Scroll Top
Koopgids wasmachine

Koopgids: wasmachine

Je wil wasmachines vergelijken, hier moet je op letten

Klaar voor wat informatie? In dit artikel bekijken we de wasmachine van dichtbij en bespreken we de factoren die je kunnen beïnvloeden tijdens het kopen.  Misschien verhuis je en heb je eindelijk meer plaats, misschien is je toestel bijna kapot en is het tijd om je wasmachine te vervangen. Na het lezen weet je perfect welk soort wasmachine bij jouw huishouden zal passen.

Let op, dit is een lang artikel; gebruik onze inhoudsopgave om makkelijk te navigeren. Wil je meteen een vergelijking van de beste wasmachines dan klik je best meteen door. Hier lees je meer over de soorten wasmachines, en waar je op moet letten bij het vergelijken.

Soorten Wasmachines

Er zijn twee soorten wasmachines, namelijk bovenladers en voorladers. Bovenladers zijn meestal goedkoper en sneller, terwijl voorladers efficiënter zijn en meer geavanceerde functies bieden. In België (en Europa) is de voorlader het populairst, al biedt de bovenlader voordelen voor mensen met rugklachten of beperkte ruimte in huis. In de VS is de bovenlader zeer populair.

Voorladers wasmachines

Voorladers wasmachines

De voordelen zijn dat ze zachter zijn voor je kleding, minder water gebruiken en energiezuiniger zijn bij het wassen met warm water. Ze hebben ook meer programma’s en hogere temperatuuropties. De nadelen zijn dat ze langere wascycli hebben, duurder zijn in aanschaf en je vaak geen kleding kunt toevoegen nadat de cyclus is gestart.

Bovenlader wasmachines

De voordelen zijn dat ze betrouwbaarder zijn, kortere cyclustijden hebben en goedkoper zijn in aanschaf. Het is ook gemakkelijker om kleding toe te voegen nadat een cyclus is gestart. De nadelen zijn dat ze harder zijn voor je kleding, meer water en energie gebruiken bij het wassen met warm water en duurder zijn in gebruik.

Was-droogcombinaties

Als je beperkte ruimte hebt, kan een was-droogcombinatie een goede optie zijn. Ze besparen ruimte en kosten, maar hebben een kleinere droogcapaciteit en kunnen minder efficiënt zijn.

De keuze is de jouwe. Elke type wasmachine heeft zijn voor- en nadelen. Wij verkiezen de voorladers omdat ze zuiniger zijn, maar misschien heb jij redenen om een bovenlader te kiezen. Meer hulp nodig om een keuze te maken, bekijk dan onze uitgebreide vergelijking van deze soorten wasmachines.

Bovenlader wasmachinesje je wasmachine kunt schoonmaken

Waarom letten bij het vergelijken van wasmachines

1. Capaciteit; hoeveel kilogram in de trommel

De capaciteit van een wasmachine, oftewel het vulgewicht, geeft aan hoeveel wasgoed je in één keer kunt wassen. De capaciteit varieert meestal tussen 6 en 10 kg, soms meer.

  • Voor alleenstaanden of koppels is een machine van 6 kilo vaak voldoende.
  • Wil je zeker zijn dat je beddengoed en grote handdoeken ook passen dan is 8 kilogram aangeraden.
  • Voor een groter gezin ga je beter voor 8 tot 10 kg wasmachines.

Moderne wasmachines vaak zijn uitgerust met een beladingssensor. Deze sensor past het wasprogramma aan als de trommel niet volledig gevuld is, zodat je nooit meer water en energie verbruikt dan nodig. Daarom is een grotere trommel beter dan een te kleine trommel.

2. Toerental of RPM

Hier gaat het over het centrifugeren. Het toerental bepaalt hoe droog je kleding uit de machine komt. Een machine met 1200 toeren heeft bijvoorbeeld een restvochtpercentage van gemiddeld 52%. Bij meer toeren heb je minder vocht maar wel meer slijtage. Voor delicate stoffen is het aangewezen om te centrifugeren op lage toerentallen of zelf drogen zonder centrifugeren.

Het kiezen van het juiste toerental hangt dus af van je droogvoorkeuren en hoe je je kleding verder wilt behandelen (bijvoorbeeld of je een droger gebruikt). Is dit belangrijk in jouw keuze van wasmachine, let hier dan op tijdens het vergelijken.

3. Bouwkwaliteit en merken

De bouwkwaliteit is belangrijk voor de levensduur en de prestaties van het apparaat. Er zijn twee soorten motoren: met koolborstels en koolborstelloos.

Een koolborstelloze motor is over het algemeen stiller, energiezuiniger en slijt minder snel. Natuurlijk zijn deze ook iets duurder dan hun concurrenten.

Dan heb je de trommel. Die kan gemaakt zijn van verschillende materialen zoals roestvrij staal, porselein-email of plastic. Roestvrij staal is duurzaam en bestand tegen roest, terwijl porselein-email en plastic minder duurzaam maar goedkoper zijn.

De motor en de trommel werken samen om je kleding te wassen en uit te zwieren. Er zijn verschillende manieren om dit te doen:

1. Inductie:

Inductiemotoren zijn populair omdat ze betrouwbaar en duurzaam zijn. Ze werken zonder borstels, wat betekent dat er minder slijtage is en ze over het algemeen stiller zijn.

2. Invertermotor:

Een invertermotor is een energie-efficiënte motor die de snelheid van de motor elektronisch regelt om het energieverbruik te verminderen. Invertertechnologie zorgt voor een variabele motorrotatiesnelheid, wat resulteert in een stillere werking en minder slijtage.

3. Frequentiegestuurde motor:

Dit is vergelijkbaar met de invertermotor, waarbij de snelheid van de motor wordt geregeld door de frequentie van de elektrische stroom aan te passen.  Frequentiegestuurde motoren zijn ook energiezuinig en bieden een nauwkeurige controle over de motorprestaties.

4. Direct Drive-inductiemotor:

Direct Drive betekent dat de motor direct aan de trommel is gekoppeld, zonder gebruik van een aandrijfriem. Dit leidt tot minder bewegende onderdelen, minder slijtage, langere levensduur en een stillere werking.

5. Standaard (ouder):

Een traditionele motor met borstels is. Deze motoren zijn over het algemeen goedkoper in aanschaf, maar kunnen luider zijn en meer onderhoud vereisen dan de bovengenoemde motortypen.

Ook het ontwerp speelt een rol. Elk merk heeft een eigen ontwerp, ook aan de binnenkant. Dit is moeilijk te zien, maar ondertussen weten we wel dat er bepaalde wasmachine merken zijn die te vertrouwen zijn op basis van bouwkwaliteit. Bosch, Siemens, Miele, Samsung, … maar ook goedkopere fabrikanten zoals Beko en Whirlpool.

Het is belangrijk om zowel de aankoopprijs als de langetermijnkosten in overweging te nemen. Levensduur, prestaties, verbruik en reparatiekosten.

Het kan de moeite zijn om te investeren in een kwalitatief hoogwaardige wasmachine, omdat je hiermee op de lange termijn mogelijk geld bespaart. Daarbij heb je dan betere prestaties en een verhoogd gebruiksgemak.

Was-droogcombinaties

4. Gebruiksgemak

Naast slimme technologie zijn wasmachines uitgerust met tal van functies die het gebruiksgemak verhogen. Een restindicator om te zien hoe lang je wasprogramma nog duurt, de startuitstel-functie die je toelaat om de start van je wasbeurt te plannen op een moment dat het jou uitkomt.

De kledingbeschermende trommel zorgt voor een zachte behandeling van je kleding en met de stoomfunctie verwijder je zelfs de meest hardnekkige vlekken. Voor wie het gemak van technologie omarmt is er bediening via de smartphone-app. En met functies zoals automatische wasmiddeldosering en de zelfreinigende wasmiddellade wordt wassen niet alleen eenvoudiger, maar ook efficiënter.

Let op, alle extra functies en technologieën kosten geld. Zo goed als alle merken bieden slimme functies aan, maar nog niet alle merken hebben automatische dosering van wasmiddel.

5. Slimme functies & Technologie 

Moderne wasmachines zijn uitgerust met geavanceerde technologieën die zowel de efficiëntie als de zorg voor je kleding verbeteren. Hier zijn enkele van de meest opvallende technologieën en hun voordelen:

Geavanceerde wasbewegingen

Deze technologie biedt verschillende wasbewegingen, elk geoptimaliseerd voor verschillende stoftypes. Door de beweging van de trommel aan te passen aan het type stof, zorgt het voor een zorgvuldige behandeling van je kleding, waardoor slijtage wordt verminderd en de levensduur van je kleding wordt verlengd.

Trommelinnovaties

Innovaties in de wastrommel zijn ontworpen om slijtage van kleding te verminderen en tegelijkertijd een grondige reiniging te garanderen. Sommige trommels hebben unieke patronen die voorkomen dat kleding vast komt te zitten, terwijl andere zijn ontworpen om een grondige reiniging te bieden zonder de kleding te beschadigen.

Waarom letten bij het vergelijken van wasmachines

Dubbele laadtechnologie

Deze technologie combineert het beste van voorladers en bovenladers. Door twee laadpunten in één machine te hebben, kun je zowel zware als delicate wasbeurten uitvoeren, wat flexibiliteit en gemak biedt.

Reinigen met bubbels en stoom

Bubbeltechnologie maakt koud wassen net zo effectief als heet wassen door lucht en water te mengen om schuim te produceren dat diep in de stoffen doordringt. Stoomfuncties kunnen kleding verfrissen zonder dat je ze moet wassen, wat handig is om geurtjes te verwijderen en kreukels te verminderen.

Slimme bediening via Wifi

Met de opkomst van het Internet of Things (IoT) kunnen wasmachines nu op afstand worden bediend via smartphone-apps. Dit biedt gebruikers de mogelijkheid om hun wasroutine te beheren, te controleren en te optimaliseren, zelfs als ze niet thuis zijn.

Voor een diepgaandere kijk op de technologie achter slimme wasmachines, kun je dit artikel raadplegen.

Geavanceerde wasbewegingen

6. Verbruik, water en energie

Het energie- en waterverbruik van je wasmachine heeft zowel financiële als ecologische implicaties. Toch iets waar je bij stil moet staan als je zoekt naar de wasmachine die past bij jouw huishouden en budget.

Gemiddeld verbruikt een wasmachine tussen de 50 en 100 liter water per wasbeurt, waarbij eco-cycli minder verbruiken dan intensievere cycli zoals ‘katoen’. In Vlaanderen vertaalt dit zich naar een jaarlijkse waterkost van ongeveer €40 – €45, uitgaande van drie wasbeurten per week.

Wat energie betreft worden wasmachines geclassificeerd op basis van energielabels van A tot G. Een A gelabelde machine verbruikt ongeveer 1,10 kWh bij een 40°C wasbeurt, wat neerkomt op jaarlijkse kosten van ongeveer €41,18. Hogere temperaturen, zoals 90°C, kunnen dit verbruik meer dan verdubbelen. Een volledige opdeling van het verbruik per label vind je hier.

7. Geluid, ruimte en plaatsing

De plek van je wasmachine en droogkast is essentieel. Veelvoorkomende ruimtes zijn het waskot, de garage, de keuken of de badkamer. Naast beschikbare ruimte zijn veiligheid, ventilatie en bouwkwaliteit cruciaal. Meer hierover in onze tips voor de waskamer.

Zoek een evenwicht tussen flexibiliteit, gemak en beschikbare ruimte. Inbouwopties, zoals tafelmodellen of op maat gemaakte inbouwkasten, kunnen esthetisch en praktisch zijn. Let ook op de nabijheid tot woonruimtes om geluidsoverlast te minimaliseren.

Zorg voor voldoende ventilatie rondom je toestellen, vooral als je overweegt oudere droogkasten met externe ventilatie aan te schaffen. De ruimte mag niet te vochtig worden, zeker met moderne stoomfuncties.

Dubbele laadtechnologie

De wasmachines van 2023

Genoeg informatie? Na dit hele artikel te lezen ben je helemaal op de hoogte van alle factoren die je keuze van wasmachine kunnen beïnvloeden. We schrijven bewust zonder het (onnodig) vermelden van merken, technologieën of modellen zodat je een helder beeld krijgt van de informatie.

De volgende stap is het zoeken en vergelijken van de beste modellen van 2023. Wij doen dit ook in onze uitgebreide vergelijkingen. Ook hier houden we rekening met de verschillende soorten. Zo hebben we een lijst van de beste voorladers, maar ook een vergelijking van de beste voorladers of was-droogcombinaties.

Ga gerust ook zelf op zoek, of ga naar de winkel om de machines eens van kortbij te bekijken. Weten wat bouwkwaliteit is is één ding, maar het toestel voelen en vastpakken is altijd beter. Succes in je zoektocht, en als je las waar je niet akkoord mee bent mag je altijd contact opnemen.

De wasmachines van 2023
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.