Beste Koelkast

Pekelen is een eeuwenoude techniek om voedsel langer te bewaren. Gelukkig bestaan er tegenwoordig koelkasten om onze voeding lang vers te houden. Daardoor sparen we een hoop tijd en werk. En kunnen we al eens in de zetel liggen met een lekker fris pintje… uit de koelkast. Maar waarop moet je letten bij de aankoop van zo’n toestel en wat zijn de beste modellen op de markt? Of je nu op zoek bent naar een koelkast met diepvries, een tafelmodel of een budgetvriendelijk type… Wij helpen je in dit artikel bij jouw keuze.

Weet je al dat je een grote amerikaanse koelkast wil – bekijk dan onze top 5 – beste Amerikaanse koelkast 2020
Koelkast en diepvries appart? Zie hier de beste diepvriezer tafelmodel of top 5 grote diepvriezers 

Top 5 – Beste Koelkast / frigo 2020

Zoek je een koelkast en diepvries in één toestel? Dan zit je met dit model van HAIER goed. Met zijn A++ label bovendien een ecologische keuze die je kan betalen met ecocheques. Deze koelkast is 200,5 cm hoog en kan 354 liter bevatten (koelkast 257 liter en diepvries 97 liter). Komt deze te duur uit dan kan je een model lager kiezen, deze Haier A3FE-735CGJE heeft dezelfde voordelen aan een lagere prijs. Enkel het ontwerp verschilt met het extra vriesvak.

“Beste koelkast met diepvries 2020” – Doorgelicht

HAIER A3FE737CGJ

HAIER A3FE737CGJ

HAIER A3FE-735CGJE

Grote gezinnen hebben een grote koelkast nodig om al die hongerige mondjes van vers voedsel te voorzien. In dat geval is een grote 1-deursijskast aan te raden. Dit toestel van BAUKNECHT kan 363 liter bevatten en meet 187,5 cm. Bovendien is het dankzij het A++ label een ecologisch verantwoorde keuze. Er is geen vriesvak, maar wel een flessendrager en twee groentelades.

“Beste 1-deurskoelkast 2020” – Doorgelicht

Heb je meer ruimte en budget, dan kan je kiezen voor een Amerikaanse koelkast. Deze luxe koelkaten hebben twee deuren, een vriesvak, ingebouwde ijsmakers en nog veel meer. Onze voorkeur gaat uit naar de Samsung RS68N82221B1/EF. Het heeft een verbruik van 389 kWh (A++ energielabel) of ongeveer 80 euro per jaar.

Het koelgedeelte aan de rechterkant beschikt over een inhoud van 407 liter terwijl de het vriesgedeelte aan de linkerkant over 210 liter beschikt. In totaal heeft deze frigo dus een inhoud van 617 liter wat zeer ruim is in vergelijking met andere merken. Aan de buitenkant van de linkerdeur bevindt zich een water- en ijsdispenser.  Lees meer over deze koelkast in onze ‘top 5 Amerikaanse koelkasten‘.

“Beste Amerikaanse koelkast” – Doorgelicht

Binnen het gamma van koelkasten zijn er ook tafelmodellen. Deze zijn bepaald handig voor mensen die beperkte ruimte hebben. Meer over dit soort koelkast lees je in de top 5 beste koelkast tafelmodel.

Omdat deze Bosch koelkast zo’n goede prijs / kwaliteitsverhouding heeft is het een zeer goede koop. Past deze koelkast bij uw benodigdheden en het budget, dan is de zoektocht al snel voorbij. Eén koelbox voor groenten, twee verstelbare schappen en drie schappen in de deur. Met een totaal van 135 liter aan volume is dit ook één van de ruimste tafelmodellen in de lijst. Let op, deze heeft geen vriesvak!

“Prijs / kwaliteit tafelmodel – geen vriesvak”

Eerder een kleine koelkast voor op de bar of op het aanrecht. Een compacte frigo voor een kot of op de slaapkamer? Een minibar zoals in de hotels kan altijd dienen thuis als extra frigo. Deze komen meestal zonder vriesvak door de beperkte plaats maar kunnen ongelooflijk handig zijn. Ook de prijs van zulke koelkasten is lager, maar je betaald gemiddeld meer per liter volume. Onze voorkeur gaat uit naar de Zanussi ZRX51101WA door de uitstekende prijs / kwaliteit verhouding. Met 36 liter koelkast en 6 liter vries heb je plaats voor 2 personen. Daarbij komt een A++ energiezuinigheid. Jaarlijks verbruik je slechts 19.30 euro aan energie, ook hier spaar je dus wat uit. Meer mini koelkasten kan je vinden in onze ‘top 5 mini koelkast 2020‘.

“Mini koelkast / Minibar” – Doorgelicht

Het onderzoek

Waarom een koelkast kopen?

Om lang te leven en gezond oud te worden hebben we – naast beweging – nood aan verse voeding. En om niet elke dag naar de winkel te moeten hollen bewaren we ons voedsel in een koelkast. Je haalt dus best een model in huis dat voldoet aan jouw wensen.

Koelkast kopen
Waar moet ik op letten

Soorten koelkasten / frigo’s

Gelukkig vallen we niet allemaal voor hetzelfde type. Ken jij het verschil tussen een Amerikaanse koelkast, french doors, een inbouwkoelkast, een tafelmodel of een 1-deurskoelkast? Verderop gaan we dieper in op de voor- en nadelen van elk koelkastmodel.

Losstaande of inbouw koelkast

Voordat je een koelkast begint te zoeken, moet je eerst beslissen of je een losstaand model wil of een inbouwtoestel. Bij een inbouwtoestel is het belangrijk om rekening te houden met de afmetingen. Die moet namelijk perfect passen in de daarvoor voorziene kastruimte. Een losstaand model kan je daarentegen overal kwijt. Wat denk je van een retromodel waar fabrikant Smeg om bekend staat?

Nog iets om op te letten bij de plaatsing van je koelkast is de openingsrichting van de deur. Bij sommige modellen is die verwisselbaar, maar dat kan niet bij alle toestellen.

Volume van koelkast

De hoeveelheid voeding die je wil bewaren in een koelkast is afhankelijk van het aantal gezinsleden. Singles of kotgangers hebben voldoende aan een kleiner model dan gezinnen van vier. Voor een gezin van 3 personen of meer is een koelkastruimte van minstens 300 liter aan te raden.

Wil je enkel verse voeding koel bewaren of heb je ook nood aan een diepvries? Die vraag moet je je zeker stellen. Als je een aparte diepvries hebt, is een koelkast zonder vriesfunctie perfect. Ga je op kot of verbruik je weinig diepvriesproducten, dan volstaat een koelkast met vriesvak. Of zoek je een combinatie van beide? Ga dan voor een kolomkast met diepvries of een Amerikaans model. Een koelkast met no-frosttechnologie is in dit geval aan te raden. Zo hoef je je diepvries nooit te ontdooien om het overtollige ijs weg te krijgen.

Energie vriendelijke koelkasten

Klimaat en energie is een hot topic. Wist je dat koelkasten een van de grootste energieverbruikers in huis zijn? Je kiest dus beter een energiezuinige variant. Die herken je aan het A++ label. Meestal kan je deze betalen met ecocheques. Toestellen die het label G op diezelfde schaal krijgen, haal je beter niet in huis.

We geven je graag nog enkele tips om je energieverbruik te beperken:

  • Sluit de deur steeds goed.
  • Open de koelkast niet onnodig.
  • Laat warm voedsel afkoelen alvorens dat in de koelkast te zetten.

Display

Om de temperatuur van de koelkast in het oog te houden is een digitale display handig. Bevat jouw keuze die optie niet, dan doe je er goed aan om een kleine thermometer in je koelkast te leggen.

Groentelade

De meeste toestellen hebben een aparte groentelade die iets kouder is dan de rest van de koelkast. Handig om groenten, vlees, vis of zuivel te bewaren.

Geluid

Elektrische toestellen maken geluid. Let er bij een koelkast op dat het geluid niet luider is dan 40 dB. Dan stoort het immers niet.

De verschillende soorten koelkasten

Amerikaans model

Dit model heeft twee deuren: eentje voor de koelruimte en eentje voor de diepvries. Sommige toestellen van dit type hebben zelfs een ijsblokmaker. Handig wanneer je veel voedsel kwijt moet, nadeel is het stevige prijskaartje en de omvang van de koelkast. Onze top 5 van Amerikaanse koelkasten vind je in dit artikel.

1-deursmodel

Dit type bestaat in een hoog en een laag model. Er bestaan uitvoeringen met en zonder vriesvak. Handig voor als je geen nood hebt aan een diepvries.

Tafelmodel

Als je weinig ruimte hebt, is een tafelmodel perfect. Ideaal voor studenten op kot of singles.

French doors

Dit type is de grootste koelkast die je kan vinden. Bovenaan zijn er twee deuren waarachter een koelruimte schuilgaat. Onderaan zijn er meestal twee lades of deuren die een diepvriesfunctie hebben. Best prijzig, maar wel handig voor grote gezinnen.

Koelkast met diepvries

Als je geen behoefte hebt aan een grote koelkast en diepvries, maar beide wel nodig hebt, dan is een combotoestel het meest geschikt voor jou. Er bestaan modellen waarbij de diepvries boven of onderaan is. Aan jou de keuze.

Inbouwtoestel

Wil je je koelkast onzichtbaar integreren in je keuken, dan kies je voor een inbouwtoestel. Een kastdeur of paneel bedekt dan de koelkastdeur. Bij dit type let je maar beter goed op de afmetingen. Een centimeter te breed kan je heel wat kopzorgen bezorgen.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.