De 8 beste solar powerbanks van 2024
Onze favoriete keuze is de Xamax Quickcharge 30.000 mAh
Dit artikel geeft een overzicht van de beste solar powerbanks. Powerbanks zorgen ervoor dat je je digitale toestellen kan opladen zonder stroom. Een solar powerbank is een externe batterij die werkt op zonne-energie. Hierdoor verschilt dit type van de traditionele externe batterij.
Dit type beschikt over één of meerdere zonnepanelen. Je klapt deze panelen open wanneer je een toestel wilt opladen. De oplaadsnelheid zal trager zijn wanneer je slechts beschikt over één paneel. Aan de andere kant is een powerbank met meerdere panelen zwaarder. Voor langere trek- of wandeltochten kan dit minder geschikt zijn. Lees hier verder om de beste solar powerbank voor jou te vinden.
Onze selectie solar powerbanks
- Beste prijs-kwaliteit: Xamax 30.000 mAh bij Bol.com
- Beste goedkope: Lucky One 20.000 mAh bij Bol.com
- Beste waterdicht: Homèlle 36.000 mAh bij Bol.com
- Beste outdoor: Sandberg Solar 6-Panel bij Bol.com
- Beste compacte: Xtorm Rugged Opvouwbaar bij Coolblue.be
- Beste voor laptop: Lideka 30.000 mAh bij Bol.com
- Beste om te kamperen: Xtorm Portable Power Station 300 bij Bol.com
- Beste koop: Blavor Solar 4-Panel bij Blavor
In dit artikel
Beste prijs-kwaliteit: Xamax 30.000 mAh
Voordelen:
- Ingebouwde kabels, zeven mogelijke connecties
- Snellaadfunctie
- Draadloos opladen mogelijk
- Stofvrij en waterdicht
- Ingebouwde zaklamp
Nadelen:
- Klein zonnepaneel
De Xamax Quickcharge zorgt ervoor dat je nooit zonder stroom zit. Hij beschikt over een stevige batterij van 30.000 mAh. Deze powerbank blinkt uit door zijn capaciteiten en functionaliteiten. Dankzij de verschillende poorten kan je tot zeven apparaten tegelijk opladen. Deze powerbank beschikt over drie ingebouwde kabels. Zo hoef je niet steeds een kabel bij te hebben om jouw toestel op te laden. Door de batterijcapaciteit kan je jouw smartphone tot wel twaalf keer opladen. Bovendien heb je de mogelijkheid om je iPhone ook draadloos op te laden.
Deze solar powerbank beschikt over een geïntegreerd zonnepaneel. Hierdoor kan je hem volledig herladen door middel van zonne-energie. Deze manier verloopt wel trager dan opladen via het stopcontact. Verder kan de Xamax Quickcharge zich herladen via een micro-USB of USB-C kabel.
Deze powerbank is geschikt voor avontuurlijke activiteiten. Zo heeft hij een ingebouwde zaklamp. Hierdoor heb je s ’nachts altijd licht. Wanneer je je in een noodsituatie bevindt kan je eenvoudig de SOS-knop induwen. Verder hoef je je geen zorgen te maken bij regenachtige situaties. De Xamax Quickcharge is volledig water- en stofdicht.
Capaciteit: 30.000 mAh | Poorten: 3x USB-A, 1x USB-C, 1x USB-A QC, 1x micro-USB | Gewicht: 530 gram | Afmetingen: 17,5 x 8,5 x 3,0 cm
Beste goedkope: Lucky One 20.000 mAh
Voordelen:
- Ingebouwde zaklamp en kompas
- Oplaadkabel met drie uitgangen
- Goedkoop
- Licht en compact
- Stofvrij en waterdicht
Nadelen:
- Geen snellaadfunctie
- Niet voor draadloos opladen
De Lucky One Solar is een outdoor powerbank op budget. Hij zorgt voor zorgeloos wandelen of kamperen. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je onbereikbaar bent. Bij gebruik zal je steeds in contact staan met de buitenwereld. Bovendien beschikt hij over een ingebouwde zaklamp en kompas. Kortom, voor avonturiers is dit een onmisbaar item.
Deze powerbank heeft een sterke Lithium Polymer Batterij met een capaciteit van 20.000 mAh. Hierdoor laad je jouw toestel in een mum van tijd op. Door middel van twee USB-A poorten kan je meerdere toestellen tegelijk opladen. De Lucky One Solar beschikt over één ingebouwd zonnepaneel. Door het zonlicht zal deze powerbank zichzelf herladen.
Het is aangeraden om hem vóór gebruik volledig op te laden. De Lucky One Solar wordt geleverd met een multifunctionele oplaadkabel. Deze oplaadkabel beschikt over drie uitgangen. Hierdoor kan je bijna elk apparaat aansluiten op jouw externe batterij.
Door het strakke en dunne ontwerp kan je deze powerbank gemakkelijk opbergen. Hij beschikt over een siliconen en waterdichte afwerking. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je powerbank beschadigd raakt.
Capaciteit: 20.000 mAh | Poorten: 2X USB 2.0 A, mini USB | Gewicht: 250 gram | Afmetingen: 14 x 7,8 x 2,0 cm
Beste waterdicht: Homèlle 36.000 mAh
Voordelen:
- Karabijnhaak met koord
- Snellaadfunctie
- Zaklamp ingebouwd
- Beschermd tegen vallen en stoten
- Waterproof en stofvrij
Nadelen:
- Niet voor draadloos opladen
- Klein zonnepaneel
De Homèlle Solar is een waterdichte powerbank. Bij een platte batterij helpt hij jou onmiddellijk uit de nood. Hij beschikt over een batterij met een capaciteit van 36.000 mAh. Wanneer je je niet bij een stopcontact bevindt, is de zon alles wat je nodig hebt. De Homèlle Solar kan je zien als een klein ingebouwd zonnepaneel. Zo kan je op trektochten eenvoudig jouw gsm opladen. Via de snellaadfunctie kan dit binnen anderhalf uur.
Dit toestel heeft een compact en duurzaam ontwerp. Het beschikt over een karabijnhaak met koord. Hierdoor kan je de powerbank eenvoudig opbergen of vastmaken aan je trekrugzak. De rubberen band dient ter bescherming. Je hoeft je dus geen zorgen te maken bij eventuele valpartijen. Verder beschikt hij over een zaklamp en is hij volledig stof- en waterdicht. Helaas kan je niet draadloos opladen.
Je dient je powerbank voor gebruik volledig op te laden. Het zonnepaneel is relatief klein in verhouding met de grootte van de batterij. Het moet worden gezien ter ondersteuning van de batterij.
Capaciteit: 36.000 mAh | Poorten: 1X Micro-USB, 1X USB-C, 2X USB 2.0 A | Gewicht: 700 gram | Afmetingen: 16,75 x 8,65 x 2,85 cm
Beste outdoor: Sandberg Solar 6-Panel
Voordelen:
- Karabijnhaak met koord
- Snellaadfunctie
- Ingebouwde zaklamp
- Stofvrij en waterdicht
- Zes uitvouwbare panelen
Nadelen:
- Niet voor draadloos opladen
- Duur
De Sandberg Solar 6 is een gebruiksvriendelijk product. Hij beschikt over een batterijcapaciteit van 20.000 mAh. In situaties zonder stopcontact kan hij tal van apparaten van stroom voorzien. Deze powerbank kan jouw smartphone tot wel achtmaal herladen. Als er haast mee gemoeid is, kan je steeds rekenen op de snellaadfunctie.
Door zijn grote en uitklapbare panelen heb je steeds stroom bij de hand. Dit product is ideaal voor lange wandel- of fietstochten. Hij heeft een compact ontwerp en is eenvoudig op te bergen. Verder beschikt hij over een karabijnhaakje. Hierdoor kan je hem eenvoudig aan jouw rugzak of tent bevestigen. Voor optimaal gebruik kan je gedurende jouw activiteit de powerbank openvouwen. Op deze manier kan je extra zonne-energie opwekken.
De Sandberg Solar heeft een stof- en waterdichte constructie. Zo kan je zonder zorgen jouw powerbank meenemen op avontuur. Verder beschik je over de mogelijkheid om het zonnepaneel in- en uit te schakelen. Tot slot beschikt de Sandberg Solar over een ingebouwde zaklamp. Kortom dit is de ideale oplossing voor op vakantie, op wandeltocht of op avontuur.
Capaciteit: 20.000 mAh | Poorten: 2X USB A, 1X USB C | Gewicht: 660 gram | Afmetingen: 15,8 x 88,0 x 4,6 cm
Beste compacte: Xtorm Rugged Opvouwbaar
Voordelen:
- Spatwaterdicht
- Schokbestendig
- Snelladen
- Met karabijnhaak en zaklamp
- USB-A naar USB-C kabel meegeleverd
Nadelen:
- Duur
- Kleine capaciteit
De Xtorm Rugged is een opvouwbare solar powerbank. Doordat hij uit twee zonnepanelen bestaat, kan je meer zonne-energie opwekken. Hij beschikt over een batterij met een capaciteit van 10.000 mAh. Met dit survival gadget kan je gemakkelijk en snel je telefoon of tablet opladen. Verder is hij water- en schokbestendig. Via de geïntegreerde zaklamp heb je steeds een noodlamp bij de hand. Zo kan je deze powerbank met zonnecel zowel inzetten tijdens festivals als tijdens wandelingen.
Via de poorten krijg je de mogelijkheid jouw toestel op te laden. Je beschikt over een USB-C en twee USB-A poorten. De Xtorm Rugged wordt geleverd met een extra kabel. Deze kabel vormt een schakel tussen USB-A en USB-C. Dit is handig als je niet over de nodige USB-C aansluiting beschikt.
Je betaalt voor deze powerbank een hogere prijs doordat je over twee zonnepanelen beschikt. Bovendien heeft deze externe batterij slechts een capaciteit van 10.000 mAh. Dit zorgt ervoor dat jouw powerbank niet al te krachtig is. Via de Xtorm Rugged kan je jouw smartphone slechts vier keer opladen.
Capaciteit: 10.000 mAh | Poorten: 1x USB-C, 2x USB-A | Gewicht: 465 gram | Afmetingen: 16,5 x 10 x 2,1 cm
Beste voor laptop: Lideka 30.000 mAh
Voordelen:
- Krachtig
- Indicatielampje
- Zaklamp
- Draadloos opladen en snellaadfunctie
- Stofvrij en waterdicht
Nadelen:
- Redelijk zwaar
- Niet compact
De Lideka Powerbank is een oplader met een grote capaciteit van 30.000 mAh. Een doorsnee laptop heeft voor een oplaadbeurt minstens 20.000 mAh nodig. Hierdoor kan je jouw laptop, tablet of e-reader gemakkelijk opladen via deze powerbank. Het ingebouwde lampje geeft aan in welke mate jouw toestel is opgeladen.
Deze powerbank beschikt over vier USB-A en twee USB-C poorten. Je kan tot zes toestellen tegelijkertijd opladen. Via een van de USB-A poorten kan je jouw toestel via de snellaadfunctie herladen. Zo is jouw smartphone in een mum van tijd klaar voor gebruik. Verder ondersteunt de Lideka Powerbank draadloos opladen. Dit op voorwaarde dat jouw toestel deze functie ondersteunt.
De mobiele oplader is bestand tegen water, stof en vuil. Op deze manier garandeert Lideka de duurzaamheid van het product. De powerbank beschikt over een ingebouwd noodlicht met 900 lumen. Hij is tamelijk groot en zwaar. Hierdoor is hij minder praktisch.
Capaciteit: 30.000 mAh | Poorten: 4x USB-A, 2x USB-C | Gewicht: 865 gram | Afmetingen: 17,8 x 9,7 x 3 cm
Beste om te kamperen: Xtorm Portable Powerstation 300
Voordelen:
- Grote batterijcapaciteit
- Verschillende uitgangspoorten
- Groot extern zonnepaneel
- Snelladen
- Uitbreidbaar
Nadelen:
- Geen draadloos opladen
- Duur
- Niet waterbestendig
De Xtorm Powerstation 300W is de ideale partner voor op de camping. Hij is speciaal ontworpen om al jouw kleine elektronische apparaten te voorzien van stroom. Dit power station heeft een krachtige lithium-ion batterij van 78.000 mAh.
Verder beschikt hij over vijf verschillende poorten. Zo kan je opladen via twee USB-A, één USB-C en een snellaadpoort. Deze externe batterij ondersteunt geen draadloze oplaadbeurten. Naast kleine toestellen kan ook hardware van stroom worden voorzien. Zo kan je op vakantie jouw televisie of koelbox van elektriciteit voorzien.
Je hebt de mogelijkheid jouw powerstation op verschillende manier te herladen. Deze draagbare batterij maakt gebruik van meerdere inputs tegelijk. Dit resulteert in een hoger laadvermogen, tot wel 33 procent. Bij het Xtorm Powerstation wordt een apart Solar Panel geleverd. Hierdoor kan stroom worden opgewekt via zonne-energie. Kortom, hij is jouw redder in nood tijdens langdurige trips.
Capaciteit: 78.000 mAh | Poorten: 3 x USB-A, 1x USB-C, 120 W 12 V, 2 x 60 W 5,5 mm DC | Gewicht: 3.300 gram | Afmetingen: 15,4 x 24 x 14,2 cm
Beste koop: Blavor Solar 4-Panel
Voordelen:
- Geïntegreerd kompas en zaklamp met SOS-licht
- Snellaadfunctie
- Vier zonnepanelen
- Compact
- Waterdicht
Nadelen:
- Beperkt aantal poorten
De Blavor Solar is een goede opvouwbare powerbank. Hij beschikt over een polymeer lithium batterij met een capaciteit van 20.000 mAh. Deze kanjer is de ideale partner tijdens avontuurlijke reizen. Zo kan je jouw e-readers, smartphone of action camera’s dagelijks opladen.
Deze powerbank beschikt over vier opvouwbare panelen. Elk paneel levert maximaal 300 mAh. In vergelijking tot powerbanks met één paneel kan hij meer zonlicht opvangen. Hij heeft een compact ontwerp en is gemakkelijk op te bergen. Je kan hem tijdens rustpauzes op wandeltocht eenvoudig openklappen. Achteraf kan je via de snellaadfunctie tal van apparaten herladen.
Deze powerbank is jouw ideale partner tijdens het kamperen, fietsen, wandelen of aan het strand. De Blavor Solar beschikt over een heldere campinglamp voor buiten. Je kan de helderheid tot op drie verschillende niveaus aanpassen. Verder kan deze zaklamp dienen als SOS-licht. Zo flitst deze powerbank in noodsituaties en beschikt hij over een geïntegreerd kompas. Bovendien is hij water- en schokbestendig. In ruige situaties hoef je je dus geen zorgen te maken. Tot slot wordt de Blavor Solar geleverd met een USB-kabel type C.
Capaciteit: 16.000 mAh | Poorten: 2X USB A | Gewicht: 560 gram | Afmetingen: 18,5 x 14 x 5,5 cm
Kort samengevat
Zonnetechnologie wint enorm aan populariteit. Een solar powerbank is een externe batterij die zich herlaadt via zonlicht. Hij is ideaal als je lange tijd van huis bent. Zo kan je steeds al jouw elektronische toestellen herladen via dit apparaat. Of je nu op doorreis, kampeertrip of trektocht bent. In bovenstaande artikel selecteerden we een heel aantal modellen.
Er zijn heel veel verschillende soorten op de markt. Het is belangrijk te bepalen wat je precies van jouw powerbank verwacht. Wens je de hele familie van stroom te voorzien, dan kies je best voor het Xtorm Draadloos Power Station 300. Wil je graag een waterdichte solar powerbank, dan is de Homélle Solar iets voor jou. Voor de beste prijs-kwaliteit is de Xamax Quickcharge Powerbank onze keuze.
Waar op letten als je een solar powerbank koopt?
Afmetingen paneel
Op de meeste draagbare powerbanks is een relatief klein zonnepaneel bevestigd. Dit soort paneel heeft een vermogen van ongeveer twee watt. Hierdoor zullen jouw toestellen eerder traag opladen. De batterij kan zichzelf gestaag herladen door blootstelling aan zonlicht. Hierdoor is een paneel enkel nuttig bij langdurige blootstelling aan zonlicht. Een voordeel van dit type paneel is de compactheid. Hierdoor kan je eenvoudig jouw powerbank opbergen of vastmaken aan jouw rugzak.
Een opvouwbare powerbank beschikt over een iets groter oppervlak. Hierdoor zal het vermogen van jouw batterij stijgen. Dit type powerbank is eerder groot en zwaar. Hierdoor zijn ze minder geschikt voor lange wandel- of trektochten.
Capaciteit
Dit artikel bespreekt tal van verschillende powerbanks. Het is belangrijk te bepalen wat je precies van je batterijcapaciteit verwacht. De capaciteit van een batterij wordt uitgedrukt in milliampère-uur. Dit wijst op de duur waarin de batterij een zekere stroom kan geven. Hoe hoger de mAh van een batterij is, hoe krachtiger die is.
Ieder toestel heeft een hoeveelheid stroom nodig om zich te herladen. Hoe groter de capaciteit, hoe meer toestellen jouw powerbank aankan. Of anders gezegd, hoeveel laadbeurten jouw externe batterij kan leveren.
Bij 1 mA zal een batterij van 10.000 mAh na tien uur volledig leeg zijn. Een doorsnee laptop heeft een batterij nodig van minstens 20 mAh. Hiervoor investeer je best in een powerbank met een grote capaciteit.
Poorten
Bijna alle toestellen kan je opladen aan de hand van een micro-USB of een USB-C poort. De nieuwste smartphones, tablets en laptops zijn voorzien van een USB-C poort. Hierdoor kijk je best naar een powerbank met dit type aansluiting. Op deze manier ben je mee met jouw toekomstige aankopen. Lang de andere kant kan je bijkomende kabels steeds goedkoop aanschaffen of je kan kiezen voor een hub.
Sommige powerbanks zijn voorzien van een draadloze oplaadfunctie. Dit wil zeggen dat je geen kabel nodig hebt om jouw smartphone op te laden. Je hoeft enkel jouw gsm op de powerbank te leggen. Hierdoor hoef je niet steeds een kabel bij te hebben. Je controleert best of jouw smartphone compatibel is met Qi draadloos opladen.
Extra functies
De snellaadfunctie is handig wanneer je wilt laden onder tijdsdruk. Niet iedere solar powerbank beschikt over deze functie. Je houdt dit bij aankoop dus best in het achterhoofd.
Voor avonturiers kan een karabijnhaak handig zijn. Zo kan je je batterij eenvoudig aan je rugzak bevestigen. Hierdoor heb je de mogelijkheid om opvouwbare powerbanks open te klappen. Op deze manier kan je gedurende heel jouw wandeltocht energie opslaan. Dit is een must-have voor echte rondtrekkers.
Een zaklamp is aangeraden tijdens het kamperen. Veel solar powerbanks beschikken over ingebouwde verlichting. Sommige bieden de mogelijkheid de helderheid aan te passen. Zo bepaal jij welk type licht je wenst in bepaalde situaties.
Tot slot beschikken sommige externe batterijen over een geïntegreerd kompas. Zo weet je altijd welke richting je uit moet.
Wat is een solar powerbank?
Een solar powerbank is een externe batterij waarmee je jouw toestellen kan herladen. Ze zijn ontworpen om opgewekte energie op te slaan. Dit is vergelijkbaar met een traditionele powerbank. Deze herlaad je via het gewone stroomnetwerk. Een solar powerbank daarentegen kan bij blootstelling aan zonlicht zonne-energie opslaan. Met andere woorden, je hebt de keuze uit verschillende energiebronnen.
Er bestaat een verschil tussen zonneladers en solar powerbanks. Solar powerbanks slaan opgewekte energie op in een geïntegreerde batterij. Hierdoor kan je jouw toestellen zelfs herladen zonder zonlicht. Een zonnelader daarentegen slaat geen energie op. Jouw apparaten herladen enkel bij direct zonlicht. Via het gebruik van solar powerbanks beschik je over een grote flexibiliteit. Je kiest dus zelf wanneer je welk toestel herlaadt.
Hoe werkt een solar powerbank?
Een solar powerbank werkt op twee manieren. Enerzijds kan je hem blootstellen aan zonlicht. Anderzijds kan je ervoor kiezen hem via het stopcontact te herladen.
Bij blootstelling aan de zon maak je gebruik van het zonnepaneel. Dit is opgebouwd uit ingebouwde zonnecellen. Elektriciteit wordt opgewekt wanneer de cellen aan voldoende zonlicht worden blootgesteld. Achteraf wordt de opgewekte energie opgeslagen in een geïntegreerde batterij. Een andere mogelijkheid is een herlaadbeurt via het stopcontact. Hierbij verbind je je externe batterij met een mobiele oplader.
Je kan jouw toestel herladen wanneer je over een powerbank met volle batterij beschikt. Ook dit kan op verschillende manieren. Zo kan je kiezen tussen een traditionele kabel of draadloos opladen. Wanneer je graag draadloos wilt opladen bekijk je best de verschillende opties. Verder is het belangrijk naar de capaciteit van jouw batterij te kijken. Dit wordt aangegeven via milliampère per uur (mAh), wat verwijst naar de hoeveelheid energie die jouw powerbank kan opslaan.
Hoe lang duurt het om een powerbank op te laden met een zonnepaneel?
Je kan ervoor kiezen jouw powerbank op te laden via het zonnepaneel. De duurtijd hangt af van twee factoren. Langs de ene kant heb je de grootte van het paneel. Langs de andere kant de capaciteit van de batterij.
Wanneer je beschikt over een groot paneel zal je meer zonne-energie kunnen opwekken. Bovendien zal de tijd waarin je energie opwekt verkleinen. Bij kleinere panelen zal een kleinere hoeveelheid zonlicht worden opgevangen. Hierdoor duurt het langer vooraleer je dezelfde hoeveelheid energie kan vastleggen. Je dient ook rekening te houden met de hoeveelheid zonlicht. Op bewolkte dagen zal het langer duren om energie op te wekken. Dit kan dus meespelen in de snelheid waarin jouw powerbank zich oplaadt.
Een grotere batterij heeft logischerwijs meer tijd nodig om zich volledig te herladen. Kleinere batterijen aan de andere kant zijn sneller volledig opgeladen. Ga voor jezelf na wat je precies van jouw solar powerbank verwacht.
Hoe we vergelijken en testen
Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.
Voor dit artikel werden 15 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 8 producten in onze selectie geplaatst.
Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, prestaties, laadsnelheid, capaciteit, poorten en prijs.
Tot zover het artikel beste solar powerbank