De 7 beste kettingzagen van 2024
We helpen je kiezen tussen elektrische, benzine of accu modellen.
De beste kettingzaag is veilig, licht en krachtig. Daarom raden we de meeste mensen aan om voor een accu kettingzaag te kiezen. Het grootste nadeel van een accu kettingzaag is de beperkte autonomie. Maar dit kun je omzeilen door meerdere accu’s aan te schaffen.
Een elektrische kettingzaag is licht, goedkoop en krachtig. Je hebt wel enige handigheid nodig om het in combinatie met een verlengdraad te gebruiken. Zeker wanneer je op een ladder moet om takken door te zagen. Moet je regelmatig hoge takken snoeien dan is een telescopische kettingzaag ook een optie.
Benzine kettingzagen zijn zeer krachtig en beschikken over een zeer lange autonomie. Het nadeel is dat ze door hun gewicht vermoeiend zijn om te gebruiken. En het is vooral wanneer je vermoeid bent dat de kans op een ongeluk toeneemt.
Wij hebben onderzoek gedaan naar modellen van onder andere Makita, Black+Decker en Stiga. Daarbij hebben onder andere rekening gehouden met het vermogen, de zwaardlengte en het gebruiksgemak. Lees hieronder verder om de beste kettingzaag voor jou te vinden.
Onze selectie kettingzagen
- Beste elektrische: Makita UC4041A bij Bol.com
- Beste benzine: Makita EA3501S40B bij Fixami
- Beste accu: BLACK+DECKER GKC1825L20-QW bij Bol.com
- Beste professionele: Stiga SP 526 bij Stiga
- Beste goedkope: BLACK+DECKER CS1835-QS bij Bol.com
- Beste telescopische: BLACK+DECKER PS7525-QS bij Bol.com
- Beste mini: Mardin Kettingzaag bij Bol.com
In dit artikel
Beste elektrische: Makita UC4041A
Voordelen:
- Krachtig
- Ketting spannen zonder gereedschap
- Stiller dan andere modellen
- Automatische oliepeilindicator
Nadelen:
- Geen anti-vibratiesysteem
- Afhankelijk van snoer
Qua prijs-kwaliteit is dit de beste kettingzaag voor wanneer je op een vaste locatie een groot aantal kleine bomen tot bijvoorbeeld hardhout wilt zagen. Een elektrische kettingzaag is verbonden met een snoer en beschikt dus niet over de mobiliteit van een accu of benzine kettingzaag. Het voordeel van een elektrische kettingzaag is dat hij niet duur is, makkelijk is in onderhoud en toch redelijk krachtig kan zagen.
Dit toestel beschikt bijvoorbeeld over een vermogen van 1.800 watt. Ondanks de sterke motor produceert het toestel slechts een maximaal geluidsniveau van 91 dB. In vergelijking met andere toestellen is dit redelijk doenbaar, maar toch is het aangeraden steeds gehoorbescherming te dragen. Het zwaard is 40 centimeter lang en dus geschikt voor all-round tuinwerk en kleinere bomen.
Bijkomend heb je geen gereedschap nodig om de ketting aan te spannen, wat het gebruiksgemak erg vergroot. Een oliepeilindicator toont aan wanneer het tijd is om de olie bij te vullen en de automatische kettingsmering houdt de ketting soepel. Wel beschikt het toestel niet over een anti-vibratiesysteem, waardoor je armen na verloop van tijd sneller vermoeid raken.
Aandrijving: Elektrisch | Vermogen: 1.800 W | Zwaardlengte: 40 cm | Gewicht: 4,4 kg
Beste benzine: Makita EA3501S40B
Voordelen:
- Krachtig
- Anti-vibratiesysteem
- Gebalanceerd
- Gereedschapsloze kettingspanner
- Bewegingsvrijheid
Nadelen:
- Luid
- Uitlaat wordt heet
Met een benzine kettingzaag ben je heel mobiel en kan je uren aan een stuk doorwerken. Een lege batterij opladen kan immers al snel enkele uren in beslag nemen. Een benzinereservoir bijvullen daarentegen, is zo gebeurd. Deze kettingzaag heeft een maximumvermogen van 2.300 watt. Hieraan heb je meer dan voldoende kracht, zelfs voor zwaardere klussen. De ketting kan vlot en volledig zonder gereedschap gespannen en vervangen worden, wat een groot voordeel is voor de casual tuinier.
Het 40 centimeter lange zwaard is klein genoeg om goed hanteerbaar te zijn, maar groot genoeg om kleine bomen door te zagen. Een anti-vibratiesysteem uitgerust met vier stalen veren buffert trillingen zodat je spieren niet te snel vermoeid raken. Het toestel weegt 4,5 kilogram, daarmee is het niet het lichtste, maar zeker ook niet het zwaarste model.
Het grootste nadeel is dat een krachtige benzinemotor als deze veel geluid maakt (zo’n 102 dB). Gehoorbescherming is dus zeker aangeraden. Na lang gebruik bestaat het risico dat de ketting wat losser komt te staan. Gelukkig is de ketting ook snel weer aan te spannen met het eenvoudige zelfspansysteem. Pas verder op voor de grote uitlaat aan de voorzijde van het toestel. Deze kan na lang gebruik erg heet worden.
Aandrijving: Benzine | Vermogen: 2.300 W | Zwaardlengte: 40 cm | Gewicht: 4,5 kg
Beste accu: BLACK+DECKER GKC1825L20-QW
Voordelen:
- Licht
- Gemakkelijk in gebruik
- 18 volt accuserie
- Stiller dan andere modellen
- Bewegingsvrijheid
Nadelen:
- Accu loopt snel leeg
- Niet geschikt voor stammen
De strijd om de beste accu kettingzaag werd gestreden door Bosch en BLACK+DECKER. Uiteindelijk was het de iets meer universele zwaardlengte van 25 centimeter van de BLACK+DECKER die het duel beslechtte. Verder is de BLACK+DECKER GKC1825L20-QW met zijn 3,1 kilogram een lichtgewicht dat heel comfortabel is om mee te werken.
De 18 volt batterij is uitwisselbaar met andere BLACK+DECKER toestellen, zoals schuurmachines en bladblazers. Beslis je om hierin te investeren, dan hoef je dus maar enkele accu’s te kopen voor je hele serie tuingereedschap. Dit is voordeliger qua prijs en beslist milieuvriendelijker.
Dit is een eerder kleine kettingzaag die vooral voorzien is op het doorzagen van dikke takken in de plaats van stammen. Ben je van plan om boomstammen aan te pakken, dan kan het gebeuren dat de zaag blijft haperen. De zwaardlengte is met 25 centimeter immers vrij kort.
Het toestel produceert een geluidsniveau van rond de 90 dB en is daarmee dus stiller dan de meeste modellen. Kortom, de beste accu kettingzaag is licht en prettig in gebruik. Het apparaat zaagt gemakkelijk doorheen dikke takken of struiken, maar is niet geschikt voor brede stammen. Waag je je hier toch aan, dan loopt de accu redelijk snel leeg en duurt het gemiddeld drie tot vier uur om hem weer volledig op te laden.
Aandrijving: Accu | Vermogen: 18 V | Zwaardlengte: 25 cm | Gewicht: 3,1 kg
Beste professionele: Stiga SP 526
Voordelen:
- Krachtig
- Groot zwaard
- Automatische kettingsmering
- Bewegingsvrijheid
- Vibratiedempend handvat
Nadelen:
- Luid
- Zwaar
- Duur
Met een maximaal vermogen van 2.300 watt is dit de beste kettingzaag voor professioneel werk. Het voordeel van een benzine kettingzaag is tweevoudig, omdat je geen snoer nodig hebt, beschik je over een grote bewegingsvrijheid. Daarnaast ben je niet afhankelijk van een batterij. Met een vol reservoir mengsmering kan je, in tegenstelling tot een batterij, redelijk lang verder. Met een zwaard van 50 centimeter kan je bovendien gemakkelijk grotere bomen vellen. Dit toestel is dus geschikt voor zowel tuinwerk als bosbeheer. Automatische smering houdt de ketting soepel tijdens langdurig gebruik.
Een hoog vermogen heeft onvermijdelijk ook een nadeel, want een krachtige motor betekent meestal een zware motor. In totaal weegt het toestel 6,6 kilogram, wat behoorlijk zwaar is. Gelukkig beschikt deze goede kettingzaag over een vibratiedempend handvat. Plan veiligheidshalve genoeg pauzes in om vermoeidheid tegen te gaan en ongevallen te voorkomen. Verder produceert het toestel op vol vermogen zo’n 115 dB. Wees dus voorbereid en draag veiligheidsmateriaal.
Aandrijving: Benzine | Vermogen: 2.300 W | Zwaardlengte: 50 cm | Gewicht: 6,6 kg
Beste goedkope: BLACK+DECKER CS1835-QS
Voordelen:
- Goedkoop
- Krachtig
- Automatische smering
- Automatisch remsysteem
- Anti-vibratiesysteem
Nadelen:
- Afhankelijk van snoer
- Luid
- Geen gereedschapsloze kettingspanner
Deze goedkope kettingzaag is simpel, maar degelijk. De zwaardlengte van 35 centimeter staat je toe met een gerust hart aan het simpele tuinwerk te beginnen. Omdat deze elektrische kettingzaag over zo’n sterke motor beschikt (1.800 watt), kan je ook aan de slag met kleine bomen. De automatische smering houdt je ketting soepel en gaat slijtage tegen.
Niettegenstaande de lage prijs is het toestel redelijk veilig om mee te werken. Het automatische remsysteem stopt de ketting in minder dan 150 milliseconden en het anti-vibratiesysteem zorgt ervoor dat je armen niet te snel moe worden. Wel is het toestel met 4,6 kilogram aan de zwaardere kant. Vermijd ongevallen door je armen voldoende te laten rusten.
Met zo’n 108 dB is het toestel redelijk luid, dus het is aangeraden gehoorbescherming te dragen. Dit toestel beschikt niet over een gereedschapsloos kettingspannersysteem. Toch is het nodig de ketting regelmatig opnieuw aan te spannen. Het is immers frustrerend werk wanneer je steeds moet stoppen omdat de ketting loskomt.
Aandrijving: Elektrisch | Vermogen: 1.800 W | Zwaardlengte: 35 cm | Gewicht: 4,6 kg
Beste telescopische: BLACK+DECKER PS7525-QS
Voordelen:
- Telescopische arm
- Lichtgewicht
- Stiller dan de meeste modellen
- Gereedschapsloze kettingspanner
Nadelen:
- Niet geschikt voor dikke takken
- Niet draadloos
Ook hogere takken moeten soms afgezaagd worden. Tenzij je een professional bent, is het meestal niet veilig om met je kettingzaag in een boom of op een ladder te klimmen. Dat is waarom, net zoals een telescopische heggenschaar, de telescopische kettingzaag is uitgevonden. Met een telescopisch uitschuifbare arm van zo’n 2,7 meter kan je bij takken tot wel 4,5 meter hoogte. De kettingzaag wordt elektrisch aangedreven, dus je zal wel steeds een verlengdraad nodig hebben. Verder weegt het toestel slechts 3,8 kilogram en is het een van de lichtste modellen. Werken boven je hoofd wordt echter snel zwaar. Plan dus genoeg pauzes in.
Een zwaardlengte van 25 centimeter is genoeg voor takken van maximaal 20 centimeter in diameter. Takken van maximaal vijftien centimeter zaag je zelfs in een keer door. Bij dikkere takken kan het zijn dat het toestel hapert. Houd er ook rekening mee dat het op hoogte moeilijker is om de zaag uit het hout te manoeuvreren. Deze telescopische kettingzaag produceert slechts 78 dB, maar draag toch steeds gehoorbescherming. Het toestel beschikt ook over een gereedschapsloze kettingspanner, wat een handige extra is.
Aandrijving: Elektrisch | Vermogen: 800 W | Zwaardlengte: 25 cm | Gewicht: 3,7 kg
Beste mini: Mardin Mini
Voordelen:
- Goed hanteerbaar
- Lichtgewicht
- Twee accu’s
- Goedkoop
- Bewegingsvrijheid
Nadelen:
- Onduidelijke handleiding
- Kort zwaard
- Enkel voor dunne takken
Een mini kettingzaag gebruik je voor hobbywerk en eenvoudig tuinonderhoud. Het pistoolontwerp ligt lekker in de hand en vermits het toestel slechts 2 kilogram weegt, laat het heel comfortabel met zich werken. Het toestel is heel wendbaar, waardoor je er snel en accuraat mee kunt bewegen. Het zwaard is 10 centimeter lang en dus geschikt om takken door te zagen zonder zelf veel moeite te moeten doen.
Het toestel wordt geleverd met twee inbegrepen accu’s. Dit is handig vermits de meeste accu’s redelijk snel leeg zijn. Zo kan je wat langer aan een stuk doorwerken. Het is echter niet zo dat je tijdens het werken kan afwisselen, want de accu is sneller leeg dan dat je hem kan opladen. Omdat de meegeleverde handleiding niet helemaal duidelijk is, kan het een uitdaging zijn om het toestel in elkaar te steken. Voor de handige Harry zou dit in principe echter geen probleem mogen zijn.
Aandrijving: Accu | Vermogen: 24 V | Zwaardlengte: 10 cm | Gewicht: 2 kg
Waar op letten bij het kopen van een kettingzaag?
Aandrijving
Een kettingzaag kan op drie manieren worden aangedreven, benzine, accu of elektrisch. We zetten de voor- en nadelen even op een rij.
Het grootste voordeel van een accu kettingzaag is de bewegingsvrijheid. Omdat je niet aan een draad vasthangt, kan je overal naartoe. Daarnaast heeft hij weinig onderhoud nodig en is hij heel gemakkelijk in gebruik. Het nadeel is de beperkte gebruiksduur van de accu. Dit kun je het best omzeilen door toestellen van hetzelfde merk te gebruiken. Zo kun je dezelfde accu gebruiken voor zowel je kettingzaag als je bosmaaier, boormachine of grasmaaier.
De aankoopprijs van een elektrische kettingzaag ligt een stuk lager. Ook dit type heeft redelijk weinig onderhoud nodig. Het grote nadeel hier is de beperkte bewegingsruimte, vermits je vasthangt aan een snoer. Ook moet je steeds aandachtig zijn om het snoer niet te beschadigen.
Een benzine kettingzaag heeft naast onbeperkte bewegingsvrijheid ook een lange autonomie. Met een gevuld reservoir kan je redelijk lang werken en het duurt niet lang om bij te vullen. Kettingzagen op benzine zijn vaak zeer krachtig en dus geschikt voor zwaarder werk. Wel kunnen ze zwaar en luidruchtig zijn en moet je ze ook goed onderhouden.
Vermogen
Vermogen is de hoeveelheid energie die per seconde verbruikt wordt. Dit zegt dus niet direct hoe krachtig het toestel is, want dat is afhankelijk van de efficiëntie, maar vaak geldt wel: hoe meer vermogen, hoe krachtiger. Het vermogen van een kettingzaag op benzine wordt steeds uitgedrukt in watt of kilowatt (kW) en het varieert van 1,2 tot 2,1 kW.
Bij een elektrische kettingzaag wordt het vermogen ook uitgedrukt in watt of kW, variërend tussen 710 en 2.400 watt. Wat betreft vermogen zijn een benzine kettingzaag en een elektrische kettingzaag dus redelijk aan elkaar gewaagd. Een accu kettingzaag drukt zijn vermogen uit in volt.
Zwaardlengte
Je zou kunnen denken, hoe groter het zwaard, hoe meer ik er mee kan doen. Dit is in de realiteit niet zo. Grote kettingzagen zijn vaak zwaar en moeilijk te manoeuvreren. Ook zijn ze absoluut ongeschikt voor fijner en meer gedetailleerd werk. Een grote kettingzaag koop je enkel wanneer je fysiek in staat bent er op een veilige manier mee om te gaan, al genoeg ervaring hebt en je effectief van plan bent bomen met een grote diameter door te zagen.
Een algemeen gebruikte regel is: kies voor een zwaard dat vijf centimeter langer is dan de diameter van wat je van plan bent door te zagen. Wil je eerder een kettingzaag voor simpel tuingebruik, dan volstaat een zwaard van rond de 35 centimeter. Om kleinere bomen om te zagen, zal je eerder een zwaard tussen 40 en 50 centimeter nodig hebben. Voor grotere bomen kan je boven de 55 centimeter gaan.
Gewicht
Een zwaar toestel is niet alleen onhandig in gebruik, maar ook gevaarlijker. Na verloop van tijd zullen je spieren immers moe worden, waardoor de kans op onvoorzichtigheid toeneemt. Heb je nog niet veel ervaring of voel je je niet helemaal zeker over je fysieke vermogen om met een zwaar toestel om te gaan, kies dan eerder voor een lichter model (onder de 4,5 kilogram).
Een goede houding tijdens het zagen is essentieel om niet te snel moe te worden. Goed om te weten is dat een elektrische kettingzaag of een kettingzaag op accu minder weegt dan een toestel op benzine.
Hoe zaag je veilig met een kettingzaag?
In principe is de beste kettingzaag simpel en veilig te bedienen. Met enige voorzichtigheid is de kans dat je iets overkomt redelijk klein. De reden waarom er regelmatig een ongeval gebeurt is vermoeidheid en concentratieverlies. Het is dus vooral belangrijk genoeg pauze te nemen en tijdig je veiligheid boven ‘het afwerken van de karwei’ te stellen. Het minste risico neem je door een licht toestel aan te schaffen, maar vooral door consequent beveiligingsmateriaal te gebruiken.
Een zaagveilige broek en vest beschermen tegen snijwonden door de ketting. Handschoenen dienen als bescherming, maar zorgen ook voor meer grip. Zaagveilige schoenen voorkomen letsels en beschermen tegen pletten. Een helm met rastervisier beschermt je hoofd tegen vallende takken en je ogen tegen wegspringende splinters. Ten slotte kan een kettingzaag, zeker een kettingzaag op benzine, behoorlijk luid worden, dus draag zeker gehoorbescherming.
Welke benzine gebruik je voor een kettingzaag?
Een kettingzaag op benzine wordt doorgaans aangedreven door een tweetaktmotor. Deze motoren hebben, in tegenstelling tot viertaktmotoren, geen apart reservoir voor motorolie. Als brandstof gebruik je daarom een mengsmering, een mix van benzine en olie. Je kan ervoor kiezen deze mengsmering zelf te maken, maar hij wordt ook voorgemaakt verkocht.
Het is belangrijk hier goed over na te denken, want eens je een beslissing hebt gemaakt, is het moeilijk een andere brandstof uit te proberen in hetzelfde toestel. Wil je toch wisselen, dan moet je eerst alle sporen van de andere brandstof uit het toestel verwijderen.
Maak je zelf een mengsmering, dan ben je hier even zoet mee. Ook maak je best niet te veel in een keer, want na enkele maanden stilstaan gaat het overschot achteruit in kwaliteit. Voorgemaakte mengsmering daarentegen blijft langer goed.
Hoe kan je een kettingzaag zelf slijpen?
Start met ervoor te zorgen dat de kettingzaag uitgeschakeld is, trek het snoer uit het stopcontact, verwijder de batterij en zet de veiligheid op. Vervolgens moet je het zaagblad vastklemmen op een werktafel zodat je veilig kan werken. Indien nodig, kan je de ketting wat aanspannen zodat ze tijdens het vijlen niet heen en weer schuift.
Maak nog voor je start met vijlen het zaagblad schoon. Het kan helpen om de tand waarmee je begint te markeren, zo weet je tijdens het vijlen wanneer je rond bent.
Nu kan je met de rondvijl in een lichte hoek weg van de motor beginnen vijlen. Doe dit beheerst en in een richting. Vijl niet heen en weer, hierdoor vergaat de rondvijl immers snel. Op dezelfde manier kan je nu elke tand slijpen. Hierna dien je de dieptebegrenzers nog bij te vijlen.
Zij regelen hoeveel hout de tanden per passage verwijderen en ze moeten op dezelfde hoogte als de tanden afgevijld worden. Dit kan je doen met een mal en een platte vijl. Komt het topje van de dieptebegrenzer over de mal, vijl het dan af. Ga opnieuw rond de volledige ketting tot aan de gemarkeerde tand.
Hoe we vergelijken en testen
Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.
Voor dit artikel werden 17 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 7 producten in onze selectie geplaatst.
Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, aandrijving, vermogen, zwaardlengte, gewicht en prijs.