De beste soundbar die je momenteel kunt kopen is de Samsung HW-Q900T. Het is een soundbar met indrukwekkende audiokwaliteit in een compact formaat dat diepe basstonen kan produceren zonder gebruik te maken van een aparte subwoofer. De Sonos Beam is een goede soundbar voor mensen die al over Sonos producten beschikken en op zoek zijn naar een een toestel om de audiokwaliteit van hun TV te verbeteren. Onderaan dit artikel kan u ons onderzoek terugvinden en waar u op moet letten bij het kopen van een soundbar.

TOP 5 – Beste Soundbar 2021

SAMSUNG HW-Q900T

Beste soundbar 2021

De Samsung HW-Q900T is volgens ons de beste draadloze soundbar van 2021. Hij biedt de beste geluidskwaliteit die je in een soundbar van zijn prijscategorie kunt vinden.  Met 7.1.2-geluid worden de drie dimensies in je ruimte goed bediend. Voor een echte surroundervaring heb je wel nog twee achterspeakers nodig. Indien je wilt, dan kun je die in dit systeem draadloos verbinden, via wifi. De soundbar beschikt over HDMI eARC, Dolby Atmos en DTS:X, waardoor hij jaren meekan. Het is mogelijk om de soundbar volledig draadloos aan te sluiten, maar gebruik HDMI als het kan.

De soundbar zelf is zeer breed maar ook zeer laag. Perfect om voor de televisie te plaatsen. De subwoofer daarentegen is heel wat groter, plaats deze zo onopvallend mogelijk maar liefst niet in een hoek en liefst niet helemaal tegen de muur. Design en geluidservaring: het blijft een afweging.

Bose Soundbar 500

Goede soundbar – Design & gebruiksgemak

De Bose Soundbar 500 is een goed soundbar met een mooi design. Wat direct opvalt is hoe onopvallend deze soundbar is door zijn hoogte van maar 4,4 centimeter. Aan de achterkant bevindt zich een HDMI ARC poort wat wil zeggen dat je al je video inputs met je TV moet verbinden en niet met de soundbar. Maar je kan ook gebruik maken van een optische kabel. Verder heeft het ook nog WiFi en Bluetooth zodat je draadloos verbinding kunt maken. En voor de mensen die dat graag gebruiken is het zowel compatibel met Alexa als Google Assistant. Dit kun je allemaal instellen via de Bose app voor je smartphone.

Ondanks zijn compacte vorm heeft kan hij een indrukwekkend geluid produceren. Het is ideaal voor TV dankzij zijn zeer heldere klank waardoor je zeer goed dialoog kunt verstaan. Maar voor muziekliefhebbers kan het ook zeer diepe basstonen bereiken zonder gebruik te maken van een aparte subwoofer. Enige minpuntje ios dat je voor de installatie met een rare headset in alle kamers moet rondlopen om de soundbar optimaal in te stellen. Op dat vlak zijn we meer fan van het systeem van Sonos waar je met je smartphone door de kamers moet lopen.

Voor echte Bose fans is er ook de mogelijkheid om de duurdere/betere Bose Soundbar 700 te kopen. Volgens ons onderzoek is de meerkost dit niet noodzakelijk waard, de Bose soundbar 500 is meer dan voldoende performant.

Sonos Beam

Compacte draadloze soundbar

De Sonos Beam is een kleine soundbar met een uitstekende audiokwaliteit. Met een breedte van 65 centimeter is het een stuk kleiner in vergelijking met de andere soundbars in deze review. Aan de achterkant bevinden zich de HDMI ARC poort en de ethernetpoort, dankzij HDMI ARC kun je aan de hand van 1 HDMI kabel verbinding maken met je TV. Er is wel geen aansluiting voorzien voor een optische kabel, 3.5mm kabel en ook geen USB-aanlsuiting die je bij andere soundbars wel terugvindt. Aan de bovenkant zijn er fysieke knoppen om het volume te regelen evenals een knop om de muziek te pauzeren of naar het volgend/vorig nummer te gaan. De kwaliteit van het geluid is uitstekend en het kan diepe basstonen bereiken ondanks het ontbreken van een aparte subwoofer. Je kan de Sonos Beam uitbreiden met twee draadloze speakers om een surround soundsysteem te bereiken. Weet wel dat Dolby Atmos niet ondersteund wordt, dit is weggelegd voor soundbars van een andere prijsklasse.

Het grote voordeel van de Sonos Beam is dat je bijna van elke bron muziek kunt afspelen. Je kan muziek afspelen via Spotify, Youtube, Apple Music maar ook gewoon direct via je computer of zelfs een harde schijf die aangesloten is op je WiFi. Je kan de Sonos Beam combineren met eventueel andere Sonos producten die je al hebt. Maar je kan er ook Google Assistant of Alexa op gebruiken om je Sonos via je stem te bedienen. We kunnen de Sonos Beam dus aanraden aan mensen die al andere Sonosproducten bezitten maar op zoek zijn naar een soundbar om het geluid van hun TV te verbeteren. Tof om te weten is dat het zowel verkrijgbaar is in het zwart als in het wit.

Sony HT-ZF9

Soundbar met externe subwoofer

De Sony HT-ZF9 is een soundbar met subwoofer, ideaal voor het produceren van lagere bastonen. Hij heeft een zeer goede geluidskwaliteit dankzij drie krachtige drivers aan de voorkant van de soundbar. De 6-inch subwoofer is draadloos. 6 inch is wat weinig voor een subwoofer: bij lage frequenties moet er veel lucht verplaatst worden en daarvoor heb je een grote driver nodig. Met Dolby Atmos-technologie wordt het geluid op het plafond weerkaatst om een surround sound systeem na te bootsen. Dit is natuurlijk nooit even goed als  ‘echt’ surroundsysteem, maar het komt wel dicht in de buurt en je hebt het voordeel dat je geen aparte speakers in de hoeken van je kamer moet ophangen.

De soundbar is vrij groot met een breedte van 100 centimeter, een hoogte van 6,4 centimeter en een diepte van 9,8 centimeter. Dat is een goede zaak, want een klankkast is onontbeerlijk, maar compact kunnen we deze soundbar niet meer noemen. Aan de voorkant heeft hij een verwijderbaar frontpaneel om de speakers te verbergen. Aan de achterkant zijn er twee HDMI-poorten en een HDMI-poort met ARC-ondersteuning.

Hij is compatibel met 4K en Dolby Vision dus je kunt een PS4 aansluiten voor een optimale geluidservaring tijdens het gamen. Naast de HDMI poorten is er ook een USB-poort, ethernetpoort, 3.5 mm-aansluiting en een aansluiting voor een optische kabel. Aan de bovenkant bevinden zich subtiele knoppen om hem aan- en uit te zetten, het volume te veranderen of de input te veranderen. Dit kan natuurlijk ook via de meegeleverde afstandsbediening of via een app op je smartphone.

YAMAHA YAS-207

Goede koop – Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding

Voor mensen met een beperkt budget is deze Yamaha de beste soundbar. Redelijk goedkoop en toch zeer scherpe kwaliteit. Deze soundbar heeft 1 ingebouwde speaker met subwoofer. Hierdoor is het ook een redelijk klein model. Dit is een draadloze subwoofer, wat uniek is binnen deze prijscategorie. Hij is helaas niet bedraad aan te sluiten.

 DTS:X ontbreekt hier helaas, er is wel DTS:Virtual X, dat iets gelijkaardigs beoogt. Er is ook Dolby Atmos. Het is zeker niet de beste soundbar in deze review maar dankzij zijn lage prijs is hij ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een goedkope oplossing om de audio van hun TV te verbeteren en om muziek te streamen. Wel handig meegenomen is de dubbele HDMI-aansluiting. Ook is er een digitaal optische aansluiting mogelijk en kan je het toestel zelf via bluetooth aansluiten. Zo is een smartphone verbinding ook mogelijk. Wifi is niet ingebouwd, dit is dus geen optie. Dit toestel is geen slimme soundbar, maar biedt wel een uitstekende geluidskwaliteit voor een beperkt budget.

Soundbars vergelijken

Tot zover onze top 5 beste soundbars van 2021.
Maakt je soundbar deel uit van een homecinema set – bekijk hier de TOP 5. Ook de speakers kan je apart kopen.
Wil je weten welke de beste speakers zijn, bekijk dan de TOP 5 Beste speakersets.

Soundbars vergelijken

Wat is een soundbar?

De kwaliteit van tv-speakers is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Voor de meeste mensen zijn de bestaande tv-speakers voldoende. We moeten wel opmerken dat televisies steeds dunner en dunner worden en dat gaat vaak ten koste van de audiokwaliteit. Het ontbreken van bas, luide schrille tonen en een trillend scherm zijn gevolgen van slecht geïntegreerde interne luidsprekers. Een luidspreker heeft immers een klankkast nodig om zijn werk te doen. Daarbij zijn ze ook vaak naar boven of onderen gericht, waardoor de audio geen goede weerspiegeling is van het opgenomen geluid. Voor deze tv’s kan een soundbar een grote toegevoegde waarde zijn om de audiokwaliteit te verbeteren.

Maar een soundbar kan meer dan enkel het geluid van je tv verbeteren. Je kan via een smartphone, tablet of computer muziek naar je soundbar streamen. Zo kun je altijd gemakkelijk muziek afspelen in je living. Mensen die op zoek zijn naar een beter geluid, kunnen  ook voor een AV-receiver en surround speakers kunnen kiezen. Nadeel hiervan is dat zo’n opstelling redelijk duur is. Verder moet je ook een ruimte hebben waar je vier speakers in de hoeken van je living kunt ophangen. Omdat de meeste nieuwbouwwoningen van de living en de keuken een grote ruimte maken, is het niet altijd haalbaar om 4 speakers op te hangen. Een soundbar is in dat geval een betaalbaar alternatief dat een goede audiokwaliteit biedt en gemakkelijk te installeren is.

soundbar onder tv

Soundbar kopen waar op letten

De beste soundbar is voor iedereen anders. Sommigen zijn op zoek naar de beste prestaties , anderen zoeken een goede soundbar die vooral binnen het budget blijft. Nog anderen zoeken naar een goede soundbar als geschenk of als gadget. Ook extra functies hebben een invloed op de subjectieve benaming van beste soundbar. Wil je draadloos, bluetooth, wifi, extra mogelijkheden, dan betaal je daarvoor Het ontwerp en de kwaliteit, mogelijk ook het merk, hebben allemaal een invloed op de aankoopprijs van de, voor jou, beste soundbar.  Let daarnaast ook altijd op de onderstaande elementen.

1. Audioprestaties

Alle soundbars in onze lijst van beste soundbars van 2021 zijnkwalitatief. De vraag die je jezelf moet stellen is hoeveel verschil nog meer kwaliteit zal bieden. In het huidige audiolandschap komt de wet van het dalend grensnut vrij snel in actie: is die extra kwaliteit het extra budget waard? Deze afweging moet je steeds maken. Belangrijk voor de audioprestatie van een soundbar is het gebruik van meerdere kanalen.

Goedkopere soundbars maken gebruik van twee kanalen of geluidsrichtingen – links en rechts (two-channel design). In een iets hoger prijssegment wordt er gebruik gemaakt van drie kanalen – links, rechts en in het midden (three-channel design). Dat centerkanaal geeft een nog duidelijker geluid en geeft je een beter idee van waar de actie zich afspeelt. Door het dunne ontwerp van de soundbars, is er vaak nood aan een externe subwoofer, om de laagste tonen goed te laten horen.

Hoewel een goede soundbar geweldig geluid kan aanleveren, is er nog steeds nood aan externe achterspeakers om een echte home-cinema ervaring te bewerkstelligen. Je koopt dus beter een soundbar die deze optie toelaat. Onze beste soundbar van 2021 moest minstens drie geluidskanalen hebben en de optie om te verbinden met een subwoofers en achterspeakers.

2. Gebruiksgemak

Het verbinden van audiosystemen via kabels, wifi of bluetooth geeft altijd wel een paar problemen. Daarom is gebruiksgemak van belang bij het aankopen van de beste soundbar.

Het is ook mogelijk dat je op een later moment ook nieuwe componenten koopt. Deze moeten dan ook makkelijk te combineren zijn met je bestaande soundbar en/of andere audiotoestellen. In de zoektocht naar de beste soundbar keken we naar het opzetten en installeren van het toestel, en hoe makkelijk het te gebruiken is nadat het werd opgezet.

3. Draadloze verbindingen

De oude generatie soundbars was enkel voorzien van een audioverbinding. Tegenwoordig zijn er verschillende media dat die kunnen streamen, alsook meer toestellen met bluetooth-ondersteuning. Een goede soundbar moet voor ons multifunctioneel zijn, en veeleer werken als externe speaker voor alle mediatoestellen.

Bluetooth-ondersteuning, wifi-ondersteuning (met wachtwoord), verbinding met Android- of iOS-toestellen, het werd allemaal onderzocht.  Let op met te veel wifiverbindingen: wifi is nog steeds niet zo stabiel als een verbinding met kabels. Kies indien mogelijk voor een bekabelde verbinding.

4. Bekabelde connectiviteit

Hoewel draadloze verbindingen steeds beter worden, kunnen ze nog lang niet tippen aan bekabelde connecties Deze zijn ongelooflijk snel en (in de meeste gevallen) storingsvrij. Soundbars hebben, afhankelijk van het prijssegment, verschillende inputmogelijkheden.

De nieuwste generaties soundbars beschikken over HDMI met eARC (Audio Return Channel). Dit is zonder twijfel de beste manier om je soundbar met je tv te verbinden: eARC laat, vergeleken met het ‘oude’ ARC, een hogere bandbreedte en een grotere verscheidenheid aan audioformaten toe.

Een HDMI-verbinding beschikt meestal ook over CEC (Consumer Electronics Control), waardoor de soundbar automatisch in- en uitschakelt als je de tv in- en uitschakelt. De synchronisatie van het geluid met het beeld is doorgaans perfect, iets wat bij andere inputmogelijkheden moeilijker is. Andere mogelijkheden zijn optisch, coaxiaal en analoog (de bekende cinchkabel). Kies daar enkel voor als je niet anders kunt.

5. Audioformaten

De nieuwste audioformaten zijn Dolby Atmos en DTS:X. Het lijkt erop dat deze wel even zullen blijven, dus je soundbar ondersteunt deze maar beter.

6. Ontwerp

Het ontwerp van je televisietoestel zal een invloed hebben op je keuze van soundbar. Bij voorkeur zijn de designs op elkaar afgestemd. Kies bij voorkeur voor een niet al te platte soundbar. We zeiden het al: luidsprekers hebben een klankkast nodig om hun werk te doen. Met een platte soundbar ben je weer terug bij het ‘platte’ geluid van je platte tv: zonde van het geld, dus.

Draadloze surround soundbar

Tot zover het artikel ‘Beste soundbar 2021’ – Laatste update 20/04/2021

Lees meer berichten in de categorie ‘Audio’

Comments (1)

[…] zover de suggestieve top 5 beste versterkers. Meer apparatuur nodig, bekijk ook de lijst beste soundbars of home cinema […]

Comments are closed.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.