De 7 beste home cinema sets van 2024
De Wharfedale DX-2 is onze favoriete keuze.
De beste home cinema sets bieden een immersieve geluidservaring. Dat maakt vaak het verschil tussen een avondje film en een meeslepende cinema ervaring. Spendeer daarom niet al je geld aan beeld, maar houd ook wat over voor een goede klank. Met een goede home cinema set creëer je je eigen bioscoopgevoel en geniet je van realistische geluidseffecten.
In dit artikel bekijken we verschillende opties je huidige geluidervaring te upgraden. Wij hebben onderzoek gedaan naar verschillende sets van onder andere Sony, Sonos, Wharfedale en Jamo. Daarbij hebben we vooral rekening gehouden met geluidskwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en de prijs. Lees hieronder verder om de beste home cinema set voor bij jou thuis te vinden.
Onze selectie home cinema sets
- Beste prijs-kwaliteit: Wharfedale DX-2 bij Amazon
- Beste goedkope: Sony HT-G700 bij Coolblue
- Beste draadloze: Sonos Arc bij Coolblue
- Beste Dolby Atmos: Focal Sib Evo 5.1.2 bij Coolbue
- Beste compacte 5.1: Sonos Beam 5.1 bij Coolblue
- Beste 2.1: Jamo S 807 + Jamo S 808 Subwoofer bij Bol.com
- Beste soundbar: Sony HT-A7000 bij Coolblue
In dit artikel
Beste prijs-kwaliteit: Wharfedale DX-2
Voordelen:
- Goedkoop
- Gedetailleerde sound
- Energiebesparende auto sense functie
- Compact
Nadelen:
- Lastig aan te sluiten
- Geen wifi of bluetooth
Een surround speaker opstelling kan al snel duizenden euro’s kosten. De Wharfedale brengt een betaalbare set-up die niet alleen goed klink en compact is, maar er ook mooi uitziet. De vier satellietspeakers passen makkelijk in elke kast en omdat de speakers gesloten zijn, kan je ze dicht tegen een muur plaatsen. De subwoofer is makkelijk in te stellen en heeft een ‘auto sense’ functie. Als er geen signaal binnenkomt omdat er geen lage tonen zijn in de film, gaat de subwoofer automatisch in stand-by modus, zodat je energie bespaart.
De vijf speakers zijn relatief klein dus het is te verwachten dat de sound niet zo vol klinkt als een high end systeem. Bombastische Hollywood films zoals Inception zullen nooit helemaal tot hun recht komen, vooral in grotere ruimtes. De speakers blinken vooral uit in de details. Ze zijn erg dynamisch, waardoor volumeverschillen zeer snel doorkomen. Stemmen zijn goed hoorbaar, maar missen wat diepgang. We raden deze set-up aan als je geen overdreven budget hebt, graag een surround ervaring wil en je ruimte niet al te groot is.
Kanalen: 5.1 | Subwoofer: 70W | Wifi: Nee | Bluetooth: Nee
Beste goedkope: Sony HT-G700
Voordelen:
- Goedkoop
- Met optische kabel
- Bluetooth
Nadelen:
- Sound mist detail
- Geen wifi
Als beste budget home cinema set kozen we voor een scherp geprijsde set van Sony. Deze soundbar met subwoofer biedt een degelijke Dolby Atmos ervaring, een goede sound en Bluetooth connectiviteit. Met een beperkt budget moet je keuzes maken. Waar andere merken kiezen voor meer opties zoals streaming en voice assistent, gaat Sony voor een set met subwoofer en betere geluidskwaliteit.
Deze goedkope home cinema set voelt stevig aan, is compact en is voorzien van een eARC (enhanced audio return channel) aansluiting. De Bluetooth connectie heeft jammer genoeg geen aptX-ondersteuning, wat deze connectie niet geschikt maakt voor audio die niet is gecomprimeerd.
Het geluid is verbazend groots dankzij de meegeleverde subwoofer en heeft de beste Dolby Atmos ervaring van deze prijscategorie. De soundbar kan gebruikt worden voor muziek, maar dat raden we niet aan. De soundbar is ideaal als je een simpele, betaalbare en toch degelijke upgrade wil van je home cinema.
Kanalen: 3.1 | Subwoofer: 100W | Wifi: Nee | Bluetooth: Ja
Beste draadloze: Sonos Arc 5.1
Voordelen:
- Dolby Atmos ondersteuning
- Streaming en multiroom mogelijkheden
- Snelle installatie
- Automatische kalibratie
- Wifi en bluetooth
Nadelen:
- Geen subwoofer
- Geen DTS:X ondersteuning
Sonos kent een lange traditie van slimme audio apparatuur. Volledig draadloos kan een set-up nooit zijn, omdat er anders een kleine achterstand zit op het geluid. Sonos biedt wel de beste optie met draadloze speakers en subwoofer, die je weliswaar apart moet aankopen. De uitstekende subwoofer en surround speakers bieden een diepe sound.
De soundbar werkt zowel draadloos als met eARC of optische toslink-connectie. Die laatste ondersteunt geen Dolby Atmos. Het voordeel aan deze draadloze home cinema set is dat je elke speaker van het merk kan implementeren in de surround opstelling. Zo kan je elke keer iets extra toevoegen of met een speaker naar een andere ruimte gaan om daar van muziek te genieten.
Dit systeem werkt goed en vereist weinig inspanning dankzij de app voor je smartphone. Met streaming en voice assistentie is deze Sonos set-up een mooi gadget, maar de audiokwaliteit kan niet tippen aan andere systemen. De Dolby Atmos ervaring is lang niet zo innemend als die van andere home cinema sets.
Ten slotte mist de Arc DTS:X ondersteuning. Er zijn films die surround enkel in dit formaat kunnen weergeven. Met de Arc zal je die films dus in 2.1 moeten luisteren. De meeste populaire films hebben dit probleem echter niet. We raden het apparaat vooral aan als je op zoek bent naar gebruiksgemak en extra features.
Kanalen: 5.1.2 | Subwoofer: Apart te koop: 200W | Wifi: Ja | Bluetooth: Ja
Beste Dolby Atmos: Focal Sib Evo
Voordelen:
- Goede Dolby Atmos ervaring
- Makkelijke installatie
- Compact
- Helder geluid
Nadelen:
- Geen speakerkabels meegeleverd
Dolby Atmos is een technologie ontwikkeld door Dolby waarbij het geluid niet alleen van voren, van achteren en van opzij komt, maar ook van boven. Daarvoor heb je normaal gezien speakers nodig die naar beneden gericht zijn.
Bij de Focal Sib Evo’s zitten in de voorspeakers echter twee kleinere luidsprekers die naar boven gericht zijn. Het geluid wordt dan via het plafond weerkaatst naar de luisteraar. Qua installatie heb je er dus geen extra werk mee en Focal voorziet ook voldoende opzetstukken en sleutels. Geluidskabels moet je helaas apart kopen. Zorg ervoor dat die maximaal twee millimeter in diameter zijn, anders passen ze niet in de ingang.
De Focal Sib Evo’s hebben een helder en gedetailleerd geluid, conversaties zijn duidelijk en geluidseffecten zijn kristalhelder. Een Dolby Atmos systeem met speakers in het plafond zal altijd beter zijn, maar gezien de toegankelijkheid is dit het beste systeem voor de meeste woonkamers.
Kanalen: 5.1.2 | Subwoofer: 100W | Wifi: Nee | Bluetooth: Nee
Beste compacte 5.1: Sonos Beam Gen 2
Voordelen:
- Compact
- Warme klank
- Makkelijk te installeren
- Wifi
- Mooi design
Nadelen:
- Duur
- Slechts een HDMI ingang
Deze compacte 5.1 home cinema set past in elke living en onder elke televisie, maar produceert toch een groots geluid. Het apparaat ondersteunt Dolby Atmos, streaming en heeft een warme heldere klank. Je kan muziek streamen met onder andere AirPlay2 en de voice assistent ondersteunt Google Assistant en Alexa.
Er is maar één eARC-HDMI aansluiting waardoor je randapparatuur zoals een gameconsole moet aansluiten op je tv. Daarnaast is er ook geen bluetooth connectie.
De compacte set-up brengt echter een mooie volle sound, waarbij details niet verloren gaan. Conversaties zijn een belangrijke graadmeter. Die moeten verstaanbaar zijn en dat zit goed bij de Sonos. De Dolby Atmos ervaring is erg mooi, gezien het formaat van de soundbar.
Een kleine ruimte hoeft niet altijd een nadeel te zijn voor een surround opstelling. Voor deze set-up is dat alleen maar voordelig. In grotere ruimtes mist de soundbar namelijk aan kracht, waardoor de sterke subwoofer al snel overheerst.
Kanalen: 5.1 | Subwoofer: 200W | Wifi: Ja | Bluetooth: Nee
Beste 2.1: Jamo S 807 + Jamo S808 Subwoofer
Voordelen:
- Dynamische sound
- Makkelijk uit te breiden naar 5.1 en Dolby Atmos
- Mooi design
Nadelen:
- Geen kabels meegeleverd
- Luidsprekers nemen veel plaats in
Als je receiver geen surround uitgangen heeft of je hebt gewoon geen plaats voor een 5.1 opstelling, dan is het voordeliger om uit te kijken naar een speakerset met een aparte subwoofer. Dat heeft als voordeel dat je speakers kiest die polyvalent zijn en niet alleen voor film ontworpen zijn.
De Jamo S 807 speakers in combinatie met de Jamo S 808 subwoofer hebben het bijkomende voordeel dat ze op termijn uit te breiden zijn naar een 5.1 systeem, 7.1 én een Dolby Atmos 5.1.2 systeem. Een nadeel is dat je de speakers op de vloer plaatst en dat ze veel plaats innemen.
De speakers klinken erg goed en de S 808 subwoofer is een perfecte match voor een rijke cinema ervaring. Zoals de meeste installaties rond deze prijscategorie, is deze set-up niet ruimtevullend. Experts raden daarom aan deze speakers niet te gebruiken als je woonkamer of home cinema groter is dan 25 vierkante meter.
Een praktisch nadeel zijn de aansluitingen. Er zijn geen kabels meegeleverd en het aansluiten is nogal prutswerk. Als dat jou niet tegenhoudt, biedt deze set-up een krachtige 2.1 cinema ervaring voor een fractie van een high end kostprijs.
Kanalen: 2.1 | Subwoofer: 100W | Wifi: Nee | Bluetooth: Nee
Beste met soundbar: Sony HT-A7000
Voordelen:
- Ondersteunt Dolby Atmos en DTS-X
- Voldoende aansluitingen
- Gemakkelijke installatie
- Mooie sound
- Wifi en bluetooth
Nadelen:
- Duur
- Geen kabels meegeleverd
- Geen subwoofer
Soundbars nemen de markt van de surround opstellingen stilaan over. Ze zijn makkelijk te installeren, nemen minder plaats in en je hebt geen aparte receiver nodig. Uiteraard zal de ervaring nooit helemaal hetzelfde zijn, maar de Sony HT-A7000 is de beste home cinema soundbar en hij komt heel dicht in de buurt.
Hij is uitgerust met een Dolby Atmos speakersysteem dat geluid naar het plafond richt. Zelfs bij hogere plafonds is het effect duidelijk hoorbaar. Dat komt door de automatische optimalisatie software. Je hoeft dus zelf niet uit te rekenen hoe je de soundbar plaatst. Een grote plus zijn de verschillende aansluitingen, waaronder eARC-HDMI. Daardoor stuur je het geluid van alle HDMI apparaten naar de soundbar.
De Sony komt ook met verscheidene opties. Je kan muziek casten met je favoriete streaming platform, AirPlay2 of Bluetooth. De voice assistent werkt ook prima, maar je moet wel goed articuleren. Diepe bassen zal deze soundbar niet produceren zonder subwoofer.
Die moet je apart bestellen en aangezien de soundbar al aan de dure kant is, kan dat snel aantikken. Compact is de soundbar ook niet. Hij weegt 8,7 kilogram en met acht centimeter is hij ook hoger dan de meeste soundbars. Meet dus zeker je tv-meubel vooraleer je een bestelling plaatst.
Kanalen: 2.0 | Subwoofer: Apart: 200 of 300 W | Wifi: Ja | Bluetooth: Ja
Waar op letten bij het kopen van een home cinema set?
Geluidskwaliteit
De geluidskwaliteit hangt voornamelijk af van hoe de verschillende frequenties worden weergegeven. Bij de beste home cinema set komen daar nog enkele elementen bij. Ten eerste moet het surround beeld juist zijn. Dat wil zeggen dat elke speaker zijn deel van het spectrum weergeeft: links-voor, rechts-achter, voor, …
Een tweede element zijn de stemmen. Conversaties zijn belangrijk, dus moeten gesprekken helder en duidelijk zijn. Dit hangt voornamelijk af van de middenfrequenties. Ten slotte moeten deze systemen dynamisch zijn. Dat wil zeggen dat de stiltes stil zijn en de luide momenten helemaal opentrekken. Dat zorgt immers voor de cinema ervaring.
Kanalen
De meest populaire opstelling is 5.1 surround. De vijf staat dan voor de vijf speakers rondom de luisteraar en de één voor de subwoofer. De vijf speakers bestaan uit één frontspeaker die in het midden staat, twee frontspeakers die links en rechts weergeven en twee speakers die achter jou staan. Deze surround opstelling geeft je het gevoel midden in de actie te zijn.
Tegenwoordig bestaan er ook 7.1 home cinema sets en zelfs 7.2 en 9.2 sets. Het principe blijf hetzelfde, alleen heb je extra speakers of een extra subwoofer. Belangrijk is dat de film ook afgemixt moet zijn voor die extra kanalen. Bij een 5.1 film zullen de extra speakers geen meerwaarde bieden. Met de nieuwe Dolby Atmos technologie zijn speakers nodig die het geluid van boven naar beneden richten. Die worden aangeduid met een derde cijfer (bijvoorbeeld 5.1.2).
Ga je voor een 2.1 home cinema set, dan heb je een stereobeeld, geen surround. Je stelt de receiver en de audiovisuele apparatuur dus op stereo in. Dat zorgt ervoor dat conversaties mooi in het midden geplaatst worden. Als je dan een film afspeelt op 5.1, kunnen conversaties wel erg stil klinken.
Connectiviteit
Bij een klassieke opstelling hangt de connectiviteit sterk af van je receiver. De belangrijkste aansluitingen zijn HDMI en eARC. Met die laatste regel je het volume met één afstandsbediening én heb je Dolby Atmos ondersteuning. Optische en gewone HDMI ingangen ondersteunen dat formaat niet.
Sommige audiovisuele receivers hebben ook streaming opties en Bluetooth. Als die er niet zijn, kan je die functies apart aansluiten. Bij soundbars kan dat niet, maar de meeste hebben ingebouwde wifi en bluetooth. De nieuwste versies hebben ook eARC.
Subwoofer
Een subwoofer geeft de frequenties tussen 60 en 250 Hz weer. Die frequenties voel je vooral en ze brengen een diepe luisterervaring. Lage frequenties hebben meer vermogen nodig. Daarom hebben de meeste subwoofers een ingebouwde versterker met stroomvoorziening.
De subwoofer kan je enkel aansluiten als jouw receiver een aparte output heeft. Bij de installatie zet je de kast best niet te dicht bij de muur. Dat kan storende frequenties veroorzaken en de buren irriteren.
Als je subwoofer goed geplaatst is, moet je hem nog instellen. Je kiest welke frequenties naar de subwoofer gestuurd worden. Dat hangt af van de rest van de speakers en welk frequentiespectrum zij hebben. Als jouw stereospeakers alles boven de 100 Hz goed kunnen weergeven, stuur je alles daaronder naar de subwoofer.
Wat is een home cinema set?
Een home cinema set is een volledige audio installatie die het beeld van een innemend geluid voorziet. Ze worden in combinatie met een beamer en projectiescherm of tv gebruikt om een cinema-ervaring bij je thuis te creëren. Een goede home cinema set ondersteunt dus een breed scala aan audio-formaten.
Bij het kiezen van een opstelling zijn er drie opties. Er zijn kant-en-klare sets oftewel Home Theater In The Box. Dit zijn systemen waarbij receiver en speaker geïntegreerd zijn. De soundbar systemen zijn hierin de populairste op de markt.
Ten tweede kan je zelf de beste home cinema set samenstellen. Dan koop je de AV receiver en de speakers apart. Hierbij moet je zelf de speakers op de juiste plek zetten. De derde optie is het volledig op maat laten maken van een systeem door een professional.
Meestal huur je dan een bedrijf in dat luistert naar jouw wensen, de ruimte opmeet en een systeem naar jouw budget maakt. Dat budget kan echter al snel oplopen tot 10.000 euro. Belangrijk om te onthouden, is dat het systeem dat je kiest voor één iemand goed moet klinken: voor jou.
Wat is het verschil tussen een soundbar en een home cinema set?
De soundbar is een lange, platte speaker die je onder of boven je tv zet. Hij heeft enkele ingebouwde speakers, vaak met Dolby Atmos. Het belangrijkste verschil is dat er geen receiver is. De subwoofer en surround speakers worden aangesloten. Je kan met de soundbar alleen ook een degelijk geluid produceren.
Dat maakt het een voordelige optie. Wat soundbars ook onderscheidt van home cinema sets, is de functionaliteit. Ze hebben vaak extra inputs zoals bluetooth, streaming en voice assistent ingebouwd. Maar hoe goed de soundbar ook is, op het vlak van geluid zal een zesdelige set altijd de beste optie zijn.
Hoe we vergelijken en testen
Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.
Voor dit artikel werden 14 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 7 producten in onze selectie geplaatst.
Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op geluidskwaliteit, verbinding, kanalen, subwoofer en prijs.