De 7 beste in-ear monitors van 2024
De Sennheiser IE 400 PRO is onze favoriete keuze.
In dit artikel bespreken we de beste in-ear monitors. Het is een keuze die veel muzikanten, vooral zangers, overwegen in hun carrière. De normale monitoringsystemen via speakers zijn voor jouw type muziek niet geschikt, je wil graag kunnen rondlopen op het podium of het is gewoon te luid op het podium. Het zijn allemaal redenen om de overstap te maken.
Er zijn veel dure modellen in dit segment. Daarom hebben we alvast een lijstje samengesteld van de beste en meest betaalbare modellen op de markt. In dit artikel bespreken we enkel de oortjes, niet de draadloze receivers en zenders. Voor studio-monitoring kan je ons artikel over studio-koptelefoons raadplegen. Lees hier verder om de beste in-ear monitors voor jou te vinden.
Onze selectie in-ear monitors
- Beste prijs-kwaliteit: Sennheiser IE 400 PRO bij Gear4music
- Beste professionele: Shure SE846-CL bij Bax-shop
- Beste goedkope: Shure SE215-CL bij Bol.com
- Beste set: Sennheiser EW IEM G4 Twin bij Bax Shop
- Beste drieweg: Audio Technica ATH-E70 bij Fnac
- Beste comfort: Sennheiser IE 40 PRO bij RFsystems
- Beste stevige: Mackie MP-240 bij Bax Shop
In dit artikel
Beste prijs-kwaliteit: Sennheiser IE 400 PRO
Voordelen:
- Case met accessoires
- Comfortabel
- Goede sound
- Stevig
- Goede isolatie
Nadelen:
- Vermoeiende middenfrequenties
Het merk Sennheiser doet al vermoeden dat je professionele kwaliteit in handen hebt. Zodra je de verpakking opent, wordt je vermoeden bevestigd. Een stevig verfijnde nylon case beschermt je investering. Daarin liggen je oortjes, met de kabel netjes opgerold. De set is compleet met een schoonmaakstaafje, een goudgelakte 6,3 mm converter en dopjes in verschillende maten.
De beste in-ear monitors zijn klein, compact en comfortabel. De oordopjes behuizen een 1-weg driver die voldoende volume en detail genereert om boven lawaaierige podia uit te komen. Vooral de rijke basklanken vallen op. Ze klinken vol en warm zonder te overheersen. De zwakte zit eerder in de middenfrequenties, die zijn wat vermoeiend na een lange tijd. In dit spectrum zitten stem, gitaar en piano.
Bij liveshows kunnen ook praktische aspecten doorslaggevend zijn. De Sennheiser IE 400 pro zijn aangenaam om te dragen en de gebruikte materialen zijn stevig. Ook de isolatie voor storende geluiden is zeer goed. Goede punten dus voor dit ergonomische design.
Drivers: 1-weg | Impendantie: 0-19 Ohm | Max SPL: 111,5 dB
Beste professionele: Shure SE846-CL
Voordelen:
- Kwaliteitsvolle materialen
- Comfortabel
- Goede geluidsisolatie
- Uitgebreide set in etui
- Beste geluidskwaliteit
Nadelen:
- Duur
De beste professionele in-ear monitors zijn ongetwijfeld van Shure. Het merk pakt uit met enkele van de beste producten die al jaren een industriestandaard zijn in het livecircuit. Deze in-ears zijn geen uitzondering op Shure’s strenge kwaliteitseisen. Onevenaarbare sound, comfort en goede geluidsisolatie. Daarvoor staat de SE846-CL.
Toegegeven, de oortjes zijn duur. Je krijgt er echter veel voor in de plaats: twee formaten transparante kabels, verscheidene isolerende dopjes in verschillende maten, een 6,3 mm adapter en een onderhoudskit. Dat alles krijg je geleverd in een stevig etui. De oortjes zelf zijn van een stevig transparant materiaal gemaakt, waardoor je de vier drivers kan aanschouwen. Het geeft het geheel een fijne, futuristische look.
Je betaalt bij deze oortjes niet voor de gadgets, maar voor de technologie. De 4-weg drivers zorgen voor een uiterst gedetailleerde sound, of je nu in een gitaarband, electropopband of bigband orkest speelt. Instrumenten zullen steeds goed klinken, zonder te vermoeien.
Drivers: 4-weg | Impendantie: 0-19 Ohm | Max SPL: 114 dB
Beste goedkope: Shure SE215-CL
Voordelen:
- Goedkoop
- Comfortabel
- Stevig
- Etui met accessoires
Nadelen:
- Mist detail
- Geen geluidsisolerende dopjes
- Geen 6,3 mm converter
De beste in-ear monitors voor een beperkt budget zijn van het topmerk Shure. Het merk begrijpt dat beginnende muzikanten geen fortuinen verdienen en het bracht een goed klinkend model uit dat een lange tijd mee zal gaan. De stevige oordoppen worden geleverd met een klein etui, een schoonmaakstokje en drie verschillende maten dopjes.
In tegenstelling tot de duurdere merken krijg je geen geluidsisolerende dopjes. Gelukkig is het ontwerp op zichzelf geluidsisolerend genoeg voor de meesten. Veel klanten zijn zeer tevreden over het comfort van de oordopjes. Het tweede accessoire dat mist is een 6,3 mm converter.
Doe de oortjes in en je snapt waarom Shure op de gadgets heeft bespaard. Het geluid biedt een diepe bas, heldere hoge frequenties en voldoende volume. Waar het toch wat schort, zijn de verfijnde details. Allemaal goed als je met een kleine bezetting speelt, maar wil je een volledig ensemble horen, dan gaat er mogelijk wat verloren.
Drivers: 1-weg | Impendantie: 20-29 Ohm | Max SPL: 107 dB
Beste set: Sennheiser EW IEM G4 Twin
Voordelen:
- Volledig in-ear systeem
- 680 frequenties
- Batterijen inbegrepen
- Betrouwbaar
- Twee paar oortjes
Nadelen:
- Oortjes minder goed
Met oortjes alleen ben je vrij weinig. Je hebt ook een draadloos systeem nodig met zender en ontvanger. Een goede geluidstechnieker heeft dat waarschijnlijk liggen of weet waar je dat goedkoop kan huren, maar als je liever je eigen systeem wil, dan is dit pakket van Sennheiser een betrouwbare en betaalbare optie.
Het pakket bestaat uit een zender die het geluidssignaal in radiofrequenties uitzendt en twee ontvangers die je aan je heup kan bevestigen. Je kan met dit systeem in totaal uit 1.680 frequenties kiezen om je signaal te versturen. De zender kan je makkelijk installeren in een rackmount.
De zender zelf heeft een duidelijk display en de nodige aansluitingen. De ontvangers zijn stevig, makkelijk in gebruik en standaard met AA-batterijen geleverd. De twee paar IE4-oordoppen zijn relatief goed, maar lang niet zo goed als de betere IE40 of IE 400.
Drivers: 2-weg | Impendantie: 16 Ohm | Max SPL: 106 dB
Beste drieweg: Audio Technica ATH-E70
Voordelen:
- Stevig
- Flexibele memory kabel
- Heldere sound
- Goed stereobeeld
- Opbergcase
Nadelen:
- Minder comfortabel
Drieweg in-ear monitors hebben drie speakers, ook wel drivers genoemd. Ze verdelen het frequentiespectrum netjes in drie. Het beste model naar onze mening is de Audio Technica ATH-E70. Voor een midrange prijs krijg je stevige, goed klinkende en mooie in-ear monitors.
Het materiaal van de oordopjes verraadt kwaliteit die in professionele omstandigheden gebruikt kan worden. Je krijgt een case, 6,3 mm adapter, siliconen oordopjes en schuim oordopjes. Die laatste zijn de comfortabele optie, maar ze komen in slechts een maat. Volgens sommige mensen beginnen de oordoppen wel te vermoeien na een tijd. De flexibele memory kabel zorgt ervoor dat het systeem netjes rond je oor blijft zitten.
Dankzij het driewegsysteem klinken deze in-ear monitors zeer goed. De sound is rijk aan detail en door het verfijnde hoog klinken ze helder. Ook het stereobeeld is goed en instrumenten zijn individueel hoorbaar. Kortom, ze hebben de sound van een paar zeer dure in-ear monitors, terwijl ze goed meevallen qua prijs.
Drivers: 3-weg | Impendantie: 39 Ohm | Max SPL: 109 dB
Beste comfort: Sennheiser IE 40 PRO
Voordelen:
- Luid
- Comfortabel
- Hypoallergene dopjes
- Goedkoop
- Goede bas
Nadelen:
- Scherpe hoge frequenties
- Kleine case
- Geen 6,3 mm converter
Alle modellen uit deze lijst zijn comfortabel, maar de beste in-ear monitors voor zo’n lage prijs zijn deze Sennheiser’s. Het model is stevig, luid en een plezier om te dragen. Bij de accessoires krijg je dopjes in verschillende maten, een poetsstaafje en een opbergtasje. Als we even mogen muggenziften, is dat wel veel te klein. Je zal ervoor moeten zorgen dat je de kabel perfect oprolt.
De oordopjes komen met siliconen hypoallergene dopjes die niet snel irriteren. Daarnaast kan je de haak aanpassen aan jouw oor. Wat ook fijn is aan het design is dat de kabel los zit ten opzichte van de oortjes, waardoor ze niet snel loskomen. De kabels kan je loskoppelen en vervangen.
Deze goedkope in-ear monitors hebben een driver en die klinkt redelijk goed. Vooral de lage klanken komen er bijzonder mooi door. Bij de hoge frequenties klinkt het daarentegen soms wat scherp.
Drivers: 1-weg | Impendantie: 20 Ohm | Max SPL: 115 dB
Beste stevige: Mackie MP-240
Voordelen:
- Stevig materiaal
- Stevige case
- Goed geluid
- Goede isolatie
Nadelen:
- Saai design
- Mist wat detail
Door te touren gaat je materiaal verslijten. Daarom investeer je maar beter in een robuust paar in-ears met een stevige case. De MP-240 van het bekende speakermerk Mackie worden geleverd in een stevige hardcase. Daarin vind je naast de stevige oordopjes ook enkele accessoires zoals een 6,3 mm converter en verschillende maten dopjes. De case komt met een musketon die je bijvoorbeeld aan je riem kan bevestigen.
Her design van de oordopjes lijkt op het eerste gezicht nogal saai door de zwarte kleur, maar het plastic is en voelt zeer stevig. Ook de kabel is afneembaar en vervangbaar en hij is afgewerkt met een stevig plastic.
Belangrijk is natuurlijk dat de monitors goed klinken en dat is bij deze oordoppen zeker het geval. Alle delen van het frequentiespectrum komen mooi door en het volume is zeker hoog genoeg. Voor sommige klanken missen deze oordoppen wat detail en helderheid en dat ondanks de twee drivers. Deze in-ear monitors isoleren tot slot wel zeer goed.
Drivers: 2-weg | Impendantie: 8 Ohm | Max SPL: 104 dB
Kort samengevat
Onze favoriet is ongetwijfeld de Sennheiser IE 400 PRO. Het is een stevige, betrouwbare en betaalbare optie. Ondanks dat het model maar een driver heeft, klinkt die wel zeer goed. Daarnaast krijg je er een stevig etui en onderhoudskit bij.
Als je budget toch wat lager is, kan je kiezen voor het kleinere broertje Sennheiser IE 40 PRO als je comfort belangrijk vindt of voor de Shure SE215-CL als geluidskwaliteit primeert. Vergeet tot slot niet dat deze modellen enkel oordopjes zijn. De draadloze systemen koop je apart, tenzij je voor de EW-set van Sennheiser kiest.
Waar op letten bij het kopen van in-ear monitors?
Verbinding
De in-ear oortjes zijn bijna alleen bedraad om de geluidskwaliteit te garanderen en de delay te minimaliseren. Dat het geluidssignaal uiteindelijk in je oren terechtkomt, is te danken aan receivers en zenders. Je sluit de oortjes aan op een beltpack aan. Dat is een draadloos bakje dat je rond je heup bevestigt. Het ontvangt radiofrequenties van de zender die zonder vertraging de sound van het geluidssysteem verzendt. Je hebt daarnaast, bijvoorbeeld voor drummers, ook bedrade opties.
Om aan in-ear monitoring te kunnen doen heb je deze installatie dus nodig. Meestal zijn de beltpacks genoeg. Vergeet niet om op tijd de beschikbare frequenties na te vragen bij de organisator.
Geluidskwaliteit
Wat belangrijk is voor in-ear monitors hangt voor een stuk af van wat jij als muzikant verwacht. Over het algemeen wil je dat alle frequenties goed in balans weergegeven worden en luid genoeg zodat het de luide volumes van concertzalen en festivals kan overstemmen. Dat kan je aan de SPL of Sound Pressure Level zien, die in decibel wordt uitgedrukt.
Sommige in-ear monitors hebben verschillende drivers. Het idee daarachter is eenvoudig. Door het frequentiespectrum op te splitsen in verschillende speakers, zou je een meer gedetailleerde sound hebben. Dat is slechts tot op zekere hoogte waar. De kwaliteit van de individuele drivers is nog steeds wat telt. Zo heb je verschrikkelijk slechte 3-weg in-ear monitors en zeer goede in-ear monitors met slechts één driver.
Comfort
Belangrijk voor het comfort van in-ear monitors zijn het gewicht, de oordopjes en de geluidsisolatie. Sommige muzikanten zoals Justin Vernon van Bon Iver verkiezen koptelefoons op het podium, maar het lage gewicht en de bewegingsruimte die oortjes bieden zijn onevenaarbaar.
Om het comfort voor elk oor te garanderen, geven fabrikanten verschillende dopjes mee. Daarbij is niet alleen de maat belangrijk. Sommige dopjes zorgen ook voor een goede geluidsisolatie zodat je het volume niet al te hoog moet zetten.
Wat zijn in-ear monitors?
In-ear monitors zijn oordopjes die je op het podium aandoet om je band en jezelf beter te kunnen horen. Er kan veel lawaai zijn en de juiste balans van frequenties en instrumenten horen bevordert je spel.
Als bassist wil je bijvoorbeeld de drummer goed kunnen horen. Als zanger wil je je eigen stem goed kunnen horen, zodat je in de toon zingt. Een volledig systeem bestaat uit de oortjes, een beltpack (draadloos of met kabel) en zender.
Hoe we vergelijken en testen
Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.
Voor dit artikel werden 13 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 7 producten in onze selectie geplaatst.
Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op geluidskwaliteit, verbinding, comfort en prijs.