De 8 beste terrasverwarmers van 2024
Voor gezellige momenten buiten op je terras
De beste terrasverwarmers helpen een comfortabele buitenomgeving te creëren voor diners of feesten bij je thuis. Een goede terrasverwarmer is veilig, gebruiksvriendelijk en geschikt om heel het jaar lang te gebruiken.
Wij hebben onderzoek gedaan naar verschillende modellen van odner andere Eurom, Sunred en Heatstrip. Daarbij hebben we rekening gehouden met het type verwarming, het verbruiksgemak en het verbruik. Lees hieronder verder om de beste terrasverwarmer voor jouw budget te vinden.
Onze selectie terrasverwarmers
- Beste prijs / kwaliteit: Eurom Flameheater
- Beste staander: SUNRED INDUS 2100 STAAND
- Beste staander op wielen: EUROM TERRASVERWARMING THG14000 RVS
- Beste hangende: SUNRED SILVER 3000
- Beste aan de muur: EUROM GOLDEN 2000 SLIM
- Beste plafond: SUNRED SIRIUS TERRASVERWARMER
- Beste met speakers: EUROM HEAT & BEAT
- Beste voor terras: HEATSTRIP THD3200EU
Beste prijs / kwaliteit: Eurom Flameheater
Deze Eurom Flameheater is een sfeervolle terrasverwarmer op gas. De Turbo-top zet de gasvlam om in stralingswarmte. De terrasverwarmer werkt op butaan- of propaangas. Je kan hem gemakkelijk instellen, afhankelijk van de beoogde warmte: van 5.000 tot 9.000 W.
Daarnaast maken zijn gebruiksgemak en veiligheid deze Eurom flameheater een goede keuze: de terrasverwarmer heeft een oververhittings- en omvalbeveiliging, een elektronische ontsteking en handige wieltjes om hem in een handomdraai te verplaatsen.
Minpuntje: om te voorkomen dat het buisje waar het gas doorheen komt niet verstopt raakt, moet je de terrasverwarmer in een beschermhoes (niet meegeleverd) of droog en stofvrij opbergen.
Het verschil met andere Eurom staande gas terrasverwarmers is dat de hitte lager begint en afkomstig is van de vlammen. Bij andere staanders wordt de warmte bovenin gecreëerd. Hoewel dit veiliger is geniet je van iets meer warmte met de Eurom Flameheater. Hierdoor is deze vlammen verwarmer iets duurder maar zeker de moeite waard.
Bereik: voor gebruik tot 20 m²
Verbruik: gascontrole is variabel tussen de 5.000 en 9.000 Watt
Beste staande: SUNRED INDUS 2100 STAAND
Er bestaan ook elektrische staande terrasverwarmers voor die dat geen gas willen gebruiken. Hoewel je iets minder flexibiliteit hebt door de nood aan stroom is dit een energiezuinig alternatief. Voor een vermogen tot 2100 W betaal je maximaal 0.46 euro per uur gebruik.
Deze zuinige terrasverwarmer maakt gebruik van halogeen licht om de warmte op te wekken. Ingebouwd in dit toestel is de omvalbeveiliging, het schakelt zich vanzelf uit als het valt. Met 3 standen bepaal je de intensiteit. Je kan maximaal 21 m² verwarmen met deze Sunred. Het is ook waterbestendig – IP55 (lichte regen).
Bereik: tot 21 m²
Verbruik: 0.46 euro per uur
Beste staander op wielen: Eurom terrasverwarming THG14000 RVS
Deze staande gasheater voor een open terras komt voor ons naar voren als beste terrasverwarmer voor thuis. Voor een betaalbare prijs verwarm je een grote oppvlakte: tot 50 m². Dankzij de wielen verplaats je de heater heel gemakkelijk.
Het maximale vermogen is 14.000 W, maar je kan de warmteintensiteit heel gemakkelijk zelf aanpassen. Als je de terrasverwarmer op maximaal vermogen gebruikt, verbruikt hij ongeveer 2 euro per uur. Dat is dan weer aan de hoge kant.
Dankzij zijn uitvoering in verchroomd roestvrijstaal sluit het design van deze terrasverwarmer naadloos aan bij een modern, hedendaags terras. Daarbij is hij helemaal safe: dankzij de omvalbeveiliging schakelt de terrasverwarmer zichzelf uit als hij omvalt.
Bereik: grote oppervlakten van meer dan 25 m²
Verbruik: op de maximale stand verbruikt de terrasverwarmer ongeveer 2 euro per uur.
Beste hangende terrasverwarmer: SUNRED SILVER 3000
Heb je nood aan een groot bereik – thuis of op terras dan is de Sunred Silver 3000 een uitstekende optie. Goedkoper dan de Eurom en toch meer bereik.
Je kan deze ook zelf instellen van 1500W tot 3000W waarmee je tot 0.66 euro per uur verbruikt. Hiermee kan je tot 30 vierkante meter bereiken, wat toch heel wat meer is dan de gemiddelde 20 m² terrasverwarmers.
Daarbij heb je een afstandsbediening, ideaal voor horeca uitbaters dus. Je hangt deze verwarmer aan de muur of plafond met de geleverde ophangbeugel. Het toestel is ook waterbestendig tot IP54. Zet het dus niet in de volle regen!
Bereik: ideaal voor horeca tot 30 vierkante meter
Verbruik: tot € 0,66 per uur
Beste aan de muur: EUROM GOLDEN 2000 SLIM
Deze elektrische terrasverwarmer is de beste koop door de goede prijs / kwaliteit verhouding. Het toestel is krachtig, beschermd tegen de invloed van wind, heeft een vermogen van 2000W verdeeld over 6 standen en is 80 graden draaibaar. Daarbij koop je van een bekend merk; Eurom voor een zeer aantrekkelijke prijs.
Goedkoper bestaat, maar daarvoor krijg je niet dezelfde kwaliteit. Via de ophangbeugel hang je het toestel makkelijk aan het plafond of de wand. Ook dit toestel is waterbestendig – IPX65.
Bereik: 23 m²
Verbruik: tot € 0,42 per uur
Beste plafond: SUNREDE SIRIUS TERRASVERWARMER
Hangende terrasverwarmers komen soms ook in de vorm van een luster. Deze plafond verwarmers zijn handig omdat ze centraal boven een tafel kunnen hangen. Zo houden ze iedereen gezamelijk warm. Deze zijn efficiënt en zuinig omdat ze minder kracht/warmte moeten produceren om iedereen warm te houden.
Door de behuizing heeft dit model ook weinig last van de wind. Ingebouwd zit ook een LED lamp, zodat dit uw huidige lamp kan vervangen. Via het megeleverde afstandsbediening kan je de plafond terrasverwarmer aan en uit zetten. Je krijgt keuze tussen 3 standen (900, 1200 en 2100 watt).
Bereik: maximaal 19 m²
Verbruik: 900 tot 2100 Watt (0.46 euro/uur)
Beste met speakers: EUROM HEAT & BEAT
Een terrasverwarmer is een redelijk saai toestel. Toch vinden de makers van Eurom dat innovaties mogelijk zijn, en dit merken we met de Eurom Heat & Beat. Een terrasverwarmer met ingebouwde bluetooth speakers, een uitstekend idee.
De speakers zijn goed geisoleerd en zullen geen last hebben van de warmte. Via een tablet of smartphone kan je een bluetooth verbinding maken, de warmte instellen en muziek afspelen. Hoewel het niet meegeleverd wordt kan je deze terrasverwarmer ook met statief aankopen. Zo heb je de vrijheid om het te zetten waar je wil.
Met een bereik van zo’n 20 m² is dit ook een redelijk sterke terrasverwarmer. Maak je gebruik van het maximale vermogen, 2000W, dan verbruik je tot 0.4 euro per uur. De Heat & Beat komt met een afstandsbediening en is draaibaar. Wil je het monteren dan kan dit zo goed als overal, van parasol tot plafond of simpelweg op de muur via de ophangbeugel. Het toestel is ook IP65, bestand tegen regen.
Bereik: maximaal 20 m²
Verbruik: 0 tot 2000 Watt (0.4 euro/uur)
Beste voor terras: HEATSTRIP THD3200EU
Deze plafondheater voor een overdekt terras is groot, kwalitatief, en levert heel wat warmte. Door de grootte betaal je ook meer in aankoop, alsook in jaarlijks verbruik. Deze hangende terrasverwarmer is ook uitstekend voor horeca, je kan ze namelijk makkelijk aan een parasol of balk bevestigen.
Redelijk licht en makkelijk te installeren, het toestel heeft een zeer groot vermogen van 3200 W. Hoger dan de andere terrasverwarmers. Het nadeel van dit toestel is, naast de prijs, de korte kabellengte (1m) en de beperkte beweegbaarheid. Je kan het niet draaien of aanpassen in intensiteit.
Toch blijft dit een luxe verwarmer. Geen warmteverlies, goede verdeling van de warmte, een bereik van wel 22 vierkante meter. Ook is er geen rode gloed, zoals we vaak zien op andere terrasverwarmers. Ga je voor deze aankoop, dan moet je weten dat een erkend installateur langs zal komen voor een keurige installatie.
Bereik: max 23 m²
Verbruik: tot 0.7 euro per uur
Waar op letten bij het kopen van terrasverwarmers
In een notendop: kijk voordat je een terrasverwarmer aanschaft goed na waar en hoe groot de oppervlakte is die je wilt verwarmen. Daarnaast is het – afhankelijk van jouw ruimte en gebruiksgemak – goed om stil te staan bij een staande of hangende terrasverwarmer. Ook heb je de keuze voor gas of elektrisch: verschillend in bereik, onderhoud en verbruik. Hier moet je op letten bij de aankoop van een terrasverwarmer:
1. Op Gas of Elektrische terrasverwarmer
Kies je voor een terrasverwarmer op gas of voor een op elektriciteit? We lijsten hier even kort de voor- en nadelen voor je op. Meer uitleg vind je hieronder.
Elekrische terrasverwarming
+ Minder onderhoud
+ Veiliger
+ Zowel binnen als buiten te gebruiken
– Kleiner bereik
– Gebonden aan stopcontact
Terrasverwarming op gas
+ Groter bereik
+ Plaatsen waar je wilt
– Meer onderhoud
– Enkel buiten te gebruiken
2. Locatie van de terrasverwarmer
Er zijn veel soorten terrasverwarming om uit te kiezen. De belangrijkste vier soorten zijn:
Vrijstaande terrasverwarmers
De vrijstaande terrasverwarmers zorgen voor de meeste warmte. Deze vind je op gas: butaan of propaan. Ze zijn populaire keuze om een groter terras- of tuinoppervlak te verwarmen. Omdat ze niet bevestigd zijn aan muur of plafond, kan je de vrijstaande terrasverwarmer plaatsen waar je wilt, afhankelijk van de gelegenheid of bij een aanpassing van je tuin of terras.
Plafond terrasverwarmers
Andere veelgekozen terrasverwarmers zijn de plafondmodellen. Die bestaan zowel op elektriciteit als op gas. Hang de terrasverwarmer op aan het terrasplafond of verstop hem stijlvol onder je buitenparasol. Het bereik is minder groot dan een vrijstaand model, maar doorgaans wel groter dan een muurmodel.
Muur terrasverwarmers
De muurterrasverwarmers zorgen dan weer voor een heel gerichte warmte, meestal met een kleiner bereik. De wandmodellen zijn doorgaans elektrisch en daardoor ook iets minder krachtig. Standaard halen ze een bereik van 1.500 W. Op zoek naar verwarming voor een groter terras? Denk dan aan meerdere eenheden om voldoende warmte te genereren.
TAFEL TERRASVERWARMERS
Een minder voor de hand liggende keuze maar misschien wel van toepassing is de tafelverwarmer: handig, klein en betaalbaar. Ideaal om occasioneel gericht warmte te voorzien tijdens een etentje of winterapertifief buiten.
3. Onderhoud van de verwarmer
Terrasverwarmer op gas
meer onderhoud:
De gasverwarmer vraagt meer onderhoud. Hij moet regelmatig schoongemaakt worden voor een goede werking. De verschillende delen van het toestel vragen om een andere schoonmaak. Voor de gladde oppervlakken gebruik je een zachte doek met een beetje schoonmaakmiddel voor staal. Daarnaast moet je regelmatig vuil en roet van de brander en het vlammenscherm verwijderen. Kwestie van het toestel veilig te kunnen blijven gebruiken.
Vervang de gasslang elke 3 à 4 jaar. Dit zorgt ervoor dat de toevoer van het gas veilig blijft en er geen gas verloren gaat.
Sla de terrasverwarmer altijd zonder gasfles op. Controleer of de drukregelaar van de gasfles goed is afgesloten. Verwijder de gasdrukregelaar en de slag van de gasfles. Controleer tevens of de gasfles beschadigd is, en vervang de gasfles als dat nodig is. Bewaar de gasfles altijd in een ruimte met een goede ventilatie.
Belangrijk is ook dat je de gasbrander droog en enigszins stofvrij opbergt. Het is ook mogelijk om een hoes aan te schaffen tegen het stof. Zeker als je hem langere tijd opbergt, is dat geen overbodige luxe. Niet alleen om hem schoon te houden maar ook om beschadiging te voorkomen.
Elektrische terrasverwarmer
weinig onderhoud:
Een elektrische terrasverwarmer is makkelijker in onderhoud dan een gasverwarmer.
De elektrische vergt minimaal onderhoud; er zitten geen bewegende delen in en er hoeven geen luchtfilters of andere onderdelen vervangen te worden. Het enige wat je moet doen om van een optimale werking verzekerd te blijven, is om de zoveel tijd de reflectoren even afborstelen. Vocht kan weinig kwaad bij een elektrische verwarmer: zorg enkel dat hij droog is als je hem ontsteekt.
Als er toch iets gerepareerd moet worden, dan schakel je best een specialist in: zo blijft de veiligheid van je toestel gegarandeerd.
4. Bereik van de terrasverwarmer
Een fout die veel mensen maken, is dat ze een vermogen zoeken voor de volledige omtrek van hun tuin. Maar over het algemeen gebeurt het niet vaak dat iemand zijn of haar hele tuin wil verwarmen. Heb je een vaste zithoek in je tuin? Dan is het waarschijnlijk dat je alleen je zitgedeelte wil verwarmen. Hierdoor wordt het warmtebereik dat je nodig hebt minder groot. Dat scheelt in vermogen én kosten.
De gasmodellen hebben doorgaans een groter bereik dan de elektrische. De elektrische verwarmers kan je dan weer gerichter gebruiken. Gangbare afwegingen op vlak van bereik zijn: tot en met 15 m², 16 m² – 20 m², 21 m² – 25 m², meer dan 25m²
5. Veiligheid
Doorgaans worden elektrische terrasverwarmers als veiliger aanzien dan gasverwarmers, omdat ze geen open vlam of gastank. Toch moet je ook bij elektrische hangmodellen opletten dat je stralingswarmte niet rechtstreeks op een houten muur gericht is. Ook de plaats van bevestiging speelt een rol qua veiligheid. Hang je deze te laag dan is er gevaar om nabijliggende elementen te verhitten. Daarnaast is er altijd een brandgevaar wanneer de verwarmers in contact komen met stof. Hang je de verwarming te hoog, dan kan dit op termijn warmteplekken achterlaten op het plafont. Tegenwoordig hebben de meeste elektrische terrasverwarmers een degelijke casing die de veiligheid garandeert. Zeker zijn van een veilige gasverwarmer? Let er dan op dat het model een veiligheidsmechanisme heeft dat automatisch de gastoevoer afsluit als de verwarmer valt of kantelt. Kijk ook of hij een automatische uitschakelknop heeft die ervoor zorgt dat je met één druk op de knop de verwarming in geval van nood kunt uitschakelen.
Bij vuurkorven werk je met een open vuur, dus belangrijk om ze vrij genoeg te zetten en er zeker van te zijn dat het vuur uit is voor je ze achterlaat. Veel korven komen ook met een deksel om het vuur makkelijk te doven.
Verschillende soorten terrasverwarmers
Terrasverwarmer op gas
Voor een terrasverwarmer op gas heb je butaangas of propaangas nodig. Bij sommige verwarmers is het alleen mogelijk om 1 van de 2 soorten gas aan te sluiten, maar bij sommigen is er een gasdrukregelaar waarop je beide types kunt aansluiten.
Propaan
De meeste vrijstaande terrasverwarmers werken op propaan en hebben dus een gasfles nodig. Deze zijn verkrijgbaar bij de meeste doe-het-zelfzaken. Je sluit eenvoudig de fles aan, zet de klep aan en ontsteekt de kachel. Het verbruik varieert heel sterk van model tot model, belangrijk dus om te letten bij de aankoop. Sommige terrasverwarmingsmerken beloven tot 10 uur werking op een enkele tank.
Het voordeel aan propaan: propaangas kan worden gebruikt tot bij -42 graden Celcius. Het gas is wel duurder dan butaangas.
Butaan
Wil je ook butaan kunnen gebruiken? Let er dan op dat je terrasverwarmer uitgerust is met een opklikbare propaanregelaar. Als je butaan voor de verwarmer wilt gebruiken, moet je de propaanregelaar vervangen door een butaanregelaar. Let wel op: als het gaat om een propaancilinders met een schroefventiel, dan moet je ook de regelaar vervanger. Deze schaf je best aan in een doe-het-zelfzaak of bij de leverancier van je terrasverwarmer. Het voordeel aan butaan is dat het goedkoper is dan propaan. Nadeel is dat je het niet kunt gebruiken als het vriest. Niet ideaal voor Belgische winterverwarming.
Elektrische terrasverwarming
Elektrische terrasverwarmers zijn over het algemeen milieuvriendelijker (afhankelijk van de verwekking van energie) dan hun tegenhangers op gas, en over het algemeen goedkoper in aanschaf en gemakkelijker te bedienen. Je moet ze alleen maar aansluiten. Let wel op: ze genereren aanzienlijk minder warmte en moeten binnen handbereik van een stopcontact zijn. De meeste elektrische modellen zijn wel richtbaar: je moet dus in verhouding minder hitte genereren om de juiste plaats te verwarmen.
Vuurkorf terrasverwarmen
Voor wie liever voor een authentieke, rustieke terrasverwarming kiest, zijn er de vuurkorven. Vuurkorven zijn een geweldige manier om dat kampvuur thuis tot leven te brengen en tegelijkertijd de ruimte om je heen te verwarmen. Ze zijn meestal gemaakt van staal, klei of gietijzer en vele hebben ook grillroosters. Ze vormen een fijne combinatie met een winterbarbecue. Om een veiligheid in te bouwen, hebben de meeste modellen een beschermend deksel. Je hebt er gewoon hout of houtskool voor nodig.
Hoe we vergelijken en testen
Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.
Voor dit artikel werden 17 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 8 producten in onze selectie geplaatst.
Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, onderhoud, bereik, type, veiligheid en prijs.
Tot zover onze lijst beste terrasverwarmers van 2021. Je kan ook buiten zitten met een elektrisch deken als er stroomvoorziening is.
Zoek je warmte voor binnen, bekijk dan ook de lijst beste elektrische verwarming. Heb je geen terras, dan kan een partytent misschien wel een alternatief zijn.