De 5 beste solar powerbanks van 2022

Overal je smartphone, tablet of laptop opladen.

De beste solar powerbanks laten je toe om een smartphone, camera of andere gadgets opgeladen te houden op plaatsen waar je geen toegang hebt tot een stopcontact.

Externe batterijen die op zonne-energie werken hebben ofwel één paneel, ofwel meerdere die je kan openklappen. Die met één paneel zijn compacter, maar laden je apparaten wat trager op dan die met meerdere panelen. Een powerbank met meerdere panelen is daarentegen een stuk zwaarder om te dragen.

Hier vind je de beste solar powerbanks met functies als draadloos opladen, snelladen, ingebouwde zaklampen, schokbestendigheid en waterbestendigheid.

Onze selectie

Beste prijs-kwaliteit: Xtorm Fuel Series Power Bank Charger

Voor een redelijke prijs krijg je een mobiele oplader met 10.000 mAh batterij waarmee je de meeste smartphones twee keer mee kan opladen. Hij is uitgerust met twee USB-A poorten en één USB-C poort die je toestellen kan snelladen. Dankzij het vermogen van 20W kan je op een half uur tijd compatibele smartphones van nul tot bijna zestig procentherladen.

Met de meegeleverde USB-A naar USB-C kabel kun je de powerbank ook opladen via het stopcontact. Eens opgeladen kun je tot drie toestellen tegelijk opladen. Omdat het maximale vermogen van deze powerbank 22,5W is kun je geen drie toestellen tegelijk snelladen. Hij is eveneens spatwaterdicht en schokbestendig waardoor je hem ook op een festival of camping kan gebruiken zonder je zorgen te maken. Maar door zijn IPX4 rating kan hij evenwel een duik in de vijver of zwembad niet overleven.

Een nadeel van deze powerbank is dat het paneel vrij klein is. Je krijgt met andere woorden je smartphone op één dag dus niet opgeladen enkel en alleen door zonne-energie. Daarom is het belangrijk om de batterij vooraf volledig op te laden. Zo weet je zeker dat je je toestellen kunt opladen terwijl de powerbank zichzelf traag aan het opladen is in de zon.

Capaciteit: 10.000 mAh | Poorten: 2x USB-A, 1x USB-C | Gewicht: 289 gram | Afmetingen: 16,5 x 8,6 x 2,2 cm

Beste waterdicht: OUTXE Solar Powerbank

Deze waterdichte powerbank is ideaal voor vissers en kayakers. Hij is stofdicht, val-, schok- en stootbestendig en bovenal waterbestendig. Dankzij de IP67 certificering kan hij een duik van één meter diep tot een half uur lang overleven.

Met een capaciteit van 25.000 mAh is hij in staat om drie toestellen tegelijk op te laden. Je kan je smartphone draadloos opladen of twee andere toestellen opladen met de meegeleverde USB-C of micro-USB kabels. Voor het draadloos opladen moet je over een beschikken. Dankzij QuickCharge 3.0 kun je via de USB-C kabel een stuk sneller opladen.

Deze powerbank heeft ook een ingebouwde zaklamp die vijftig uur kan schijnen op drie mogelijke standen. Hiermee kan je kiezen om fel licht of gedempt licht schijnen, en er is ook een noodlicht.

Er is geen USB-C poort aanwezig, de powerbank en je toestellen kun je opladen aan de hand van USB-A naar USB-C of micro-USB. Ook krijg je twee karabijnhaken en twee lussen meegeleverd waarmee je de mobiele oplader kan ophangen aan je rugzak, boot of kayak.

Capaciteit: 25.000 mAh | Poorten: 4x USB-A | Gewicht: 721 gram | Afmetingen: 18,7 x 12,1 x 4,8 cm

Deze opbouwbare powerbank is handig omdat hij meer zonne-energie kan opwekken dan een powerbank met maar één paneel. Hij is waterbestendig, waardoor je hem kan gebruiken in de regen, en hij is schokbestendig. Zo kan hij goed van pas komen op festivals of tijdens wandelingen.

Hij biedt ook de mogelijkheid om apparaten snel op te laden via de USB-C of via één van de twee USB-A poorten. Voor het geval dat je geen USB-C-aansluiting hebt, krijg je een USB-A naar USB-C kabel meegeleverd met de Xtorm Rugged Opvouwbare Solar Powerbank 10.000 mAh.

Een nadeel van deze powerbank is zijn prijs, die hoog is omdat je betaalt voor twee panelen in plaats van één. Een ander nadeel is dat hij slechts 10.000 mAh heeft en dus niet zo krachtig is. Je kan jouw smartphone er maar twee keer mee opladen. Andere mobiele opladers met 10.0000 mAh zijn wat goedkoper, maar die maken dan weer minder gebruik van zonne-energie.

Capaciteit: 10.000 mAh | Poorten: 1x USB-C, 2x USB-A | Gewicht: 465 gram | Afmetingen: 16,5 x 10 x 2,1 cm

Beste voor laptop: Lideka Powerbank

De Lideka Powerbank 30.000 mAh is een mobiele oplader met een grote capaciteit die zelfs jouw laptop kan opladen met hulp van de zon. Een doorsnee laptop heeft een batterij nodig van minstens 20.000 mAh, dus is de Lideka zeker krachtig genoeg. Hij is voorzien van een indicatielampje dat aangeeft als de powerbank aan het laden is en als de batterij vol is.

Deze powerbank heeft ook vier USB-A poorten en twee USB-C poorten waardoor hij tot zes apparaten op hetzelfde moment kan opladen. Drie van de vier USB-A poorten zijn ook gemaakt om jouw toestel snel te laden waardoor je minder lang moet wachten om het weer te gebruiken. Je kan jouw toestellen met de Lideka Powerbank 30.000 mAh ook draadloos opladen op voorwaarde dat jouw toestel deze functie ondersteunt.

De mobiele oplader is waterbestendig, heeft valbescherming en is beschermd tegen vuil en stof waardoor zijn duurzaamheid gegarandeerd is. Tot slot heeft deze oplaadbare batterij een zaklamp met 900 lumen, dertig branduren en een noodlicht waardoor je je altijd op je gemak kan voelen. Een nadeel van deze powerbank is dat hij zwaar en redelijk groot is en daardoor ook wat minder praktisch.

Capaciteit: 30.000 mAh | Poorten: 4x USB-A, 2x USB-C | Gewicht: 865 gram | Afmetingen: 17,8 x 9,7 x 3 cm

Deze budget powerbank kan jouw telefoon minstens twee keer volledig opladen met zonne-energie, dus kan je op al je avonturen rekenen op steun van de Xtorm USB-C Waterproof Solar Charger 5.000 mAh. Hij is spatwaterdicht, dus kan hij een paar druppels doorstaan, en hij is voorzien van valbescherming. Hierdoor moet je je geen zorgen maken dat je helemaal zonder stroom zal vallen, ook niet tijdens je wildste avonturen.

Je kan ook gebruik maken van een LED-zaklamp die ingebouwd is in de powerbank. Deze goedkope powerbank heeft een USB-A en een USB-C poort waardoor je wat flexibiliteit hebt in het soort product dat je wil opladen. Op deze manier is deze mobiele oplader compatibel met Apple AirPods, gps’en, camera’s, gsm’s en tablets. Het duurt gemiddeld 2,4 uur om de powerbank weer op te laden en je kan altijd zien wat de status van de batterij is dankzij het indicatielampje.

Het nadeel van de Xtorm USB-C Waterproof Solar Charger 5.000 mAh is dat hij niet zo krachtig is als andere mobiele opladers op de markt, maar doordat hij zo budgetvriendelijk is, is zijn gelimiteerde batterij te begrijpen.

Capaciteit: 10.000 mAh | Poorten: 1x USB-A, 1x USB-C | Gewicht: 167 gram | Afmetingen: 13,9 x 7,9 x 1,4 cm

Tot zover de beste solar powerbanks. Voorlopig is dit allemaal nog redelijk nieuw maar toch zijn er al enkele goede modellen die voldoende opladen. We vermoeden dat dit de komende jaren nog sterk zal beteren.
Voor een gewone powerbank (als backup) ga je best een kijkje nemen in de lijst powerbanks.

Goede powerbank
Afbeelding: Canva.com

Waar op letten als je een solar powerbank koopt?

Afmetingen paneel

Op de meeste draagbare powerbanks is een relatief klein zonnepaneel op de powerbank bevestigd. Dit soort paneel heeft een vermogen van ongeveer twee watt waardoor het toestellen zeer traag zal opladen. Daarom is het paneel enkel nuttig wanneer je het een hele dag aan de zon kunt bloot stellen. Op die manier kan de batterij in de powerbank gestaag opladen. Het handige van een klein zonnepaneel is dat je het kan meepakken in je zak of aan je rugzak kan hangen.
Als je voor een opklapbare powerbank kiest beschik je over een groter oppervlak en dus ook een hoger vermogen. Dit is handig als je weet dat je lange tijd geen toegang tot een stopcontact zal hebben. Het nadeel van de opklapbare zonnepanelen is dat ze vrij groot en zwaar zijn om mee te slepen op een lange wandeling.
In het algemeen zal je meer gebruik maken van elektrische stroom dan van zonne-energie omdat het sneller gaat om je batterij via het stopcontact op te laden dan te moeten rekenen op mooi weer.

Capaciteit

In dit artikel vind je powerbanks met verschillende capaciteiten, dus is het belangrijk om te weten naar welke batterijsterkte je op zoek bent. De capaciteit van een batterij wordt uitgedrukt in mAh of milliampère-uur en wijst op de duur waarin de batterij een zekere stroom kan geven. Hoe hoger de mAh van een batterij is, hoe krachtiger die is.
De hoeveelheid stroom die het apparaat nodig heeft, zal dan bepalen hoelang het duurt voordat deze energie opgebruikt is. Als je smartphone bijvoorbeeld 1mA vraagt, zal de batterij van 10.000 mAh na tien uur volledig leeg zijn. Als je tablet dan 10mA vraagt en ook een batterij van 10.000 mAh heeft, zal de batterij na één uur leeg zijn. Een doorsnee laptop heeft een batterij nodig van minstens 20 mAh dus als je graag jouw laptop via een externe batterij oplaadt, investeer je in een powerbank van een groter kaliber.

Budget powerbank
Afbeelding: Canva.com

Poorten

De meeste toestellen kun je opladen aan de hand van een micro-USB of een USB-C poort. De nieuwste smartphones, tablets, en laptops zijn voorzien van een USB-C poort. Wil je dus futurproof zijn is het handig om een powerbank te kiezen dat met een USB-C kabel komt. Anderzijds zijn bijkomende kabeltjes overal en goedkoop te vinden.

Sommige powerbanks zijn voorzien van een draadloze oplaadfunctie. Dit wil zeggen dat je geen kabel nodig hebt en je smartphone gewoon kunt opladen door hem op de powerbank te leggen. Dit is handig omdat je er niet moet aan denken om kabeltjes mee te nemen. Kijk wel eerst of je smartphone compatibel is met Qi draadloos opladen.

Extra functies

Voor avonturiers kan het handig zijn dat de mobiele oplader een karabijnhaak heeft zodat ze hem makkelijk aan hun zak kunnen bevestigen. De Xtorm USB-C Waterproof Solar Charger 5.000 mAh, de Xtorm Rugged Opvouwbare Solar Powerbank 10.000 mAh, en de OUTXE Solar Powerbank 25.000 mAh hebben een karabijnhaak en zijn om die reden een betere keuze.

Als je het belangrijk vindt om in je mobiele oplader een ingebouwde zaklamp te hebben, kies je beter voor de Xtorm USB-C Waterproof Solar Charger 5.000 mAh, de Lideka Powerbank 30.000 mAh, of de OUTXE Solar Powerbank 25.000 mAh.

Goedkope powerbank
Afbeelding: Canva.com

Hoe werkt een solar powerbank?

Er zijn twee manieren om je solar powerbank op te laden. Ofwel kan je hem blootstellen aan de zon, ofwel kan je hem voor je vertrek in het stopcontact steken.
Als je gebruik maakt van het paneel, leveren de ingebouwde zonnecellen elektriciteit op als er genoeg zonlicht is. De powerbank stuurt de elektriciteit op haar beurt dan door naar zijn interne batterij. Als je je mobiele oplader echter oplaadt door hem in het stopcontact te steken, loopt de stroom meteen door naar de interne batterij van de powerbank. Dit gaat sneller dan een powerbank op te laden via zonne-energie.
Als je een toestel wil opladen met je mobiele oplader, verbind je deze gewoon met een kabel. In sommige gevallen kan je het toestel ook op de powerbank leggen om je toestel draadloos op te laden.

Homèlle beste solar powerbank.jpg
Afbeelding: Homèlle

Hoe lang duurt het om een powerbank op te laden met een zonnepaneel?

Dit hangt aan de ene kant af van de grootte van het paneel en aan de andere kant van de capaciteit van de batterij.

Als het paneel van je solar powerbank groot is, zal je op minder tijd meer zonne-energie kunnen opwekken. Als je paneel dan weer klein is, zal het langer duren voordat het dezelfde hoeveelheid zonlicht opvangt en omvormt naar energie.

Als je batterij een grote capaciteit heeft, bijvoorbeeld 30.000 mAh, zal het langer duren voordat deze vol is, terwijl een mobiele oplader van 5.000 mAh minder zonne-energie nodig heeft om een volle batterij te bekomen.

In het geval dat er niet veel zonlicht is, zal het ook langer duren om genoeg energie op te wekken om de batterij van de powerbank op te laden.

Waterdichte powerbank
Afbeelding: Canva.com

Tot zover het artikel ‘Beste solar powerbank’ – Laatste update 23/03/2022

Lees meer artikels in de categorie ‘Computer & Laptops’

Related Posts

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.