De 6 beste bosmaaiers van 2024
Voor het zwaardere maaiwerk, elektrisch of toch benzine
Een goede bosmaaier is de ideale oplossing voor hoog en stug gras, lastige onkruidpartijen of zelfs jong, houterig struikgewas. Als je deze karweien aanpakt met je grasmaaier, moet je hem gegarandeerd binnenbrengen voor herstel.
De bosmaaier is hier speciaal voor ontworpen en hij doet dus perfect dienst als aanvulling op een grasmaaier. Niet alleen kan je hem gebruiken voor de taaiere vegetatie waar een grasmaaier moeite mee heeft. Ook zijn de bosmaaiers ontworpen om rondom bomen, bloembakken, boordstenen of andere obstakels te werken, daar waar de grasmaaier niet bij kan.
Een bosmaaier is een gevaarlijk werktuig. Het is dus van belang het juiste beschermingsmateriaal te dragen. Ook is het erg belangrijk om de juiste keuze te maken. Er bestaan immers veel soorten maaiers, allemaal met hun eigen voor- en nadelen. Moet je zwaar onkruid aanpakken, lees dan hier verder om de beste bosmaaier te vinden.
Onze selectie bosmaaiers
- Beste prijs-kwaliteit: Powerplus POWDPGSET32 bij Bol.com
- Beste accu: Wolf-Garten Battery LYCOS 40/230 bij Bol.com
- Beste elektrische: Bosch AFS 23-37 bij Bol.com
- Beste goedkope: IKRA IES bij Amazon
- Beste benzine: McCulloch B26 PS Toolkit bij Bol.com
- Beste koop: Timberpro 2-in-1 bij Bol.com
In dit artikel
Beste prijs-kwaliteit: Powerplus POWDPGSET32
Voordelen:
- Draadloos
- Tap&Go om draad te verlengen
- Draagriem
- PowerPlus platform
Nadelen:
- Luid
- Zwaar
- Korte batterijduur
Deze accu bosmaaier is in staat te wisselen tussen een draaihoofd met messen en één met draad, geschikt voor zowel het trimmen van gras als de eerder lastige onkruidpartijen. Het grootste voordeel van een bosmaaier op accu is dat je mobiel bent en niet vasthangt aan een snoer. Het nadeel is dat accu’s, zeker bij tuingereedschap dat een groot vermogen nodig heeft, vaak snel leeglopen.
De meegeleverde 2,0 Ah batterij gaat bij normaal gebruik zo’n 12 tot 15 minuten mee. Het gaat echter wel om een batterij die deel uitmaakt van het Powerplus platform. Heb je andere toestellen van Powerplus, dan kan je, afhankelijk van de serie, die batterijen ook voor je bosmaaier gebruiken. Ook is het mogelijk een 4,0 Ah batterij aan te schaffen. Deze zou rond de 22 tot 25 minuten mee kunnen, wat een hele verbetering is.
De spoel heeft een Tap&Go bediening, wat betekent dat je het draaihoofd tegen de grond aan moet tikken om de draad te verlengen. Verder beschikt het toestel over twee snelheidsstanden, waartussen je snel kan wisselen afhankelijk van het gebruik op dat moment.
Een nadeel is dat deze bosmaaier met 98 decibel erg luid is. We raden dus zeker aan om gehoorbescherming te dragen. Met ruim 4,5 kilogram is deze bosmaaier ten slotte ook zwaar, maar gelukkig krijg je er een draagriem bij.
Aandrijving: Accu | Type: Met draad en messen | Maaibreedte messen: 25,5 cm
Beste accu: Wolf-Garten Battery LYCOS 40/230
Voordelen:
- Wolf-Garten 40 V platform
- Draadloos
- Snelle oplaadtijd
- Licht
- Easy wind functie om draad te verlengen
Nadelen:
- Vermogen minder dan benzine/elektrisch
- Duur
Ben je op zoek naar goede accu bosmaaier, , dan is dit een goede keuze. Het toestel heeft een accu van 40 V, wat een mooi vermogen oplevert. Met een volledige oplaadbeurt van rond de zestig minuten kan je ongeveer zo’n dertig minuten werken, wat best mooi is voor een toestel op accu.
Toegegeven, een bosmaaier op batterij is nooit zo krachtig als een elektrische bosmaaier of eentje op benzine. Daar moet je dus bij elke klus rekening mee houden. Deze goede bosmaaier is onderdeel van het Wolf-Garten 40 V platform. Dit betekent dat je de batterij kan gebruiken voor elk toestel dat tot dat platform behoort, van bladblazer tot heggenschaar.
Je kan de bosmaaier zowel met mes als met draad gebruiken. Handig is de easy wind functie, waarmee je nieuwe draad kan aanvullen zonder de spoel te moeten verwijderen. Verder weegt het toestel maar 3,8 kilogram, waardoor het werk, zeker op lange duur, doenbaar blijft.
Aandrijving: Accu | Type: Met draad en messen | Maaibreedte messen: 23 cm
Beste elektrische: Bosch AFS 23-37
Voordelen:
- Krachtig
- Harnas meegeleverd
- Ergonomisch
- Goedkoop
Nadelen:
- Afhankelijk van snoer
- Redelijk zwaar
- Kap zit te los
Met 950 watt is dit een heel krachtig toestel, geschikt voor de zwaardere taken zoals taaie, lange grassen, onkruid en jonge struiken. Je merkt dat je een heel sterke motor in handen hebt.
Heb je gewoon wat lang gras te maaien, dan ben je misschien beter af met een grastrimmer. Deze bosmaaier is immers, mede door de krachtige motor, redelijk zwaar. Hij weegt 5,3 kilogram. Hiervoor wordt gelukkig een verstelbaar harnas meegeleverd.
Dankzij de strategisch geplaatste hendels haalt dit toestel, ondanks zijn gewicht, een goede score op ergonomie. Het grootste nadeel aan een elektrische bosmaaier is de afhankelijkheid van een snoer. Je bepaalt zelf of dit voor jou weggelegd is.
Aandrijving: Elektrisch | Vermogen: 950 watt | Type: Met draad en messen | Maaibreedte messen: 23 cm
Beste goedkope: IKRA IES
Voordelen:
- Goedkoop
- Krachtig
- Tap&Go om draad te verlengen
- Weinig last van trillingen
- Met draagriem
Nadelen:
- Afhankelijk van snoer
- Hapert bij langdurig gebruik
De IKRA IES is een goedkope bosmaaier aangedreven door een elektrische motor. Hij is voorzien van zowel messen als draad, die automatische bijgevuld wordt aan de hand van de Tap&Go functie. Tik de maaikop even tegen de grond aan om de draad te verlengen. De schouderriem houdt het toestel goed op zijn plaats en ondersteunt een juiste houding.
Deze budget bosmaaier is gemakkelijk in gebruik en heeft, mits juiste installatie, weinig last van trillingen. Je merkt wel dat de bosmaaier het na verloop van tijd moeilijk begint te krijgen. De snelheid neemt dan af en de machine kan uitvallen. Het is dus aangeraden om af en toe een pauze te nemen om de maaier te laten afkoelen.
De draad heeft een maaibreedte van 37 centimeter, wat redelijk veel is en dus handig voor grote tuinen of weilanden.
Aandrijving: Elektrisch | Vermogen: 1.000 watt | Type: Met draad en messen | Maaibreedte messen: 23 cm
Beste benzine: McCulloch B26 PS Toolkit
Voordelen:
- Heggenschaar inbegrepen
- Lange autonomie
- Draadloos
- Tap&Go om draad te verlengen
- Met draagriem
Nadelen:
- Trilt redelijk fel
- Luid
- Duur
De beste bosmaaier op benzine is de McCulloch B26 Toolkit. Hij kan met zijn cilinderinhoud van 26,2 cm³ een mooie range aan klusjes aan. Dit kan gaan van het trimmen van gras tot de aanpak van iets zwaarder onkruid. Opgelet, dit toestel is niet geschikt voor houterige struikpartijen, daar is de motor net te licht voor.
Naast mes en draad wordt er ook een heggenschaaropzetstuk geleverd, wat een handige toevoeging is aan dit toestel. Dit is niet enkel goedkoper dan de aankoop van twee aparte toestellen, maar het scheelt ook in onderhoud.
De draad wordt automatisch verlengd wanneer je de kop tegen de grond tikt (Tap&Go), zodat je het werk niet steeds moet stilleggen wanneer de draad op is. Er wordt geen harnas bijgeleverd, maar wel een draagriem. We geven mee dat het toestel redelijk fel trilt, wat uitputtend is voor je armen en belastend voor je handen.
De maaibreedte is zowel bij de messen als bij de draad korter dan gemiddeld. Aangezien het om een benzine bosmaaier gaat, kan je verwachten dat dit toestel luider is dan de elektrische alternatieven.
Aandrijving: Benzine | Vermogen: 750 watt | Type: Met draad en messen | Maaibreedte messen: 20 cm
Beste koop: Timberpro 2-in-1
Voordelen:
- Krachtige motor
- Goedkoop
- Veilig
- Met toolkit
- Draadloos
Nadelen:
- Minder kwalitatieve draad
- Onduidelijk instructieboekje
Deze krachtige bosmaaier is een goede koop voor wie een benzine model zoekt voor een lage prijs. De bosmaaier wordt geleverd met draad en drie verschillende mestypes (3, 4 en 8 tanden). De kwaliteit van de draad is niet geweldig, waardoor hij snel breekt en de spoel dus ook snel leeg is. Gelukkig kan je de draad ook vervangen door kwalitatieve draad van een ander merk.
De messen kunnen, in combinatie met de krachtige motor, door het meest hardnekkige struikgewas heen. De handgreep is ideaal gepositioneerd om te maaien met lange, brede halen. Door het bijgeleverde harnas ligt de bosmaaier goed in de hand. Verder is het bijgeleverde instructieboekje niet heel duidelijk uitgeschreven, maar eens je het gebruik onder de knie hebt, is dit een goed toestel in zijn prijscategorie.
Door de grote tankinhoud kan je een hele tijd maaien zonder te pauzeren. Is er een onveilige situatie, dan leg je de motor meteen stil met de noodstopknop. Als klap op de vuurpijl krijg je bij deze benzine maaier ook een aangepaste toolkit zodat je altijd het juiste gereedschap bij de hand hebt. We kunnen de Timberpro warm aanbevelen aan wie op zoek is naar een krachtig benzinemodel, maar geen te duur toestel wil aanschaffen.
Aandrijving: Benzine | Vermogen: 3 pk | Type: Met draad en messen | Maaibreedte messen: 20 cm
Waar op letten bij het kopen van een bosmaaier?
Aandrijving
Er bestaan drie manieren van aandrijving, benzine, elektrisch of accu. Elk systeem heeft zijn eigen voor- en nadelen. Een bosmaaier op benzine is over het algemeen zeer krachtig. Omdat je niet vasthangt aan een kabel ben je heel mobiel en kan je er overal mee naartoe. Verder is het een kwestie van vullen en maaien, geen last met het opladen van accu’s. Wel moet je zelf benzine aanschaffen en is een benzine bosmaaier een stuk luider.
Benzine bosmaaier
Wat de motor betreft heb je de keuze uit 2 takt of 4 takt (ook bekend als 2 slag of 4 slag). Een 2 takt motor heeft geen apart oliereservoir en gebruikt als brandstof een mengsmering (mix van benzine en olie). Dit maakt de bosmaaier een stuk lichter, maar doet hem wel minder efficiënt en minder zuinig werken.
Een 4 takt daarentegen heeft een apart oliereservoir, wat de bosmaaier zwaarder maakt. Het voordeel is dat de motor efficiënter werkt en dat je normale Euro 95 benzine kan gebruiken.
Elektrische bosmaaier
Een bosmaaier kan ook aangedreven worden door elektriciteit. Dit is kostenefficiënt, de toestellen zijn vaak goedkoper en je moet geen aparte benzine kopen. Ook hebben ze, naast schoonmaak na gebruik, niet veel onderhoud nodig.
Het grote nadeel is natuurlijk de afhankelijkheid van een stopcontact en een snoer. Met een elektrische bosmaaier ben je niet zo mobiel.
Batterij
De derde optie is een accu bosmaaier. Hiermee ben je heel mobiel en maak je meestal niet zoveel geluid. Een batterij is echter wel beperkt in autonomie. Uiteraard is dit afhankelijk van het model, maar meestal kan je rekenen op zo’n twintig minuten aan gebruik.
Accu’s hebben ook een zwakker vermogen. Vaak kan je binnen een bepaald merk wel de accu’s van dezelfde serie voor verschillende producten gebruiken. Heb je bijvoorbeeld al een heggenschaar of een boormachine op accu, dan kan het interessant zijn het aanbod aan bosmaaiers van hetzelfde merk ook te bekijken.
Vermogen
Het vermogen van een bosmaaier wordt voornamelijk bepaald door de aandrijving. Ook de prijsklasse van het toestel speelt een belangrijke rol. Het vermogen van een benzinemotor wordt voor een groot deel beïnvloed door de inhoud van de motor, wat wordt uigedrukt in cc (cubic centimeters).
Bij elektrische bosmaaiers wordt dit uitgedrukt in watt en bij accu in volt. Een groot vermogen heb je nodig om gemakkelijk door dichte begroeiing en taaiere stukken heen te geraken. Dit vind je terug bij elektrische of benzine bosmaaiers.
Benzine bosmaaiers zijn het krachtigst en dus uitermate geschikt voor het zwaarste werk. Elektrische bosmaaiers komen ook aan een mooi vermogen, maar hier hang je nog steeds vast aan een kabel. Dit kan lastig zijn wanneer je een grote oppervlakte moet maaien.
Sommige mensen vinden een kabel lastig in gebruik, andere vinden dit geen moeite. Dit hangt natuurlijk volledig af van je eigen persoonlijke voorkeur. Is het voor jou genoeg om gras en fijne wildgroei te maaien, dan hebben de meeste bosmaaiers op accu een voldoende groot vermogen. Kies je voor een exemplaar op accu, ga dan liefst voor 32 V of meer.
Autonomie
Met autonomie wordt gedoeld op hoe lang je een toestel kan gebruiken zonder dat je brandstof, olie of iets anders moet bijvullen.
Bij een benzine bosmaaier kan de brandstof wel op raken, maar omdat het bijvullen niet veel werk is, kan je hier in principe ook de hele dag mee aan de slag. Voor een accu bosmaaier geldt dit niet. Gemiddeld genomen gaat een volle accu slechts twintig minuten mee. Vervolgens moet hij enkele uren in de lader voor je weer aan de slag kan.
Je zou bijvoorbeeld wel meerdere accu’s kunnen aanschaffen, maar dit kan al snel prijzig worden. Ben je van plan grotere oppervlakken onder handen te nemen, overweeg dan eerder elektrisch of benzine. Gaat het eerder over afwerken van de boordjes, dan kan een accu bosmaaier handig zijn.
Maaibreedte
Hoe breder de maaibreedte van je messen of draad, des te groter de strook gras is die je in een keer kunt weghalen. Ben je van plan grote stukken wildgroei aan te pakken, kies dan liefst voor een zo groot mogelijke maaibreedte. Gezien de draad zelf te verlengen is, wordt de maaibreedte hiervan bepaald door de omvang van de beschermingskap.
Messen hebben doorgaans een kortere maaibreedte. Gezien je meestal zowel messen als draad gebruikt, is het belangrijk om bij de aankoop naar beide te kijken. De beste bosmaaier heeft een maaibreedte van rond de 40 centimeter voor de draad en zit rond de 25 centimeter wat betreft de messen.
Geluidsniveau
Wat geluidsniveau betreft, verplicht het ACLVB werknemers om gehoorbescherming te dragen vanaf langdurige blootstelling aan 85 dB of meer. Het ACLVB raadt zelfs aan om jezelf niet langer dan een kwartier onbeschermd aan meer dan 95 dB bloot te stellen. Om dit even te vergelijken, een benzine bosmaaier produceert gemiddeld een geluidsniveau tussen 110 en 115 dB. Draag tijdens het werken dus altijd oorbescherming.
Ook al zijn elektrische bosmaaiers en bosmaaiers op accu een pak stiller, ook zij zitten gemiddeld rond de 95 dB. Maak het jezelf dus makkelijk en draag naast je andere beschermingsmateriaal ook iets rond of in je oren.
FAQ – vaak gestelde bosmaaier vragen
Wat is een bosmaaier?
Een bosmaaier is het uitgelezen werktuig om op ruig terrein wildgroei en grof onkruid aan te pakken. Ook kan je, in tegenstelling tot een grasmaaier die mooi lijntjes trekt over het gazon, met een bosmaaier overal aan. Zo maak je de onverzorgde randjes rondom bomen, beplantingen of andere obstakels weer netjes.
Een bosmaaier snijdt aan de hand van een roterende as waarop ofwel een kunststof draad ofwel messen bevestigd zijn. De motor laat de as snel roteren, waardoor de draden/messen alles op hun weg doormidden snijden. Bosmaaiers worden meestal gebruikt voor het maaien van lange grassen, onkruid en zelfs jong struikgewas. Ze zijn voorzien op ruwer terrein en taaiere vegetatie, waar een grasmaaier of grastrimmer niet altijd volstaat. Dit gaat gepaard met een sterkere motor, een dikkere draad en metalen bladen.
Wat is het verschil tussen een bosmaaier en een grastrimmer?
Je kan stellen dat de bosmaaier het grotere broertje is van de grastrimmer. Een grastrimmer is goedkoper, lichter en beschikt over een minder sterke aandrijving. Op de kop kan je enkel een draad vastzetten, waardoor de grastrimmer enkel geschikt is voor fijn onkruid en gras.
Met een bosmaaier kan je kiezen tussen mes of draad. De draad is vaak iets dikker dan die van een grastrimmer. Kies je voor messen, dan kan je hier zelfs klein struikgewas en jong, dun hout mee de baas. Een bosmaaier wordt ook aangedreven door een sterkere motor.
Wanneer kies je voor messen of draad?
Een draadkop heeft een nylondraad. Die is geschikt voor licht maaiwerk van grassen en onkruid. Je gebruikt dit dus eerder als alternatief voor plekken waar de grasmaaier niet bij kan komen. Een kop met messen kan naast gras en onkruid ook meer houtige structuren aan.
Afhankelijk van het type kan een bosmaaier licht tot zwaarder struikgewas aan. Er bestaan bosmaaiers met een zaagblad, dat gelijkaardig aan een cirkelzaag dikker hout kan doorzagen. Daarnaast bestaan er ook bosmaaiers met slagmes, dat vergelijkbaar met een draad eerder op het hout inslaat en daardoor eerder geschikt is voor dicht gras of licht struikgewas.
Op sommige modellen kan je de maaikop met mes of draad ook inwisselen voor een soort van onkruidborstel. Ideaal om onkruid tussen de voegen uit te halen. Zo moet je niet aan de slag met schadelijke herbiciden en vermijd je een halve dag zwaar handwerk op je knieën.
Wat is een goed merk voor bosmaaiers?
Er zijn verschillende merken die kwalitatieve bosmaaiers maken. Stihl, Einhell en McCulloch bekleden het topsegment. Ook Makita, Bosch en Wolf Garten hebben enkele zeer goede modellen.
Hoe we vergelijken en testen
Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.
Voor dit artikel werden 12 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 6 producten in onze selectie geplaatst.
Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, prestatie, geluid, maaibreedte, comfort en prijs.
Tot zover het artikel beste bosmaaier