De 5 beste draaitafels voor dj’s van 2024
De Pioneeer PLX-1000 is onze favoriete keuze.
De beste draaitafel voor dj’s geeft een old school ervaring aan het nachtleven. Dj’en met vinyl is een ambacht. Zo heb je geen digitale hulpmiddelen om een mix te maken. Met twee platenspelers en een mixer maak je een mix op basis van gevoel en gehoor. Draaitafels voor dj’s hebben enkele typische kenmerken die belangrijk zijn om een mooie mix te maken, zoals een pitch control en een direct drive motor.
Onze selectie is in eerste instantie gebaseerd op bouwkwaliteit. Het nachtleven kan hard zijn voor dure apparaten. Geluidskwaliteit is het tweede belangrijke aspect. Je wil namelijk dat iedereen in je mix gezogen wordt. Onze selectie is verder gebaseerd op beschikbaarheid. Voor een volledige dj-set heb je steeds twee draaitafels en een mixer nodig. Lees hieronder verder om de beste draaitafels voor jouw budget te vinden.
Onze selectie draaitafels voor dj’s
- Beste prijs-kwaliteit: Pioneer PLX-1000 bij Coolblue
- Beste high-end: Technics SL-1200MK7 bij Bax
- Beste goedkope: Pioneer PLX-500 bij Coolblue
- Beste voor beginners: Audio-Technica AT-LP140XP bij Thomann
- Beste met voorversterker: Reloop RP-7000 MK2 bij Bax
In dit artikel
Beste prijs-kwaliteit: Pioneer PLX-1000
Voordelen:
- Stevige behuizing
- Klassieke lay-out
- Ruim
- Vervangbare RCA kabel
Nadelen:
- Geen naald bijgeleverd
Pioneer staat vooral bekend om zijn mixers en digitale dj-consoles, maar maakt de laatste jaren ook goede draaitafels voor vinyl. Het design is fel geïnspireerd op de Technics SL1200. Dat is goed, want die lay-out is de standaard geworden. De draaitafel is stevig gebouwd en alle onderdelen zijn van degelijke kwaliteit.
De speler heeft slechts één phono output en geen ingebouwde voorversterker. Daardoor kan je hem niet aan elke versterker koppelen. Bij de draaitafel wordt een vervangbare RCA kabel, een ground kabel en een slipmat meegeleverd. Jammer genoeg wordt er geen naald toegevoegd aan dit pakket.
De draaitafel heeft een goede pitch control waarmee je nummers met een verschillend tempo in elkaar kan mixen. Met drie knopjes daarboven kan je het bereik nog groter maken. Zo kan je platen tot vijftig procent versnellen of vertragen. Met een simpele reset knop ga je onmiddellijk terug naar de normale snelheid.
De platenspeler voelt voor professionals intuïtief aan en is het beste alternatief voor de Technics SL1200 voor bijna de helft minder geld. Dat maakt hem ook toegankelijk voor beginners die meteen kwaliteit willen.
Type: Direct-drive | Toerental: 33 en 45 | Ingebouwde voorversterker: Nee
Beste high-end: Technics SL-1200MK7
Voordelen:
- Stevige behuizing
- Zeer betrouwbare afspeelsnelheid
- Gebalanceerd
- Weinig overbodige trillingen
Nadelen:
- Geen naald bijgeleverd
- Duur
De Technics SL 1200 is een iconische platenspeler binnen het nachtleven. Elke dj die met vinyl draait, zal ooit een Technics set aanschaffen, wordt vaak gezegd. Het merk was een tijdje van de markt verdwenen, maar nu heeft moederbedrijf Panasonic het nieuw leven ingeblazen. Deze heruitgave is alles wat je verwacht van de klassieker, stevig, simpel en zeer betrouwbaar.
Die betrouwbaarheid is onder andere te danken aan de constante draaisnelheid. Je kan erop vertrouwen dat er geen plotse tempowisselingen opduiken. Ook is de behuizing zo gebouwd dat er geen overbodige trillingen worden opgepikt door de naald.
De update heeft enkele handige nieuwe features. Zo kan je het bereik van de pitch control met een knop uitbreiden naar een tempowisseling van zestien procent. De motor is bovendien nog stabieler geworden dankzij de nieuwe blu-ray technologie.
Deze high-end draaitafel komt nu met losse RCA en voedingskabels en hij heeft alleen een phono output en geen voorversterker. Voor dj’s is dat echter geen probleem. Deze professionele draaitafel is ten slotte zeer prijzig en voor dat geld krijg je er jammer genoeg zelfs geen naald bij.
Type: Direct-drive | Toerental: 33, 45 en 78 | Ingebouwde voorversterker: Nee
Beste goedkope: Pioneer PLX-500
Voordelen:
- USB output
- Stevige behuizing
- Naald meegeleverd
- Ingebouwde voorversterker
- Goedkoop
Nadelen:
- RCA kabels zijn niet vervangbaar
- Tone arm is minder stevig
De beste goedkope platenspeler is de PLX 500, de goedkopere versie van de PLX 1000. Het design van het apparaat is exact hetzelfde, alleen is de bouwkwaliteit over het algemeen net iets minder. Vooral de toonarm voelt wat gevoeliger. De RCA kabels zijn ook van minder goede kwaliteit en ze zitten vast aan de platenspeler.
De andere delen van deze Pioneer voelen wel zeer stevig aan en deze speler heeft ook enkele extra’s. Een voordeel ten opzichte van de PLX 1000 is de ingebouwde voorversterker. Je kan dus kiezen of je een phono of een line signaal uitstuurt. Daarnaast kan je met de USB output vinyl digitaliseren naar je computer.
Deze Pioneer komt wel standaard met een naald en een element. Het is geen topmodel, maar je kan er wel mee scratchen en terugdraaien zonder je platen kapot te maken. Het bereik van de pitch control kan je niet uitbreiden, maar de schuifknop voelt wel erg goed aan. Al bij al is deze platenspeler een zeer goede optie als je een beperkt budget hebt.
Type: Direct-drive | Toerental: 33, 45 en 78 | Ingebouwde voorversterker: Ja
Beste voor beginners: Audio-Technica AT-LP140XP
Voordelen:
- Goede kwaliteit
- Naald meegeleverd
- Gebruiksvriendelijk
Nadelen:
- Minder gebalanceerde klank
Als beginnend dj is de beste draaitafel één die je met weinig kennis en een beperkt budget kan aankopen. Deze Audio-Technica komt met een dj-naald en element, namelijk de AT-XP3. Je hoeft je dus niet meteen te verdiepen in de verschillende soorten naalden. Qua design ademt de draaitafel helemaal de stijl van Technics.
Je kan dus gerust thuis op deze draaitafel oefenen en in de club de Technics beheersen, zonder veel moeite. Voor een derde van de prijs krijg je uiteraard minder kwaliteitsvolle materialen. Toch voelt de Audio-Technica zeer stevig aan.
De platenspeler is wel net iets minder gebalanceerd qua klank. De materialen zorgen ervoor dat er meer resonantie is en dus minder duidelijk afgelijnde frequenties, maar dat verschil is bijna niet hoorbaar. Het bijgeleverde element klinkt warm, vol en heeft een goede bas wat het ideaal maakt voor een goede beat.
De naald is ook specifiek bedoeld voor dj’s, dus je kan ermee scratchen en terugspoelen zonder je plaat te beschadigen. Je kan deze platenspeler later upgraden met een betere naald.
Type: Direct-drive | Toerental: 33, 45 en 78 | Ingebouwde voorversterker: Nee
Beste met voorversterker: Reloop RP-7000 MK2
Voordelen:
- Stevige behuizing
- Ingebouwde voorversterker
- Start en stopt snel
- Gebruiksvriendelijk
Nadelen:
- Geen naald meegeleverd
De beste draaitafel voor een mid-range prijs komt van Reloop. Dit bedrijf was het eerste dat als een serieuze concurrent werd aanzien voor de Technics SL1200. Dit model is de nieuwste uitgave. Het is een stevig gebouwde goede draaitafel volledig geïnspireerd door de Technics, met enkele leuke features.
Om te beginnen heeft de platenspeler een voorversterker, wat handig is als je deze ook wil gebruiken voor je hifi installatie, maar je versterker geen phono input heeft. De Reloop heeft verder nog een pitch controller waarbij je het bereik kan uitbreiden tot vijftig procent. Je kan ook de snelheid waarmee de speler stopt verlengen tot zes seconden.
Dat is voor velen een leuk effect. De minimale start- en stopsnelheid is 0,2 seconden, wat de snelheid van de Technics evenaart. Deze platenspeler komt zonder naald. Je moet zelf dus nog op zoek gaan naar een dj-naald. Meer informatie hierover vind je onderaan.
Type: Direct-drive | Toerental: 33, 45 en 78 | Ingebouwde voorversterker: Ja
Waar op letten bij het kopen van een draaitafel?
Type
Er zijn twee grote types aandrijvingen bij platenspelers, direct-drive of belt-drive. Direct-drive is de enige optie voor dj’s, aangezien de speler veel sneller op tempo komt én het systeem steviger is. De plaat werkt via een magneet die ingebed is in een spoel.
Belt-drive werkt via een motortje dat de draagplaat verbindt met een riem. Deze types zijn meer geschikt voor platenspelers voor echte audiofielen omdat ze geen direct contact hebben met de motor en dus de ruis ervan. Voor dj’s is dit minder van belang omdat je die ruis niet zal horen in de club.
Toerental
De twee meest voorkomende toerentallen zijn 33⅓ en 45 toeren per minuut. De beste platenspelers voor dj’s kunnen beide draaien en ze hebben ook 78 toeren per minuut. Die afspeelsnelheid komt echter alleen nog voor bij oudere platen. We raden aan om na te gaan welke toerentallen de platen uit je collectie hebben voor je overgaat tot een aankoop.
Pitch control
Met deze schuifknop kan je de snelheid lichtjes verhogen of verlagen. Dat is erg belangrijk voor een dj om te ‘beatmatchen’. Met beatmatchen mix je twee nummers met een verschillend tempo (uitgedrukt in bpm of beats per minute) in elkaar. Met de schuifknop zorg je er dus voor dat beide nummers eenzelfde bpm krijgen, zodat de beat van het ene nummer gelijkloopt of matcht met die van het andere.
Voorversterker
Een naald is eigenlijk een zeer gevoelige microfoon die fysieke trillingen opvangt. Het signaal is zeer zwak en moet op een specifieke manier versterkt worden alvorens het naar een versterker gaat. Dat gebeurt met een specifieke versterker waarbij vooral lagere tonen geboost worden.
Sommige platenspelers hebben een voorversterker ingebouwd. In dat geval moet je hem aansluiten op een line ingang. Als dat niet het geval is, moet je een phono input hebben. Alle mixers hebben echter een goede voorversterker. Sommige hifi versterkers of receivers hebben die niet.
Naald
De meeste draaitafels voor dj’s komen zonder naald. De juiste naald kiezen is echter zeer belangrijk. De naald is het onderdeel dat doorheen de groeven glijdt en de trillingen in het vinyl opvangt. Er zijn drie vormen die je met het blote oog amper ziet, rond, ovaal en elliptisch.
Ronde en ovale naalden hebben een kleiner contactoppervlak met de plaat, waardoor je de plaat minder snel beschadigt én waarmee je voor- en achterwaarts kan draaien. Deze naalden zullen je platen niet beschadigen tijdens het dj’en.
Het element of de ‘cartridge’ bevat alle elektronica om de mechanische trilling om te zetten in een elektrisch signaal. Sommige elementen hebben een ingebouwde naald, andere moet je apart kopen en zelf samenstellen.
Wat is een dj-draaitafel?
Voor dj’s controllers meenamen naar de club, brachten ze een kist met vinyl mee. Met twee draaitafels en een mixer tussenin zorgden disco, hiphop en later ook techno dj’s ervoor dat de muziek nooit stopte.
Een dj-draaitafel verschilt eigenlijk niet veel van een gewone draaitafel. Er zijn wel enkele elementen die het dj’en vergemakkelijken. Om te beginnen zijn ze steviger gebouwd en werken ze met een ander type motor. Die laat toe de muziek snel te stoppen of te pauzeren. De pitch control is beter gepositioneerd, waardoor je het tempo makkelijker kan wijzigen. Draaitafels voor dj’s hebben ook een handig lampje zodat je in een donkere club kan zien waar je de naald neerlegt.
Hoe werkt een draaitafel?
Draaitafels pikken met een naald informatie van je vinylplaten. Het gewone signaal dat vanuit je platenspeler vertrekt is een ongebalanceerd en vrij stil signaal, je hebt een voorversterker nodig om dit signaal op een normaal volume te brengen.
De meeste mixers en stereoketens zijn uitgerust met zo’n phono voorversterker. De beste draaitafels hoeven niet per se een voorversterker te hebben. Vaak zijn die voorversterkers van minder goede kwaliteit dan die van de mixer of stereoketen.
Hoe we vergelijken en testen
Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.
Voor dit artikel werden 12 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 5 producten in onze selectie geplaatst.
Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, type, toerental, pitch control, voorversterker, naald en prijs.