Hierdoor raakt het licht het scherm zeer schuin. Een projectiescherm mag dus niet al te veel textuur en reliëf hebben.
Wat is een gain factor?
Gain in het Engels is een term om uit te drukken hoeveel licht het projectiescherm reflecteert. Een projectiescherm met een gain van minder dan 1 absorbeert het licht en gaat zwarte kleuren zeer donker weergeven. Het nadeel is dat dit ten koste gaat van de helderheid. Wanneer de gain hoger is dan 1, reflecteert het scherm licht. Vroeger was dit belangrijk omdat beamers een lage lichtopbrengst hadden. Aangezien beamers nu een pak beter zijn dan vroeger raden we aan om een beamerscherm met een ‘gain’ van 1 of 1,1 te kopen. Zo krijg je schermen met een mooi contrast en een goede helderheid.
Hoe we vergelijken en testen
Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.
Voor dit artikel werden 21 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 8 producten in onze selectie geplaatst.
Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, montage, afmetingen, aandrijving, ratio’s en prijs.
Tot zover het artikel beste projectiescherm