Scroll Top
beste microfoon voor zang

De 5 beste zangmicrofoons van 2023

Onze favoriete keuze is de Shure SM58SE.

De beste zang microfoon kies je op basis van jouw stem, je ruimte en wat jij wil. Toch zijn er modellen die een vaste waarde zijn en die over het algemeen goede microfoons zijn. Vanuit die gedachte hebben we een selectie gemaakt van goede zangmicrofoons. De meeste modellen zijn ook geschikt voor het opnemen van instrumenten.

Het belangrijkste criterium is uiteraard geluidskwaliteit. Elk van de onderstaande microfoons zal daarom mooie opnames maken. Bouwkwaliteit is vooral belangrijk voor optredens. Het moet vaak heel snel gaan en dan kan er weleens wat mislopen. Lees hier verder om de beste zang microfoon te vinden voor jouw budget.

Onze selectie zangmicrofoons

Beste prijs-kwaliteit: Shure SM58SE

Voordelen:

  • Bouwkwaliteit
  • Goedkoop
  • Opbergtas bijgeleverd
  • Interne shockmount
  • Goed voor live en studio

Nadelen:

  • Geen popfilter
  • Mist detail

De Shure SM58 is een duurzame, goed klinkende en betaalbare microfoon. Als je op zoek bent naar je eerste microfoon kies je er best één die zowel live als in de studio goed klinkt. De Shure SM58SE is de beste zangmicrofoon voor deze categorie. Het is een dynamische microfoon die in elke concertzaal te vinden is. Hij staat in de industrie bekend als de onverwoestbare microfoon.

Deze zangmicrofoon heeft een ingebouwde filter die p- en f-klanken weert, maar voor studiowerk gebruik je best nog een aparte popfilter. Daarnaast heeft de microfoon een intern shockmount systeem, waardoor ongewenste vibraties je opname niet verstoren.

De opnamekwaliteit van de microfoon is goed, met een focus op de middenfrequentie. Het is en blijft echter een dynamische microfoon en hij is dus niet heel gevoelig. Daardoor is de microfoon niet geschikt voor het fijnere werk. Naast zang is de microfoon ook zeer geschikt voor instrumenten omdat hij hoge volumes aankan. We raden deze microfoon aan als je zowel wil opnemen als live wil spelen.

Type: Dynamisch | Richtingskarakterisitiek: Cardioïde | Verbinding: XLR

Beste professionele: AKG C 414 XLII

Voordelen:

  • Shockmount, koffer, windkap en popfilter
  • Heldere en gedetailleerde opname
  • Verschillende richtingskarakteristieken
  • Bouwkwaliteit

Nadelen:

  • Duur

Op een bepaald punt in je zangcarrière wil je upgraden naar een goede professionele microfoon. Dan koop je best één die niet alleen goed klinkt, maar ook divers is en lang meegaat. De AKG C 414 XLII voldoet aan alle drie de criteria. Daarom is het de beste zangmicrofoon voor de beginnende professional. Bij de microfoon krijg je een stevige koffer, een shockmount, een windkap en een popfilter.

De beste zang microfoon van professionele kwaliteit is niet alleen stevig en kwaliteitsvol, maar ook geschikt voor diverse situaties. Zo kan je de richtingskarakteristieken veranderen op de microfoon zelf. Je hebt keuze tussen cardioide, figuur-8 (of bidirectioneel), omnidirectioneel en multipatroon.

Afhankelijk van de instellingen kan je de microfoon dus ook gebruiken om een koor op te nemen. De microfoon klinkt bovenal bijzonder goed. Zanglijnen klinken helder, warm en gedetailleerd. Naast zang is de microfoon ook geschikt voor zowat elk instrument, van akoestische gitaar tot drums. Houd er wel rekening mee dat deze studio microfoon van een hogere prijsklasse is.

Type: Condensator | Richtingskarakterisitiek: cardioide, figuur-8 (of bidirectioneel), omnidirectioneel en multipatroon | Verbinding: XLR

Beste goedkope: AKG P120

Voordelen:

  • Goedkoop
  • Klinkt helder
  • Stevig

Nadelen:

  • Geen popfilter of shockmount bijgeleverd
  • Eén richtingskarakteristiek

Als beginnend muzikant kan je niet wachten om te beginnen opnemen, maar vaak heb je nog geen groot budget bijeen verzameld. Gelukkig kan je met weinig geld mooie opnames maken met de AKG P120. Deze condensator microfoon voelt erg stevig dankzij de volledig metalen behuizing.

Deze goedkope microfoon is relatief simpel qua gebruik. Je hebt een XLR uitgang en twee knoppen. De ene neemt meer lage tonen weg (onder de 300 Hz) en de andere verlaagt het signaal met 20 decibels. De microfoon heeft enkel een cardioïde patroon. Hierdoor is hij iets minder flexibel, al is dat voor solo zangopnames wel de juiste optie.

De kwaliteit van de opnames is voor deze prijs zeer goed. Als je ook luide instrumenten zoals drums opneemt, kan dat door de pad knop vooraan. Die verlaagt het signaal met 20 decibels, zodat je opnames niet oversturen. We raden de microfoon echter vooral aan voor zang. AKG levert er ook geen popfilter of shockmount bij, die moet je dus apart kopen.

Type: Condensator | Richtingskarakterisitiek: Cardioïde | Verbinding: XLR

Beste USB: RODE NT-USB

Voordelen:

  • Goede ingebouwde interface
  • Met popfilter, tripod en draagtas
  • Werkt op iPad
  • Goedkoop
  • Opnamekwaliteit

Nadelen:

  • Geen schakelbare richtingskarakteristieken

Het voordeel van USB microfoons is dat je geen audio interface nodig hebt. Ze zijn simpel in gebruik en ‘plug-and-play’. Qua kwaliteit zullen ze altijd onderdoen voor een analoge microfoon en een externe interface, maar als je snel degelijke demo’s wil maken, is de Rode NT-USB de beste zang microfoon.

Deze USB microfoon komt met een popfilter, een tripod en een draagtas. Hij is ook aansluitbaar op iPad of smartphone. Het design is vrij simplistisch en sober, maar de microfoon is veel steviger dan vele andere uit deze prijscategorie.

Op de microfoon vind je een volumeknop voor de koptelefoon, een koptelefoonaansluiting en een monitor mixknop. Met die laatste kan je kiezen hoe luid je je stem hoort ten opzichte van de muziek. Let op, de mixknop regelt niet het volume van je opname, dat moet je aanpassen in je software. Je kan deze professionele microfoon ook aansluiten op een iPad, maar de aansluitingen zijn niet meegeleverd.

Wat deze microfoon vooral goed maakt, is de heldere en warme opnamekwaliteit. De monitoring functie heeft geen latency dus je hoort jezelf zingen, wat belangrijk is om de juiste nooit te raken. De microfoon heeft maar één richtingskarakteristiek: cardioïde.

Rode koos voor één component van hoge kwaliteit, want elke richting vereist een verschillende component. De meeste zang microfoons hebben overigens maar één patroon. Het maakt de microfoon wel minder divers, wat een nadeel kan zijn. We raden deze USB microfoon aan als je gemakkelijk zanglijnen wil opnemen met goede kwaliteit.

Type: Condensator | Richtingskarakterisitiek: Cardioïde | Verbinding: USB

Beste set: Rode NT1-a

Voordelen:

  • Set met kabel, popfilter en shockmount
  • Helder en gedetailleerd
  • Stevig

Nadelen:

  • Zeer gevoelig
  • Geen keuze in richtingskarakteristieken

De beste microfoon set vind je bij Rode. Zij bieden een voordelig pakket aan met microfoon, shockmount, popfilter én XLR kabel. Met de shockmount en de popfilter vermijd je storende p- klanken en onnodige trillingen. Als je een interface hebt, is dat alles wat je nodig hebt om vocals op te nemen.

De microfoon is volledig gebouwd uit metaal en dus stevig, maar zwaar. Daardoor heb je ook een steviger (en dus duurder) statief nodig. De Rode NT1-a is een condensator microfoon met een cardioïde patroon dat je jammer genoeg niet kan veranderen. Wat hem zo geschikt maakt voor zang is het brede spectrum aan volume.

Je kan luid opnemen zonder dat hij overstuurt en hij is zeer gevoelig waardoor hij subtiele details opvangt. Dat kan echter ook een nadeel zijn. Als je geen aparte, geïsoleerde opnameruimte hebt, moet je wachten tot het muisstil is om storende geluiden te vermijden.

Type: Condensator | Richtingskarakterisitiek: Cardioïde | Verbinding: XLR

Een man met een koptelefoon die aan het zingen is een zangmicrofoon.
Afbeelding: Canva.com

Waar op letten bij het kopen van een zang microfoon?

Type

Microfoons zetten een akoestische geluidsgolf om in een elektrisch signaal. Hoe ze dit doen, hangt af van het type microfoon. Er zijn drie grote onderverdelingen: dynamisch, condensator en ribbon.

Dynamische microfoons zijn het omgekeerde van een speaker. De trillingen van de stem doen een membraan bewegen. Aan het membraan zit een magneet met een spoel rond. De trillingen veroorzaakt door je stem, doen de magneet bewegen. De spoel vangt die trillingen op en dat zorgt voor het elektrische signaal. Dynamische microfoons zijn sterk en duurzaam, waardoor ze ideaal zijn voor optredens. Ze zijn echter minder gevoelig en hebben slechts één richtingskarakteristiek.

Een condensator microfoon zit technisch gezien wat complexer in elkaar. Het systeem werkt met een dun membraan dat beweegt door geluidsgolven. Achter het membraan zitten enkele kleine metalen platen. Die vormen de condensator. Als de afstand tussen de platen verandert, ontstaat er een elektrische lading. Deze microfoons hebben altijd extra stroom nodig van een batterij of fantoomvoeding. Ze zijn gevoeliger dan dynamische microfoons en daarom erg geschikt voor zang in de studio. Ook hebben sommige meerdere richtingskarakteristieken.

Ribbon microfoons zijn het gevoeligst van allemaal, maar ook het meest fragiel. Het systeem werkt met een dun filament dat beweegt met de luchtverplaatsing. We bespreken ze in dit artikel niet omdat ribbon microfoons erg duur zijn.

Richtingkarakterisitiek

Elke microfoon heeft een bepaalde richtingskarakteristiek. Dat wil zeggen dat hij geluid opvangt van één of meerdere specifieke richtingen. Weten welke eigenschappen jouw microfoon heeft, is belangrijk om geluid op een goede manier op te nemen. De drie belangrijkste vormen zijn omnidirectioneel, cardioïde en bidirectioneel.

Een omnidirectionele microfoon neemt het geluid rondom de microfoon op, wat ideaal is voor omgevingsgeluid of opnames van een hele ruimte.

Een cardioïde microfoon neemt vooral geluid op van voren en deels van opzij. Dit is de beste optie voor zangopnames.

Bidirectioneel, ook vaak ‘figure of eight’ genoemd, vangt geluid op langs twee uiteinden, wat de beste optie is voor gesprekken of interviews.

Een close-up van een zangmicrofoon.

Verbinding

Er zijn drie mogelijke verbindingen bij microfoons: XLR, USB en draadloos. XLR is de meest voorkomende en ze wordt gebruikt bij analoge microfoons. Die moet je in een interface of op een mengpaneel aansluiten om het signaal om te zetten naar digitale informatie voor je software.

Er is wel een verschil tussen condensator en dynamisch. De eerste heeft fantoomvoeding nodig. Dat wil zeggen dat er een voltage van meestal 48V nodig is om de microfoon te doen werken. Gelukkig hebben bijna alle interfaces een knop om dit in te schakelen.

Als je geen interface hebt, kies je best een microfoon met USB aansluiting. Deze microfoons hebben een ingebouwde interface en voorversterker. Je sluit de microfoon dan gewoon aan op je computer en je kan aan de slag. Ze worden ook vaak gebruikt voor het opnemen van podcasts.

Als je tijdens liveoptredens graag beweegt over het podium geeft een draadloze microfoon je meer bewegingsruimte. Draadloze microfoons werken niet met bluetooth of wifi, want die signalen zijn niet stabiel of sterk genoeg. De beste draadloze zang microfoons gebruiken radiogolven. Dat zorgt voor een stabielere verbinding en een betere geluidskwaliteit.

Een vrouw met een koptelefoon die aan het zingen is in een zangmiccrofoon.
Afbeelding: Canva.com

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Voor dit artikel werden 13 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 5  producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, type, richting, verbinding en prijs.

Lees meer artikels in de categorie ‘Audio’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.