Scroll Top
Bluetooth vleesthermometer

De 7 beste vleesthermometers van 2023

Altijd een perfect resultaat tijdens het bakken of grillen.

Met de beste vleesthermometer zet je altijd perfect gebakken vlees op tafel. Beslissen wanneer je je gebraad uit de oven of van de BBQ mag halen, is altijd een beetje giswerk. Vaak zijn er algemene vuistregels over hoe lang een stuk vlees moet garen, maar uiteraard heeft elk stuk zijn eigen vorm en formaat. Een goede vleesthermometer neemt alle twijfel weg en maakt van elk gerecht een culinair hoogstandje.

Met dit toestel in huis kun je vertrouwen op een goede afloop. Er bestaan tegenwoordig verschillende soorten vleesthermometers. De digitale modellen leveren uiterst nauwkeurige resultaten af, maar je kunt ook kiezen voor een klassiek, analoog model. Deze zijn vaak goedkoper dan de meer gesofisticeerde vleesthermometers en je hoeft nooit batterijen te vervangen.

Wij hebben onderzoek gedaan naar vleesthermometers van onder andere Weber, Lavatools and The MeatStick. Daarbij hebben we vooral rekening gehouden met het type, het gebruiksgemak en de nauwkeurigheid. Lees hieronder verder om de beste vleesthermometer voor jou te vinden.

Onze selectie vleesthermometers

Beste prijs-kwaliteit: Lavatools Javelin PRO Duo

Voordelen:

  • Roterend display met verlichting
  • Batterij met lange levensduur
  • Schakelt automatisch uit
  • Compact en draadloos
  • Sensor met antibacteriële coating

Nadelen:

  • Te klein voor bepaalde stukken vlees
  • Je dient de oven te openen

De beste vleesthermometer van Lavatools Javelin koop je voor een goede prijs. Het toestel is de favoriet van veel professionele chefs en het is dus kwalitatief gebouwd. Daarnaast heeft deze goed vleesthermometer een bijzonder snelle reactietijd van één tot drie seconden. Het resultaat van de meting is digitaal en dus nauwkeurig en je hoeft de thermometer niet in het vlees te laten zitten. Dit zorgt natuurlijk wel voor wat warmteverlies uit de oven. Andere modellen geven een signaal via een app waardoor je de oven enkel moet openen wanneer het gerecht klaar is.

Het display is goed leesbaar door de verlichting op het scherm. Het kan namelijk moeilijk zijn om de cijfers vlot te lezen in de donkere oven. Het display is bovendien aan beide kanten leesbaar, goed voor een extra comfortabel gebruik. Wanneer je het apparaat neerlegt, gaat het display automatisch in slaapstand. Dat zorgt ervoor dat de batterijen extra lang meegaan. Je dient het apparaat gewoon op te nemen om het display terug te activeren. Los daarvan gaat de batterij maar liefst 4.000 uur mee, dus je zal ze niet vaak moeten vervangen.

De sensor is voorzien van een antibacteriële coating en is zeer fijn ontworpen. Voor zeer grote stukken vlees zal deze thermometer eerder aan de kleine kant zijn. Bij stukken vlees van gemiddelde grootte, zoals biefstuk en hamburgers is deze thermometer echter een uitstekende aanwinst. Hij is compact en volledig draadloos, waardoor je hem vlot in de keukenschuif kwijt kan. Het is zonder twijfel de beste aanwinst om in huis te halen.

Weergave temperatuur: Digitaal | Maximale temperatuur: 250 °C | Geschikt voor: Oven en barbecue

Beste bluetooth: The MeatStick X Set

Voordelen:

  • Eenvoudig en compact design
  • Draadloos
  • Bedienbaar via app
  • Makkelijk te reinigen

Nadelen:

  • Batterijen niet meegeleverd
  • Complexe installatie
  • Duur

The MeatStick X Set kiezen we niet alleen omwille van zijn goede digitale mogelijkheden, ook het design is een echte voltreffer. Hij is uiterst fijn ontworpen en neemt niet meer plaats in dan nodig. Je hoeft niet te klungelen met bedrading, want dit model is volledig draadloos. Je connecteert de wifi vleesthermometer met de mobiele app om de kerntemperatuur van je vlees te raadplegen. Je kunt bijvoorbeeld een alarm instellen wanneer het vlees de gewenste temperatuur bereikt heeft. Een voordeel daarvan is dat je de oven niet vroegtijdig moet openen.

Met een maximumtemperatuur van 300 graden kun je met deze vleesthermometer alle kanten op. Let op, want sommige barbecues hebben een hoger temperatuurbereik dan 300 graden. Je gebruikt hem verder niet enkel voor vlees, maar ook vis, groenten en gebak behoren tot de uitgebreide mogelijkheden. Zijn eenvoudige design zorgt ervoor dat hij hygiënisch en gemakkelijk schoon te maken is. Om een uiterst nauwkeurig resultaat te bekomen, is het belangrijk dat je de meetsonde volledig in het vlees stopt. Blijf daarbij ook weg van het bot, want ook dit kan de weergave van de temperatuur beïnvloeden.

Een klein minpunt aan deze MeatStick is dat de oplader werkt op basis van AA-batterijen. Deze worden niet meegeleverd bij de aankoop. Het was fijn geweest mocht je de MeatStick volledig digitaal kunnen gebruiken, met een oplaadfunctie op basis van USB. Een opgeladen exemplaar is goed voor een werking van vierentwintig uur. De connectie met de app is mogelijk tot tachtig meter. Sommige gebruikers geven aan dat ze moeite ondervinden om de app te installeren. Aangezien je deze bluetooth vleesthermometer enkel met de app kan gebruiken, is dat natuurlijk een belangrijk nadeel.

Weergave temperatuur: App | Maximale temperatuur: 300 °C | Geschikt voor: Oven en barbecue

Beste voor BBQ: Weber iGrill Mini

Voordelen:

  • Geschikt voor winterbarbecue
  • Bedienbaar via app
  • Te bevestigen met magneet

Nadelen:

  • Niet compatibel met alle smartphones
  • Pen niet geïsoleerd

De beste vleesthermometer voor de barbecue is het model van Weber. Hij bestaat uit een sensor en een thermostaat die met elkaar verbonden zijn via een draad. Je hoeft echter niet te klungelen met het bakje, want je bevestigt dit eenvoudig aan je barbecue met de ingebouwde magneet. Op die manier blijft het stevig vastzitten. De thermostaat stuurt de metingen vervolgens naar een app op je smartphone.

Vergeet hierbij niet om rekening te houden met de maximumtemperatuur. Sommige barbecues worden heter dan 300 graden. Bij deze temperaturen zal de houder smelten. Voor de meeste barbecues zal deze vleesthermometer echter een goede keuze zijn. Naast de klassieke zomerbarbecue is hij ook geschikt voor een gezellige winterbarbecue. Hij is dus specifiek ontworpen voor een veelzijdig gebruik.

Je kunt de timer instellen zodat je een signaal krijgt wanneer de gewenste temperatuur is bereikt. Hiervoor kun je de mobiele app gebruiken, want op het scherm van de thermostaat kun je geen temperaturen aflezen. Je dient je smartphone dus steeds bij de hand te houden. Let op want sommige smartphones zijn niet compatibel met de app.

Verder dien je voorzichtig om te gaan met de pen. Deze blijkt immers niet goed geïsoleerd te zijn. Gebruik dus best een handdoek wanneer je de pen uit het vlees haalt, want anders kun je je weleens verbranden. Laat deze kleine minpuntjes je echter niet weerhouden, want je koopt deze goede vleesthermometer ook nog eens tegen een voordelige prijs.

Weergave temperatuur: App | Maximale temperatuur: 300 °C | Geschikt voor: Oven en barbecue

Beste voor in de oven: GEFU Tempere

Voordelen:

  • Gebruiksvriendelijk
  • Veelzijdig
  • Goedkoop
  • Te bevestigen met magneet

Nadelen:

  • Uitschakelen niet mogelijk

De braadthermometer van GEFU werkt op basis van een meetsonde en een thermostaat. Het bakje kun je aan de buitenkant van de oven bevestigen als die magnetisch is. De beide onderdelen zijn verbonden met een hittebestendige draad die je eenvoudig tussen de deur van de oven kan laten hangen. Door het zilveren ontwerp past hij mooi bij verschillende toestellen.

Hij heeft een temperatuurbereik tussen de 0 en 250 graden. Deze lees je af op het scherm van de thermostaat. Je stelt de gewenste temperatuur in voor het specifieke type vlees en je krijgt een signaal van zodra deze temperatuur bereikt is. Je kiest hierbij tussen well-done, medium en rare. Het display van de thermometer kun je helaas niet uitschakelen. Indien je deze vleesthermometer volledig wil uitschakelen, moet je de batterijen uit het toestel halen.

Hoewel de meting digitaal verloopt, betreft dit geen model dat je via een mobiele app kan bedienen. Je dient het apparaatje dus goed in het oog te houden. Doordat de thermometer maar een beperkt aantal knoppen heeft is hij wel bijzonder gemakkelijk in gebruik. Alles wijst zichzelf goed uit. Daarom scoort hij ook goed als instapmodel. Deze goede vleesthermometer is namelijk ook bijzonder goedkoop. Je gebruikt hem bij gerechten in de oven, maar ook op de barbecue en in de pan kan hij goed van pas komen. Je haalt voor een spotprijs dus een veelzijdige en gebruiksvriendelijke vleesthermometer in huis.

Weergave temperatuur: Digitaal | Maximale temperatuur: 250 °C | Geschikt voor: Oven en barbecue

Beste analoge: Paderno

Voordelen:

  • Gebruiksvriendelijk
  • Goedkoop
  • Geen batterijen of bedrading
  • Vaatwasserbestendig

Nadelen:

  • Minder nauwkeurige meting
  • Temperatuur meten duurt langer

Wanneer je op zoek bent naar de beste analoge vleesthermometer, dan kijken we in de richting van Paderno. Bij een analoge thermometer dien je rekening te houden met een minder precies meetresultaat. Een digitale vleesthermometer zal sneller en zorgvuldiger te werk gaan. Dit analoge model van Paderno heeft echter een zeer correcte werking en meet tot op een graad nauwkeurig.

Deze goedkope vleesthermometer meet kerntemperaturen tot 120 graden. Daarvoor prik je de thermometer rechtstreeks in het stuk vlees. Op de achterliggende afbeelding raadpleeg je gemakkelijk welke temperaturen het best passen bij welk type vlees. Hij is verder heel degelijk en robuust in gebruik. Je krijgt niet te maken met technische snufjes of batterijen, waardoor je snel aan de slag kunt gaan.

Je hoeft bijvoorbeeld geen eindeloze handleidingen door te nemen vooraleer je kunt starten. Naast de iets minder nauwkeurige meting dien je ook rekening te houden met de snelheid waarmee de Paderno vleesthermometer de temperatuur meet. Dit duurt aanzienlijk langer dan bij de digitale modellen uit deze lijst. Tot slot werpen we graag een bijkomend voordeel op en dat is dat je de thermometer uit roestvrij staal in de vaatwasser kunt reinigen. Hoe minder afwas, hoe fijner het natuurlijk is om te koken.

Weergave temperatuur: Analoog | Maximale temperatuur: 120 °C | Geschikt voor: Oven en barbecue

Voordelen:

  • Bedienbaar met app
  • Compact design
  • Geschikt voor delicate producten
  • Vaatwasserbestendig
  • Draadloos

Nadelen:

  • Duur
  • Wifi verbinding niet stabiel

De beste mini vleesthermometer vinden we in The MeatStick Mini X. Hij is 32 procent kleiner dan de gemiddelde vleesthermometer op de markt. Daarmee is hij uiterst geschikt voor delicatere producten zoals vis of gebak. Ook deze MeatStick verbind je gemakkelijk met de app voor een uiterst comfortabele werking. Hij meet digitaal  en dus zeer accuraat. Een nadeel is dat een aantal gebruikers meldt dat de wifi verbinding niet stabiel is. Dat kan op cruciale moment natuurlijk erg vervelend zijn.

Doordat hij waterdicht is, gebruik je hem ook bij sous vide koken. Dat zorgt voor het bijkomende voordeel dat hij ook geschikt is voor de vaatwasmachine. Qua materiaalkeuze koos men voor roestvrij staal. Hij heeft daarmee een kwalitatieve uitstraling, in tegenstelling tot sommige andere modellen, die afgewerkt zijn met plastic. Hij meet kerntemperaturen tot 85 graden, maar het handvat is hittebestendig tot 300 graden. Je kunt hem dus ook gebruiken op de barbecue.

Deze MeatStick werkt met een specifieke oplader die ontworpen is voor het minimodel. Gebruik dus geen andere laders voor deze stick, want dit kan schade toebrengen aan het apparaat. Door zijn compacte ontwerp is hij zeer handig in gebruik en multi-inzetbaar. Ondanks het kleine formaat hoef je echter niet in te boeten op digitale mogelijkheden. Je krijgt een uitgebreide app ter beschikking met talrijke recepten en interessante instellingen. Daarvoor betaal je helaas ook wat meer.

Weergave temperatuur: App | Maximale temperatuur: 300 °C | Geschikt voor: Oven en barbecue

Voordelen:

  • Goedkoop
  • Gebruiksvriendelijk
  • Extra lange meetsonde
  • Lichtgevend display
  • Draadloos

Nadelen:

  • Goedkope afwerking in plastic

Bij een beperkt budget kun je best kiezen voor de keuken- en BBQ-thermometer van Mancor. Ondanks zijn lage prijs krijg je heel wat praktische functionaliteiten ter beschikking. Zo is ook deze goedkope vleesthermometer voorzien van een display met achtergrondverlichting. De knoppen zijn gebruiksvriendelijk en de werking van dit apparaat wijst zichzelf volledig uit. Je gebruikt hem, naast voor vlees, ook voor taarten of warme melk. De maximumtemperatuur van deze vleesthermometer gaat tot 300 graden, wat hem geschikt maakt voor de meeste barbecues.

Een voordeel is de extra lange meetsonde. Met zijn korte reactietijd hoef je de deur van de oven slechts een paar seconden te openen. Doordat de meetsonde lang genoeg is, kun je je onmogelijk verbranden tijdens het meten. Wanneer je de thermometer in de kast wilt opbergen, kun je een beschermdop over de scherpe punt plaatsen. Op die manier kan niemand zich pijn doen terwijl hij in de keukenlade op zoek is naar iets anders.

Doordat de thermometer ook temperaturen onder nul meet, kun je ook nagaan hoe koud een bevroren product is. Dit is een relatief zeldzame functionaliteit en het is uiteraard iets minder vaak nodig in de meeste keukens. Als we echt een minpuntje moeten zoeken, dan is het de goedkope afwerking. De producent koos voor plastic, waardoor de thermometer minder kwalitatief oogt. Voor deze prijs kunnen we dit echter moeilijk een groot nadeel noemen.

Weergave temperatuur: Digitaal | Maximale temperatuur: 300 °C | Geschikt voor: Oven en barbecue

Goede vleesthermometer
Afbeelding: Canva.com

Waar op letten bij het kopen van een vleesthermometer?

Temperatuur

Er bestaan tegenwoordig verschillende soorten vleesthermometers. Het oudste model, de analoge thermometer, werkt met een wijzer en geeft zo de temperatuur aan. Het spreekt voor zich dat dit een minder nauwkeurig resultaat geeft dan een digitale thermometer. De analoge modellen zijn echter eenvoudig in gebruik en vaak goedkoper om aan te kopen. Er komen bovendien geen batterijen of bedrading aan te pas.

Bij de digitale vleesthermometers kun je kiezen tussen een sensor met een bedradingssysteem of een sensor die verbonden is met een mobiele app. Beide geven een nauwkeurig en snel resultaat. Bij de producteigenschappen van de thermometer zul je ook de omgevingstemperatuur kunnen raadplegen. De meeste vleesthermometers hebben een maximumtemperatuur van 300 graden en zijn daarmee geschikt voor de meeste barbecues. Bepaalde apparaten zijn ook in staat om temperaturen onder nul te meten.

Er bestaan vleesthermometers waarbij de sensor enkel in het eindpunt van de pen zit, terwijl andere modellen een groter meetoppervlak hebben. Afhankelijk van het type vlees dien je rekening te houden met specifieke kerntemperaturen. Bij kip is het van groot belang dat de kerntemperatuur voldoende hoog is. Dit is nodig om bacteriën te doden. Rundsvlees daarentegen kan gegeten worden met een lagere kerntemperatuur.

Gebruik

Wanneer je een vleesthermometer aankoopt dien je rekening te houden met een aantal zaken. Zo zijn niet alle vleesthermometers geschikt voor de barbecue. Een gemiddelde barbecue produceert een temperatuur tot 250 graden. Sommige modellen gaan echter tot 400 graden. Bij de producteigenschappen van de vleesthermometer kun je steeds de maximumtemperatuur raadplegen. Dit gaat over de omgevingstemperatuur van de sensor. Meestal bedraagt de maximumtemperatuur 300 graden. Wanneer je de vleesthermometer in hogere temperaturen gebruikt zal de sensor stukgaan.

Als je de thermometer voor rundsvlees wenst te gebruiken, volstaat een lagere kerntemperatuur. Rundsvlees heeft voldoende aan een kerntemperatuur van 58 graden. Bij kip heb je echter een voldoende hoge temperatuur nodig. De kerntemperatuur van een stuk kip dient namelijk tussen de 80 en 90 graden te zijn. Bij vis is het dan weer belangrijk dat de pin fijn ontworpen is. De structuur van vis is immers zeer delicaat. Houd dus rekening met de vereiste kerntemperatuur bij verschillende vlees- en vissoorten.

Nauwkeurigheid

Hoe nauwkeurig een vleesthermometer de temperatuur afmeet, hangt nauw samen met het type thermometer dat je in huis haalt. Een analoog model zal minder nauwkeurig zijn dan de digitale varianten op de markt. Je kunt het vergelijken met een analoge weegschaal versus een digitale. De beste vleesthermometer zal de temperatuur uiterst nauwkeurig weergeven en werkt dus digitaal.

Sommige modellen verbinden de sensor met de thermostaat aan de hand van bedrading. Deze modellen blijven gedurende de volledige bereiding in het vlees zitten. Je hebt zo op eender welk moment zicht op de temperatuur. Er bestaan ook vleesthermometers die volledig draadloos zijn. Je steekt de pin met de sensor in het vlees, en volgt de temperatuur op via de mobiele app. Andere types geven dan weer een instant resultaat. Op amper drie seconden tijd weet je of de kerntemperatuur voldoende hoog is. Het nadeel is wel dat je in dit laatste geval de oven moet openen en dat je kostbare warmte verliest.

Goedkope vleesthermometer
Afbeelding: Canva.com

Hoe werkt een vleesthermometer?

De perfecte bereidingstijd is voor elk stuk vlees verschillend. Het is namelijk afhankelijk van het type vlees en de vorm en het formaat ervan. Het spreekt voor zich dat je een dik biefstuk anders bakt dan een dun exemplaar. Bij complexe gerechten, zoals een runderrollade of het braden van een volledige kip, is het vaak gokken wanneer het gerecht uit de oven mag. Je bent al snel geneigd om het gerecht open te snijden en dat is allesbehalve nodig.

De beste vleesthermometer meet de kerntemperatuur van het stuk vlees, waardoor je in één oogopslag ziet of het vlees gaar is of niet. Daarom noemen we hem ook wel een kernthermometer. Je stopt de meetsonde voorzichtig in het vlees en leest daarna moeiteloos de temperatuur af. Bij de meeste modellen kun je een gewenste temperatuur instellen, waarna je een signaal krijgt als dat punt bereikt is.

Hoe gebruik je een vleesthermometer?

Een vleesthermometer werkt steeds met een meetsonde die voorzien is van een sensor. Je stopt de pen voorzichtig in het midden van het vlees om de temperatuur te meten. Zorg dat je de sensor niet tegen een bot steekt, want dit kan de temperatuur beïnvloeden. Bij een plat stuk vlees, zoals biefstuk, kun je de pen horizontaal in het vlees brengen. Bij gebraad of een volledige kip kun je de pen best verticaal in het vlees aanbrengen.

Afhankelijk van welke vleesthermometer je gekozen hebt, lees je de temperatuur analoog of digitaal af. Bij een analoog model dien je het vlees steeds uit de oven te halen of op z’n minst de deur te openen om de temperatuur te kunnen aflezen. Bij de digitale modellen bestaan er twee varianten. Zo heb je sensors die via een bedradingsysteem aan de thermostaat verbonden zijn. Je maakt de thermostaat dan met een magneetje vast aan de deur van je oven of ergens in de buurt van je barbecue.

Het is ook mogelijk dat er geen bedradingsysteem is en dat je de temperatuur dient af te lezen aan de hand van een app. Dat zijn de zogenaamde draadloze vleesthermometers of ook wel bluetooth vleesthermometers genoemd. Dergelijke digitale thermometers zijn veel sneller en nauwkeuriger dan analoge modellen, maar een analoge thermometer is eenvoudiger en goedkoper in gebruik.

Wat is het verschil tussen een suikerthermometer en een vleesthermometer?

De tegenhanger van de vleesthermometer is de suikerthermometer. In tegenstelling tot de vleesthermometer die je voornamelijk bij bakken en braden gebruikt, gebruik je de suikerthermometer voornamelijk om de temperatuur van lopende suiker te meten. Deze thermometer is dus meer geschikt bij de bereiding van desserts zoals karamel, suikersiroop of butterscotch.

In tegenstelling tot bij grotere stukken vlees, is het bij gerechten zoals karamel uiterst belangrijk dat de temperatuur tot op de graad nauwkeurig wordt weergegeven. Een graad meer kan het volledige recept doen mislukken. Verder is er een duidelijk verschil in materiaalkeuze. Vleesthermometers zijn, ook omwille van hygiënische redenen, vaak gemaakt van roestvrij staal en ze zijn voorzien van een scherpe pin. Je dient de meter namelijk in het vlees te kunnen stoppen. Suikerthermometers daarentegen zijn uit glas gemaakt en hebben hoogstens een metalen onderdeel in het design.

beste vleesthermometer
Afbeelding: Canva.com

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Voor dit artikel werden 13 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 7 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, temperatuur, gebruik, nauwkeurigheid en prijs.

Lees meer artikels in de categorie ‘Keuken’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.