De 7 beste onkruidbranders van 2024
Snel en eenvoudig je onkruid verwijderen.
De beste onkruidbrander gebruik je om je tuin, voortuin of oprit op een simpele en milieuvriendelijke manier te ontdoen van vervelend onkruid. Je hoeft niet langer hele namiddagen gebukt te zitten in de volle zon om manueel dat onkruid te verwijderen. Je spaart je polsen en je rug. Onkruid verwijderen met een brander doe je nu simpel, snel en vooral staand. Door de hitte breek je de celstructuur van de planten en put je de wortels uit.
Na twee correct uitgevoerde behandelingen met enkele dagen spreiding zou je onkruid in principe verdwenen moeten zijn. Daarnaast zijn onkruidbranders erg multifunctioneel. Je kan ze verder gebruiken om je barbecue aan te steken, bevroren leidingen te ontdooien of folie af te dichten. Lees hieronder verder om de beste onkruidverbrander voor jouw tuin te vinden.
Onze selectie onkruidverbranders
- Beste prijs-kwaliteit (elektrisch): Powerplus POWXG6601 bij Bol.com
- Beste goedkope (elektrisch): Eurom 2-in-1 bij Bol.com
- Beste professionele (elektrisch): Hozelock Green Power XL Bol.com
- Beste prijs-kwaliteit (gas): Rothenberger Romaxi bij Bol.com
- Beste goedkope (gas): Kinzo bij Bol.com
- Beste professionele (gas): Hozelock Thermal Weeder Duo bij Deboerdrachten
- Beste koop: Powerplus POWXG6650 Onkruidkrabber bij Bol.com
In dit artikel
Beste prijs-kwaliteit (elektrisch): Powerplus POWXG6601
Voordelen:
- Goede afmetingen
- Draagbaar
- Handige staander
- Goedkoop
Nadelen:
- Handknop voortdurend ingedrukt houden
- Middelmatige sterkte en temperatuur
- Geen BBQ-aansteker
Dit is de beste onkruidbrander voor wie op zoek is naar een goed evenwicht tussen prijs en kwaliteit, juist omdat het een eenvoudig allround toestel is voor een correcte prijs. De steel is lang genoeg, waardoor je een groot bereik hebt en comfortabel recht kan blijven staan. Omdat het een elektrische onkruidbrander is, werk je niet met een vlam en werk je dus op een veiligere manier. De handige staander zorgt ervoor dat je het toestel op een veilige manier aan de lucht kan laten koelen.
Een nadeel , en dat geldt voor de meeste elektrische branders, is dat het toestel net tekortschiet voor het meer uitgebreide en hardnekkige onkruid. Met een maximumtemperatuur van 650 graden moet je hier net iets langer boven blijven hangen, waardoor de klus langer duurt. Ook moet je het handvat blijven indrukken om stroom door het verwarmingselement te doen gaan, wat na een tijdje niet meer zo fijn aanvoelt. Ook wordt er geen BBQ-aansteker mondstuk bij geleverd.
Max. temperatuur: 650°C | Gewicht: 1,54 kg | Schachtlengte: 115 cm
Beste goedkope (elektrisch): Eurom 2-in-1
Voordelen:
- Goedkoop
- Licht
- Eenvoudig hanteerbaar
- Inclusief BBQ-aansteker
Nadelen:
- Middelmatige sterkte en temperatuur
- Schachtlengte aan de korte kant
Deze goedkope onkruidbrander is een simpele oplossing voor het eenvoudigere werk. Het is een aangenaam en milieuvriendelijk alternatief voor chemische herbiciden. De brander weegt slechts één kilogram en is dus licht en makkelijk te hanteren. Het toestel is gemakkelijk in gebruik en neemt weinig opslagplaats in. De schacht van 95 centimeter kan echter net te kort zijn voor grotere mensen, maar voor deze prijs is het moeilijk een verstelbare schacht te verwachten.
Zoals andere goedkopere elektrische toestellen moet deze brander licht inboeten qua vermogen. Met zijn 2.000 watt bereik je een temperatuur tot 650 graden. Dit is genoeg voor het lichtere werk, maar aan groter, stugger onkruid ben je langer bezig. Eerder geschikt dus voor een kleiner gazon. Meegeleverd wordt een BBQ-aansteker opzetstuk, waarmee je dus ook eenvoudig je barbecue kan aansteken.
Max. temperatuur: 650°C | Gewicht: 1 kg | Schachtlengte: 95 centimeter
Beste professionele (elektrisch): Hozelock Green Power XL
Voordelen:
- Kan grotere oppervlakten aan
- Gelijkmatige bestralingsverdeling
- Dubbele handgreep
- Twee schildmaten
- Ventilator en voetstuk
Nadelen:
- Middelmatige sterkte en temperatuur
- Duurder
- Zwaar
Het belangrijkste aan deze professionele onkruidbrander is het vermogen tot gelijkmatige verdeling van de warmte, waardoor je grotere oppervlaktes tegelijk kunt bestralen. Dit komt door de grotere maat van het schild en het keramisch verwarmingselement. Hoewel het nog steeds een elektrisch toestel is dat geen extreem hoge temperaturen bereikt, kan je op die manier iets grotere oppervlakten aan. Ben je van plan een terrein ter grootte van een voetbalveld te behandelen, dan is het misschien interessant om een professionele onkruidbrander op gas te overwegen.
Verder is het toestel voorzien van een dubbele handgreep, waardoor je het kan bedienen met twee handen. Dit maakt de karwei minder vermoeiend, zeker wanneer je lang bezig bent. Voor meer precisiewerk kan je het grote schild vervangen door een iets kleiner model. Ook beschikt het toestel over een ventilator, waardoor het snel afkoelt. Zo kan je het sneller weer opbergen. Tijdens het afkoelen voorkomt het voetstuk dat de hete onderdelen de grond raken.
Max. temperatuur: 600-650°C | Gewicht: 1,9 kg | Schachtlengte: /
Beste prijs-kwaliteit (gas): Rothenberger Romaxi
Voordelen:
- Multifunctioneel
- Groot vermogen, hoge temperatuur
- Regelbare gasdruk
- Universele gasaansluiting
Nadelen:
- Hoog verbruik bij hoge temperatuur
- Exclusief gasflessen
Dit apparaat werkt op gas en het geeft een enorme hitte af. Met temperaturen tot wel 1.060 graden moet je niet lang boven het onkruid blijven hangen, waardoor je heel snel de oprit rond bent. Na de klus draai je de gaskraan dicht en blijf je branden totdat al het gas in de vijf meter lange buis opgebrand is. Bij deze onkruidbrander wordt een drukregelaar geleverd, waardoor je zelf bepaalt hoeveel gas er door de slang komt. Vanzelfsprekend beïnvloedt dit de temperatuur, maar ook het verbruik. Met deze onkruidbrander heb je dus zelf in de hand hoe zuinig je wilt zijn.
Bij het toestel worden geen gasflessen meegeleverd, wel is het compatibel met de universele gasflesaansluiting. In veel gevallen kan je het dus aansluiten op een propaanfles van bijvoorbeeld een gasbarbecue. In feite is een onkruidbrander op gas een multifunctioneel apparaat dat je voor veel verschillende taken kan gebruiken. Je kan er folies en dakisolatie mee afdichten, beton drogen, lassen of bevroren leidingen ontdooien.
Max. temperatuur: 1.060°C | Gewicht: 0,86 kg | Schachtlengte: 60 cm
Beste goedkope (gas): Kinzo
Voordelen:
- Goedkoop
- Licht, makkelijk hanteerbaar
- Regelbare gasdruk
- Polyvalent
- Inclusief gasflessen
Nadelen:
- Korte steel
- Vlam zwakt af
- Kleine gasflessen
In de prijs van deze Kinzo zitten vier gasflessen van 225 milliliter inbegrepen, genoeg om je eerste klussen door te komen. De onkruidverbrander is makkelijk te hanteren omdat hij zo licht is (415 gram). De gasflessen zelf wegen ook weinig (227 gram), wat het werk aangenaam maakt. Ook de klikaansluiting en de eenvoudige ontsteking maken het toestel erg makkelijk in gebruik. Enkel de korte lengte (zo’n 80 centimeter) kan voor langere personen storend zijn omdat je dan continu gebukt moet werken.
De steekvlam met een temperatuur tussen 800 en 1.200 graden is in principe meer dan voldoende, ook voor stugger onkruid. Wel gebeurt het soms dat de vlam na enkele minuten branden iets afzwakt. De gasdruk is echter regelbaar, dus als dat gebeurt zet je hem gewoonweg wat harder.
Voor grondig en permanente verwijdering is het aangeraden om enkele dagen later dezelfde behandeling te herhalen. Dit put de wortels uit en het vergroot de kans dat het onkruid wegblijft. Zoals vele andere branders kan je ook de Kinzo gebruiken als BBQ-aansteker, voor het verwijderen van mierennesten of voor het ontdooien van bevroren leidingen.
Max. temperatuur: 800-1.200°C | Gewicht: 0,415 kg | Schachtlengte: 80 cm
Beste professionele (gas): Hozelock Thermal Weeder Duo
Voordelen:
- Nauwkeurig
- Krachtig, behaalt hoge temperatuur
- Lange slang
- Automatische piëzo ontsteking
- Regelbare gasdruk
Nadelen:
- Schachtlengte net te kort
- Zwaar
- Exclusief gasflessen
Dit is misschien wel de beste onkruidbrander van de lijst, maar dat zie je ook aan de prijs. De brander is voorzien van twee koppen, die beide een zeer gerichte vlam produceren. Hierdoor kan je secuur werken en hoef je je dus geen zorgen te maken over schade aan vaste planten, maar ga je toch goed vooruit.
De brander is ideaal voor grote oppervlaktes en dus geschikt voor professioneel gebruik. De branderkoppen beschikken als enige in deze lijst over een piëzo ontstekingssysteem, waardoor je de brander aansteekt door op een knop te drukken. Je hoeft het gas dus niet met een aansteker in brand te steken. Opgelet, de gasfles wordt niet meegeleverd.
De buislengte van 93 centimeter is comfortabel, maar misschien net te kort voor lange mensen. Ook weegt de onkruidbrander 2,14 kilogram. Dit is redelijk veel, maar normaal gesproken haalbaar omdat het werk met deze brander in principe snel gedaan is. Het toestel is compatibel met de normale, universele gasflesaansluiting en de darm geeft je een bereik van vijf meter tot de gasfles. Tot slot is de gastoevoer regelbaar voor optimaal en efficiënt gebruik.
Max. temperatuur: 1.500°C | Gewicht: 2,14 kg | Schachtlengte: 90 cm
Beste koop: Powerplus POWXG6650 Onkruidkrabber
Voordelen:
- Je werkt niet met hitte
- Verbruikt minder dan branders
- Kabeltrekontlasting
- Eenvoudig in gebruik
- Scoort goed qua ergonomie
Nadelen:
- Enkel geschikt voor voegen
- Tegels moeten krasbestendig zijn
- Zwaar
Werk je liever niet met hitte of vind je dat een onkruidbrander te veel verbruikt, dan bestaan er ook andere handige alternatieven. Deze onkruidborstel op elektriciteit is een handig vervangproduct voor wie enkel zijn terras of oprit onkruidvrij wil maken en dus vooral geteisterd wordt door onkruid tussen de voegen.
Een stalen of nylonborstel (beide meegeleverd) roteert verticaal aan 1.800 rotaties per minuut en veegt zo het onkruid uit de voegen. Omdat het toestel op de grond steunt en een verstelbare schacht tot 130 centimeter heeft, is het een topper op het vlak van ergonomie. Voor wie wat meer sturing en hanteerbaarheid wil, komen de softgrip en het tweede handvat goed van pas.
De beschermkap overdekt de borstel en garandeert veilig werken. Ook zorgt de kabeltrekontlasting ervoor dat de verlengkabel niet ongewild uitgetrokken wordt zodat je ongestoord kan doorwerken. Het grote nadeel is dat dit product enkel geschikt is om het onkruid tussen de voegen uit te krabben. In het midden van je gazon ben je er dus niets mee. Ook moeten je tegels krasbestendig zijn, anders wordt het al snel slordig.
Max. temperatuur: nvt | Gewicht: 2,9 kg | Lengte: tot 130 cm
Tot zover onze selectie van de beste onkruidbranders. We vergelijken elektrisch en op gas omdat beide voor- en nadelen heeft. Spijtig genoeg bestaat er nog geen robot om dit te doen, net zoals er robotmaaiers zijn.
Naast onkruid moet je ook hagen en planten verzorgen. Dit doe je met een goede haagschaar en kleine snoeischaartjes. Met een hakselaar zorg je dat het afval klein genoeg wordt om op nieuw te gebruiken als bemesting.
Waar op letten bij het kopen van een onkruidbrander?
Soorten
Het succes van onkruidbranders doet het aanbod stijgen, wat de keuze niet makkelijker maakt. Je bepaalt best eerst of je een brander op gas of elektriciteit verkiest. Dan pas kan je meer specifiek gaan en de gewenste afmetingen en het gewicht kiezen. Wat energievoorziening betreft hebben beide soorten hun voor- en nadelen. Een onkruidbrander op gas warmt sneller op, koelt sneller af en wordt over het algemeen warmer. De sterke steekvlam maakt het werk een stuk makkelijker. Een nadeel is dat je zware (en dure) gasflessen moet kopen en ermee moet zeulen tijdens het werk. Bij hogere temperaturen is het verbruik erg hoog, waardoor je de gasfles regelmatig moet verversen.
Een elektrische onkruidbrander werkt niet met een steekvlam, maar met een verwarmingselement. Er wordt geen gas verbrand, dus je kan argumenteren dat het iets milieuvriendelijker is. Dit is uiteraard afhankelijk van de manier waarop de elektriciteit wordt opgewekt, maar dat is een heel andere discussie.
Het voordeel is dat je niet hoeft te sleuren met de gasfles. Het hiermee verbonden nadeel is dat je constant verbonden bent aan een elektriciteitskabel. Het duurt redelijk lang om het verwarmingselement op temperatuur te krijgen en afkoelen kan ook langer duren. Bijkomend verbruik je, vooral bij hoge temperaturen, erg veel stroom.
Temperatuur
De temperatuur is afhankelijk van de soort onkruidbrander en de efficiëntie van het toestel. Onkruidbranders op gas kunnen veelal hogere temperaturen bereiken dan elektrische toestellen. Algemeen geldt dat een temperatuur van 2.000 graden Celsius zowat de bovenste limiet is. Elektrische onkruidbranders zullen eerder tussen 500 en 1.000 graden Celsius blijven.
De beste onkruidbranders bereiken een erg hoge temperatuur, wat ze ook uitermate geschikt maakt voor andere karweien. Een onkruidbrander op gas kan je bijvoorbeeld ook gebruiken om mee te lassen. Verder kan de hitte uit een onkruidbrander dienen als BBQ-aansteker, om mierennesten te verdelgen, als verfbrander of om ‘s winters bevroren leidingen mee te ontdooien.
Gewicht en afmetingen
Je kiest best een onkruidbrander met afmetingen die afgestemd zijn op wat jij ermee wilt doen. Een brandkop van 2,5 tot 5 centimeter is handiger wanneer je fijn en precies wilt werken. Een grotere brandkop heeft een groter bereik, maar werkt minder secuur.
Het gewicht is verder niet onbelangrijk. Onkruid branden kan een lange karwei zijn, wat een zwaar toestel erg onhandig maakt. Er bestaan erg lichte branders van amper een halve kilogram die je heel lang kan gebruiken zonder last te krijgen. De zwaardere toestellen leunen eerder tegen twee kilogram aan, wat sneller vermoeit.
Hoe werkt een onkruidbrander?
Je kan een onkruidbrander zien als een milieuvriendelijk alternatief voor chemische onkruidbestrijdingsmiddelen. In de plaats van ecotoxische stoffen in de natuur vrij te laten, maakt een onkruidbrander gebruik van een hittestraal. De hogere temperaturen zorgen ervoor dat de celwand van het onkruid zijn structuur verliest, waardoor de planten uitdrogen en afsterven. Een tweede hittebehandeling enkele weken later put de wortels nog meer uit en verzekert je ervan dat het onkruid wegblijft.
Op die manier kan je heel selectief te werk gaan en richt je geen blijvende schade aan aan het plaatselijke ecosysteem. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn immers niet alleen een gevaar voor de omgeving, maar ook voor je huisdieren en jezelf. Naarmate er meer onderzoek gedaan wordt, wordt de lijst met verboden producten steeds langer. Neem dus het zekere voor het onzekere en gebruik een goede onkruidbrander om jouw tuin, terras of oprit onkruidvrij te maken.
Hoe moet je een onkruidbrander gebruiken?
In principe is werken met een onkruidbrander heel eenvoudig. Richt de brander vanaf vijf tot tien centimeter afstand gedurende enkele seconden op het onkruid. Het verwarmingselement (elektrisch) of de steekvlam (gas) doet de rest. Houd het toestel niet langer dan acht seconden op dezelfde plaats om ongewilde oververhitting te voorkomen.
Met hitte werken is gevaarlijk, dat weet iedereen. Houd tijdens het werken de branderkop uit de buurt van houten schuttingen of rubber en smeltbaar materiaal. Ook met ontvlambaar materiaal moet je opletten. Het wordt aangeraden om het toestel na de karwei een kwartier te laten afkoelen. Een hete branderkop in een opbergruimte is immers vragen naar problemen. Er bestaan ook toestellen met ingebouwde ventilator, waardoor de branderkop iets sneller afkoelt.
Draag ook zorg voor jezelf en draag tijdens het werk stevige schoenen, liefst veiligheidsschoenen of lederen werk- of stapschoenen. Rubberen laarzen of kunststof schoenen kunnen sneller smelten.
Veiligheidsmaatregelen bij het gebruik van een onkruidbrander
- Ga voor je begint na uit welke richting de wind komt. Staat de wind in de richting van droog struikgewas of bijvoorbeeld een schutting, dan wacht je best even tot de wind draait.
- Leg een tuinslang binnen handbereik of zet een emmer water klaar. Zo kan je meteen blussen als het misgaat.
- Brand niet te lang. Een paar seconden volstaan om het onkruid te doden.
- Blijf uit de buurt van gebouwen.
- Doe de verbrande resten niet meteen in een afvalcontainer. Laat ze voldoende afkoelen zodat ze geen vuur vatten.
- Zorg ervoor dat je niet alleen thuis bent zodat je hulp kan inroepen indien nodig.
Wat kost een goede onkruidbrander?
Onkruidbranders zijn niet enorm duur. Low budget modellen vind je al snel onder 50 euro. Iets betere modellen zullen tussen 50 en 100 euro liggen. Echt kwalitatieve en professionele modellen kunnen net iets meer kosten. Naast de aankoopprijs is het uiteraard belangrijk om ook rekening te houden met de gebruikskost.
Zoals met alle andere elektrische toestellen betaal je elke maand de elektriciteitsfactuur. Werk je op gas, dan moet je weten dat gas, uiteraard afhankelijk van de economische situatie, ook duur kan zijn. Op termijn komt het goedkoper uit om een hervulbare gasfles aan te schaffen en die steeds te laten bijvullen.
Hoe we vergelijken en testen
Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.
Voor dit artikel werden 14 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 7 producten in onze selectie geplaatst.
Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, soort, temperatuur, gewicht, comfort en prijs.