De 7 beste speed pedelecs voor mannen 2024
Onze favoriet voor mannen is de Stromer ST1 2022 Sport.
In dit artikel onderzoeken we de kenmerken van de beste speed pedelec voor mannen. Met een actieradius van 100 kilometer is een speed pedelec de perfecte oplossing voor korte en middellange afstanden. Bovendien is een elektrische fiets beter voor het milieu en je portemonnee.
In dit onderzoek bekijken we wat pedelecs exact kunnen, aan welke eisen ze moeten voldoen en hoe gebruiksvriendelijk ze zijn. Met een speed pedelec mag je een snelheid tot 45 km/u halen.
Zorg daarom voor een veilige fietshelm en wees zichtbaar met een goed achter– en voorlicht. Lees hier verder om de beste speed pedelec voor jou te vinden.
Onze selectie speed pedelec
- Beste prijs-kwaliteit: Stromer ST1 2022 Sport bij Fietsenwinkel
- Beste koop: Cube Kathmandu Hybrid 45 bij Cynergyebikes
- Beste met riemaandrijving: QWIC Performance MA11 Speed 2022 bij Fietswinkel.nl
- Beste voor lange afstand: Superdelite GT Rohloff HS 2022 bij 12gobiking
- Beste high-end: Trek Allant+ 9S 2023 bij 12GO Biking
- Beste versnelling: Riese & Müller Roadster touring HS bij De Meester
- Beste design: Flyer Upstreet 5 7.23 HS bij Bol.com
In dit artikel
Beste prijs-kwaliteit: STROMER ST1
Voordelen:
- Kwalitatieve onderdelen
- Veel keuzeopties
- Grote actieradius met zwaarste batterij
Nadelen:
- Derailleur vergt meer onderhoud
De Zwitserse producent Stromer is de bekendste aanbieder van de speed pedelec. Het merk is gekend omwille van de goede kwaliteit. De Stromer ST1 2022 Sport is momenteel één van de beste speed pedelecs op de markt. D
eze e-bike wordt ontwikkeld met duurzame materialen en is beschikbaar in drie uitvoeringen: Light Grey, Dark Grey en Deep Petrol. Het frame bestaat in twee maten. Het grootste frame is goed voor personen tot 1 meter 90.
De batterij van 500 watt heeft een actieradius van maximaal 90 kilometer. Met de zwaarste batterij kun je tot 180 kilometer fietsen. Opladen duurt maximaal zeven uur, afhankelijk van welke batterij je gekozen hebt.
De speed pedelec bevat een CYRO Drive II achterwielmotor. Hij rijdt daardoor uiterst stil. De trekkracht ligt eerder laag met 35 Nm. Voor gebruik in de stad is dit echter voldoende krachtig.
Op het display krijg je de keuze tussen drie ondersteuningsstanden. Bovendien heb je negen versnellingen. Hij werkt met een derailleur. De derailleur vergt wat meer onderhoud, maar hij is gemakkelijker om zelf te onderhouden dan de naafversnelling.
Op het display raadpleeg je alle instellingen en historieken. De speed pedelec blijft een grote investering. De prijs ligt voor deze fiets weliswaar in lijn met de kwaliteit die je ervoor in de plaats krijgt.
Actieradius: 180 km | Max. snelheid: 45 km/u | Koppel: 35 Nm
Beste koop: CUBE KATHMANDU HYBRID 45
Voordelen:
- Goedkoop
- Stevige trekkracht
- Twaalf versnellingen
- Licht frame
Nadelen:
- Veel trapomwentelingen bij hoge snelheid
- Geen zadelvering
De Cube Kathmandu Hybrid 45 is een sportief model dat focust op milieuvriendelijkheid en kwaliteit. Met stevige Schwalbe-banden heeft deze speed pedelec veel grip op de weg. Dat maakt hem een uitstekende oplossing voor onstabiele wegen.
De Cube Kathmandu Hybrid heeft een gemiddelde actieradius van 80 kilometer. Zijn maximale actieradius ligt op 130 kilometer.
De Bosch Performance Line CX middenmotor heeft een krachtig vermogen van 625 watt en een trekkracht van 75 Nm. Je kunt de batterij opladen in de fiets.
Een belangrijke kanttekening bij deze goedkope fiets is het kleine voorblad. Als je vaak aan hoge snelheden fietst, moet je heel wat trapomwentelingen maken. Een voorblad van 38T is in principe te klein voor de speed pedelec.
De goedkope speed pedelec heeft twaalf Shimano-versnellingen. Ze werken op basis van een derailleur. Voor de trapondersteuning werkt hij in vier niveaus.
Verder heeft hij een kwalitatief remsysteem met hydraulische remschijven. De voorvork heeft een vering, helaas is dat niet zo bij het zadel.
Door het lichte frame weegt de fiets amper 22,9 kilo. Dat is relatief laag voor een speed pedelec. Je gebruikt deze fiets ook om naar je werk te gaan. Hij heeft een spatbord en een bagagedrager. Zorg wel dat je een goed slot aankoopt, want dit zit niet op de fiets.
Actieradius: 130 km | Max. snelheid: 45 km/u | Koppel: 75 Nm
Beste met riemaandrijving: QWIC Performance MA11 Speed 2022
Voordelen:
- Onderhoudsvriendelijk
- Kwalitatieve fietsverlichting
- Zadel en voorvork met vering
- Hoge trekkracht
Nadelen:
- Kleinere actieradius
Een speed pedelec met riemaandrijving vergt weinig onderhoud. Een ketting slijt over het algemeen veel sneller dan een riem. In tegenstelling tot bij de ketting is er ook geen olie nodig. Q
ua materiaal is de riem gemaakt uit slijtvaste carbon fiber trekkoorden. Dat maakt hem weersbestendig en duurzaam. Fietsen met riemaandrijving werken enkel in combinatie met een naafversnelling of trap-as. Je zal deze niet vinden met een derailleur.
Met de hydraulische schijfremmen breng je de fiets snel tot stilstand. Er zit ook kwalitatieve verlichting op deze fiets. Het achterlicht zal een signaal geven wanneer je remt.
Je fietst comfortabel door de vering in de zadelpen en voorvork. Het is een Ergon ST 10 Gel zadel. De motor is een middenmotor van Brose. Hij heeft een vermogen van 525 watt.
De gemiddelde actieradius ligt met 50 kilometer iets lager. De maximale actieradius ligt dan ook slechts op 70 kilometer. De trekkracht ligt echter zeer hoog, met 90 Nm. Opladen doet de batterij in maximaal zes uur.
De trapondersteuning heeft vier niveaus. Deze speed pedelec is geschikt om te gebruiken bij woon-werkverkeer. Dankzij het spatbord en de riemaandrijving kom je met propere kleding aan op het werk. D
e batterij is uitneembaar, dat is goed om diefstal te voorkomen. Tot slot kun je het compacte display verbinden met je smartphone. Dat verloopt via bluetooth.
Actieradius: 70 km | Max. snelheid: 45 km/u | Koppel: 90 Nm
Beste voor lange afstand: Superdelite GT Rohloff HS
Voordelen:
- Goede fietsverlichting
- Grote actieradius
- Riemaandrijving
- Verende voorvork
- Veel opties beschikbaar
Nadelen:
- Duur
- Minder geschikt voor avontuurlijke routes
Wanneer je lange afstanden fietst, speelt de actieradius een belangrijke rol. Je wilt dat de batterij voldoende lang werkzaam is. De Superdelite GT Rohloff HS 2022 van Riese & Müller heeft met een actieradius van 150 kilometer een ruim bereik. De sportieve fiets heeft bovendien een prachtig gestroomlijnd design.
Met een trekkracht van 85 Nm is hij meest geschikt voor lange fietstochten over vlakke wegen. De vering zorgt echter dat je ook op hobbelige wegen soepel blijft fietsen. Dankzij de Rohloff Speedhub naafversnelling schakel je vlot tussen de veertien verschillende versnellingen. Aangezien de speed pedelec met riemaandrijving werkt, vergt hij minder onderhoud. Wil je voornamelijk avontuurlijke fietstochten afleggen, dan kies je beter een fiets met een derailleur.
De batterij in de bovenbuis heeft een capaciteit van 500 Wh, maar kan uitgebreid worden tot 1125 Wh. In de onderste buis vind je de bijkomende batterij terug. Standaard krijg je het Intuvia display van Bosch, maar optioneel kun je ook een ander display selecteren. Het Bosch Kiox display heeft bijvoorbeeld een goede routeplanner.
Ook hier is het mogelijk voor een comfort-kit te kiezen. Je krijgt dan een breder zadel en een gebogen stuur. De Magura schijfremmen bevatten optioneel een ABS-systeem. Ook naar veiligheid toe zit je goed bij Riese & Müller. Het Supernova M99 voorlicht heeft een grootlichtfunctie voor donkere wegen. Het achterlicht is uitgerust met een remfunctie.
Actieradius: 150 km | Max. snelheid: 45 km/u | Koppel: 85 Nm
Beste high-end: Trek Allant+ 9S 2023
Voordelen:
- Riemaandrijving
- Range Boost
- Licht
- Kwalitatief
Nadelen:
- Duur
- Geen ingebouwd slot
Gebruik je de speed pedelec als alternatief voor de wagen, dan zit je met de Trek Allant+ 9S zeker goed. Door de riemaandrijving rijdt hij uiterst stil en vraagt hij weinig onderhoud.
Ook de vering in het zadel en de voorvork zorgen voor extra comfort tijdens het rijden. De Bosch Performance Speed motor staat garant voor kwaliteit. De Magura-remschijven behoren tot hetzelfde kwaliteitsniveau.
Doordat het een speed pedelec is met riemaandrijving werken de versnellingen op basis van een Enviolo CVT-naaf. De batterij zit sober verwerkt in het fietsframe.
De Allant +9S heeft een modern, gestroomlijnd en sportief ontwerp. De 625 Wh Bosch PowerTube accu is geschikt voor een Range Boost. Dat betekent dat je een extra accu kunt aankopen om langere ritten te doen. Je actieradius stijgt daarmee aanzienlijk.
Op het vlak van gewicht behoort hij tot de lichtere modellen. Zonder accu weegt hij 23,6 kilo. Er zit helaas geen slot in de fiets verwerkt. Dit moet je afzonderlijk aankopen. D
it is uiteraard een iets duurder model, maar het is de investering meer dan waard. Het is een high-end speed pedelec door de gebruikte materialen, de kwalitatieve motor en de duurzame riemaandrijving.
Actieradius: 150 km | Max. snelheid: 45 km/u | Koppel: 85 Nm
Beste versnelling: Riese & Müller Roadster HS touring
Voordelen:
- Licht
- Wendbaar
- Groot bereik in versnellingen
- Sportief design
- Optionele comfort-kit
Nadelen:
- Geen dubbele batterij mogelijk
- Duur
Ook de Roadster HS van Riese & Müller behoort tot de beste speed pedelecs en kreeg sinds 2021 een aantal innovaties. De speed pedelec is specifiek ontworpen voor de stad.
Hij bevat de nieuwste Bosch-motor, de Bosch Performance CX Gen.4. Vroeger werd de batterij op het frame geplaatst, bij de nieuwe Roadster zit deze sober in het fietsframe verwerkt. Het 48T voorblad is voldoende groot, ook bij een hogere snelheid. Optioneel kies je voor een batterij van 500 of 625 Wh.
Een andere innovatie bij dit model ligt bij de banden. Deze zijn fijner dan de voorgaande modellen. De Roadster is namelijk specifiek ontworpen voor stadsfietsers. Hij is licht in gebruik, wendbaar en sportief ontworpen.
De fiets weegt amper 22,7 kilo. Omwille van die reden is het niet mogelijk een extra accu op de fiets te monteren. Dat zou het gewicht nadelig beïnvloeden. Aangezien hij ontworpen is voor de stad koos Riese & Müller voor een derailleur. Hij blijft daardoor licht.
De derailleur met elf Shimano-versnellingen vergt misschien wat meer onderhoud, maar dit onderhoud kun je vaak zelf uitvoeren. Je hebt het grootste bereik en schakelt vlot in kleine stapjes.
Bij problemen kun je het wiel ook gemakkelijker verwijderen dan bij een naafversnelling. Remmen doe je snel en efficiënt met de Magura MT4 remschijven.
Standaard is het een sportieve uitwerking met een smal zadel en een recht stuur. Als je liever een breder zadel hebt en een gebogen stuur dan kies je best voor de comfort-kit.
Actieradius: 150 km | Max. snelheid: 45 km/u | Koppel: 85 Nm
Beste design: Flyer Upstreet 5 7.23 HS
Voordelen:
- Sportief design
- Riemaandrijving
- Kwalitatief
- Goede vering
Nadelen:
- Minder versnellingen
- Duur
Zoek je vooral een goede speed pedelec met een mooi ontwerp, dan adviseren we de Flyer Upstreet 5 7.23 HS. Sommige speed pedelecs hebben een robuust design en ze ogen zwaar.
Deze speed pedelec lijkt goed op de klassieke trapfiets. Hij is afgewerkt in antraciet en matzwart. Zelfs de bagagedrager is stijlvol ontworpen. De krachtige batterij van 723 Wh maakt dat je lang vooruit kunt.
De sportieve fiets werkt op basis van een Enviolo-naafversnelling. De aandrijving verloopt via een riem waardoor hij weinig onderhoud vraagt. Een ketting maakt ook meer geluid tijdens het schakelen.
Het zadel en stuur zijn sportief ontworpen, een smal zadel en een relatief recht stuur. Je zit dus iets schuiner op deze fiets. Door het spatbord en het bagagerek leent deze speed pedelec zich uitstekend voor woon-werkverkeer.
De producent gaat voor de klassieke remschijven van Magura, goed van kwaliteit en efficiënt bij regenweer. De SR Suntour voorvork zorgt voor weinig weerstand bij hobbels op de weg.
Ook het zadel bevat een goede vering. De Panasonic GX Ultimate HS motor heeft een trekkracht van 90 Nm. Het aantal naafversnellingen ligt iets lager. Je hebt vijf opties.
Hij behoort niet tot de lichtste modellen, maar met 24,5 kilo kunnen we ook niet spreken van een zware speed pedelec. Het is helaas wel de duurste speed pedelec uit deze lijst.
Actieradius: 131 km | Max. snelheid: 45 km/u | Koppel: 90 Nm
Kort samengevat
De beste speed pedelec op het vlak van kwaliteit vind je bij Stromer. De ST1 Sport voorziet je van goede kwaliteit en een ruim aantal opties. Een voordeligere keuze is de Cube Kathmandu Hybrid 45. Bovendien krijg je er goede kwaliteit voor in de plaats. Enkel het zadel is niet voorzien van vering.
Hoge kwaliteit, vergelijkbaar met de Stromer ST1, vind je bij de Trek Allant+ 9S 2023 of de Roadster HS touring van Riese & Müller. De laatste is specifiek ontworpen als sportieve stadsfiets.
Waar op letten bij het kopen van een speed pedelec?
Actieradius
De actieradius is de maximale afstand in kilometers die de speed pedelec kan afleggen met een volle batterij. De actieradius is echter afhankelijk van het gebruikspatroon van de bestuurder.
Ook omgevingsfactoren beïnvloeden de actieradius. Het beklimmen van een heuvel is veel intensiever voor de batterij dan een vlakke weg. Bovendien speelt de gekozen trapondersteuning een rol. Een hogere stand verbruikt meer energie.
De belangrijkste factor is echter luchtweerstand. Kies je voor een fiets waar je recht op zit, dan zal de batterij aanzienlijk sneller leeg zijn. Ook fietstassen zorgen voor de nodige weerstand. Kies dus een sportieve fiets met een aerodynamisch design.
Als je bagage hebt, dan plaats je die best achteraan op het bagagerek. Hoe meer kilometers je moet afleggen, hoe belangrijker de actieradius. Je wilt geen lege batterij halverwege de fietstocht.
Door het zware gewicht van de speed pedelec zal dit hoogst onaangenaam zijn. Gebruik je de fiets voor woon-werkverkeer, dan hoeft de actieradius niet zo hoog te liggen.
Motor
Een goede elektrische motor is cruciaal voor de speed pedelec. De output van elektrische motoren varieert tussen de 300 en 800 watt. Je kiest best voor een model met een middenmotor of een motor op het achterwiel. De motor staat dan direct in verbinding met de trap-as, wat de fietservaring verbetert.
Kies je voor een model met een middenmotor, dan is er een verschil tussen een pedelec met een derailleur of een Enviolo-naaf. De Enviolo-naaf vergt meer energie van de batterij, waardoor er minder energie overblijft om een hoge snelheid te halen.
Idealiter heeft de fiets dan een krachtige motor van 750 watt. De combinatie met een derailleur is zuiniger, maar heeft het nadeel dat de ketting sneller slijt. Dat komt door de hoge belasting van de motor op de ketting. Kortom, met de middenmotor haal je minder gemakkelijk hoge snelheden.
Wil je een snelle speed pedelec, dan kies je best voor een achterwielmotor. Bij een derailleur zal de ketting normale slijtage veroorzaken. De motor belast de ketting namelijk niet.
Aandachtspunt is dat de fiets meer onderhoud vergt. Ook wanneer je een probleem hebt met de achterband, is het moeilijker het wiel te vervangen aangezien de motor erop gemonteerd zit.
Riemaandrijving
Wanneer de speed pedelec met riemaandrijving werkt, zal de kostprijs vaak een stuk hoger liggen. Deze soort scoort echter beter op het vlak van comfort. In tegenstelling tot de ketting, draait de riem niet op olie.
Een ketting veroorzaakt al snel de nodige vuiligheid bij problemen. Je moet de vuile ketting terug op de fiets leggen of hij laat vlekken na op je kleding. Ook naar onderhoud toe is de riemaandrijving een goede oplossing.
Een ketting moet je regelmatig insmeren met olie, terwijl de riem van kunststof is. Deze vergt minder onderhoud. De riem is tot slot soepeler en maakt minder geluid tijdens het fietsen.
Wielen
In tegenstelling tot de elektrische vouwfiets, hebben de wielen van een speed pedelec een gemiddeld formaat. De vouwfiets is compacter en ook de wielen zijn met 20 inch kleiner dan die van een trapfiets. De speed pedelec leunt dichter aan bij de klassieke fiets.
De wielen zijn 24, 26 of 28 inch, waardoor je verhoudingsgewijs even snel vooruitgaat. Natuurlijk zorgt de motor voor de extra snelheid die kenmerkend is voor de speed pedelec.
Fiets je vaak op onverharde wegen, zorg dan voor robuuste banden. Ook de elektrische fatbike kan een goede oplossing zijn om off-road te fietsen. Hij is nog iets robuuster dan de mountainbike.
Gewicht
Het gewicht van een speed pedelec ligt aanzienlijk hoger dan dat van een trapfiets. Dat komt door de ingebouwde elektrische motor en de batterij. Het gemiddelde gewicht van een speed pedelec ligt tussen de 25 en de 30 kilo. Er zijn weliswaar iets lichtere modellen te verkrijgen van rond de 22 kilo.
De speed pedelec is dus geschikt voor woon-werk verkeer, maar minder om te pendelen. Wanneer je elke dag moet pendelen, kies je beter voor een elektrische vouwfiets.
Deze zijn specifiek ontworpen om te dragen, waardoor ze compacter en lichter zijn. Een speed pedelec gebruik je voor grotere afstanden, zoals een fietstocht op reis of wanneer je iets verder van het werk woont.
Wat is een speed pedelec?
Een speed pedelec is een gemotoriseerde elektrische fiets met een gemiddelde snelheid van 45 kilometer per uur. Hij is geschikt voor korte en middellange afstanden.
Door de lage onderhoudskosten en de gebruiksvriendelijkheid is de speed pedelec een goed alternatief voor de auto. Je fietst gemakkelijker grote afstanden, waardoor je de auto thuis kunt laten. Hij is compact, duurzaam en je blijft erdoor in beweging.
De motor van de speed pedelec zit in het midden van het frame of bij de bagagedrager. Hij heeft een vermogen tussen de 300 en 800 watt.
In tegenstelling tot een gewone fiets heeft een speed pedelec meestal sterkere remschijven, een ingebouwd display en bredere banden. Dit om de efficiëntie en gebruiksvriendelijkheid te verbeteren.
Een speed pedelec valt onder de wetgeving van een brommer en vereist een inschrijving bij de Dienst Inschrijvingen Voertuigen (DIV) en een kentekenplaat. Een nummerplaat is dus verplicht.
Ook moet de bestuurder in het bezit zijn van een brommer- of autorijbewijs en is het verplicht om een fietshelm te dragen. Je mag met de speed pedelec tot slot geen kinderen onder de drie jaar vervoeren.
Wat is het verschil tussen een speed pedelec en een elektrische fiets?
De speed pedelec vertoont veel gelijkenissen met de e-bike. Het grote verschil zit hem in de maximale snelheid. Een E-bike met trapondersteuning haalt maximaal 25 kilometer per uur. Met de pedelec daarentegen fiets je tot 45 kilometer per uur.
Men hanteert een andere wetgeving voor de speed pedelec. Zo heb je verplicht een rijbewijs nodig, mag je geen kinderen vervoeren onder de drie jaar en moet je verplicht een helm dragen.
Als je kinderen wenst te vervoeren, is de elektrische bakfiets een betere keuze. Een speed pedelec heeft meestal meer functionaliteiten en is een stuk duurder dan de e-bike. Beide mogen op het fietspad rijden of, waar geen fietspad is, op de weg.
Wat kost een speed pedelec?
De kostprijs van een speed pedelec start relatief hoog. De goedkoopste speed pedelecs kosten al snel een kleine 3.000 euro. Gemiddeld ligt de prijs tussen de 3.000 en 6.000 euro. Er zijn echter ook modellen van 9.000 euro.
Deze combineren uiteraard de beste aspecten van de speed pedelec. Ze zijn lichter, hebben een krachtige motor en een aerodynamisch design. Vaak werken ze ook op basis van riemaandrijving.
Het is aangewezen een goede fietsverzekering te nemen tegen diefstal. Wanneer je de snelheid behaalt zonder trapondersteuning is een verzekering burgerrechtelijke aansprakelijkheid motorrijtuigen zelfs verplicht.
Bij de speed pedelec krijg je vaak de keuze tussen een aantal opties, rond de batterij, zadelvering of het fietsframe. Je kan zo zorgvuldig de opties selecteren die voor jou belangrijk zijn. Daardoor kun je de prijs wat drukken.
Hoe we vergelijken en testen
Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.
Om de beste speed pedelecs te vinden werden 20 modellen met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 7 modellen in onze selectie geplaatst.
Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op bouwkwaliteit, motor & batterij, aandrijving, fietsonderdelen, gewicht en prijs.