De 6 beste weerstandsbanden van 2024
Train je billen, benen en armen.
De beste weerstandsbanden zijn cruciaal voor een goede workout. Ze zijn een goede vervanging voor of aanvulling op traditionele gewichten. Oefeningen kunnen verzwaard of ondersteund worden door de aangeleverde weerstand. Met goede weerstandsbanden kan je altijd en overal je oefeningen voor billen, benen of armen uitvoeren.
Er zijn een hele hoop weerstandsbanden online te vinden waardoor het moeilijk is om een goede keuze te maken. Om je een handje te helpen leggen we in dit artikel uit waar je op moet letten bij je zoektocht. Je billen, benen of armen trainen, lees hier verder om de beste weerstandsbanden te vinden.
Onze selectie weerstandsbanden
- Beste all around: FITELASTIX OMWXFIT bij Bol.com
- Beste met handvat: Athletics Official Premium bij Gymplaza
- Beste in stof: Rockerz Fitness bij Bol.com
- Beste superbands: Blackroll Set bij Bol.com
- Beste goedkope: Panathletic bij Bol.com
- Beste set: Üla Fitness Set bij Bol.com
In dit artikel
Beste all around: FITELASTIX OWMXFIT
Voordelen:
- Nylon en spandex
- Absorbeert zweet, glijd niet
- Rolt niet op, is breed in gebruik
- Verschillende handvaten voor polyvalent gebruik
Nadelen:
- Slechts één optie of lengte
- Beperkt tot 30 kg weerstand
Zoek je één weerstandsband voor al je oefeningen dan voldoen de FITELASTIX weerstandsbanden. Gemaakt van stof, nylon en spandex, de weerstandsband voelt kwalitatief en sterk aan. De band is breed en heeft verschillende handvaten.
De weerstand is constant en door het speciale ontwerp kan je het op meerdere manieren gebruiken. Armen, benen, liggend of staand, je kan de band tot maximaal 250 cm strekken. Goed voor 5 tot 30 kg gewicht aan weerstand, afhankelijk van het gebruikte handvat. Ze zijn beschikbaar in blauw, groen, roze en zwart.
Stoffen weerstandsbanden hebben voordelen tegenover latex weerstandsbanden. Ze rollen minder gemakkelijk en absorberen het zweet waardoor ze ook niet glijden. Het voordeel van latex is dat ze goedkoper zijn. FITELASTIX weerstandsbanden zijn sterk en breed. Hierdoor heb je veel grip.
Op hun website kom je ook heel wat oefeningen tegen, speciaal aangepast aan het ontwerp van de weerstandsbanden. Meer hierover lees je in onze review.
Weerstanden: 5-30 kg | Materiaal: katoen, nylon, spandex
Beste set met handvat: Athletics Official Premium
Voordelen:
- Vijf weerstandsniveaus
- Geschikt voor beginners en gevorderden
- Combineren mogelijk
- Met enkelstraps, deuranker en opbergtas
- Uniek design
Nadelen:
- Verschillende weerstanden moeilijk te onderscheiden
- Duur
Deze premium weerstandsbanden van Athletics Official zijn dankzij de verschillende intensiteitsniveaus (4,6 tot 13,7 kilogram) geschikt voor iedereen. Zowel beginners als gevorderden kunnen met deze set aan de slag. Wil je graag nog meer weerstand dan 13,7 kilogram, dan kan je de weerstandsbanden ook combineren voor meer gewicht.
Dankzij de verschillende bevestigingsmogelijkheden kan de weerstand nauwkeurig bepaald worden en is er een combinatie van verschillende banden mogelijk. Aan de weerstandsbanden kunnen enkel straps en handvaten vastgemaakt worden.
De handvaten zijn duurzaam en gemaakt van antislipmateriaal. Dit zorgt voor een stevige grip en het voorkomt dat je handen wegglijden tijdens een oefening. Een nadeel is dat de kleuren erg op elkaar lijken en dat je dus soms even moet zoeken naar de band met de juiste weerstand.
Vaak wordt er pijn aan de handen ervaren tijdens krachttraining, maar dit materiaal beschermt je tegen pijn en blaren. Dankzij de handvaten en enkelbanden kan je een grote variëteit aan oefeningen doen voor het boven- en onderlichaam.
Voor oefeningen die je in de fitness met een pulley machine zou uitvoeren zijn weerstandsbanden met handvat ideaal. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lat pulldown om je rug te trainen. Ten slotte wordt deze set geleverd met enkelstraps, deuranker en handige opbergtas, daarvoor betaal je dan ook wat meer dan bij minder complete sets.
Weerstanden: 4,6, 6,8, 9,1, 11,4 en 13,7 kg | Materiaal: Elastaan, elastiek, katoen, kunststof, nylon, rubber en latex
Beste in stof: Rockerz Fitness
Voordelen:
- Drie weerstandniveaus
- Antislipranden
- Zweetbestendig
- Wasbaar in de machine
Nadelen:
- Minder geschikt voor beginners
- Kleurverschil
Niets is vervelender dan je weerstandsband die bij elke beweging van je benen afglijdt. Met deze weerstandsbanden in stof van Rockerz Fitness is dat probleem voorbij. De weerstandsbanden zijn uitgerust met een antisliprand waardoor ze gedurende een oefening goed aan je benen blijven zitten, zonder dat ze gaan kleven.
Daarnaast kan je zo hard zweten als je maar wilt aangezien de banden zweetbestendig zijn. Het zweet wordt opgenomen waardoor de band niet gaat glijden.
De banden kunnen in de machine gewassen worden op een temperatuur van dertig graden, al krijgt handwas de voorkeur. De set bevat drie verschillende weerstanden, 45 kilogram (mint), 65 kilogram (roze) en 75 kilogram (paars). Het laagste gewicht bedraagt 45 kilogram, wat maakt dat deze set niet zo geschikt is voor beginners.
Ben je echter al even bezig met sporten en wil je graag wat harder trainen, dan zijn deze weerstandsbanden ideaal voor jou. Ze kunnen je huidige oefeningen een extra dimensie geven. Fanatieke sporters kunnen zo met deze weerstandsbanden hun training naar een hoger niveau tillen. Ten slotte geven sommige gebruikers aan dat de kleur kan verschillen van de afbeelding.
Weerstanden: 45, 65 en 75 kg | Materiaal: Elastiek, katoen, kunststof
Beste superbands: Blackroll Set
Voordelen:
- Multifunctioneel
- Stevig
- Honderd procent natuurlijk rubber
- Goedkoop
Nadelen:
- Materiaal kan verduren
Als je op zoek bent naar een multifunctionele weerstandsband, dan is deze band van Decathlon ideaal. Met deze veelzijdige elastiek organiseer je in no time een ideale workout bij je thuis. De band werd ontwikkeld om aan krachttraining, crosstraining of spieropwarming te doen.
Hij kan dienen als hulpmiddel om je spieren te versterken of als ondersteuning bij het stretchen. De band leid je doorheen je training van opwarming tot krachtoefeningen en de cooling-down.
Deze stevige weerstandsband kan los gebruikt worden of bevestigd worden aan een stang, bijvoorbeeld een pull up bar. Voor een face pull kan de band bijvoorbeeld gelust worden om een paal. Pak de band vervolgens vast op schouderbreedte en beweeg je ellebogen naar achteren.
Een pull apart is een voorbeeldoefening voor de schouders waarbij je de band los gebruikt. Hierbij trek je de weerstandsband als het ware uit elkaar. Zo zijn er nog eindeloos veel oefeningen voor het hele lichaam mogelijk. Het natuurlijk rubber van deze band zorgt er daarnaast voor dat je kan trainen zonder strekpijn op je huid. Wel is dit materiaal gevoelig aan lucht en licht en kan het na een tijdje gaan verduren.
Weerstanden: 25 kg | Materiaal: Natuurlijk rubber
Beste goedkope: Panathletic
Voordelen:
- Vijf weerstandniveaus
- Gemaakt van natuurlijk rubber
- Geschikt voor beginners en gevorderden
- Met e-book
- Goedkoop
Nadelen:
- Kan oprollen
- Rubbergeur
Panathletic biedt een goedkope set weerstandsbanden aan bestaande uit vijf verschillende niveaus, gaande van licht tot heel zwaar. Elk niveau heeft zijn eigen kleur, van donker- (zware weerstand) tot lichtblauw (lichte weerstand). Dit biedt zowel beginners als gevorderden de kans om een grote variëteit aan oefeningen voor heel het lichaam uit te voeren.
Als je weinig inspiratie hebt voor oefeningen, kan je ideeën opdoen in het Nederlandstalige e-book dat bij deze set hoort. Het e-book bevat 57 pagina’s met onder andere oefeningen en trainingsprogramma’s.
Deze goedkope weerstandsbanden zijn vervaardigd uit duurzaam natuurlatex, wat ervoor zorgt dat ze zacht zijn voor de huid. De latex is zo zacht als zijde en laat geen brandend gevoel achter op de huid, wat je misschien al eens ervaren hebt met een andere rubberen weerstandsband.
Natuurlatex is erg sterk en rekbaar, waardoor de banden niet snel scheuren en lang meegaan. Ook het milieu is erg blij met de keuze voor een natuurlijk rubber aangezien er voor het verkrijgen van natuurlatex geen bomen omgehakt of beschadigd moeten worden.
Het nadeel aan het gebruik van rubberen weerstandsbanden is dat deze sneller kunnen oprollen tijdens een oefening. Voornamelijk bij het trainen van de benen kan dit probleem voorkomen. Stoffen weerstandsbanden zijn bijgevolg meer geschikt voor beenoefeningen. Sommige sporters knappen af op de rubbergeur van deze banden.
Weerstanden: 4, 7, 10, 14 en 18 kg | Materiaal: Natuurlijk rubber
Beste set: Üla Fitness Set
Voordelen:
- Drie weerstandniveaus
- Goedkoop
- Met springtouw, stoffen booty band, armband en linnen opbergtas
- Met online masterclass
- Mooi design
Nadelen:
- Minder geschikt voor beginners
Het is niet nodig om heel veel geld uit te geven aan een goede set weerstandsbanden. Deze mooi vormgegeven set van Üla bewijst dit nog maar eens. Voor een scherpe prijs ontvang je een set van drie kwalitatieve weerstandsbanden, een Üla armband, een springtouw en een stoffen band in een handige linnen opbergtas. Dit zijn weerstandsbanden van het type booty band, dat momenteel erg populair is. Ze werden speciaal ontwikkeld voor knieën en heupen tijdens squats of hip thrusts.
Voornamelijk voor de gemiddelde en de meer gevorderde sporter zijn deze weerstandsbanden geschikt. De banden komen in drie verschillende niveaus, 12, 37 en 55 kilogram. Dit zijn al wat zwaardere weerstanden. Ben je een beginnende sporter, opteer dan voor een band met een wat lagere weerstand en bouw je kracht gradueel op. Zorg er altijd voor dat de intensiteit aansluit bij je eigen trainingslevel. Voor de sporters met al wat meer ervaring zijn deze uitdagende booty bands van Üla ideaal. Tot slot krijg je bij aankoop ook toegang tot een online masterclass.
Weerstanden: 12, 37, 55 kg | Materiaal: Katoen, elastiek en latex
Waar op letten bij het kopen van een weerstandsbanden?
Weerstand
De keuze van je weerstandsband hangt af van je trainingsniveau. Weerstandsbanden zijn te verkrijgen in verschillende intensiteiten. De intensiteit moet aansluiten bij je eigen level. Ben je een beginner, kies dan voor een lichte weerstand. Halfgevorderden kunnen voor een medium weerstand opteren en gevorderden voor een harde weerstand.
Als je twijfelt over jouw niveau, kies dan een elastiek met een lagere weerstand. Verder pas je de weerstand best aan naargelang van de soort oefening. Bij oefeningen voor het bovenlichaam, zoals een overhead press, of bij pilates kan het best een lichtere weerstand gebruikt worden. Voor oefeningen die zich focussen op het onderlichaam, zoals een squat, kan je voor een medium of harde weerstand gaan.
Materiaal
De meest voorkomende materialen voor weerstandsbanden zijn latex, rubber en stof. Afhankelijk van je sportdoel kan je gaan voor een rubberen weerstandsband of een stoffen weerstandsband. Voor het trainen van de billen en benen zijn stoffen weerstandsbanden het meest geschikt. Voor het bovenlichaam gebruik je beter een rubberen band. Beide materialen hebben hun voor- en nadelen.
Het grote voordeel van stoffen weerstandsbanden is dat ze comfortabel zitten en niet van het lichaam afglijden. Bij het squatten bijvoorbeeld blijven ze stevig op de bovenbenen zitten en rollen ze niet op. Daarnaast is er bij een stoffen weerstandsband minder kans dat de band gaat scheuren.
Een rubberen weerstandsband kan dan weer verder uitgerekt worden, wat zorgt voor een groter bereik (range of motion). Bij een shoulderpress bijvoorbeeld moet je je armen over je hoofd uit kunnen strekken, wat een groot bewegingsbereik vereist. De kans op scheuren is hier wel groter.
Accessoires
Weerstandsbanden kunnen gecombineerd worden met verschillende accessoires zoals bijvoorbeeld handvaten en enkelstraps. Sommige weerstandsbanden uit onze selectie worden standaard geleverd met handvaten en enkelbanden. Voor bepaalde oefeningen zoals een bicep curl of een lateral raise kunnen handvaten van pas komen.
Enkelbanden kunnen dan weer dienen om buikspieroefeningen te verzwaren of om verscheidene beenoefeningen uit te voeren. Hiervoor is het handig dat de set ook komt met een deuranker. Met een deuranker kan de weerstandsband aan de boven- of zijkant van een deur bevestigd worden.
Ten slotte worden sommige weerstandsbanden geleverd met een bijbehorende opbergtas. Dit is handig om de banden te bewaren of voor onderweg. Zo kan je ze bijvoorbeeld gemakkelijk meenemen naar de sportschool of op vakantie.
Welke soorten weerstandsbanden bestaan er?
Tube bands
Verwisselbare tubes kunnen gegroepeerd, aan een handvat of enkelband vastgeklikt en verankerd worden om een veilig spanningspunt te creëren voor trekken of duwen. De tubes zelf zijn hol van binnen en ze kunnen aan de buiten- of binnenkant verstevigd zijn hebben om te voorkomen dat de tube te veel wordt uitgerekt.
Met fitness tubes zijn er eindeloos veel mogelijkheden om een goede training uit te voeren. Ze zijn multifunctioneel door de accessoires die toegevoegd kunnen worden. Zo bieden handvaten en enkelbanden de mogelijkheid om een groot scala aan oefeningen uit te voeren.
Tube bands zijn vaak wat langer, wat ze geschikt maakt voor minder zware oefeningen, zoals stretch-, revalidatie-, snelheids- en gewrichtsoefeningen.
Superbands
Superbands zien eruit als gigantische elastieken. Je kan ze los gebruiken of ze met een lus aan een stang of paal bevestigen. Handvatten en ankers zijn afzonderlijk verkrijgbaar of als onderdeel van een set. Deze lange weerstandsbanden hebben een verrassende dikte en een behoorlijk zware weerstand.
Doordat ze vastgemaakt kunnen worden aan een stang, bijvoorbeeld een optrekstang, kan je veel oefeningen doen die normaal gezien een kabelmachine vereisen zoals een tricep pushdown. Verder worden superbands in de fitnesswereld veel gebruikt als hulp bij het uitvoeren van een pull-up. Het elastiek helpt, afhankelijk van de weerstand, een deel van je lichaamsgewicht omhoog te krijgen waardoor de pull-up lichter wordt.
Mini bands
Mini bands zijn platte lussen met een diameter van ongeveer een meter en een doorsnede van ongeveer twee centimeter. Ze worden meestal gebruikt rond een arm of been, waarbij een ander lichaamsdeel geactiveerd wordt. De mini weerstandsband kan bijvoorbeeld rond de benen gespannen worden zodat de spieren in de heupen geactiveerd worden.
Deze kleine weerstandsbanden worden voornamelijk gebruikt tijdens een warmup om bepaalde spiergroepen te activeren. Door bijvoorbeeld je bilspieren te activeren zullen deze harder werken tijdens een squat. Ook tijdens het trainen van je billen en je benen kunnen de banden gebruikt worden om bepaalde oefeningen te ondersteunen of ze juist moeilijker te maken.
De mini band is een geliefd trainingsitem omwille van zijn lage prijs. Voor slechts enkele euro’s kan je een set van meerdere mini bands aanschaffen. Daarnaast kunnen ze makkelijk opgeborgen en meegenomen worden door hun compacte vorm.
Stoffen weerstandsbanden
We beoordeelden ook een paar weerstandsbanden van stof, zowel verkocht in sets als in afzonderlijke banden. Stoffen weerstandsbanden worden meestal gebruikt voor dynamische warm-ups, gerichte trainingen voor het onderlichaam en voor het aangeven van vormcues tijdens oefeningen zoals squats en deadlifts.
De stoffen banden kunnen een beetje steviger zijn dan hun latex tegenhangers en ze zijn minder geneigd om op te rollen of aan lichaamshaar te trekken. Dit maakt ze een stuk aangenamer voor de huid. Ook voor mensen met een latexallergie is een stoffen weerstandsband een goed alternatief.
Weerstandsbanden van stof zijn breder en ze hebben een groter oppervlak waardoor de weerstand over een groter gebied verdeeld wordt. Dit maakt ze dan ook ideaal om grote spieren mee te trainen zoals je benen en billen.
Waar zijn weerstandsbanden goed voor?
Weerstandsbanden hebben verschillende functionaliteiten. Ze kunnen gebruikt worden bij krachttraining, cardio en fysiotherapie. Bij krachttraining zijn de banden een goed alternatief voor dumbbells, halters of bepaalde machines.
Net zoals je met dumbbells aan progressive overload kan doen door meer gewicht te gebruiken of meer herhalingen uit te voeren, zorgt ook de weerstandsband voor progressieve weerstand. Hoe meer je de weerstandsband uitrekt, hoe meer weerstand je zult ervaren.
Zo kan er nog efficiënter getraind worden zonder de gewrichten te hard te belasten. Bijna elke spiergroep in het lichaam kan getraind worden met weerstandsbanden. Het aantal mogelijkheden is eindeloos. Stimuleer je creativiteit en train met één enkele weerstandsband je buik, schouders, rug, armen, billen en benen.
Weerstandsbanden kunnen ook gebruikt worden als een warming-up om een specifieke spiergroep te activeren. Of voor revalidatie, al draag je dan ook best een goede brace.
Ze worden niet enkel gebruikt bij krachttraining, ook bij fysiotherapie worden ze vaak ingezet bij revalidatieoefeningen. Denk hierbij aan oefeningen om bijvoorbeeld je rug, knie of elleboog te versterken. Hierbij is er vaak een lichte weerstand nodig, wat de banden ideaal maakt aangezien je ook kan kiezen voor een zeer lage weerstand.
Door weerstandsbanden te combineren met een fitnessbal, balance board of medicijnbal kan je op een goedkope manier heel wat workouts bij je thuis doen.
Hoe we vergelijken en testen
Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.
Om de beste weerstandsbanden te vinden werden 21 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 6 producten in onze selectie geplaatst.
Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, weerstand, materiaal, ontwerp en prijs.