De 8 beste onkruidverdelgers van 2024
Onze favoriete keuze is de BSI Herbex
Met de beste onkruidverdelger pak je ongewenst groen op een efficiënte manier aan. Je hoeft niet langer gehurkt onder de brandende zon al het onkruid één voor één uit te trekken. Het wordt simpelweg een kwestie van aanbrengen en wachten. Ga wel steeds goed door de gebruiksaanwijzing.
Omwille van de actieve stof die in sommige onkruidverdelgers zit, mogen ze maar een bepaald aantal keren per jaar gebruikt worden. Ook is het mogelijk dat je maar een bepaalde hoeveelheid mag aanbrengen per keer. Dit moet de bodem, de natuur en je gezondheid sparen. Lees hieronder verder om de beste onkruidverdelger voor jouw doel te vinden.
Onze selectie onkruidverdelgers
- Beste prijs-kwaliteit: BSI Herbex bij Bol.com
- Beste professionele: Luxan Genoxone ZX bij Bol.com
- Beste goedkope: Roundup Natural Onkruidvrij bij Allestegenongedierte
- Beste voor gazon: Roundup Gazon Onkruidvrij bij Allestegenongedierte
- Beste voor oprit: Roundup Rapid bij Bol.com
- Beste gazonmeststof met onkruidverdelger: Viano GreenComfort bij Bol.com
- Beste natuurlijke: Roundup Natuurlijk Onkruidvrij bij All4plants
- Beste elektrische: Powerplus POWXG6601 Onkruidbrander bij Bol.com
In dit artikel
Beste prijs-kwaliteit: BSI Herbex
Voordelen:
- Geschikt voor grote oppervlakte
- Verdwijnt snel uit de bodem
- Resultaat na drie uur
- Voor alle soorten onkruid
Nadelen:
- Doseren kan moeilijk zijn
Dit is een non-specifieke onkruidverdelger die snel korte metten maakt met vervelende planten. De actieve stof, pelargonzuur of nonaanzuur, is een organisch zuur dat heel snel afgebroken wordt in een organische omgeving. Na toepassing zal deze stof dus snel verdwijnen, waardoor je je niet veel zorgen moet maken rond bodemvervuiling en het aanleggen van bijvoorbeeld een moestuintje. Na drie dagen is de stof zogoed als verdwenen uit de bodem en kan je weer beginnen met zaaien.
Met een 450 milliliter concentraat kan je een totale oppervlakte van 200 vierkante meter behandelen. Het is dan ook een relatief goedkope oplossing waarvan de werking na zo’n drie uur zichtbaar is. Het concentraat moet aangelengd worden met water. De juiste dosering is daarom belangrijk en wordt door sommige mensen als ingewikkeld ervaren.
Het product bevat geen glyfosaat, een organische stof die vroeger veel in onkruidverdelger werd gebruikt. Omwille van de toxiciteit en de lange halveringstijd is deze stof sinds 2018 in België verboden voor particulieren. Sindsdien worden volop gelijkwaardige, maar meer ecologische alternatieven gezocht.
Type: Concentraat | Geschikt tegen: Alle soorten onkruid | Oppervlakte: 200 m²
Beste professionele: Luxan Genoxone ZX
Voordelen:
- Tegen hardnekkig onkruid
- Selectieve werking
- Voor grote oppervlakte
- Resultaat na 24 uur
Nadelen:
- Enkel voor permanent onbeteelde grond
De Luxan Genoxone ZX is misschien wel de sterkste onkruidverdelger van deze lijst. Zoals de naam zegt kan het middel gebruikt worden tegen hardnekkig onkruid. Het is een selectieve onkruidverdelger geschikt voor vervelend onkruid zoals brandnetel, heermoes, braam en paardenbloem. Ook zuring en distel kan je hiermee aanpakken. Omdat het een selectieve verdelger is, kan je het middel gebruiken in bijvoorbeeld je gazon zonder te veel gras te verliezen. Een tip hierbij: wacht met bestrijden tot het groeiseizoen. In die periode heeft je gras de grootste overlevingskans.
Ondanks dat het zo’n krachtige en professionele onkruidverdelger is, blijft hij erg betaalbaar. Je mag hem enkel gebruiken op permanent onbeteelde gronden. De verpakking bevat 250 milliliter concentraat, wat voldoende is om een oppervlakte van 400 vierkante meter te behandelen. Het resultaat is merkbaar na 24 uur.
Type: Concentraat | Geschikt tegen: Onkruid zoals brandnetel, heermoes, braam, distel en paardenbloemen | Oppervlakte: 400 m²
Beste goedkope: Roundup Natural Onkruidvrij
Voordelen:
- Voor grote oppervlakte
- Goedkoop
- Resultaat na drie uur
- Ook werkzaam tegen mos
Nadelen:
- Let op voor oogirritatie
- Genoeg gebruiken
De prijs is in dit geval misleidend. Je krijgt immers een hoeveelheid concentraat waarmee je zo’n 500 vierkante meter aan onkruid kan verwijderen. Het is daarom een goede onkruidverdelger voor een scherpe prijs. Zonder glyfosaat krijg je met dit middel toch al vanaf drie uur na de behandeling resultaat.
De sterke onkruidverdelger werkt niet alleen tegen verschillende soorten onkruid, maar ook tegen mos. De actieve stof, nonaanzuur, zal bij contact de celwanden doorbreken, waardoor de cellen leeglopen en de plant volledig uitdroogt. Pas wel op, deze stof kan ernstige oogirritatie veroorzaken. Draag dus liefst en handschoenen.
Behandel liefst wanneer het droog is. Regen zal het product wegspoelen, waardoor de efficiëntie sterk achteruitgaat. Let wel: gebruik voldoende product. Veel mensen gebruiken immers net te weinig, waardoor het product niet optimaal werkt en je onkruid blijft woekeren.
Type: Concentraat | Geschikt tegen: Onkruid zoals klaver en paardenbloemen | Oppervlakte: 500 m²
Beste voor gazon: Roundup Gazon Onkruidvrij
Voordelen:
- Selectief product
- Eenvoudig te gebruiken
- Doeltreffend
Nadelen:
- Niet milieuvriendelijk
- Tijdelijke kleurverandering in gazon mogelijk
- Duur
Om onkruid te verdelgen, maar tegelijkertijd je gazon te sparen heb je een selectief product nodig. Het is namelijk de bedoeling het onkruid zelf weg te krijgen zonder je gras te doden. De Roundup Gazon Onkruidvrij is hier een voorbeeld van. Het is een product van Roundup, zonder glyfosaat, dat selectief werkzaam is tegen boterbloem, madeliefje, klaver en paardenbloem.
Maai enkele dagen voor de behandeling je gazon. Nadien kan je de korrels verspreiden op de plaatsten waar het onkruid groeit. Het kan helpen om de plekken een dag later licht te besproeien. Bij normale werking gaat het onkruid sneller groeien en zal het kleurverandering ondergaan. De plant zal die sterke groei niet kunnen volgen en snel door zijn reservestoffen heen zitten, waarna hij afsterft. Het is mogelijk dat de omringende plekken tijdelijk kleurverandering en toename in groei ondergaan. Dit verdwijnt echter na enkele dagen.
Type: Korrels | Geschikt tegen: Onkruid zoals klaver, madeliefje, boterbloem en paardenbloemen | Oppervlakte: 50 m²
Beste voor oprit: Roundup Rapid
Voordelen:
- Effectief
- Resultaat zichtbaar na drie uur
- Werkt ook tegen mos
- Voor alle soorten onkruid
Nadelen:
- Niet selectief
- Niet milieuvriendelijk
Roundup is een merk dat kwalitatieve onkruidverdelger blijft leveren. Deze Roundup Rapid is een sterke onkruidverdelger die je terras of oprit snel weer onkruidvrij maakt. Het is een niet-selectief middel. Dit betekent dat het elke plant op zijn weg doet afsterven. Daarom is het dus geschikt voor oppervlakken als een oprit, waar geen planten horen. In het gazon bijvoorbeeld gebruik je daarom beter een selectief product.
Het is ook een middel dat effectief is tegen mos. Na zo’n drie uur kan je al effect zien. Regent het binnen drie uur, dan is de kans groot dat het effect verminderd wordt. Regen spoelt de actieve stoffen immers sneller weg, waardoor de plant minder aangetast wordt.
Met de hele fles ben je gesteld voor een maximale oppervlakte van zo’n 120 vierkante meter. Toch nog even herhalen: dit herbicide bevat geen glyfosaat. Dat wil echter nog niet zeggen dat het goed is voor het milieu. Wees dus voorzichtig en zuinig. Sproei alleen daar waar het echt nodig is.
Type: Concentraat | Geschikt tegen: Alle soorten onkruid | Oppervlakte: 120 m²
Beste gazonmeststof met onkruidverdelger: Viano GreenComfort
Voordelen:
- Preventief en verzorgend
- Milieuvriendelijk
- Werkt ook tegen mos
- Voor grote oppervlakte
- Goedkoop
Nadelen:
- Gelijkmatig strooien is belangrijk
Deze meststof is preventief onkruidwerend op een milieuvriendelijke manier. De werking is viervoudig. Ten eerste zorgt het product voor een duidelijke werking tegen mos. Daarnaast zorgt evenwichtige voeding voor gezonde groei en een mooie groene kleur. Een gezond gazon met dicht opeengepakte zoden laat natuurlijk weinig ruimte over voor onkruid om te groeien.
Dit is natuurlijk allemaal preventieve werking, maar beter voorkomen dan genezen. De zak bevat twintig kilogram aan product, wat voldoende zou moeten zijn voor 300 tot 350 vierkante meter. Strooien gaat eenvoudig, maar let erop dat je evenredig strooit. Buitenproportioneel grote stukken kunnen namelijk een slechte werking als gevolg hebben.
Type: Korrels | Geschikt tegen: Alle soorten onkruid, vooral mos | Oppervlakte: 400 m²
Beste natuurlijke: Roundup Natuurlijk Onkruidvrij
Voordelen:
- Natuurlijk
- Gebruiksklaar
- Verdwijnt snel uit de bodem
- Voor alle soorten onkruid
- Zichtbaar na een dag
Nadelen:
- Duur
- Niet selectief
Het onderscheid tussen een natuurlijke en een niet-natuurlijke stof is niet altijd eenvoudig te maken. Dit product maakt gebruik van azijnzuur als actieve stof. Dat is een organische stof die ervoor bekendstaat snel afgebroken te worden. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over langblijvende chemicaliën waarmee je de bodem bevuilt. Na een dag kun je zelfs weer beginnen met zaaien.
Het product is gebruiksklaar en kan dus rechtstreeks vanuit de fles aangebracht worden in je moestuin, op tegels of gazon. Let wel op: dit is geen selectieve onkruidverdelger. Let dus op voor omliggende vegetatie. Wees zuinig met het product en spuit met genoeg precisie. Met een liter product kan je zo’n tien vierkante meter behandelen.
Glyfosaat mag al sinds 2018 niet meer verkocht worden aan particulieren. Roundup brengt sinds dan veel producten uit zonder het bestanddeel. De producten werken steeds beter. Normaal gezien is het effect van dit product al zichtbaar na een dag. Zorg er wel voor dat je het niet te vaak gebruikt. Gebruik deze natuurlijke onkruidverdelger ook zeker niet te snel na elkaar en maximaal vier keer per jaar. Een nadeel is dat het product redelijk prijzig is
Type: Spray | Geschikt tegen: Alle soorten onkruid | Oppervlakte: 10 m²
Beste elektrische: Powerplus POWXG6601 Onkruidbrander
Voordelen:
- Ecologisch
- Kwaliteitsproduct
- Gebruiksvriendelijk
- Goede prijs-kwaliteit
- Gaat lang mee
Nadelen:
- Elektrisch
- Herhaalde behandeling nodig
Er zijn verschillende manieren om je tuin van onkruid te ontdoen. Met een onkruidbrander bestrijd je onkruid via een hittebehandeling. In het onderdeel ‘Hoe werkt een onkruidverdelger?’ lees je verder hoe dit in zijn werk gaat. In ieder geval behoort deze elektrische onkruidverdelger tot de beste in zijn soort. Voor een correcte prijs krijg je een degelijk allround toestel dat doet wat het moet doen.
Richt de opening van de steel op het onkruid. De maximumtemperatuur van 650 graden verzwakt het onkruid. Zoals bij de meeste onkruidbranders zal je het onkruid waarschijnlijk twee of drie keren moeten behandelen voor het echt weg is. In ruil krijg je wel een milieuvriendelijkere manier van onkruid verdelgen. De schade aan het ecosysteem en de biodiversiteit blijft immers beperkt. Het nadeel is wel dat je afhankelijk bent van netstroom.
Type: Elektrisch | Geschikt tegen: Onkruid zoals klaver, netels, hondsdraf en paardenbloemen | Oppervlakte: nvt
Kort samengevat
Het belangrijkste onderscheid is de selectieve versus de non-selectieve verdelger. Kies een selectieve verdelger wanneer je bijvoorbeeld heel veel last hebt van bepaalde soorten onkruid. De verdelger zal hierop voorzien zijn en een krachtigere werking hebben.
Ook voor je gazon kies je beter een selectieve verdelger, zodat je gazon zelf niet afziet. Heb je een mix van onkruidsoorten of moet echt al het groen weg, dan ben je beter af met een non-selectieve verdelger. De BSI Herbex is hier een goed voorbeeld van. Hij is geschikt voor alle soorten onkruid.
Waar op letten bij het kopen van een onkruidverdelger?
Onkruid
Je mag niet alle soorten onkruid over dezelfde kam scheren. Bepaalde soorten onkruid zijn immers makkelijker te verwijderen dan andere, hardnekkigere planten. Het is ook erg belangrijk te kijken naar de omgeving. Wil je onkruid uit een gazon kwijt, zoek dan een selectief product. Anders krijg je lelijke vlekken in je gazon omdat je gras ook afsterft. Is het eerder je doel om alle planten weg te krijgen (bijvoorbeeld op de oprit, het terras of tussen tegels), dan kan je een meer algemeen herbicide gebruiken.
Wanneer je onkruid uit een moestuin wil halen, ga dan liever de mechanische kant op. Wie toch de voorkeur geeft aan chemische bestrijding kiest best voor een verdelger die goedgekeurd is voor gebruik rond eetbare planten.
Locatie
Zoals hierboven beschreven is de locatie belangrijk voor een juiste keuze. In je gazon gebruik je immers beter geen algemene, maar een selectieve verdelger. Tussen tegels en grind, waar je liever geen enkele vorm van vegetatie wil, kan een algemene verdelger net wel goed van pas komen. Het is dus zeker de moeite waard een beetje aandacht te besteden aan de locatie alvorens je een manier van onkruidbestrijding uitkiest.
Toepassing
Sommige producten bevatten gevaarlijke stoffen. Deze kunnen op korte en lange termijn schadelijk zijn voor het de gezondheid van de mens, maar vooral voor de biodiversiteit en het ecosysteem in het algemeen. Om jezelf te beschermen is het verstandig om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen.
Een veiligheidsbril die ook langs de zijkant beschermt is onontbeerlijk. Ook een mondmasker met FFP2- of FFP3-filter kan goed van pas komen. Handschoenen bestand tegen chemicaliën kunnen ook helpen. Omdat elk product anders is, loont het vooral de moeite de specifieke gebruiksvoorschriften beschreven op het product zelf te volgen. Denk eraan, dit doe je niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor je omgeving.
Hoe werkt een onkruidverdelger?
Onkruidverdelger is een verzamelnaam voor alle producten die gebruikt worden met als doel het wegwerken van ongewenste vegetatie. Dit kan gaan van paardenbloem, heermoes, klaver en kattestaart tot klimop, bramen, netels, hondsdraf en distel. Er bestaan heel veel verschillende soorten onkruidverdelger en ze werken allemaal op een andere manier. Het is dus moeilijk te zeggen wat de beste onkruidverdelger is.
Om te beginnen heb je selectieve en non-selectieve onkruidverdelger. Selectieve onkruidverdelger werkt meestal aan de hand van bepaalde organische of anorganische componenten. Die verhinderen selectief de groei van een bepaalde plantensoort, zonder enig effect op de omliggende vegetatie. Non-selectieve onkruidverdelger berust, zoals de naam al zegt, op een meer algemene werking.
Een andere onderverdeling is er een in chemische, mechanische en fysieke onkruidverdelger. Chemische onkruidverdelger doodt onkruid via moleculaire weg. Deze middelen kunnen zeer schadelijk zijn voor mens en milieu. Daarom bestaan er ook meer natuurlijke of biologische onkruidverdelgers, gemaakt op basis van organisch materiaal dat sneller afbreekt.
Met mechanische onkruidverdelging bedoelen we het mechanisch verwijderen van planten. Dit kan door ze manueel uit de bodem te trekken of via verschillende soorten gereedschap zoals een hak, of schop. In groot tuinonderhoud wordt vaak een bosmaaier of grastrimmer gebruikt om onkruid in te perken.
Verticuteren is een goede manier om onkruid zoals mos aan te pakken. En door regelmatig je gras te maaien kun je onkruid ook inperken. Een robotmaaier kan je instellen om dagelijks je gras te maaien en onkruid minder kans te geven.
Tot slot bestaat er ook nog de fysieke onkruidverdelger. Je stelt de plant bloot aan hitte, waardoor hij uitdroogt en afsterft. Dit is een manier van onkruidbestrijding die weinig impact heeft op het milieu. Helaas is het ook iets minder effectief en zal je pas resultaat zien na herhaalde behandeling.
Wanneer kan je het best onkruidverdelger sproeien?
De meeste onkruidverdelgers in dit artikel hebben een chemische werking. Daarom zijn ze ook vaak potentieel gevaarlijk voor het milieu. Dien deze dus in zo klein mogelijke hoeveelheid en zo accuraat mogelijk toe.
Doe dit op windstille dagen zodat het product niet alle kanten uit vliegt. Doe het ook liefst op een droge dag. Als het nat is, spoelt het product sneller weg zonder goede werking. Ook is het belangrijk dat je het product toedient wanneer het onkruid aan het groeien is. Hiervoor zijn de maanden maart tot september het beste.
Hoe maak je je eigen onkruidverdelger?
- Neem een gieter, kleine emmer of een andere container om het geheel te mengen
- Meet een halve liter witte wijnazijn af
- Voeg er twee of drie eetlepels citroensap aan toe
- Vul aan met enkele theelepels afwasmiddel
- Eindig met een eetlepel ontsmettingsalcohol (70%)
- Verdun dit nu met eenzelfde eenheid water
- Giet het geheel in een verstuiver
Opgelet, dit is een universele en dus non-selectieve onkruidverdelger. Hij doodt alle planten. Blijf hiermee dus uit de buurt van planten die je graag wil behouden. Gebruik ook niet te veel op eenzelfde plek om de zuurtegraad van de bodem te behouden.
Hoe we vergelijken en testen
Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.
Voor dit artikel werden 18 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 8 producten in onze selectie geplaatst.
Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, type product, type onkruid, gebruik, biologisch & natuurlijk en prijs.
Tot zover het artikel beste onkruidverdelger