De 5 beste hoofdkussens van 2022

Nek-, heup- en rugklachten kunnen soms verholpen worden met een goed orthopedisch hoofdkussen

Een doorsnee persoon brengt ongeveer 975 uur per jaar in zijn bed door. Daarom vinden we het belangrijk om voor een goed hoofdkussen te kiezen dat voldoende ondersteuning aanbiedt. Onderzoek heeft aangetoond dat 80% van de Belgen minstens een keer in hun leven chronische rug- en nekklachten ontwikkelen. Een versleten hoofdkussen kan nekklachten veroorzaken omdat het onvoldoende ondersteuning geeft aan je nek. Wij raden dus aan om te investeren in een goed hoofdkussen.

Volgens onze vergelijking verkoopt Quiesco het beste hoofdkussen voor de meeste mensen. Het voordeel van latex is dat het zeer vormvast waardoor het een goed hoofdkussen bij nekklachten. Latex is ook natuurlijk en ademt beter dan traagschuim.

Hieronder proberen we je verder te helpen om het beste hoofdkussen voor jou te vinden. Een hoofdkussen is een zeer persoonlijke keuze en volgens ons is er niet een kussen dat goed is voor iedereen. We raden alleszins aan om een kussen te kopen dat bij je slaaphouding past.

Latex hoofdkussen – Quiesco

Er bestaat geen kussen dat het beste is voor iedereen. Maar de kussens van Quiesco zijn gemaakt van latex en kunnen we aan zowel zijslapers als rugslapers aanraden. Het voordeel van een latex kussen is dat het vormvast is waardoor je van een zeer goede ondersteuning kunt genieten. Latex zorgt er ook voor dat je een optimale ventilatie hebt wat minder het geval is bij memory foam. Latex is ook ideaal voor mensen met allergieën die een kwalitatief hoogwaardig hoofdkussen zoeken dat niet uit goedkope synthetische stoffen bestaat.

“Beste hoofdkussen 2022”

Door het ontwerp van een Quiesco kussen is het zowel geschikt voor rugslapers als voor zijslapers. Het hoofdkussen bestaat namelijk uit verschillende zones, een zone in het midden dat zachter is zodat het hoofd voldoende naar achter kan kantelen voor rugslapers. Naast deze zachte zone in het midden zijn er 2 stevige zones aan de zijkanten om het hoofd van zijslapers in een horizontale positie te houden. Het Quiesco Medium kussen is geschikt voor de meeste vrouwen en mannen. Ben je als man breed geschouderd is het beter dat je voor een Firm hoofdkussen gaat. Of als je zeer licht bent en op een zachte matras slaapt is het beter om voor de Soft versie te kiezen.

Welk model je ook kiest kun je bij Quiesco genieten van gratis verzending en retour van je hoofdkussen. Je hebt zelfs meer dan 3 maanden de tijd om je hoofdkussen uit te proberen en eventueel terug te sturen om je geld volledig terug te krijgen. Daarom raden we aan om altijd eerst een Quiesco hoofdkussen uit te proberen aangezien zij het beste retourbeleid hebben in België. Je hebt namelijk 100 dagen om je geld volledig terug te vragen. Bij bijvoorbeeld Tempur heb je enkel een retourgarantie van 90 dagen. In andere woorden kun je je geld niet terugkrijgen en kan je enkel je huidig kussen inwisselen voor een ander Tempur product.

We hebben dit kussen ook getest. Meer uit onze test vind je hier.

BestLife – Orthopedisch traagschuim kussen

De zoektocht naar een ergonomisch hoofdkussen begint vaak bij rug- of nekklachten. Enerzijds zoek je de juiste matras, anderzijds een goed hoofdkussen. Een ergonomisch hoofdkussen kan helpen tegen de nekklachten, maar ook rug-, heup- of knieklachten. Het orthopedische kussen van Best Life is stevig (medium stevigheid), maar voelt door het luchtdoorlatende traagschuim toch zacht aan. Het kussen vormt zich lichtjes naar de vorm van het hoofd om zo voor meer comfort te zorgen. Dit kussen is geschikt voor rug-, buik- en zijslapers. Zeer opvallend, je krijgt bij BestLife tot 2 jaar garantie. Daarbij kan je ook nog 30 nachten proefslapen. Traagschuim is een synthetische stof en wordt in de meeste ergonomische kussens gebruikt. Een natuurlijk alternatief is latex, maar deze kussens meestal veel duurder.

Best Life maakt gebruik van een vrij standaard ontwerp. Je hebt een hoge (60x30x11 cm) en een lage kant (60x30x7 cm). Hoewel de meerderheid de hoge kant zal gebruiken is het toch handig voor mensen die met minder brede schouders. Zo blijft de nek recht liggen en blijf je in een neutrale houding.  De hoes is van goede kwaliteit en ademt goed. Ook op warmere dagen blijft het kussen voldoende fris. Bij aankoop krijg je ook een gratis E-book met tips voor een goede nachtrust.

Geen fan van de typische ergonomische vorm van het kussen, dan kan je opteren voor het alternatieve ontwerp. Deze heeft een extra inkeping en steun ter hoogte van de nek. Best Life biedt daarnaast ook een gamma van kniekussens aan om je slaaphouding te beteren. Meer over dit kussen lees je in onze review.

Tempur hoofdkussen – Queen medium

Zijslapers leggen heel wat druk op hun schouders. Daarom is het belangrijk dat je een kussen met een goede ondersteuning kiest. Maar je moet er vooral op letten dat je niet te hoog of te laag ligt. Je hoofd moet opgelijnd zijn ten opzichte van de wervelkolom. Memory foam is zeer geschikt voor mensen die graag een drukverdelend effect hebben. In andere woorden is het een hoofdkussen dat zich aanpast aan de contouren van de nek en het hoofd.

“Beste hoofdkussen zijslaper”

Een latex hoofdkussen zal daarentegen eerder zijn vorm behouden. Dit is kwestie van persoonlijke voorkeur, wij kunnen enkel aanraden om het verschil zelf uit te proberen. Je kan Tempur kussens online bestellen bij onder andere Bol.com. Hou er wel rekening mee dat het retourbeleid beperkt is tot 30 dagen. Het voornaamste nadeel van memory foam of traagschuim is dat het vrij warm wordt. Zeker in de zomer worden deze kussens te warm om comfortabel te kunnen slapen. Maar voor mensen die allergisch zijn aan latex kan Tempur een goed alternatief zijn.

Hoofdkussen dons – Ducky Dons

Ducky Dons, het geheim wordt al meteen verklapt. Deze hoofdkussens zijn gevuld met 90% witte eendendons. Deze dons omringt de kern van het hoofdkussen, gemaakt van memoryfoam. De dikte van het kussen kan aangepast worden om het beste bij jouw voorkeur te passen. Dit kussen is niet bedoeld voor een bepaald type slaper. Zo goed als elk type slaper kan gebruik maken van de Ducky Dons. Zeer zacht aan de buitenkant. Gemaakt van 100% katoen, ventileerd goed, is vochtabsorberend en anti-allergisch.

Lig je niet goed dan kan je de kern uit memoryfoam aanpassen. Het dons kan je terugduwen, dit wordt tegengehouden door de uit een countour gesneden latex laag. Al bij al is de iets duurder dan de meeste hoofdkussens. Eendendons werd vroeger ook gezien als premiumklasse. Let op, door het ontbreken van de typische vorm is dit niet echt een ergonomisch hoofdkussen. Hoewel het op de lijst beste hoofdkussens staat is dit niet voor mensen met rug of nekklachten.

Tempur hoofdkussen – Ombracio

Het Ombracio hoofdkussen van Tempur is speciaal ontwikkeld voor buikslapers. Door zijn unieke vorm helpt het uw ademhaling te optimaliseren. Zwaardere buikslapers of buikslapers met grote borsten kunnen namelijk last krijgen van hun ademhaling door op hun buik te slapen. Een gewoon kussen is namelijk niet echt geschikt voor buikslapers. Maar de vorm van de Ombracio is zowel geschikt voor buikslapers die er met hun hoofd of met hun borstkas op willen slapen. Door de vorm en materiaal van het Ombracio hoofdkussen zorgt het ervoor dat de nek ontlast wordt wanneer je in een buikhouding slaapt.

“Beste hoofdkussen buikslaper”

Het Ombracio kussen heeft een soort van x-vorm en ziet er onconventioneel uit voor een hoofdkussen. Ondanks zin aparte vorm past hij wel in een gewone kussensloop. We vinden het alleszins positief dat je er geen aparte kussensloop voor moet kopen. Als je een fervente buikslaper bent

goed hoofdkussen voor zijslapers

Tot zover onze top 5 beste hoofdkussen van 2022.
Bekijk ook onze voorkeur van ergonomische matrassen voor de beste slaapervaring.

Hoofdkussens vergelijken

Goed hoofdkussen bij nekklachten

Een te hoog hoofdkussen of een te laag hoofdkussen kan voor een overbelasting van de nekwervels zorgen. Deze overbelasting kan zorgen voor nekklachten doorheen de dag. Als een kussen versleten is zal het onvoldoende ondersteuning aan je nek geven. Wanneer je meerdere kussens gebruikt kan het zijn dat je te hoog ligt waardoor je je nekwervels overbelast.

Wanneer je niet goed meer kunt slapen door je kussen is het tijd om een nieuw kussen te kopen.Onderzoek heeft uitgewezen dat de gemiddelde slaapduur zich tussen de 7 en de 10 uur bevindt. Dit is voor iedereen verschillend maar als je minder dan 7 uur slaapt door de slechte kwaliteit van je huidig kussen raden we je aan om een nieuw kussen te kopen. Ook wanneer je wakker wordt met pijn in je nek of schouders kan de oorzaak bij je kussen liggen. Goedkope kussens van syntetisch materiaal of van kapok kunnen na 2 jaar al hun vorm verliezen. Zorg daarom dat je je hoofdkussen vaak genoeg vervangt.

goed hoofdkussen bij nekklachten
goed hoofdkussen bij nekklachten

Beste slaaphouding

Zijslapers

Om het beste kussen voor jou te vinden moet je eerst bepalen in welke houding je het vaakst slaapt. Je wilt namelijk een kussen waarmee je nek en je hoofd mooi opgelijnd zijn om een overbelasting van de nekwervels tegen te gaan. Zijslapers met nekklachten hebben vaak een hoofdkussen dat te laag of te hoog is waardoor de nekwervels in een onnatuurlijke positie komen te liggen. Voor zijslapers is het dus belangrijk dat de wervelkolom mooi recht is tijdens het slapen. Doorgaans hebben zijslapers een hoger kussen nodig dan rugslapers.

Rugslapers

Rugslapers daarentegen hebben een hoofdkussen dat vaak te hoog is waardoor hun nek gebogen is. Het kan dus helpen om een kussen te kopen waarmee je lageer komt te liggen.

Buikslapers

Buikslapers die last hebben van nekklachten hebben waarschijnlijk een te laag kussen waardoor hun nek hangt. Er zijn minder kussens beschikbaar voor buikslapers omdat ze een ras apart zijn. Maar er bestaan er wel een paar die speciaal voor hun ontworpen zijn zoals de Tempur Ombracio. Zijslapers en rugslapers daarentegen kunnen kiezen uit een breed gamma van verschillende kussens.

Maar ook de omtrek van je schouders speelt een rol in het bepalen van een kussen. Als vuistregel kun je ervan uitgaan dat hoe breder je schouders zijn hoe hoger je kussen moet zijn. Maar zelfs de hardheid van je matras speelt een rol. Het is namelijk zo dat bij een harde matras je schouder minder diep zal wegzakken waardoor de ruimte tussen je hoofd en je schouder relatief groot blijft. Je hebt dus een hoger kussen nodig wanneer je op een harde matras slaapt. Is je matras ouder dan 10 jaar dan is het misschien aan vervanging toe. In het volgend artikel geven we meer uitleg over goede matrassen.

hoofdkussen hoe best liggen

Ongeveer 75% van de Belgen slaapt voornamelijk in een zijhouding, 20% slaapt op zijn rug slaapt terwijl minder dan 5% op zijn buik slaapt.

  Voordelen Nadelen
Zijslapers ·         Minder kans op snurken

·         Goed bij lage rugpijn

·         Geen vreemde positie om te liggen

·         Grotere druk op schouders

·         Slapen op je rechterzijde is slecht voor het hart

·         Meer kans op zure oprispingen

Rugslapers ·         Goede verdeling gewicht

·         Beste positie bij gewrichtspijn

·         Minder belastend voor je borsten

·         Verhoogde kans op snurken

·         Toegenomen kans om slaapapneu te ontwikkelen

Buikslapers ·         Verlaagde kans op snurken

·         Lagere kans om slaapapneu te ontwikkelen

·         Extra druk op de nek en lage rug

·         Kromme en verkrampte houding

Hoofdkussen kopen,
waar op letten

Materiaal van hoofdkussen

Het materiaal in het kussen is bepalend voor de steun die het kussen gaat geven. In volgende tabel overlopen we kort de voor- en nadelen van elk materiaal:

Materiaal Voordelen Nadelen
Dons/veren
 • >Comfortabel
 • Goede steun
 • Duurzaam
 • Duur
 • Warm
 • Minder onderhoudsvriendelijk
Memory Foam
 • Aanpasbare steun
 • Goedkoop
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Duur
 • Warm
 • Minder duurzaam
Latex
 • Vormvast
 • <Ventilerend
 • Zeer duurzaam
 • Duur
Synthetisch
 • Ventilerend
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Goedkoop
 • Minder duurzaam

Hoeveel kost het hoofdkussen

Je kan een kussen kopen vanaf 10 euro tot 150 euro. Wij kunnen enkel aanraden om niet te besparen op je nachtrust en je gezondheid. Vergeet niet dat je ongeveer een derde van je leven op je kussen ligt. En los van een goede nachtrust kan een goed kussen heel wat rug en nekklachten voorkomen. Je hebt er dus alle baat bij om niet te besparen op een goed kussen.

Een goedkoop synthetisch kussen van 30 euro zal ongeveer 2 jaar meegaan voor het zijn vorm volledig verliest. Een duurder kussen van dons of latex van 100 euro kan wel 5 jaar meegaan voor je het moet vervangen. Als we de kost per jaar berekenen is het verschil tussen het goedkoper synthetisch kussen en een duurder latex kussen verwaarloosbaar.

Retourbeleid

Een kussen kiezen is vergelijkbaar met een zoektocht. Je moet een aantal kussens kunnen proberen vooraleer je een definitieve keuze maakt. Daarom is het belangrijk om een winkel te kiezen met een uitgebreid retourbeleid. Het kan goed zijn dat je vriend of vriendin een bepaald kussen het beste hoofdkussen vind. Hierdoor koop je het aan en probeer je het uit, enkel om te zien dat het voor jou geen goed kussen is. Eens gebruikt moet je het nog steeds mogen terugsturen, en hier is de winkel van belang.

Bij Quiesco heb je bijvoorbeeld 100 dagen dat je een kussen kunt proberen met gratis retour en verzending. Bij Tempur heb je 90 dagen om je hoofdkussen terug te sturen. Maar hou er wel rekening mee dat er enkel een omruilgarantie is. In andere woorden kun je je kussen inruilen voor een ander type inruilen maar je kunt je geld niet meer terugvragen.

Beste hoofdkussen nekklachten

Wanneer hoofdkussen vervangen

Versleten hoofdkussen

Mensen houden van de dingen dat werken. Ook onze tester gebruikt nog steeds het hoofdkussen van 10 jaar geleden. Waarom zouden we iets veranderen dat goed werkte, wel omdat het oud is en niet meer goed werkt. Een hoofdkussen gaat gemiddeld 3 tot 5 jaar mee. Daarna verliest het de ondersteunende werking en is jouw dure hoofdkussen even goed als het kussen van de zetel. Na 5 jaar – zeker – is het echt aangeraden deze te vervangen. Nekklachten zijn vaak het gevolg van (1) net van kussen te veranderen of (2) te lang met hetzelfde te slapen.

Men vraagt zich vaak af “ik had nooit problemen voordien, dus het kan niet aan het kussen liggen”. Geloof ons vrij wanneer we zeggen dat na 5 jaar jouw kussen ZEKER aan vervanging toe is. Enerzijds voor de ondersteuning, anderzijds voor alle vuiltjes die op jouw kussen zijn beland, van kwijl tot dode huid, jouw kussen is aan vervanging toe. Zeker als je nekklachten ontwikkeld.

Gebruikte materialen

Er zijn ongelooflijk veel hoofdkussens op de markt. Allen tegen de nekklachten of rugklachten, allen voor een betere nachtrust. Het enige wat we hieruit kunnen afleiden is dat ieder persoon een andere voorkeur heeft en dat er heel wat ‘beste hoofdkussens’ zijn gezien dit voor ieder anders is.

Eén belangrijk aspect aan onze selectie is de keuze van de juiste materialen. Een hoofdkussen bestaat in alle vormen en maten, maar ook materialen is van cruciaal belang. Voor u, de klant, is het belangrijk om te weten wat het beste hoofdkussen tegen nekklachten VOOR U is. En dit wil zeggen; goed informeren en een bedachte keuze maken. Doorgelicht helpt u in de zoektocht van het beste hoofdkussen door u hierover te informeren. Kijk alvast bovenin naar de keuze in materialen om jouw materiaal te kiezen, hieronder nog een overzicht van hun voor- en nadelen.

Materiaal  Ondersteuning Elasticiteit Vormvastheid Druk op huid Ventilerend  Onderhoud
Latex ++++ ++++ ++++ +++ +++ +
Traagschuim +++ + + ++++ + +
Synthetisch ++ ++ + +++ ++++ ++++
Dons/veren ++ ++ + +++ ++ +
Wol ++ ++ + +++ ++++ +
Kapok ++ + ++ ++ +++ +

Informatie bij tabel:

 • Ondersteuning: vermogen van het materiaal om de nek en het hoofd in zijn natuurlijke positie te ondersteunen;                  
 • Elasticiteit: mate waarin het materiaal soepel kan reageren op druk van de nek en het hoofd;
 • Vormvastheid: mate waarin het materiaal vervormt onder druk;
 • Druk op huid en spierweefsel: mate waarin het materiaal zich gelijkmatig drukverdelend aanpast aan de contouren van het nek en het hoofd.

Opbouw van kussen

Hoe vreemd het ook mag klinken, een kussen wordt net zoals een matras opgedeeld in verschillende zones. Zo is het middenstuk van het kussen belangrijk voor comfort, terwijl de voorkant (ja, een goed hoofdkussen heeft een voor- & achterkant) eerder is voor ondersteuning van de nek. Zo zie je op onderstaande tekening van Quiesco.be dat hun kussens opgebouwd worden met deze zones in gedachten.

ondersteuning hoofdkussen nekklachten

De rode zones verwijzen naar een hoofdcomfort zone – deze is zachter zodat het hoofd voldoende naar achter kan kantelen voor rug-slapers. Dit zorgt dus voor minder nekklachten

De blauwe/paarse zones verwijzen naar de zijkanten – vooral voor zij-slapers. Deze zones zijn steviger zodat het hoofd mooi recht blijft liggen en de ruggenwervel niet gedraaid is. Opnieuw een reden voor minder nekklachten.

De groene zones zijn de steunpunten voor de nek. Deze zijn vaak redelijk stevig maar geven mee en hebben memory foam. Deze halve maan-uitsparing zorgt voor een goede vorm voor de nek en schouders. Deze neksteun bestaat bij Quiesco bijvoorbeeld in twee vormen: één voor een uitgesproken neksteun of die met een subtiele nekondersteuning – de voorkeur kan van persoon tot persoon verschillen.

De witte zone is de dunne kant van het kussen. Deze ligt ALTIJD bovenaan. Doe je dit niet dan heeft het geen zin van een kussen tegen de nekklachten te kopen.

Door de zone’s op deze manier op te bouwen is er steeds nekondersteuning, hoe je ook ligt. Toch kan dit niet het beste hoofdkussen voor iedereen zijn, er is geen universele beste. Probeer een hoofdkussen altijd eerst uit, of wees zeker van het retourbeleid.

Goed hoofdkussen voor rugslaper

Lichaamsbouw vs nekklachten

Kussen voor brede schouders

Ook jouw lichaamsbouw heeft te maken met de keuze van jouw hoofdkussen en de bijkomende nekklachten. Heb je brede schouders dan is het logisch dat je hoofdkussen hoger zal zijn om dit op te vangen. Van de bovenstaande afbeeldingen kan je zien dat je hoofdkussen zo goed als even hoog als de schouders komt. Dit allemaal zodat je hoofd niet naar beneden ligt. Ben je een persoon met brede schouders, man of vrouw, dan is een hoog hoofdkussen aangeraden. Natuurlijk heeft jouw lighouding hier weer mee te maken, lig je op je zij dan heb je een redelijk hoog kussen nodig. Lig jij op je rug, dan is een lager kussen meer dan geschikt. Een te hoog kussen voor rugslapers zorgt voor een verstopping van de keel dat tot snurken zal lijden.

Kussen voor fijne schouders

Heb jij zeer fijne schouders dan is het beste hoofdkussen voor jou één die zacht of laag ligt. Ook hier is jouw voorkeur belangrijk, ben je gewoon van op een hard hoofdkussen te slapen of een zacht. Ook jouw houding, rug- of zijslapers hebben andere noden. Al bij al, heb je nekklachten dan moet je denken aan aanpassingen te maken. Enerzijds in hoofdkussen, anderzijds je slaaphouding. Ook de hardheid van de matras heeft invloed op je kussen, wat opnieuw tot nekklachten kan lijden. Alles moet goed op elkaar afgestemd worden om jouw van de beste nachtrust te voorzien.

Stress & andere oorzaken

Dit artikel is voor twee redenen geschreven. Enerzijds om je een goede keuze te laten maken wanneer het gaat om hoofdkussens. Anderzijds om jouw te doen inzien dat nekklachten niet enkel van jouw hoofdkussen afhangen. Heb je enkel last na de nacht dan is de kans groot dat het aan het hoofdkussen (of je matras / slaaphouding) ligt. Toch is de invloed van stress niet te onderschatten. Mensen hebben de gewoonte om stress onbewust te verwerken. Je nek, rug of volledige lichaam opspannen door stresserende factoren is niet ongewoon. Het is een onbewust reactie van het lichaam waardoor spieren verkrampen en zenuwen samengedrukt worden.

Hoewel nekklachten vaak te maken hebben met slecht slapen is de oorzaak even vaak te zoeken bij een slechte houding – al dan niet verbonden met stress. Voor u als persoon is het van uiterst belang hier eens goed over na te denken.

Tot zover ons artikel over beste hoofdkussens 2023.

Lees meer artikels in de categorie ‘huis’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.