De 9 beste barbecues van 2024
De Weber Original Kettle is onze favoriete keuze.
Dankzij de beste barbecue schotel jij je gasten deze zomer heerlijke barbecuegerechten voor. Denk maar aan groente- of visspiesjes met Provençaalse kruiden, een malse steak of een voorgerechtje met gegrilde inktvis.
Wij hebben onderzoek gedaan naar verschillende soorten barbecues. Lees hieronder verder om een overzicht te vinden van de verschillende soorten barbecues op de markt. Weet je reeds wat je wil, lees dan verder op een van volgende artikels: gasbarbecues, elektrische bbq’s, kamado’s, pellets of smoker barbecues.
Onze selectie barbecues
- Beste prijs-kwaliteit: Weber Original Kettle bij Bol.com
- Beste goedkope: Barbecook Loewy 40 bij Coolblue
- Beste houtskool: Weber Master Touch GBS E-5750 bij Coolblue
- Beste elektrische: Weber Pulse 2000 bij Coolblue
- Beste gas: Boretti Robusto bij Coolblue
- Beste kamado: Big Green Egg Medium Compleet bij Coolblue
- Beste pellet: Traeger Ironwood 650 bij Bol.com
- Beste inbouw: Boretti Ibrido Top bij Bol.com
- Beste koop: Campingaz 3 Series Classic LS Plus bij Bol.com
In dit artikel
Beste prijs-kwaliteit: Weber Original Kettle
Voordelen:
- Kwalitatief gebouwd
- Voorzien van wielen
- Geschikt voor indirect grillen
- Traditioneel barbecuegevoel
- Goedkoop
Nadelen:
- Open opvangschaal voor de as
- Geen werkruimte
De Original Kettle van Weber is een traditionele houtskoolbarbecue die je vele jaren plezier zal verschaffen. De bouwkwaliteit is goed en de prijs is voordelig. Hij bevat wat minder innovaties, maar beschikt wel over de belangrijkste functionaliteiten van een goede barbecue. Dankzij het handvat en de twee wielen rol je hem naar de gewenste plaats. Het handvat blijft trouwens goed koel tijdens het grillen. Aan de zijkant vind je nog een haakje waaraan je het deksel kunt bevestigen.
De barbecue bevat verder ook een dekselthermometer om de temperatuur te controleren en een kookoppervlak van 57 centimeter. Daarmee maak je gerechten klaar voor twaalf personen. Door de ronde vorm van de barbecue circuleert de hete lucht optimaal rondom je vlees. Hij is dan ook perfect voor indirect grillen. Dat betekent dat je het vlees gaart door indirecte warmte, in tegenstelling tot direct grillen, waarbij je het vlees rechtstreeks boven het vuur legt. Voeg bij indirect grillen eventueel wat hout toe voor een subtiele rooksmaak.
Nadat je klaar bent reinig je de barbecue door de aslade open te schuiven. De as valt zo in de schaal en deze leeg je daarna in de vuilnisbak. Om te voorkomen dat de assen wegwaaien, doe je dit best bij windstil weer. Er is helaas geen werkruimte voorzien rondom de barbecue. Installeer eventueel een klein tafeltje naast de barbecue om je gereedschap op te leggen. Je krijgt wel een handige maatbeker mee naar huis om de briketten af te meten en een beschermhoes is afzonderlijk te verkrijgen.
Voor deze barbecue heb je houtskool, aansteekblokjes en een aansteker nodig.
Aantal personen: 1 tot 12 personen | Type: Houtskool bbq | Geschikt voor: Roken, direct en indirect grillen
Beste goedkope: Barbecook Loewy 40
Voordelen:
- Goedkoop
- Traditioneel barbecuegevoel
- Rooster verstelbaar in hoogte
- Licht
Nadelen:
- Moeilijker schoon te maken
- Zonder deksel
- Geen wielen
Goedkoop barbecueën doe je gegarandeerd met de budget barbecue van Barbecook. De eenvoud van dit toestel brengt je terug naar wat barbecueën in essentie was, grillen op houtskool. Je koopt dit model aan in de gewenste maat, want er zijn verschillende formaten beschikbaar. De Loewy 40 heeft een grilloppervlak van 40 centimeter. Daarop gril je vlees voor zes personen.
Je voegt de briketten toe en steekt ze eenvoudig aan met drie vellen krantenpapier. Door de zuurstof die langs de luchtinlaten in het toestel komt, steek je de kolen vlot aan. Je kiest zelf op welke manier je het vlees wilt grillen, want het rooster is verstelbaar in hoogte. Helaas is er geen deksel bij de barbecue, waardoor een groot deel van de warmte ontsnapt. De goedkope barbecue is daardoor minder geschikt om indirect te grillen.
Natuurlijk vergt ook het schoonmaakproces iets meer tijd. Er is bijvoorbeeld geen uitneembare aslade. Indien je graag op een laagdrempelige manier te werk gaat, dan is dit de beste barbecue voor een traditioneel avondje grillen. Het is tot slot een licht model, waardoor je hem vlot verplaatst. Je dient hem wel op te heffen, want wielen heeft hij niet.
Aantal personen: 1 tot 6 personen | Type: Houtskool bbq | Geschikt voor: Grillen
Beste houtskool: Weber Master Touch GBS E-5750
Voordelen:
- GBS-systeem
- Inclusief beschermhoes
- Geschikt voor direct en indirect grillen
- Goedkoop
- Voorzien van wielen
Nadelen:
- Accessoires afzonderlijk aan te kopen
- Open opvangschaal voor de as
De beste barbecue op houtskool leunt dicht aan bij de Original Kettle van Weber, maar hij bevat wat meer innovaties. Zo beschikt hij over het GBS-systeem, waardoor je hem gebruikt in combinatie met andere opzetstukken van Weber. Hij is daardoor ook geschikt voor braden en wokken.
De bakplaat gebruik je voor eieren of aardappelen, de pizzasteen zorgt voor een knapperige korst aan je pizza en tot slot kun je er ook nog een wafelijzer of een gevogeltestomer op plaatsen. Je haalt dus een veelzijdige barbecue in huis. Je dient hiervoor wel wat extra budget te reserveren, want de accessoires zijn prijzig.
De beschermhoes krijg je standaard mee naar huis. Je kunt de barbecue dus een vaste plaats geven op je terras, maar indien nodig verplaats je hem toch zonder veel moeite. Hij heeft namelijk twee wielen en een handvat. Dankzij het One Touch systeem verwijder je het vuil gemakkelijk uit de barbecue. Let wel op bij winderig weer, want de as waait gemakkelijk weg uit de opvangschaal.
Er is een haak voorzien om het deksel aan de barbecue te bevestigen en het handvat blijft goed koel tijdens het grillen. Los daarvan is een goede set ovenwanten natuurlijk geen overbodige luxe.
Dankzij het grote deksel gril je zowel direct als indirect. De temperatuur in het toestel volg je nauw op aan de hand van de dekselthermometer. We selecteren de Weber Master Touch als beste houtskoolbarbecue omwille van zijn uitgebreide mogelijkheden en de goede kwaliteit.
Ook houtskolen bestaan in verschillende soorten, vormen en kwaliteit. Voor de optimale barbecue kies je enkel voor de beste houtskolen.
Aantal personen: 1 tot 12 personen | Type: Houtskool bbq | Geschikt voor: Roken, direct en indirect grillen
Beste elektrische: Weber Pulse 2000
Voordelen:
- Twee vleessensoren die connecteren met iGrill app
- Snel op temperatuur
- Geleverd met onderstel en beschermhoes
- Geschikt voor binnenshuis
- Voorzien van wielen
Nadelen:
- Geen antiaanbaklaag
- Werkt uitsluitend op stroom
Het grote voordeel aan elektrisch barbecueën is dat het ook binnenshuis kan. Je zet zo het hele jaar door heerlijk gegrilde gerechten op tafel. Ook wanneer je slechts over een klein balkon beschikt is de elektrische barbecue een uitstekende oplossing.
Doordat het vet in een waterbak terechtkomt blijft de rookvorming beperkt. Er ontstaan ook geen assen, waardoor het een relatief propere manier is om te grillen. Zorg er wel voor dat je steeds een stopcontact in de buurt hebt, want zonder stroom zal je niet ver komen met de elektrische barbecue.
De Weber Pulse 2000 is een goede elektrische barbecue. Hij komt compleet geleverd met onderstel en beschermhoes. Je krijgt zelfs een zijtafel ter beschikking om heerlijke bijgerechten te bereiden.
Onderaan het onderstel is er nog wat extra ruimte voorzien om borden of schotels op te plaatsen. Je bent echter niet verplicht om het toestel in zijn onderstel te plaatsen. Je kunt het ook losmaken en op tafel installeren. Voorzie dan wel een voldoende ruime tafel, want het is een groot toestel. Met een kookoppervlak van 39 op 49 centimeter gril je gerechten voor elf personen.
Er zijn twee vleessensoren waarmee je de temperatuur van het vlees controleert. Je volgt dit op via de mobiele app van Weber. Na het grillen is het mogelijk dat je wat schrobwerk hebt, want het rooster bevat helaas geen antiaanbaklaag. Je zal echter minder werk hebben dan bij een houtskoolbarbecue aangezien er geen kolen nodig zijn. Het toestel is tot slot ook direct op temperatuur, waardoor je snel aan tafel kunt.
Aantal personen: 1 tot 11 personen | Type: Elektrische bbq | Geschikt voor: Grillen
Beste gas: Boretti Robusto
Voordelen:
- Snel op temperatuur
- Comfortabel in gebruik
- Voorzien van zijbrander en warmhoudrooster
- Gasslang en gasdrukregelaar meegeleverd
- Industrieel design op wielen
Nadelen:
- Zijtafels niet inklapbaar
- Groot toestel
De Boretti Robusto is een gasbarbecue met Italiaans design. Het volledige toestel staat op wielen zodat je hem zonder moeite naar buiten rolt. Hij weegt met 87 kilo een stuk zwaarder dan een doorsnee houtskoolbarbecue. Het is een volwaardige buitenkeuken met vier hoofdbranders en één zijbrander. De zijbrander is ideaal om bijgerechten, zoals sauzen of aardappelsalades, op te bereiden of op te warmen.
Bij de aankoop krijg je reeds een gasslang en een gasdrukregelaar mee naar huis. Naast het grote grilloppervlak is er ook een warmhoudrooster. Dit rooster is wat aan de grote kant, maar bij tuinfeesten komt dit goed van pas. Je kunt zeker achttien mensen van eten voorzien met deze grote barbecue. In het onderstel berg je gemakkelijk wat materiaal op. Het betreft een groot toestel, reserveer dus voldoende plaats op je terras. Je kunt de zijtafels helaas niet inklappen.
Bij de gasbarbecue dien je enkel de gasfles aan het toestel te monteren en aan de knop van het vuur te draaien. De barbecue is direct op temperatuur en je zet het vuur gemakkelijk zachter of harder. Je hebt dus meer controle over je gerechten dan bij een model dat werkt met briketten of houtskool.
Aantal personen: 1 tot 18 personen | Type: Gas bbq | Geschikt voor: Direct en indirect grillen
Beste kamado: Big Green Egg Medium Compleet
Voordelen:
- Kwalitatief gebouwd
- Geschikt voor roken, stomen, koken, bakken, slowcooking en grillen
- Zijtafels en onderstel met wielen meegeleverd
- Geschikt voor winterbarbecue
Nadelen:
- Duur
- Zwaar
Veelzijdig barbecueën doe je zonder twijfel met de kamado bbq. Als warmtebron gebruikt hij houtskool. Oorspronkelijk werd de kamado bbq gebruikt als rijstkoker, maar al snel bleek hij geschikt te zijn voor meerdere bereidingen.
Naast grillen gebruik je hem ook voor stomen, roken, bakken, koken en slowcooking. De keramische buitenwand maakt dat de temperatuur goed in het toestel blijft hangen. Bij slowcooking gaar je een stuk vlees voor een langere tijd op een lage temperatuur. Indien je een bijkomende rooksmaak wenst, voeg je eenvoudig een specifieke houtsoort toe aan de kamado bbq.
Je regelt de temperatuur van dit type barbecue door de luchtschuiven aan te passen. Hoe meer zuurstof je in het toestel laat, hoe heter de barbecue wordt. De dekselthermometer toont je op elk moment de temperatuur binnenin de barbecue. Houd wel rekening met het zwaardere gewicht van deze barbecue. Door de keuze voor keramiek weegt dit model maar liefst 51 kilo.
Het medium starterspakket komt compleet met een onderstel op wielen en twee zijtafels. Deze zijn optioneel en je kan ze gerust weglaten indien je je toestel compacter wil maken.
Deze keramische barbecue is vorstbestendig, waardoor je hem met gemak het hele jaar buiten laat staan. Met de juiste recepten organiseer je elk seizoen opnieuw een fijne barbecue, zelfs tijdens de winter.
Het enige minpuntje is de hogere prijs. De kamado barbecue is een echte trend en dat merk je ook aan de prijs. Natuurlijk is de hogere prijs ook te wijten aan de duurzame materiaalkeuze en de goede bouwkwaliteit. Je krijgt dan ook levenslang garantie op de keramische onderdelen.
Aantal personen: 1 tot 6 personen | Type: Kamado bbq | Geschikt voor: Grillen, koken, bakken, slowcooking, stomen en roken
Beste pellet: Traeger Ironwood 650
Voordelen:
- Traeger app
- Subtiele rooksmaak
- Ruim kookoppervlak
- Super Smoke functie
- Voorzien van wielen
Nadelen:
- Stroom nodig
- Duur
De pellet barbecue zorgt voor een subtiele rooksmaak in je gerechten, zonder dat je hoeft te klungelen met houtskool. Als brandstof gebruikt hij samengeperste korrels zaagsel, ook wel pellets genoemd. Je voegt deze toe aan de vuurkamer, waarna ze naar de rookkamer doorstromen. Daar worden ze verhit en geven ze warmte af aan de grillplaat.
Dankzij het ruime deksel blijft de hitte goed in de barbecue hangen. Ze zijn dus ideaal voor indirect garen. Let op, want je hebt steeds stroom nodig voor deze barbecue.
De beste barbecue in deze categorie is de Traeger Ironwood 650. Traeger kwam oorspronkelijk met de pellet barbecue op de markt en de toestellen staan dan ook garant voor kwaliteit. De volledige installatie van de bbq komt volgens Traeger overeen met zes biertjes. In de Traeger app volg je de bereiding van je vlees op. Dat verloopt via de sensor van de meegeleverde vleesthermometer.
De app bevat verder een ruime hoeveelheid recepten, tips en functionaliteiten. Zo activeer je bijvoorbeeld de Super Smoke functie, waarbij je een extra hoeveelheid rook aan je vlees toevoegt.
Er zijn verschillende pellets verkrijgbaar en de handleiding helpt je de juiste pellets per gerecht te selecteren. De overige pellets haal je na het barbecueën eenvoudig uit het toestel. Dat is belangrijk als je een andere houtsoort wenst toe te voegen of wanneer je de barbecue een langere tijd niet gebruikt.
De pellet barbecue van Traeger is een toestel dat gericht is op comfortabel barbecueën en het voorziet je van heel wat innovaties.
Aantal personen: 8 tot 19 personen | Type: Pellet bbq | Geschikt voor: Grillen en roken
Beste inbouw: Boretti Ibrido Top
Voordelen:
- Geschikt voor houtskool en gas
- Platte bakplaat, warmhoudrooster en twee grillroosters
- Infraroodbrander
- Dubbelwandig deksel
- Geschikt voor direct en indirect grillen
Nadelen:
- Bevat geen luchtschuiven
- Stevig onderstel nodig
De Ibrido Top van Boretti installeer je permanent in je buitenkeuken. Met deze barbecue kook je zowel op houtskool als op gas. Hij bevat drie hoofdbranders, waarvan de brander in het midden onder een platte bakplaat staat. Daarop bak je eventueel een ei of wat aardappelen. De overige branders staan telkens boven een gietijzeren grillplaat. Er is verder ook een warmhoudrooster en een infraroodbrander waardoor het toestel snel op temperatuur is en zuinig werkt.
Je grilt gerechten voor gezelschappen tot veertien personen. De temperatuur volg je op aan de hand van de dekselthermometer. De warmte blijft goed in de barbecue doordat er een dubbelwandig deksel is. Daardoor gebruik je hem ook voor indirect grillen. Bij een inbouw barbecue is het belangrijk om de afmetingen goed te noteren vooraleer je het toestel aankoopt.
Het onderstel dient verder voldoende stevig te zijn, want dit model weegt maar liefst 55 kilogram. Verder is de barbecue niet voorzien van luchtschuiven, waardoor je de temperatuur moeilijker kunt beïnvloeden wanneer je met houtskool werkt. Op gas werkt hij echter bijzonder snel en efficiënt. Met één klik start je de barbecue op en binnen enkele minuten is hij warm.
Aantal personen: 1 tot 14 personen | Type: Houtskool en gas bbq | Geschikt voor: Grillen, bakken, opwarmen en roken
Beste koop: Campingaz 3 Series Classic LS Plus
Voordelen:
- Meerdere accessoires beschikbaar
- Vaatwasserbestendige onderdelen
- Voorzien van wielen
- Piëzo ontsteking
Nadelen:
- Veel montagewerk
- Gasslang en gasdrukregelaar niet meegeleverd
Budgetvriendelijk barbecueën op gas doe je met de Campingaz 3 Series Classic LS Plus. De ruime barbecue bevat twee zijtafels voor extra werkruimte. Onder één zijtafel zit een zijbrander gemonteerd. Daarmee warm je bijgerechten op. Onderaan het toestel staan vier wielen zodat je hem gemakkelijk verplaatst.
In het onderstel kun je tot slot een ruime hoeveelheid schotels en borden kwijt. Het overige gereedschap, zoals je tangen en je ovenwanten, bevestig je aan de haakjes langs de zijkant van het toestel.
Je gebruikt deze gasbarbecue voor dertien personen. Je dient enkel nog een gasslang en een gasdrukregelaar aan te kopen, want deze zitten niet in het pakket. Er zijn daarnaast nog heel wat extra accessoires van Campingaz verkrijgbaar en deze monteer je gemakkelijk op de barbecue. Zo maak je ook wokgerechten, paella, pizza en gevogelte klaar op deze veelzijdige gasbarbecue. Je ontsteekt de barbecue met een eenvoudige klik door de piëzo ontsteking.
De montage van de barbecue vergt helaas wat meer tijd dan gemiddeld. Gelukkig is dit een eenmalige klus. Wanneer je klaar bent met barbecueën plaats je de branders best even op de hoogste stand om eventuele etensresten te verbranden. Dankzij het modulaire systeem neem je de onderdelen daarna vlot uit de barbecue om ze te reinigen. Extra fijn is dat de onderdelen vaatwasserbestendig zijn.
Aantal personen: 1 tot 13 personen | Type: Gas bbq | Geschikt voor: Grillen
Waar op letten bij het kopen van een barbecue?
Aantal personen
De grootte van je gezelschap speelt een belangrijke rol in de keuze van het kookoppervlak, maar ook het aantal gangen dat je wenst te serveren dien je mee in overweging te nemen. Wanneer je meerdere gangen na elkaar serveert, heb je namelijk voldoende plaats nodig. Bepaalde stukken vlees vergen een langere bereidingstijd en soms zal je dus gelijktijdig een aantal stukken vlees op de grill moeten leggen. Bepaal dus eerst waarvoor je de barbecue wenst te gebruiken.
Tegenwoordig bestaan er barbecues in allerlei formaten. Compacte tafel barbecues zijn ideaal voor gezinnen van vier personen. Ze zijn licht en goedkoper in aanschafwaarde. Bij de extra grote modellen krijg je al snel een kookoppervlak voor zestien tot dertig personen. Houd er wel rekening mee dat niet alleen het kookoppervlak ruimer is. Het volledige toestel zal groter en zwaarder zijn. Wanneer je op zoek bent naar een barbecue met een gemiddelde capaciteit, kan je kiezen voor een kookoppervlak voor vijf tot acht personen.
Type
Wanneer je op zoek gaat naar de beste barbecue, moet je eerst bepalen welk type barbecue je voorkeur heeft. Houtskoolbarbecues zijn de meest klassieke keuze. Ze geven je gerechten een gegrilde smaak en het barbecueën op zich zorgt bij dit toestel voor een zomers gevoel. Gasbarbecues zijn iets comfortabeler in gebruik doordat je ze met één klik aansteekt. Ze zijn verder ook eenvoudiger te reinigen, maar helaas wat duurder in aanschafwaarde.
Pellet barbecues werken met een gelijkaardig systeem, maar ze voorzien je gerechten ook van een subtiele rooksmaak. Je kiest zelf welke pellets je aan je toestel toevoegt. De elektrische barbecue gebruik je dan weer het hele jaar door, zowel binnen als buiten. Tot slot heb je nog de veelzijdige kamado bbq die je gebruikt voor grillen, roken, stomen, koken, bakken en slowcooken.
Een smoker bbq is ontworpen om vlees te roken in een langwerpige kamer. De vorm van deze kamer kan zowel horizontaal als verticaal zijn. De warmtebron staat indirect in contact met het eten. Het grote voordeel van een smoker is dat je kolen of pellets gemakkelijker kan bijvullen. Daarnaast is het ook eenvoudiger om de temperatuur onder controle te houden. Ideaal dus voor gerechten zoals pulled pork of slow cooked spare ribs.
Afmetingen en gewicht
Vrijstaande barbecues zijn over het algemeen behoorlijk zwaar. Toestellen van bijna honderd kilo zijn geen uitzondering. De barbecues bevatten namelijk behoorlijk wat elektronica. Verder speelt ook de materiaalkeuze een rol. Keramiek zorgt bijvoorbeeld voor een zwaarder gewicht. Gelukkig zijn de meeste modellen voorzien van een goede set wielen. Indien je de barbecue vlot wenst te verplaatsen kies je best voor een toestel met vier zwenkwielen.
Je kunt ook opteren voor een bbq die het hele jaar door op dezelfde plaats kan blijven staan, weliswaar met een goede beschermhoes. Soms krijg je deze standaard mee naar huis, soms moet je de hoes afzonderlijk aankopen. Houd er ook rekening mee dat het gewicht van de barbecue bij de aankoop lichter is. Zo komt er bij de pellet barbecue nog heel wat gewicht bij door het reservoir van de pellets aan te vullen.
Gebruiksgemak
Barbecues die werken op gas of pellets scoren qua gebruiksvriendelijkheid iets beter dan de traditionele houtskoolbarbecue. Ook elektrische barbecues zijn over het algemeen eenvoudiger te gebruiken. Je steekt ze namelijk direct aan met een druk of draai aan de knop.
De houtskoolbarbecue steek je zelf aan met briketten of houtskool. Het vergt dus wat oefening om de barbecue vlot aan te steken en het duurt ook wat langer vooraleer hij op de juiste temperatuur is. De houtskoolbarbecue zorgt echter wel voor de traditionele grillsmaak en hij geeft je ook dat zomerse gevoel.
Ook qua reiniging scoort de houtskoolbarbecue het laagst. Houtskool laat veel vuil na en het schoonmaken van de roosters kan een helse klus zijn. Idealiter kies je bij de houtskoolbarbecue dus voor een uitneembare lade voor de kolen en de as.
Bij de gas- en elektrische barbecue is er geen sprake van as. Hier dien je enkel de roosters te reinigen en bij de elektrische barbecue zijn deze meestal voorzien van een antiaanbaklaag. Bij dit type barbecues is er ook een vetbakje dat je dient te legen. De gasbarbecue plaats je best even op de hoogste stand om eventuele etensresten te verbranden. Nadien is het gemakkelijker om het vuil weg te nemen.
Onderhoud
Om je barbecue in goede staat te houden, dek je hem in de winter best af met een goede beschermhoes. Indien je toestel over wielen beschikt, kun je hem ook naar binnen rollen. De kamado is in principe vorstbestendig, waardoor je hem met gemak een hele winter buiten kan laten staan. Hij is dan ook geschikt voor een echte winterbarbecue. Bij de gasbarbecue is het belangrijk om de gasfles eerst te controleren op lekken. Wees altijd voorzichtig wanneer je de gasfles monteert aan de barbecue.
Verder is het belangrijk om de roosters telkens goed te reinigen. Hoe beter je dit opvolgt, hoe minder werk je zal hebben. De assen verwijder je best met een aszuiger. Bepaalde delen van de barbecue kun je ook beschermen met wat aluminiumfolie. De opvangbakjes voor het vet zullen bijvoorbeeld meestal van aluminium zijn. Deze kun je een aantal keer uitwassen en hergebruiken.
Na een avondje barbecueën met de pellet barbecue haal je de overige pellets best uit het toestel. Zo voorkom je dat ze vochtig worden en gaan samenklitten in het toestel.
Welke barbecue past bij mij?
Wat de beste barbecue is voor jouw huishouden hangt van verschillende zaken af. Eerst en vooral ga je na voor welke evenementen je de barbecue wenst te gebruiken. Wanneer je de barbecue uitsluitend gebruikt voor avonden met het gezin, zal een kleiner kookoppervlak volstaan. Zoek je echter een model voor tuin- of buurtfeesten, dan ga je best voor een grotere capaciteit.
Nadat je weet welke capaciteit je nodig hebt, sta je best even stil bij het gebruiksgemak. Als je traditioneel te werk wilt gaan, kies dan voor de houtskoolbarbecue. Deze scoort iets lager qua gebruiksvriendelijkheid, maar sommigen ervaren koken op houtskool als belangrijk onderdeel van een succesvolle barbecue. Wens je liever wat meer comfort, dan kies je voor een toestel dat werkt met pellets, gas of elektriciteit.
Uiterst comfortabel barbecueën doe je met de gasbarbecue. Dit toestel is direct warm en je schakelt het moeiteloos aan en uit. Wanneer je comfort wenst, maar toch op zoek bent naar een subtiele rooksmaak, dan is de pellet barbecue misschien wel de beste barbecue voor jouw gezin. Wens je de barbecue het hele jaar door te gebruiken, dan is een elektrisch toestel waarschijnlijk de beste keuze.
Hoe maak je een barbecue schoon?
De barbecue schoonmaken is uiteraard het minst leuke aspect aan barbecueën. Om een aangebrand rooster te voorkomen geven we je graag wat handige tips mee, want ook in dit geval is voorkomen beter dan genezen. Vooraleer je start met barbecueën smeer je het rooster best in met wat citroen of olijfolie. Dit zorgt voor een natuurlijke antiaanbaklaag, waardoor het vlees minder snel aan het rooster blijft plakken. Verder kun je satéstokjes best even weken in water vooraleer je het vlees erop steekt. Dit zou voorkomen dat de stokjes te snel verbranden.
Qua reiniging is het bij de houtskoolbarbecue aangewezen om voor een uitneembare kolenbak te kiezen. Je hebt zo meer bewegingsruimte om de bak schoon te maken. De roosters reinig je met aluminiumfolie, een staalsponsje of je laat ze een nachtje weken in heet water met schoonmaaksoda of enkele vaatwastabletten. Ook een nachtje in het gras kan wonderen doen voor aangekoekt vuil.
Bij de gasbarbecue plaats je de branders eenvoudig op de hoogste stand om etensresten te verbranden. Laat hierbij het deksel dicht. Nadien neem je het vuil gemakkelijker weg. Elektrische barbecues hebben vaak een rooster met een antiaanbaklaag waardoor je ze gemakkelijk reinigt. Ook pellet barbecues zijn over het algemeen gemakkelijk te reinigen.
Hoe we vergelijken en testen
Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.
Voor dit artikel werden 24 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 9 producten in onze selectie geplaatst.
Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, kookoppervlakte, type, gewicht, grootte, gebruik en prijs.