De 6 beste bladblazers van 2022

Blaas, zuig en versnipper tuinafval voor een propere tuin

De beste bladblazers die je vandaag kunt krijgen zijn licht, krachtig en betaalbaar. Ze laten je toe om in korte tijd alle bladeren en ander tuinafval uit je gazon of oprit te verwijderen. Voor een kleine tuin kan een goedkope elektrische bladblazer voldoende zijn. Bij grotere tuinen daarentegen, is een accu bladblazer of een model op benzine aangeraden.

Een accu bladblazer is licht en gemakkelijk om te gebruiken. Helaas zijn ze duurder in aankoop en minder krachtig in vergelijking met een elektrisch of benzine model. Een benzine bladblazer is zeer krachtig en beschikt over een lange autonomie. Helaas zijn ze zwaar, luid en vrij duur in zowel aankoop als onderhoud.

Daarom raden de meeste mensen aan om voor een elektrische bladblazer te kiezen. Deze zijn doorgaans goedkoop en krachtig genoeg voor natte bladeren, bolsters en ander zwaarder tuinafval. Het grootste nadeel is dat je vasthangt aan een kabel. Maar voor wie geen grote tuin heeft is dat met een beetje handigheid gemakkelijk te overkomen. Lees hieronder verder om de beste bladblazer voor jouw budget te vinden.

Beste prijs-kwaliteit: Black+Decker GWC1820PC

Als je een grote tuin hebt en je niet toekomt met een verlengdraad is deze accu bladblazer een goede oplossing. De batterij gaat bij normaal gebruik zo’n 15 tot 20 minuten mee. Gelukkig is het toestel compatibel met andere accu’s van het 18V Powerconnect systeem, waardoor je slechts enkele accu’s hoeft te kopen voor heel je verzameling tuingereedschap (indien zij tot dezelfde serie behoren). Dankzij de combinatie van de comfortabele handgreep en het lichte gewicht (2 kg) is dit toestel gemakkelijk om te hanteren.

Droge bladeren en kleine takjes blaast hij met gemak weg. Bladblazen na een regenbui of wanneer de afgevallen bladeren op de grond nog nat zijn, kan mogelijk wat moeizamer gaan. Gelukkig kun je met één druk op de turboknop (Powercommand) overschakelen naar een hogere blaassnelheid voor het zwaardere werk. Tijdens deze turbomodus schiet het geluid omhoog naar 89 dB. Maar bij normaal gebruik produceert deze bladblazer maar 78 dB, waardoor je hem kan gebruiken zonder gehoorbescherming. Het toestel beschikt niet over de zuigfunctie, er is dus ook geen opvangzak of mogelijkheid tot versnipperen.

Type: Accu | Blaassnelheid: 209 km/h | Opvangzak: nvt | Gewicht: 1,7 kg

De Eurom Gardencleaner 3000 is ondanks zijn lage prijs voorzien van een verassend krachtige motor. Ideaal voor wie sporadisch de tuin wil schoonblazen. De wieltjes zorgen ervoor dat je hem niet moet dragen, maar over de grond kan rollen, wat zijn ergonomie ten goede komt. Los van de sterke blaaskracht, beschikt deze bladblazer ook over een zuig- en versnipperfunctie (inclusief opvangzak van 35 liter).

Hoewel de blaaskracht sterk is, lijkt de zuigkracht bij deze bladblazer iets minder te presteren, waardoor grote hoeveelheden aan natte bladeren moeilijk kunnen worden verwerkt. Het grootste nadeel is de eerder beperkte bewegingsvrijheid waar je door het snoer bij elke elektrische bladblazer last van hebt. Nu is dit in een kleine tuin geen probleem en voor een groter gazon bestaan er andere oplossingen, zoals een extra verlengkabel.

Type: Elektrisch | Blaassnelheid: 270 km/h | Opvangzak: 35 liter | Gewicht: 2,7 kg

Het grote probleem bij bladblazers op accu is de batterijduur, maar daar lijkt dit toestel net redelijk goed in te zijn. Op maximale snelheid kan je tussen de 20 en 30 minuten aan batterijduur verwachten. Vergeleken met de concurrentie is dit bovengemiddeld, maar voor grotere tuinen blijft het steeds verstandig een extra batterij aan te schaffen. Dankzij de handige power modes (eco-mode, turbo-mode, …) kan je zelf bepalen hoe hard het toestel blaast en bijgevolg hoe lang de batterij meegaat. Voor Black+Decker gebruikers: de batterij is uitwisselbaar met andere elektrische toestellen op accu van dezelfde serie (18V Powerconnect).

Met 3.4 kg is het toestel een echt lichtgewicht, waardoor het goed scoort op mobiliteit en ergonomie. Het grootste nadeel is het feit dat het toestel met zijn 218 km/h niet de meest krachtige luchtverplaatsing verzorgt, waardoor het wegblazen van nat, zwaar afval een lastige taak kan worden.

Type: Accu | Blaassnelheid: 218 km/h | Opvangzak: 17.5 liter | Gewicht: 2,4 kg

Beste elektrische: Bosch UniversalGardenTidy 3000

 • Zeer krachtig
 • Blaaskrachtmodus in te stellen
 • Zuigen + versnipperen
 • Draagriem voor langdurig werk
 • Redelijk zwaar, dus vermoeiend zonder draagriem

De Bosch UniversalGardenTidy 3000 is een krachtige elektrische bladblazer. Met een blaassnelheid van 285 km/h is dit model geschikt voor het zwaardere werk. Denk maar aan natte bladeren, kastanjebolsters en ander tuinafval. Het toestel beschikt ook over een krachtige zuig- en versnipperfunctie. Zo kun je een grote hoeveelheid bladeren in één keer versnipperen en opvangen in de grote opvangzak van 50 liter. Wanneer de opvangzak vol zit met natte bladeren kan het in combinatie met het toestel  lastig zijn om te bedienen. Gelukkig is er een verstelbare draagriem voorzien om je armen te ontlasten.

Het vermogen kun je aanpassen aan de hand van een draaiknop. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je bladeren van je oprit wilt opruimen zonder steentjes of ander vuil op te zuigen. Indien de verminderde mobiliteit van een elektrische bladblazer jou niet stoort dan is deze Bosch een goede keuze.

Type: Elektrisch | Blaassnelheid: 285 km/h | Opvangzak: 50 liter | Gewicht: 3,4 kg

Beste professionele: Stiga SBP 375

 • Hoge maximale blaaskracht
 • Lange autonomie
 • Aanpasbare blaaskracht voor secuur werk
 • Rugharnas met afstelbare draagriemen
 • Luid
 • Vereist onderhoud

De Stiga SBP 375 is een professionele bladblazer die je kan inzetten voor het zwaarste werk. Met een luchtsnelheid van 360 km/h hoef je je geen zorgen te maken: zolang het niet over opgedroogd aarde op het wegdek gaat, krijg je hier zo goed als alles mee weg. Via de afstelhendels kan je de luchtsnelheid aanpassen wanneer je even iets delicater te werk moet gaan.

Een benzine bladblazer heeft als groot voordeel dat je een hele dag kunt doorwerken (zolang je voldoende benzine hebt). Bij lang werk kan je wel last gaan krijgen van het geluid (tot 112 dB), draag dus best beschermingsmateriaal. Deze bladblazer is voorzien van een benzinemotor waardoor hij maar liefst 11.6 kg weegt. Gelukkig is er een rugharnas voorzien van verstelbare draagriemen zodat je hem op je rug kunt dragen. Hou er rekening mee dat een benzinemotor regelmatig onderhoud nodig heeft.

Type: Benzine | Blaassnelheid: 360 km/h | Opvangzak: nvt | Gewicht: 12.4 kg

Beste benzine: Kibani Benzine 42.7 cc

Dit is misschien het meest no-nonsense model van de lijst. Een goedkoop, eenvoudig benzinemodel dat doet wat het moet doen, namelijk krachtig blazen. Regelbare blaaskracht is in dit toestel meer dan aanwezig. Een comfortabel harnas met gewatteerde schouderbanden zorgen voor minimale draaglast, op zowel korte als langere termijn. Dit toestel is met andere woorden ideaal voor de tuinier die het serieus neemt, maar liever niet te veel uitgeeft aan echt professioneel materiaal.

Wanneer je een benzine bladblazer gebruikt is het belangrijk om het gebruik van E10 benzine te vermijden. Deze brandstof kan na verloop ontmengen wat voor problemen kan zorgen voor de motor. Gebruik in plaats van E10 benzine dus een alkylaatbrandstof zoals Aspen 2.

Type: Benzine | Blaassnelheid: 252 km/h | Opvangzak: nvt | Gewicht: 7.4 kg

Man met groene broek en bladblazer
Afbeelding: Canva.com

Waar op letten bij het kopen van een bladblazer?

Aandrijving

Er bestaan bladblazers op accu, elektrische bladblazers en benzine bladblazers.

Voor een grote tuin is een benzine bladblazer aangeraden. Dit type bladblazer beschikt over een lange autonomie en is geschikt voor het zwaarste werk. De grootste nadelen van een benzine bladblazer is dat ze zwaar, luid en duur zijn. Bovendien heeft hij een jaarlijks onderhoud nodig. Omdat de benzinemotor zoveel lawaai maakt is gehoorbescherming aangeraden.

De kwaliteit en beschikbaarheid van accu bladblazers zijn de laatste jaren verbeterd. Maar qua vermogen kunnen ze niet tippen aan een elektrische of benzine model. Bij veel modellen loopt de batterij snel leeg. Afhankelijk van de capaciteit van je batterij kun je rekenen op een autonomie tussen de 10 en 30 minuten.

Daarom is het aangeraden om meerdere accu’s aan te schaffen. Op die manier moet je het werk niet stilleggen om op te laden. Helaas drijft dit het kostenplaatje naar boven. Gelukkig kun je de meeste accu’s ook voor ander gereedschap gebruiken zoals bosmaaiers, grasmaaiers en boormachines. Dit is op voorwaarde dat je toestellen allemaal van hetzelfde merk zijn en gebruik maken van hetzelfde platform.

Tenslotte heb je de elektrische bladblazers. Deze zijn goedkoop, licht en krachtig. Het enige nadeel is de beperkte bewegingsvrijheid omdat je vasthangt aan een stopcontact.

Functies

Bladblazers verplaatsen de ongewenste bladeren naar een plek waar ze niet tot last zijn. Stel nu dat je geen plek hebt waar je de bladeren naartoe kan blazen. Uitgerekend om die reden zijn bladzuigers uitgevonden. Bladeren worden opgezogen en in een verzamelzak opgevangen. Vervolgens kan je de verzamelde bladeren op de composthoop kwijt.

Sommige modellen beschikken zelfs over een functie die de bladeren versnippert, wat het opgezogen materiaal veel compacter maakt en dus handiger om te verwerken.

Aan deze handige functies zijn wel wat nadelen verbonden. Ten eerste zijn bladzuigers luider dan bladblazers. Verder kunnen vervelende verstoppingen voorkomen wanneer een blaadje de toegang tot de verzamelzak of buis blokkeert. Ook kan de verzamelzak redelijk groot in omvang worden, wat niet altijd even handig is in gebruik.

Vermogen

Zowel blaassnelheid en luchtvolume zijn parameters die niet altijd vermeld worden op de verpakking. De blaassnelheid is de snelheid waarmee de lucht voortbeweegt. Luchtvolume is het volume aan lucht dat per tijdseenheid verplaatst wordt.

Blaassnelheid helpt de bladeren omhoogkomen, terwijl luchtvolume ze eerder zal verplaatsen. Hoewel best informatief, geven deze parameters slechts een indicatie over het vermogen van de bladblazer. Er bestaat geen gestandaardiseerde manier waarop de waarden gemeten worden en hier wordt wel eens misbruik van gemaakt om een product beter te doen verkopen.

Ook is het luchtvolume rechtstreeks afhankelijk van de diameter van de pijp. Een smalle pijp verplaatst een veel lager volume en zal eerder geconcentreerd effect hebben. Een bredere pijp daarentegen, kan meer volume aan en verplaatst dus meer blad bij eenzelfde blaassnelheid.

Een hoop bladeren en een man met bladblazer
Afbeelding: Canva.com

Ergonomie

Een goede bladblazer scoort goed op ergonomie. Indien je de bladblazer maar voor een kleine karwei uit je tuinhuis haalt, weegt deze factor minder door.

Bij langer gebruik is het echter belangrijk hier rekening mee te houden om overbelasting en rugklachten te vermijden.

Ten eerste kies je best voor een bladblazer die niet te zwaar weegt. Verder zijn een verstelbare handgreep en een draagriem zeer handig voor een ergonomische houding. Zeker wanneer je een grote tuin en oprit hebt.

Geluid

Wie denkt aan een bladblazer, denkt waarschijnlijk onmiddellijk aan geluidsoverlast. Zelfs stille bladblazers kunnen veel geluid maken. De geluidsterkte wordt in decibel weergegeven bij de productspecificaties van elke bladblazer. Algemeen kunnen we zeggen dat benzine bladblazers luider zijn dan elektrische modellen of bladblazers op accu. Veel benzine bladblazers kunnen tot wel 112 dB produceren. Dit is een stuk luider dan een elektrische bladblazer, die meestal onder de 80 dB zit.

Het wordt aangeraden gehoorbescherming te dragen bij geluid boven de 80 dB. Ter referentie, in werk-context is het wettelijk verplicht gehoorbescherming te dragen vanaf 85 dB.

Een benzine bladblazer en twee handschoenen
Afbeelding: Canva.com

Wat is een bladblazer?

Wanneer tijdens de herfst de bladeren van de bomen vallen, is het tijd om de bladblazer van onder het stof te halen. Een bladblazer is een stuk tuingereedschap dat met behulp van een sterke luchtstroom de ongewenste bladeren, takken, kastanjebolsters, etc. verwijdert.

Zo blaas je jouw tuin, oprit of voetpad weer helemaal proper. Wanneer je een robotmaaier hebt is het namelijk belangrijk om bladeren, takken en andere afval uit je gazon te verwijderen. Op die manier kan je robotmaaier efficiënt te werk gaan.

Naast bladblazers, bestaan er ook bladblazers met opvangzak en zelfs bladzuigers met ingebouwde versnipperaar. Het versnipperen staat ook bekend als mulchen. Verder wordt er ook onderscheid gemaakt tussen verschillende manieren van aandrijving.

Zo heb je besnoerde elektrische bladblazers, benzine bladblazers en bladblazers op accu. De merken waar je waarschijnlijk al eens van gehoord hebt zijn Bosch, Black+Decker en Powerplus, maar ook andere merken zoals Gardena en DeWalt zijn in Europa erg in trek.

Man in een tuin met een bladblazer
Afbeelding: Canva.com

Hoe werkt een bladblazer?

Een bladblazer wordt aangedreven door een motor. De beste bladblazers op benzine beschikken over een tweeslagmotor. Deze is sterk genoeg om een degelijke luchtstroom te produceren en licht genoeg om de bladblazer te kunnen dragen.

Die motor is verantwoordelijk voor de aandrijving van een ventilator, die op zijn beurt een luchtstroom produceert. Die luchtstroom wordt vervolgens doorheen de pijp naar buiten geperst.

Twee soorten motoren kunnen gebruikt worden: elektromotor of op benzine. Een benzinemotor is krachtig, maar kan na een tijdje heel warm worden. Ook zijn deze motoren doorgaans aan de luidere kant.

Wat betreft elektromotoren bestaan er de motor op accu en de 230 volt besnoerde motor. De meeste accu bladblazers maken gebruik van een platform zodat je de accu voor meerdere toestellen kunt gebruiken. Denk daarbij aan bijvoorbeeld een grastrimmer om je boordjes proper te zetten. Maar zelfs gereedschap zoals grasmaaiers, heggenscharen en  kettingzagen worden de dag van vandaag aangedreven door een accu.

Een man op een houten terras met een bladblazer
Afbeelding: Canva.com

Wat kost een bladblazer?

Je kan een elektrische bladblazer kopen voor ongeveer 50 euro. Dit zijn wel basismodellen met een beperkt vermogen en enkel een blaasfunctie. Ben je op zoek naar een krachtiger model dat ook over een zuigfunctie beschikt dan zit je snel aan 100 tot 150 euro.

Een accu bladblazer is een stuk lichter dan een elektrische bladblazer maar wel duurder. Voor een basismodel inclusief een accu zit je gauw aan 100 euro. Nadeel van deze goedkope accu bladblazers is dat ze enkel geschikt zijn voor het lichte werk (droge bladeren). Voor een krachtige bladblazer op accu kun je er vanuit gaan dat je ongeveer 300 euro moet uittrekken. De topmodellen gaan zelfs tot 500 euro of meer.

Ten slotte zijn er nog benzine bladblazers. Voor een model met enkel een blaasfunctie en geen opvangzak reken je op ongeveer 150 euro. Een professionele bladblazer die je op je rug draagt kost ongeveer 300 tot 400 euro.

Tot zover het artikel ‘Beste bladblazer’ – Laatste update 30/08/2022

Lees meer artikels in de categorie ‘Gereedschap’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.