De 5 beste schermen voor thuiswerk 2021

Een geschikte monitor voor je home office

Als je regelmatig van thuis werkt, doe je er goed aan om een monitor aan te kopen. Op je kleine laptopscherm kijken is namelijk niet goed voor je nek en kan op termijn nek- en rugklachten veroorzaken. In dit artikel lijsten we voor jou op wat de 5 beste monitors voor thuiswerk zijn. We verkozen alvast de MSI Pro MP241 tot de beste monitor voor een klein budget en de Philips 276E8VJSB tot de beste monitor voor de grafisch ontwerpers onder ons.

SAMSUNG LS24R350 MONITOR

Beste prijs-kwaliteit thuiswerk scherm

De LS24R350 van Samsung is een monitor die zowel met 24 inch als met 27 inch scherm beschikbaar is. Het heeft een IPS-paneel, wat wil zeggen dat de kleurweergave en kijkhoek zeer goed is. Dankzij de Flicker-Free technologie die het knipperen reduceert en de blauwlicht filter voor ’s avonds zijn je ogen minder snel vermoeid. Qua schermresolutie zit je met de standaard Full HD (1920 x 1080 pixels).

MSI PRO MP241 MONITOR

Beste budgetvriendelijke thuiswerk monitor

Ook deze monitor is 24 inch groot, heeft een IPS-paneel en een Full HD schermresolutie. Je hebt dus een goede beeldkwaliteit met levendige kleuren en hoeft niet recht tegenover je scherm te zitten. De monitor is zeer minimalistisch ontworpen en heeft nauwelijks randen. Je kan hem wel niet in de hoogte verzetten en er zitten ook geen speakers bij.

SAMSUNG LF24T450FQU MONITOR

Beste ergonomische thuiswerk monitor

Als je veel belang hecht aan een verstelbare monitor, bekijk dan de LF24T450FQU. Deze monitor is beschikbaar met een scherm van 24” en 27” en kan je draaien, kantelen en van hoogte veranderen. Top voor de ergonomische houding dus! Het heeft Full HD resolutie en een IPS-paneel. De ingebouwde USB aansluitingen maken het gemakkelijk om je muis of toetsenbord aan de monitor te koppelen.

AOC Q27P1 MONITOR

Beste QHD resolutie thuiswerk monitor

Als je een monitor zoekt met een QHD resolutie, dan kan je op de AOC Q27P1 rekenen. Deze top monitor met 27 inch scherm is ideaal voor studenten en werkende mensen. Het heeft een IPS-paneel, m.a.w. goede beste kleurweergave en inkijkhoek, en ingebouwde speakers. Je kan de hoogte aanpassen en het scherm draaien en kantelen. Naast HDMI, DisplayPort en VGA, kan je hem ook aansluiten via USB en DVI.

PHILIPS 276E8VJSB MONITOR

Beste monitor voor grafische opdrachten 

De 27” 276E8VJSB van Philips is een echte aanrader als je professioneel foto’s en video’s bewerkt. 4K monitors zijn iets duurder dan de Full HD en QHD monitors, maar de hoge resolutie en IPS-techniek zorgen voor een ongeëvenaarde kleurechtheid, scherpte en inkijkhoek. Ideaal dus als jouw werk dit van je vraagt. Je kan de monitor helaas niet in hoogte aanpassen en er zijn geen speakers ingebouwd.

monitor voor thuis te werken

Tot zover ons artikel ‘Beste monitors voor thuiswerk’.
Wil je een compacte 27-inch monitor, bekijk dan zeker de top 5 beste 27 inch monitors.
Anderen opteren voor een 4k scherm, ook deze kan je gaan vergelijken.

monitor voor thuiswerken vergelijken

Welke monitor is geschikt voor thuiswerk?

Voor thuiswerk heb je minder performante monitors nodig dan bijvoorbeeld voor het gamen. Jij zal vooral letten op het formaat van het scherm, de levendigheid van de kleuren (als je designer bent) en of je de monitor kan draaien of aanpassen.

Het formaat van het scherm

Het formaat van een monitor wordt aangegeven door de diagonale lengte van het scherm. We drukken deze lengte uit in inches, of 2,54 cm. Tegenwoordig worden beeldschermen alsmaar groter. Vroeger waren de monitors 14 inch groot, terwijl nu 22” en 24” de standaard zijn. En dan zijn er nog veel grotere schermen van 27” gaande naar 32, 34 en 49 inch. De laatste twee noemen we de Ultrawide en de Super Ultrawide monitors.

Om gewoon te surfen op het internet, teksten te typen en mails te behandelen raden we een 24 inch monitor aan. De meeste monitors in onze top 5 hebben dan ook dit formaat. De 27 inch is ook een populair formaat. Een 27” monitor geeft je wat comfortabele extra schermruimte wordt daarom meer gebruikt door gamers, door grafisch ontwerpers en door mensen die hun monitor gebruiken om op te Netflixen of andere films te bekijken. Als je vaak op twee vensters tegelijk werkt, kan een groter scherm ook comfortabeler zijn.

Ga even na hoe groot je bureau is, wat hierop past en neem je meetlint erbij om je goed te kunnen voorstellen hoe groot het scherm zal zijn. Denk eraan dat bredere schermen ook duurder zijn.

Het type paneel

Hoe levendig kleuren worden weergegeven hangt af van het paneel dat je scherm gebruikt. De monitors beschreven in de top 5 zijn allemaal monitors met een IPS paneel. Deze panelen geven kleuren het beste weer en hebben een grote inkijkhoek. Dit wil zeggen dat je niet recht tegenover het scherm moet zitten om het beeld goed te zien. Hun nadeel is dat ze minder sterk zijn in donkere beelden. Als jij een monitor zoekt voor gewoon kantoorwerk of foto – of videobewerking, kies je best zo’n type monitor.

De andere types panelen die er zijn de TN-schermen en de VA-schermen. De TN-schermen zijn vooral geschikt voor gamers omdat deze heel snel reageren en een hoge refresh rate (= aantal frames per seconde) hebben. Het nadeel van deze technologie is wel dat de kleurkwaliteit lager is en de inkijkhoek is ook maar matig. Jij kiest daarom best niet voor zo’n paneel.

De VA-monitors hebben een hoog contrast, wat ze ideaal maakt om films te kijken. Ze hebben betere kleuren en inkijkhoek dan TN-schermen, maar slechter dan IPS-schermen. Ook de prijs zit tussen de twee in. Opnieuw, voor gewoon kantoorwerk raden we je dit type niet aan.

thuis werken computerscherm

Welke Schermresolutie

Dan is er nog de schermresolutie waarmee je rekening moet houden. Hoe meer pixels je scherm ondersteunt, hoe scherper je beeld. Dit noemen we de resolutie van de monitor en we onderscheiden drie categorieën.

Je hebt monitors met Full HD resolutie, of 2 miljoen pixels (1920 x 1080), monitors met WQHD, of 3,7 miljoen pixels (2560 x 1440) en schermen met een 4K resolutie, of ultra-HD. Deze laatste categorie bestaat uit 8 miljoen pixels (3840 x 2160).

Voor jou zal waarschijnlijk de Full HD volstaan. Deze monitors zijn het goedkoopst en zijn momenteel de standaard. Voor wie met design bezig is of vaak verschillende programma’s heeft openstaan, raden we een hogere resolutie aan. Ook als je naast kantoorgebruik je monitor wilt inzetten om films en series te kijken, kan een hogere resolutie prettig zijn.

Kan je het scherm draaien of aanpassen?

Het derde belangrijke criterium voor thuiswerk is of je het beeldscherm in hoogte kan aanpassen en of je het kan draaien en kantelen. De ideale hoogte hangt af van hoe groot je bent of hoe hoog je zit. Je stelt de bovenkant van je scherm best in op ooghoogte. Door te kiezen voor een monitor die je in de hoogte kan aanpassen, zorg je ervoor dat je ergonomisch kan werken. Dan zijn er ook schermen die je kan kantelen of draaien. Dit is handig als je met twee beeldschermen tegelijk werkt.

Monitor om van thuis te werken laptop

Tot zover het artikel ‘beste scherm voor thuiswerken’. Laatste update 25/04/2021.

Lees meer artikels in de categorie ‘computer’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.