De 7 beste soundbars van 2024
De Sonos Beam Gen 2 is onze favoriete keuze
De beste soundbars dienen niet enkel om muziek af te spelen. Ze kunnen ook je home cinema ervaring naar een hoger niveau tillen. Televisies zijn een stuk smaller in vergelijking met vroeger waardoor er minder ruimte is voor grote speakers. Zelfs dure televisies kunnen niet tippen aan een aparte geluidsinstallatie.
Met een goede soundbar kun je genieten van een betere geluidskwaliteit in een compact formaat. Wij hebben onderzoek gedaan naar verschillende merken en modellen. Daarbij hebben we rekening gehouden met audiokwaliteit, connectiviteit en gebruiksgemak. Lees hieronder om de beste soundbar voor jouw budget te vinden.
Onze selectie soundbars
- Beste prijs-kwaliteit: Sonos Beam via Coolblue
- Beste goedkoop: Samsung HW-T400 via Bol.com
- Beste compacte: Sony HT-X8500 via Coolblue
- Beste koop: Sonos Arc via Bol.com
- Beste home cinema: Samsung HW-Q950A via Coolblue
- Beste met subwoofer: JBL Bar 5.1 via Krefel
- Beste professionele: LG DSP11RA via Bol.com
In dit artikel
Beste prijs-kwaliteit: Sonos Beam (Gen 2)
Voordelen:
- Dolby Atmos
- Goede 3D-beleving
- Gebruiksvriendelijk
- Compact, maar uitbreidbaar
Nadelen:
- Minder impact dan grotere soundbars
- App hapert bij schakelen tussen iOS en Android
- Geen bluetooth
We beginnen met een vaste klant in deze lijstjes: de Sonos Beam. Deze geluidsinstallatie is ondertussen aan zijn tweede generatie. Het nieuwe model is een serieuze upgrade, die verder bouwt op de eerste genereatie.
De nieuwe soundbar werkt met Dolby Atmos en DTS:X, op dit moment de beste geluidsformats. Net zoals de vorige generatie, werkt het systeem met 5:1 surround, maar het geluid gaat er met Dolby Atmos serieus op vooruit. Je krijgt een immersieve ervaring. Daarvoor heeft de soundbar 5 digitale versterkers. Die sturen 4 midwoofers, een tweeter en 3 passieve radiators aan. De 3D-beleving is uitstekend en het systeem werkt goed in kleine ruimtes.
Je kunt de Beam alleen of met andere Sonos-speakers gebruiken. De bediening bebeurt met de smartphone-app. Handig en veelzijdig, al moet je soms wat zoeken. Sonos heeft het systeem geperfectioneerd. Zolang je niet tussen iOS en Android schakelt, werkt het prima. Je kunt probleemloos geluid streamen vanop je smartphone.
Zo beluister je Apple Play, Spotify Connect of Amazon Music Ultra HD via je Sonos Beam. De geluidskwaliteit bij streaming is uitstekend. Verder is het toestel uitgerust met spraakherkenning. Amazon Alexa en Google Assistant werken helemaal zoals het hoort. Dat verhoogt het gebruiksgemak aanzienlijk.
Sonos Beam is een systeem met prima geluidskwaliteit. Je kunt gemakkelijk uitbreiden en het heeft een geweldige connectiviteit. Prijs-kwaliteit is er volgens ons geen betere soundbar op de markt.
Samenstelling: 1 speaker | Geluidsweergave: Dolby Atmos – DTS:X | Hi-res audio: Ja | Connectiviteit: 1x HDMI eARC – Wifi – Ethernet – NFC
Beste goedkope: Samsung HW-T400
Voordelen:
- Degelijk geluid
- Ingebouwde subwoofer
- Eenvoudig
Nadelen:
- Geen Dolby Atmos
- Weinig aansluitingen
- Te weinig impact in grote ruimtes
De Samsung HW-T400 is een instapmodel. Deze goedkope soundbar vind je voor minder dan 100 euro. Voor dat geld krijg je een eenvoudig apparaat met een degelijk geluid en een knap design. Er zijn weinig opties, maar de meeste mensen gebruiken die sowieso zelden.
De 4 ingebouwde speakers worden door een stoere gril beschermd en we zijn fan van het design. Het geheel komt in een handig formaat van 641 mm breed en weegt 2 kg. Pluspunt: je kunt de soundbar aan de wand bevestigen. Vooral in kleine appartementen is dat handig.
Om dezelfde redenen zijn we blij met de 2 ingebouwde subwoofers. De bastonen van deze kleine krachtpatser zijn veel beter dan die van je televisie. En als je toch een externe subwoofer wilt, voeg je die gewoon toe.
Deze soundbar is geen high end-toestel zoals de Sonos Arc. Het is wel een verbetering van je tv-speakers. Geen surround, wel een degelijk stereo-weergave. Film kijken of muziek luisteren wordt een pak fijner. In kleine ruimtes presteert de speaker goed, in grote ruimtes komt het wat te kort.
Verwacht geen overvloed aan aansluitingen, dit is een eenvoudige speaker met een USB- en een optische aansluiting. Content stream je via bluetooth of NFC. Meer dan genoeg voor wie een eenvoudig toestel zoekt aan een scherpe prijs.
Samenstelling: 1 speaker | Geluidsweergave: Stereo | Hi-res audio: Nee | Connectiviteit: Bluetooth – NFC –USB – Optisch
Beste compacte: Sony HT-X8500
Voordelen:
- Indrukwekkende verticale sound
- Goede beleving in de ‘sweet spot’
- Ingebouwde subwoofer
Nadelen:
- Vertraging op het geluid (latency)
- Geen wifi
Ondanks zijn compact formaat maakt de Sony HT-X8500 een indrukwekkend geluid. Bovendien is hij uitgerust met Dolby Atmos en DTS:X. Het toestel heeft 2 HDMI-poorten: eentje voor de input, de andere voor een output met eARC. Daarnaast is er een optische connectie voor tv’s zonder eARC. Via de 4K HDMI kun je genieten van Dolby Vision, HDR 10 en HLG.
Voor een optimale beleving ga je liefst in de sweet spot zitten. Daar is het geluid op zijn best, en wat ons betreft uitstekend voor zo’n compacte soundbar. De HT-X8500 komt met Dolby Atmos en levert degelijk klanken. Vooral de Vertical Sound Engine maakt indruk.
Het geluid is evenwichtig en rijk, al is de 7.1.4-term overdreven. Het apparaat heeft een ingebouwde subwoofer voor de bastonen tot 50Hz. Net zoals bij kleine speakers van Bose ligt er daardoor teveel nadruk op het laag. Bovendien hadden we tijdens onze test last van latency. Vooral met een bluetooth verbinding zat er teveel vertraging op het geluid.
Speel je geluid af via de HDMI-aansluiting haal je gelukkig een beter resultaat. De HT-X8500 is compact, maar presteert uitstekend. Het geluid van deze soundbar is groter dan verwacht en de diepe bassen zijn verrassend goed.
Samenstelling: 1 speaker | Geluidsweergave: Dolby Atmos – DTS:X | Hi-res audio: Ja | Connectiviteit: HDMI – Bluetooth – Optisch
Beste koop: Sonos Arc
Voordelen:
- Dolby Atmos en DTS:X
- Automatische kalibratie
- Premium geluid en beleving
Nadelen:
- Veel duurder dan Sonos Beam
- App hapert bij gemengd Android-iOS gebruik
- Vooral geschikt voor grote ruimtes
- Geen bluetooth
De Arc is het vlaggenschip van Sonos. Hiermee haal je een echte bioscoopervaring in huis. Het is een krachtige, high-end soundbar met Dolby Atmos. Dit is een serieus apparaat dat duidelijk zijn plek in de woonkamer opeist. Het is ontworpen voor grote televisies en uitgerust met de laatste snufjes. Je kunt de Arc aan de wand bevestigen of gewoon onder je televisie zetten.
Het toestel wordt automatisch gekalibreerd voor je ruimte. In de soundbar vinden we 11 speakers met klasse D-versterkers. Dat zijn compacte digitale versterkers die het geluid met precisie afspelen. De speakers zitten aan de voorkant en de bovenkant. Dolby Atmos is ondertussen de standaard, en op de Arc klinkt het format overtuigend.
Het lijkt alsof films zich rondom ons afspelen. De manier waarop Arc de ruimte vult is indrukwekkend. We horen de kleinste details en toch klinkt alles natuurlijk. Dit soort dynamiek hebben we niet eerder gehoord.
Verder zijn er touch buttons voor de bediening en vier microfoons voor spraakassistentie. Maar natuurlijk bestuur je deze Sonos vooral vanuit de app. Los van je televisie stream je muziek via alle bekende diensten. Toch krijgt het systeem het soms moeilijk. Vooral bij gemengd Android – iOS gebruik liep het mis. Bovendien is er geen bluetooth, terwijl we dat toch nog vaak gebruiken.
Zoals verwacht kun je hem linken aan je andere Sonos-speakers. Aan de achterkant vinden we een HMDI-poort, via eARC gebruik je Dolby Atmos en DTS:X. Verder zijn er een optische aansluiting en een ethernetpoort. Wat ons betreft is de Sonos Arc de beste koop voor wie een soundbar zoekt.
Samenstelling: 1 speaker | Geluidsweergave: Surround – Dolby Atmos – DTS:X | Hi-res audio: Ja | Connectiviteit: HDMI eARC – Wifi – Ethernet – NFC
Beste home cinema set: Samsung HW-Q950A
Voordelen:
- Externe subwoofer en surroundspeakers
- Overtuigend home cinema geluid
- Intelligente speaker
Nadelen:
- Soms wat overweldigend
- Bediening niet intuïtief
- Duur
De Samsung HW-Q950A is een rechtstreekse concurrent voor de Sonos Arc. Qua prijs en prestaties zitten we in dezelfde categorie. De Samsung onderscheidt zich vooral met de externe subwoofer en surround speakers. Deze surroundset werkt met een 11.1.4-opstelling. In de soundbar zelf vinden we speakers aan de voorkant, zijkanten en achterkant.
De combinatie met de externe luidsprekers geeft je een 3D-beleving van topklasse. Zoals het in deze categorie hoort, werkt het systeem met Dolby Atmos en DTS:X.
Het is mogelijk de soundbar volledig draadloos te gebruiken, maar voor het beste resultaat werk je met een HDMI-kabel. De andere speakers staan draadloos in contact met de soundbar. Je kunt de soundbar helemaal afstellen volgens je eigen voorkeuren. De bediening vonden we minder intuïtief.
Het duurt een tijdje om te begrijpen hoe je de soundbar bijstuurt en het display zit bovenaan. Maar natuurlijk is dit een intelligente speaker. Het systeem kalibreert zichzelf. Het herkent dialogen en content, en stuurt zelf bij waar nodig.
De 3D-sound van deze home cinema is overtuigend. Het geluid komt telkens vanop de juiste plaats, iets wat we niet bij elke soundbar kunnen zeggen. Dialogen komen mooi naar voor, maar ook het beluisteren van muziek is een beleving op zich. De lage tonen overheersen niet.
Bassen met een natuurlijke feel, dat maakt de hele ervaring een pak fijner. Het geluid is gedetailleerd en evenwichtig. En voor gamers kunnen we de HW-Q950A warm aanbevelen. Het systeem reageert snel en klinkt overtuigend.
Samenstelling: 3 speakers en subwoofer | Geluidsweergave: Surround – Dolby Atmos – DTS:X | Hi-res audio: Ja | Connectiviteit: HDMI – Bluetooth – NFC –USB – Optisch
Beste met subwoofer: JBL Bar 5.1
Voordelen:
- Handige opstelling met satelietspeakers
- Goede subwoofer
- Compact
Nadelen:
- Weinig middenfrequenties
- Goedkope, plastic look
- Geen Dolby Atmos
De JBL Bar 5.1 is misschien de meest opvallende soundbar in deze lijst. Op het eerste zicht is het een eenvoudige soundbar met een externe subwoofer. We zien een compact toestel met een goedkope, plastic look en zonder Dolby Atmos. Hier neemt de concurrentie duidelijk de bovenhand. Gelukkig heeft deze JBL toch heel wat sterke punten.
Zoals verwacht installeer je de soundbar onder je televisie, maar deze set heeft een verborgen troef. Er zijn twee draadloze satelietspeakers. Je klikt ze los van de soundbar en zet ze achter je. Zo bouw je deze stereo set om tot complete surround setup.
De satelietspeakers streamen tot 5u geluid. Wanneer je ze weer aan de soundbar hangt, laden ze automatisch op. Een origineel concept dat we appreciëren. Voor dagelijks gebruik is de stereo opstelling ruim voldoende. Tijdens een gezellige filmavond is de surround opstelling net wat je nodig hebt. De set levert een overtuigende surround-sound met een goede balans.
De soundbar komt met een goede subwoofer, waardoor lage tonen elke ruimte vullen. Net zoals de satelietspeakers link je de subwoofer draadloos aan de rest van de set. Hoge en lage tonen zijn top, maar de middenfrequenties stellen ons toch wat teleur.
Zoals vaker bij JBL voelen ze flauw aan. JBL zwakt die frequenties bewust af om het geluid minder vermoeiend te maken. Maar zo gaat er natuurlijk wel een hoop informatie verloren. Bij films is dat geen probleem, maar muziek luisteren we liever op een andere installatie.
Samenstelling: 3 speakers en subwoofer | Geluidsweergave: Stereo – Surround | Hi-res audio: Nee | Connectiviteit: Bluetooth – NFC –USB – Optisch
Beste professionele: LG DSP11RA
Voordelen:
- Geweldig surround geluid
- Breed stereobeeld
- Kalibratie via AI
- Veel opties
- eARC met Dolby Atmos en DTS:X
Nadelen:
- Neemt veel plaats in beslag
- Subwoofer mist wat kracht
- Duur
De DSP11RA is het vlaggenschip van LG en daar hoort een stevig prijskaartje bij. Gelukkig zijn we onder de indruk van de componenten. Dit is een vierdelige set: een soundbar, een subwoofer en twee satelietspeakers. Deze 7.1.4-indeling met Dolby Atmos en DTS:X geeft je een surround-sound met hoge resolutie.
Via de HDMI-poorten gebruik je eARC en er is een optische ingang. Het systeem werkt met Chromecast, Airplay, Alexa, Google Assistant, noem maar op. De soundbar zelf is bijna anderhalve meter breed. De SP11RA koppel je dus best aan een moderne tv vanaf 55”. In de juiste setting komt de bioscoop-ervaring in zicht.
Met de DSP11RA krijg je een knappe installatie met een geluid van de bovenste plank. Het systeem is compatibel met zowat elk format op de markt. Via AI kalibreert het systeem zichzelf, voor een optimaal geluid in elke ruimte. Vooral films worden naar een hoger niveau getild.
We horen de kleinste details en zijn onder de indruk van de diepgang. Hoe verder je de satelietspeakers van je af kunt plaatsen, hoe beter. Ze brengen je een echte immersieve geluidsbeleving.
Het geluid doet de kamer trillen en voldoet aan de verwachtingen. We horen degelijke bassen, evenwichtige middenfrequenties en heldere hoge tonen. Dit is een goede soundbar voor muziek. We waren aangenaam verrast door het brede stereobeeld.
Voor grote ruimtes heeft de subwoofer te weinig kracht, maar in onze woonkamer presteert deze set uitstekend. Dialogen liggen fijn op de voorgrond, en de geluidsbalans is uitstekend. We zijn fan.
Samenstelling: 3 speakers en subwoofer | Geluidsweergave: 7.1.4 Surround – Dolby Atmos – DTS:X | Hi-res audio: Ja | Connectiviteit: HDMI – Bluetooth –USB – Optisch – Wifi
Waar op letten bij het kopen van een soundbar?
Geluidskwaliteit
Bij een goede soundbar staat geluidskwaliteit centraal. De toestellen in deze lijst hebben goede sound, maar er zijn natuurlijk verschillen. Een duurdere, grotere speaker klinkt meestal wat volwassener dan een compacte soundbars. Maar schrijf die compacte speakers niet af: ze zijn een serieuze upgrade voor elke tv. Een stereo-setup beperkt zich meestal tot een soundbar. Met een subwoofer en satelietspeakers erbij heb je een home cinema systeem.
In 2022 wordt Dolby Atmos beschouwd als het beste format voor home cinema. Daarbij zet de soundbar een virtuele surroundsound op voor een 3D-beleving. De technologie kiest zelf welk geluid door welke speaker komt. Je lijkt in een geluidsbubbel te zitten, waardoor filmkijken naar een hoger niveau tilt. Daarnaast is Dolby Atmos natuurlijk een absolute aanrader voor muziekfans en gamers.
Kies best een soundbar met een krachtige processor. Zonder de nodige rekenkracht loop je het risico op ‘latency’. Er komt dan wat vertraging op het geluid, waardoor het niet helemaal gelijk loopt met het beeld. Behalve Dolby Atmos ondersteunen de beste soundbars ook het DTS:X formaat. Dat is een andere technologie, maar met hetzelfde doel: een immersieve cinema-ervaring.
Subwoofer
Een soundbar met subwoofer is net iets anders. Een subwoofer is een luidspreker voor de bastonen. Veel soundbars hebben er eentje ingebouwd, maar dat is altijd een compromis. Grotere opstellingen werken met een externe subwoofer. Lage tonen op een aparte speaker afspelen, zorgt voor een betere geluidsbeleving.
Een surround-installatie werkt bijna altijd met een externe subwoofer. Maar de technologie staat niet stil. Installaties met een ingebouwde subwoofer kunnen tegenwoordig diepe bastonen genereren. Bij een setup met een externe subwoofer kies je tussen bedraad of draadloos. Experimenteer met verschillende locaties.
De kans is klein dat je meteen de beste plaats voor je subwoofer vindt. Een goed vertrekpunt is het midden van de kamer, aan de kant van de televisie. Daarna kun je ook de hoeken van de kamer testen, om te kijken waar je het beste resultaat haalt.
Connectiviteit
Bij soundbars maken we het onderscheid tussen draadloze en bekabelde connectiviteit. Kabels zijn nog altijd de meeste stabiele oplossing, zeker voor de serieuze gebruikers. Zeker bij een permanente opstelling zijn kabels een goede keuze. Maar draadloze oplossingen worden steeds beter en zijn een pak handiger.
Zowat elke soundbar heeft minstens één of enkele opties om kabels aan te sluiten. De meeste systemen hebben een HDMI-poort voor audiovisueel materiaal. Eén kabel regelt dan zowel de klank en het beeld. Moderne toestellen sturen via de HDMI-poort een eARC aan: een audio return channel. Daarmee kun je aan een hoge bandbreedte verschillende formaten naar je geluidsinstallatie sturen. Denk daarbij aan Dolby Atmos en DTS:X.
Daarnaast zien we dikwijls een optische ingang voor oudere televisies. Ook een USB-poort en een ethernet-aansluiting blijven bestaan. Aan de draadloze kant zijn er wifi, bluetooth en NFC om content naar je soundbar te streamen. Zo speel je eenvoudig draadloos muziek af via je smartphone of computer op je soundbar. Je kan met andere woorden je huidige bluetooth speaker wegsteken in de lade.
Design en afmetingen
Alle soundbars vertrekken vanuit een gelijkaardig basisprincipe. Het zijn langwerpige geluidsinstallaties voor onder je televisie. Het gevolg is dat ze allemaal wat op elkaar lijken. Toch zijn er heel wat verschillen. Het belangrijkste verschil vinden we in het formaat. Zoek je een compacte soundbar of een serieuze luidspreker die bij je 55 inch televisie past? Een soundbar met wat ‘body’ zal het geluid beter projecteren dan een kleine, dunne speaker.
Daarnaast zien we grote verschillen in de luidsprekerconfiguratie. Een compacte stereo-installatie heeft misschien 2 kleine speakers. Een Dolby Atmos-installatie zal verschillende luidsprekers hebben. Zo projecteert de soundbar het geluid met een 3D-gevoel. Er zitten luidsprekers aan de voorkant, de zijkant en de bovenkant. Daar bovenop zijn er dikwijls nog enkele satelietspeakers en een subwoofer.
Wat is een soundbar?
Een soundbar is een compacte luidspreker met een langwerpige vorm die ontworpen is om onder je tv te plaatsen. Zijn voornaamste functie is om de luidsprekers van je televisie te vervangen. Maar je kan het ook gebruiken om muziek mee af te spelen. Omdat televisies de laatste alsmaar dunner zijn geworden is de audiokwaliteit van hun ingebouwde speakers sterk afgenomen.
Met een soundbar kun je op een goedkope en eenvoudige manier de geluidskwaliteit van je tv omhoog trekken. Ze zijn veel gemakkelijker te installeren ten opzichte van een home cinema systeem.
Hoe werkt een soundbar?
De meeste soundbars bestaan uit twee tot zeven verschillende luidsprekers. Deze luidsprekers zijn compact en bevinden zich allemaal in de langwerpige kast van de soundbar. Door gebruik te maken van een akoestisch effect weerkaatst het geluid tegen de muren waardoor er een surround sound ontstaat.
Zo kan het klinken alsof er muziek van achter je komt terwijl er enkel een soundbar onder je televisie staat. Het grote voordeel van een soundbar is dat je geen versterker of audio streamer nodig hebt. Je kan een soundbar direct met een kabel of draadloos aansluiten op je tv.
Wat kost een soundbar?
Je kan een goedkope soundbar vinden voor 50 euro. Het probleem van een goedkope soundbar is dat de kwaliteit ervan meestal niet veel beter is dan de luidsprekers van je televisie. Om de geluidservaring van je televisie naar een hoger niveau te tillen kun je best een budget van 250 euro uittrekken voor de aankoop van een nieuwe soundbar.
De professionele soundbars met subwoofers en extra speakers kunnen snel oplopen tot 1.500 euro of meer.
Hoe we vergelijken en testen
Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.
Voor dit artikel werden 16 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 7 producten in onze selectie geplaatst.
Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op geluidskwaliteit, subwoofer, verbinding, ontwerp, koppelen en prijs.