Beste Soundbar

De beste soundbar die je momenteel kunt kopen is de Sonos Beam. Het is een soundbar met indrukwekkende audiokwaliteit in een compact formaat. Het heeft daarenboven een goede bass, handig software en is compatibel met veel verschillende producten en streamingdiensten. Onderaan dit artikel kan u ons onderzoek terugvinden en waar u op moet letten bij het kopen van een soundbar.

Onze top 3 – Beste Soundbar

De beste soundbar die je momenteel kunt kopen is de Sonos Beam. Het is een betaalbare soundbar met een zeer indrukwekkend audiokwaliteit. Zelfs zonder subwoofer kan het zeer diepe tonen produceren. Daarenboven is het een compacte en stijlvolle soundbar met zeer handige software om via smartphone of tablet muziek naartoe te streamen.

Het grote voordeel van de Sonos Beam is dat je bijna van elke bron muziek kunt afspelen. Je kan muziek afspelen via Spotify, Youtube, Apple Music maar ook gewoon direct via je computer of zelfs een harde schijf die aangesloten is op je WiFi. Je kan de Sonos Beam combineren met eventueel andere Sonos producten die je al hebt. Maar je kan er ook Google Assistant of Alexa op gebruiken om je Sonos via je stem te bedienen.

De Sony HT-ZF9 is een soundbar met subwoofer voor betere lagere tonen. Deze soundbar heeft een zeer goede audio kwaliteit dat geschikt is voor het afspelen van films en het streamen van muziek.  Je kan via Bluetooth of via een Chromecast verbinding maken om muziek via je smartphone of tablet af te spelen

De 6-inch subwoofer is draadloos maar heeft niet zo veel power in vergelijking met grotere subwoofers van andere systemen. Door gebruik te maken van Dolby Atmos technologie wordt het geluid op het plafond weerkaatst om een surround sound systeem na te bootsen. Dit is natuurlijk nooit even goed qua kwaliteit in vergelijking met een echt surround sound systeem. Maar het komt wel dicht in de buurt en je hebt het voordeel dat je geen aparte speakers in de hoeken van je kamer moet ophangen.

De Samsung HW-K335 is een goedkope soundbar met subwoofer voor mensen die een budget hebben van ongeveer 100 euro. Juist zoals de andere twee soundbars die we besproken hebben kan je deze zowel gebruiken om het geluid van je TV te verbeteren en om muziek naar te streamen via je smartphone of tablet.

Het geluid is niet even goed in vergelijking met de twee andere soundbars. Maar het heeft wel prestaties die in de buurt komen aan een vierde van de prijs.

Het onderzoek

Wat is een soundbar?

De kwaliteit van TV speakers is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Voor de meeste mensen zijn de bestaande TV speakers voldoende. We moeten wel opmerken dat TV’s steeds dunner en dunner worden vaak ten koste van de audiokwaliteit. Het ontbreken van bass, luide schrille tonen en een trillend scherm zijn gevolgen van slecht geïntegreerde interne luidsprekers. Daarbij zijn deze ook vaak naar boven of onder gericht, waardoor de audio geen goede weerspiegeling geeft van het opgenomen geluid. Voor deze TV’s kan een soundbar een grote toegevoegde waarde spelen om de audiokwaliteit te verbeteren.

Maar een soundbar kan meer dan enkel de audio van je TV verbeteren. Je kan via een smartphone, tablet of computer muziek naar je soundbar streamen. Zo kun je altijd gemakkelijk muziek afspelen in je living.

Voor mensen die op zoek zijn naar een beter geluid kunnen zouden ook voor een AV ontvanger en surround sound speakers kunnen kiezen. Nadeel hiervan is dat zo’n opstelling redelijk duur is. Verder moet je ook een ruimte hebben waar je vier speakers in de hoeken van je living kunt ophangen. Aangezien de meeste nieuwbouwwoningen van de living en de keuken een grote ruimte maken is het niet altijd haalbaar om 4 speakers op te hangen.

Een soundbar is in dat geval een betaalbaar alternatief dat een goede audiokwaliteit heeft en gemakkelijk te installeren is.

Soundbar kopen

Waarop moet ik letten?

De beste soundbar is voor iedereen anders. Sommigen zijn op zoek naar de beste prestatie soundbar, andere naar een goede soundbar dat binnen het budget blijft. Nog anderen zoeken naar een goede soundbar als geschenk of als gadget. Ook extra functies hebben een invloed op de subjectieve benaming van beste soundbar. Wil je draadloos, bluetooth, wifi, extra mogelijkheden, dan moet je weten dat dit altijd aan een prijs komt. Het ontwerp en de kwaliteit, mogelijk ook het merk, hebben allemaal een invloed op de aankoopprijs van de, voor u, beste soundbar.  Let daarnaast ook altijd op de onderstaande elementen.

Audio prestaties

Alle soundbars in de lijst van beste soundbars van 2019 zijn voorzien van hoge kwaliteit materiaal. De vraag die je jezelf moet stellen is hoe goed, of hoeveel verschil, meer kwaliteit zal bieden. Belangrijk voor de audio prestatie is het gebruik van meerdere kanalen. Goedkopere soundbars maken gebruik van twee kanalen of geluids richtingen – links en rechts (two-channel design). Gaan we iets hoger in het prijssegment dan wordt er gebruik gemaakt van drie kanalen – links, rechts en in het midden (three-channel design). In termen van geluid brengt dit meer duidelijkheid, een mooier geluid.

Door het dunne ontwerp van de soundbars is er soms ook nood aan een externe subwoofer. Hoewel een goede soundbar geweldig geluid kan aanleveren is er nog steeds nood aan externe componenten om een echte home-cinema ervaring te kweken. Let daarom goed op, koop een soundbar die deze optie toelaat. Onze beste soundbar van 2019 moest minstens drie geluidskanalen hebben alsook de optie om te verbinden met subwoofers of andere componenten.

Gemak van gebruik

Het is vaak makkelijker dan het lijkt. Toch blijven we er liever van weg. Het verbinden van audio systemen via bedrading, wifi of bluetooth geeft altijd wel een paar problemen. Daarom is gebruiksgemak van belang bij het aankopen van de beste soundbar. Het is ook mogelijk dat je op een later moment ook nieuwe componenten koopt. Deze moeten dan ook makkelijk te combineren zijn met je bestaande soundbar en/of andere audiotoestellen. In de zoektocht naar de beste soundbar keken we naar het opzetten en installeren van het toestel, en hoe makkelijk het te gebruiken is eens opgezet.

Draadloze verbindingen

De oude generatie soundbars waren enkel voorzien van een audio verbinding. Tegenwoordig zijn er verschillende media dat muziek kunnen streamen alsook meer toestellen met bluetooth ondersteuning. Een goede soundbar moet dus multifunctioneel zijn, en eerder werken als externe speaker voor alle media toestellen. Bluetooth ondersteuning, Wifi ondersteuning (met wachtwoord), verbinding met Android of iOS toestellen, werden allemaal onderzocht. Daarnaast werd er ook gekeken naar een nieuwe verbinding in een huis met bestaande verbindingen. Dit kan soms hinder opwekken of storing brengen op een bestaande verbinding.

Verbindingen

Een verbinding is natuurlijk niet altijd draadloos. Hoewel draadloze verbindingen sterker en sterker worden is er nog steeds nood aan een verbinding met draad. Deze zijn ongelooflijk snel en worden (bijna) niet onderbroken. Soundbars hebben, afhankelijk van het prijssegment, verschillende verbindingen.

De eerste en belangrijkste verbinding is de optische digitale audio input en/of een analoge input. Via de analoge verbinding zal het geluid via de TV naar de soundbar gaan.
Een betere verbinding is de HDMI ARC (Audio return channel). De audio input wordt hierbij vervangen door een HDMI poort die verbonden wordt met de televisie. Dit werkt meestal als plug&play. De soundbar zal automatisch het geluid van de televisie overnemen.

Ontwerp

Het ontwerp van je televisietoestel zal een invloed hebben op je keuze van soundbar. Waar je soundbar zal staan zal ook een invloed hebben. Daarom moet je, alvorens een soundbar  te kopen, weten waar deze zal staan.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.