De 5 beste 27-inch monitors van 2022

Het beste computerscherm formaat voor gaming 

In dit artikel zetten we op een rijtje wat de beste 27 inch monitor is die je kan aankopen. Met een beeldscherm hoef je niet heel de dag op je kleine laptop te turen en kan je je werkplaats of game ruimte ergonomisch instellen. En de schermen worden steeds groter. We zagen de evolutie van monitors met een diagonaal van 14” naar 22” en 24”. En nu zijn we aangekomen bij de 27” en zelfs grotere formaten.  Volgens ons is de Philips 276E8VJSB alvast een uitstekende aankoop en zeer geschikt voor grafisch ontwerpers.

AOC C27G1 GAMING MONITOR

Beste VA gaming monitor

De Great Value Award toont al aan dat deze 27” monitor een goede aankoop is. Het heeft een VA-paneel dat donkere beelden goed toont, maar toch is de reactiesnelheid slechts 1 milliseconde en de refreshrate zeer hoog (144 Hz). Wat resolutie betreft heb je Full HD.

Je kan het scherm zowel in de hoogte aanpassen als kantelen, waardoor je het helemaal kan aanpassen aan jouw houding. Het beeld is ook gebogen om het panoramisch effect te versterken. Ook voor studeren en werken is dit een zeer goede monitor.

LG 27MP59G-P GAMING MONITOR

Beste budget gaming monitor

De LG 27MP59G-P is ook een 27” scherm met Full HD resolutie geschikt voor gaming, maar aan een budgetvriendelijke prijs. Het heeft een IPS-paneel dat de kleuren levendig weergeeft, maar het garandeert toch een reactiesnelheid van 1 ms en een refresh rate van 75 Hz. Je kan hem aansluiten via VGA, DisplayPort of HDMI. Een nadeel is dat je de monitor niet kan aanpassen in hoogte en de stabiliteit beter kan.

IIYAMA G-MASTER GB2760QSU-B1

Beste TN 27-inch monitor

In een lijst beste 27 inch monitors kan deze TN-paneel van Iiyama niet ontbreken. Deze schermen staan bekend om hun mindere kleurkwaliteit, maar wel snellere reactiesnelheid en refreshrate, cruciaal voor gamers. De Liyama G-Master is een 27” scherm met Full HD resolutie met refreshrate van 144 Hz die motion blur en ghosting verleden tijd maakt. Ingebouwde speakers en een volledig verstelbare voet maken deel uit van het pakket. Ten slotte is de monitor uitgerust met Flicker Free technologie die oogirritatie vermijdt.

Ook speciaal aan dit model is dat je het scherm verticaal kan plaatsen. Iets wat bij de meeste schermen niet kan. Zoek je een goed scherm voor een dubbele monitor te plaatsen (twee schermen naast elkaar), dan is dit model een uitstekende optie. Ben je een online streamer, dan is een verticaal scherm interessant om de chat of andere feeds op te volgen.

AOC Q27P1 MONITOR

Beste QHD resolutie monitor voor thuiswerken

Als je een 27 inch monitor zoekt met een QHD resolutie, dan kan je op de AOC Q27P1 rekenen. Deze top monitor is ideaal voor studenten en werkende mensen omdat je door het groot aantal pixels meer vensters naast elkaar kan openen. Je kan dus een de ene kant bijvoorbeeld een Word document open hebben staan en aan de andere kant een Excelbestand.

Het heeft een IPS-paneel, lees: beste kleurweergave en inkijkhoek, en ingebouwde speakers. Je kan de hoogte aanpassen en het scherm draaien en kantelen. Naast HDMI, DisplayPort en VGA, kan je hem ook aansluiten via USB en DVI.

PHILIPS 276E8VJSB

Beste 4K monitor voor grafisch ontwerp

4K monitors zijn iets duurder dan de Full HD en QHD monitors, maar de hoge resolutie en IPS-techniek zorgen voor een ongeëvenaarde kleurechtheid, scherpte en inkijkhoek. De 276E8VJSB van Philips is een echte aanrader als je professioneel foto’s en video’s bewerkt of graag films en series kijkt in hoge beeldkwaliteit. Het is met zijn reactiesnelheid van 5 ms minder geschikt voor professioneel gamen en Adobe RGB is niet ondersteund. Je kan de monitor ook niet in hoogte aanpassen en er zijn geen speakers ingebouwd.

Deze Philips 4K monitor staat ook aangemeld in onze lijst beste 4K monitors.

Beste gaming monitor 27 inch

Tot zover ons artikel ‘Beste 27-inch monitor 2022’.
Weet je nog niet welk type monitor je wil dan kan je de lijst beste monitors bekijken.
Moet het een 4k monitor zijn dan kan je je ook informeren in de lijst beste 4K schermen.

Ook een goede muis is van belang in onze lijst Beste draadloze muis.
Voor een goede home-office is ook een goede bureaustoel nodig!

27-inch schermen vergelijken

Hoe wordt het formaat van een monitor bepaald?

Het formaat van een monitor wordt aangegeven door de diagonale lengte van het scherm. We drukken deze lengte uit in inches, of 2,54 cm. Daarnaast is er de verhouding tussen de lengte en de breedte van het scherm? Dit is bij de vroegere schermen meestal 4:3 en bij de breedbeeldschermen 16:9.

Waarom is 27 inch zo’n goed formaat?

Een 24” monitor is geschikt om op het internet te surfen en te werken. Een 27” monitor geeft je wat comfortabele extra schermruimte wordt daarom meer gebruikt door gamers, door grafisch ontwerpers en door mensen die hun monitor gebruiken om op te Netflixen of andere films te bekijken. Op een groter scherm kan je uiteraard alles beter zien en is het ook gemakkelijker om meerdere vensters naast elkaar te gebruiken.

De verhouding van een 27 inch monitor kan 16:9 zijn, 21:9 (een stuk breder) of 32:9 (super ultrabreed). Hoe breder het scherm, hoe duurder het prijskaartje. Als je een zeer groot scherm koopt (33 inch of groter) raden we je aan om een gebogen scherm te kopen. De kijkhoek van een monitor van 33 inch of groter is namelijk te groot nog om comfortabel naar te kijken op een vlak scherm.

27-inch gaming monitor

27-inch scherm kopen,
waar op letten

Resolutie van het 27-inch scherm

Zoals al aangegeven, hoe meer pixels je scherm ondersteunt, hoe scherper je beeld. Je hebt monitors met Full HD resolutie, of 2 miljoen pixels (1920 x 1080), monitors met WQHD, of 3,7 miljoen pixels (2560 x 1440) en de toppers zijn de schermen met een 4K resolutie, of ultra-HD. Deze laatste categorie bestaat uit maar liefst 8 miljoen pixels (3840 x 2160).

De Full HD monitors zijn het goedkoopst en zijn momenteel de standaard, maar als jij de monitor vooral gebruikt om films en series te kijken loont het toch de moeite om iets meer neer te tellen voor 4K scherm. Zeker als een 27 inch formaat koopt, wordt de 4K monitor vaak aangeraden, zodat het beeld scherp genoeg is.

Het type scherm en de beeldtechniek

Bijna alle monitors op de markt hebben een LCD-scherm, dit wil zeggen dat het bestaat uit vloeibare kristallen. In de categorie LCD heb je verschillende beeldtechnieken.

Monitors van het type IPS (in-plane switching) en PLS (plane line switching) zijn erg gelijkaardig. Ze geven kleuren het beste weer en hebben een grote inkijkhoek. Dit wil zeggen dat je niet recht tegenover het scherm moet zitten om het beeld goed te zien. Hun nadeel is dat ze minder sterk zijn in donkere beelden. Als jij een monitor zoekt voor foto – of videobewerking, kies je best zo’n type monitor.

Als je vaak gamet, kan je beter een TN-scherm kopen (twisted nematic) omdat deze heel snel reageren en een hoge refresh rate (= aantal frames per seconde) hebben. Het nadeel van deze technologie is wel dat de kleurkwaliteit lager is en de inkijkhoek is ook maar matig. Dit weegt niet op tegen het feit dat elke milliseconde voor jou als competitieve gamer het verschil kan maken, en een TN-monitor heeft een minimale reactietijd (= hoe snel een pixel van kleur verandert) van 1 ms. Deze schermen zijn ook goedkoper.

En dan zijn er nog de VA (vertical alignment) monitors. Deze hebben een hoog contrast, wat ze ideaal maakt om films te kijken. Ze hebben betere kleuren en inkijkhoek dan TN-schermen, maar slechter dan IPS-schermen. Ook de prijs zit tussen de twee in. Voor gaming zijn deze schermen door hun trage reactietijd meestal minder geschikt.

Verstelbaar 27-inch scherm

De ideale hoogte van je beeldscherm hangt af van hoe groot je bent of hoe hoog je zit. Je stelt de bovenkant van je scherm best in op ooghoogte. Kies dus voor een monitor die je in de hoogte kan aanpassen zodat je ergonomisch kan werken. Sommige schermen kan je ook draaien, wat handig kan zijn als je met twee beeldschermen tegelijk werkt.

Tot zover het artikel ‘beste 27-inch monitor 2022’. Laatste update 25/04/2022

Lees meer artikels in de categorie ‘computer’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.